Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sty 2016 15:48 

Proszę o porady osób które trochę lepiej orientują się w płd-wsch Azji. Rozpocząłem planowanie podróży poślubnej w tamte rejony. Terminy na razie są elastyczne, ale celuję w przełom września/października. Po przerzuceniu dziesiątek stron na forach, przeczytaniu kilkudziesięciu relacji na blogach, celuję chyba w Indonezję. Zastanawiam się tylko co włączyć do planu zwiedzania, aby nie było za dużo, optymalnie pod względem wykorzystania czasu i finansów.

Lubimy podróżować i dotychczasowe doświadczenia nauczyły nas, że najlepiej wypoczywamy łącząc wypoczynek bierny z aktywnym w proporcjach więcej aktywnie niż biernie. Z ciekawszych dalszych miejsc byliśmy dotychczas w Uzbekistanie, Maroku, na Krymie, na Teneryfie. Szczególnie miło wspominamy Teneryfę, która łączy piękne widoki z możliwością fajnego trekkingu, czy spędzenia czasu w spokojnych miejscowościach, ale jednocześnie daje opcję odwiedzenia także miejsc bardziej ucywilizowanych (podobnie wspominamy Płd. Dalmację).

Od podróży do Azji oczekujemy pięknych widoków, plaż i czystych bogatych w żyjątka morskie wód i możliwości spróbowania egzotycznej kuchni. Uwielbiamy górzyste tereny, które w przeciwieństwie do płaskich nie są monotonne. Chcielibyśmy zatrzymać się raczej w cywilizowanym hotelu z basenami (lub np. w domkach na wodzie – tylko z tego co widziałem ceny za takie domki są zaporowe) i w ładnej okolicy, wynająć auto i zwiedzać. W ciągu 2 tyg. możemy raz, dwa zmienić hotel żeby przenieść się w nowe miejsce i ponownie eksplorować wszystko dookoła. Z aktywności oczekujemy możliwości aktywnego spędzania czasu (np. trekking w góry, kąpiel pod wodospadem, odwiedzenie jakichś plantacji, farm, targowisk, przy fajnych cenach spróbowanie nurkowania, raftingu, itd., chętnie odwiedzamy także biedniejszych wioski, po to aby mieć pełny obraz danego kraju).

Pytanie do Was – gdzie to wszystko znajdę :) Myślałem o Bali, ale obawiam się czy nie jest za mała na ponad 2 tyg. Jakaś alternatywa do Bali? Gdzie pojechać poza wyspą? W jakich rejonach Indonezji znajdę duże zagęszczenie atrakcji? Zastanawiałem się też nad lądowaniem w Dżakarcie, wynajmie auta i pojechaniu na Bali z przystankami i zwiedzaniem po drodze. W tej opcji auto oddałbym na Bali i stamtąd poleciał samolotem w podróż powrotną.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#2 PostWysłany: 13 Kwi 2016 21:55 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 171 198
Ja byłam 3 tygodnie we wrześniu i lądowaliśmy w Jakarcie. Stamtąd lot (Air Asia) do Yogyakarta - zwiedzanie miasta plus dwie świątynie (Borobudur i Prambanan). Następnie kupiliśmy wycieczkę u lokalnego biura podróży i pojechaliśmy na wulkan Bormo i Kawah Ijen. Zajęło to łącznie 3 dni i zakończyło się na przystani promowej Ketapang. Wydaje mi się że jest to lepszy sposób na pokonanie Javy niż wypożyczenie samochodu (tym bardziej że miejscowa policja jest mocna skorumpowana :))
Dalej z Ketapang 30 minut promem na Bali plus autobus do Ubud. Kilka dni w Ubud na zwadzenie miasta i okolic bliższych i dalszych.
Jako plażing i smażing :) wybraliśmy wyspę Gili Air (fast boat z dowozem z Ubud) a końcówkę spędziliśmy na Bali w Kucie i okolicach próbując surfingu. Następnie przelot to Jakarty, szybkie zwiedzanie miasta i lot do domu. Nam to zajęło 3 tygodnie ale nigdzie się nie spieszyliśmy, myślę za plan na tygodnie może być podobny (np. bez końcówki w Kucie)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości