Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Lip 2013 00:01 

niebieski
Witam serdecznie,
wybieram się na 5 dni do Petersburga. Proszę o podpowiedź, jakie pieniądze wziąć: czy kupić w Polsce dolary, euro lub ruble, czy też zabrać złotówki i próbować tam wymienić. Gdzie się wymienia pieniądze, czy są banki i kantory jak u nas, i czy ew. jest jakaś różnica w kursie wymiany lub prowizji? Jak z płatnością kartą kredytową, czy konsument ponosi jakieś dodatkowe opłaty?
Będę wdzięczna za informacje na ten temat.
Pozdrawiam
Lia
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 16 Lip 2013 00:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

zlotowki raczej nie wymienisz w Petersburgu, a jak tak, to na niedobrym kursie. Jak cos to dollary lub euro, albo debetowka, z ATM
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:03 

niebieski
a nie lepiej od razu kupić u nas ruble?
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#4 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W Krakowie, to nie widzialem nigdzie dobrego kursu, dlatego nie wymienilem na ruble, ale na $. A jak bylem w Moskwie, to wszystko na karte bralem z ATM
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:43 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Połowę gotówki do Petersburga wziąłem w rublach (kupiłem po kursie 0,105), resztę w Euro, które na miejscu wymieniłem na ruble w banku. Kantorów nie uświadczyłem. W banku kurs przyzwoity, prowizja 20 rubli.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:47 

niebieski
Nie wiem, czy warto wdawać się w szczegółowe analizy finansowe; najwygodniej po prostu mieć ruble ze sobą; ja kupiłem ruble w Polsce w kantorze; czy było to opłacalne, to osobna sprawa ;-)

Na poziomie oficjalnym, czyli zupełnie teoretycznym, nie kantorowym (kursy średnie NBP i Banku Rosji z wczoraj) wygląda to tak, że:

za 1 zł kupisz sobie: 9,9404 rubli lub 0,3055 dolara lub 0,2337 euro

W Rosji z kolei

za te 0,3055 dolara dostaniesz 9,9665 rubli, a

za 0,2337 euro otrzymasz 9,9578 rubli

Ha, ha, wychodzi na to, że Zeus miał rację kupując dolary, a Krasnal miał rację, bo w sposób ostrożny dywersyfikował ryzyko kursowe ;-) Tylko, że dwukrotne prowizje mogą zeżreć korzystne różnice kursowe ;-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie wiem, ale Bialorusini, Rosjanie do tej pory maja sentyment do $ ;P
A po drugie wole dac 2$ banknotach jako lapowke niz 5 euro :P
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Lip 2013 15:19 

niebieski
Dzięki, myślę, że na początek kupię trochę rubli, żeby nie zaczynać od biegania za wymianą na lotnisku, bo pewnie najsłabszy kurs.
A jak z płatnością kartą debetową lub kredytową?
czy doliczają coś sobie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Lip 2013 15:35 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na lotnisku w Moskwie (DME), byl spoko ATM, co nie bral wogole prowizje, i mial spoko kurs (1 PLN prawie 11 Rubli), ale to bylo rok temu. Teraz to nie wiem jak w LED
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Lip 2013 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Płaciłem kilka razy kartą kredytową MC Wizz Citi i średni kurs wyniósł 0,1041 więc praktycznie żadnej różnicy względem podanego wcześniej przeze mnie kursu kantorowego.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Paź 2016 18:10 

Do Rosji najlepiej wziąć euro lub dolary, oczywiście pewną ilośc rubli warto kupić na początek na metro, czy coś do jedzenia, dopóki na miejscu w banku lub kantorze nie wymienimy waluty.
Generalnie teraz stosunek złotego do rubla jest dla polskiego turysty bardzo korzystny i na miejscu można sobie pozwolić na znacznie większe zakupy i atrakcje. Dla przykładu: bilet do Ermitażu kosztuje 600 rub. - kilka lat temu była to równowartość 60 zł, dziś już ok. 35 zł!
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość