Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 05 Lip 2024 01:27 
Awatar użytkownika

platynowy
@PawelSz:
Z kateg. E masz rację, pisałem z pamięci. Ja z kategorią A spędziłem cały rok w armii. :roll:
 Profil Relacje PM off  

Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕ Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕
Ateny od piątku do poniedziałku za 519 PLN 🇬🇷🏛️🗺️📷 Loty i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Novotel Ateny od piątku do poniedziałku za 519 PLN 🇬🇷🏛️🗺️📷 Loty i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Novotel
#22 PostWysłany: 05 Lip 2024 07:55 

niebieski
To musiało być traumatyczne przeżycie...
Ja z racji kategorii, podczas studiów zamiast (obowiązkowego dla facetów) szkolenia wojskowego, miałem szkolenie sanitarne, z kobitkami.
Było całkiem sympatycznie, pamiętam np. opatrywanie ran.
Prowadzący kazał co ładniejszym dziewczynom rozbierać się do bielizny, bo przecież, cyt. "bandaży nie zakłada się na ubranie" ;)
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#23 PostWysłany: 05 Lip 2024 08:13 
Awatar użytkownika

platynowy
W wojsku nie było aż tak źle. Zależy jak się do tego podchodziło. Ja traktowałem wojsko rozrywkowo :lol: . Studium wojskowe na 3 roku studiów też pamiętam i też bywało komicznie :lol:
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 05 Lip 2024 08:32 

niebieski
Kiedy studiowałem (1983-1988) nie było oczywiście tel. kom.
W budynku studium, na korytarzu, byl telefon wrzutowy, bez żadnej kabiny. Siłą rzeczy, gdy ktoś rozmawiał, wszystko było słychać..
Jednym z wykładowców był niejaki płk Horbowiec, typ wyjątkowo ograniczony i prosty, nawet jak na poziom służby wojskowej PRL.

Pewnego dnia, w czasie przerwy, postanowił skorzystać z tegoż telefonu. Oczywiście wszyscy zamilkli..
i usłyszeliśmy:
"Dzień dobry mamo, to ja, pułkownik Horbowiec" :lol: :lol: :lol:
Autentyk...
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Lip 2024 09:27 
Awatar użytkownika

platynowy
@PawelSz
Na temat wojska w PRL można by długo... Niektórzy nie uwierzą co tam się wyprawiało, a inni kulali by się się śmiechu.
Niestety ale odbiegamy już daleko od wątku zasadniczego i proponuję temat wojska tu zakończyć :idea:
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Lip 2024 23:34 

Zbanowany
niebieski
PawelSz napisał(a):

Od służby wojskowej zwalniała kat. E. Takową posiadam. Ale do jej uzyskania zabrałem się z dużym wyprzedzeniem.
Już przed pierwszą rejestracją poborowych znajomy neurolog założył mi kartę na oddziale, z lipnymi badaniami eeg wskazującymi na zmiany w kierunku padaczki (jakoby wskutek uderzenia głową w krawężnik po upadku na rowerze). Ale przez całe studia dostawałem B12, czyli odroczenie na 12 mc
Dopiero na V roku, tuz przed końcem studiów, dostałem kat. E.
Pomógł papier, iż mam "napady agresji pokryte niepamięcią" :lol:

Czyli kombinacje (przekręty), aby nie trafić, do woja ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 13 Lip 2024 23:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Można tak to nazwać
 Profil Relacje PM off
malawita lubi ten post.

#28 PostWysłany: 11 Lis 2024 18:50 

Loty: 188
Kilometry: 430 084
niebieski
Yaneck napisał(a):
W pierwszym poście tego wątku w akapicie Kraje kapitalistyczne – wymogi paszportowe napisałem zdanie W celu uzyskania paszportu należało osobiście w milicyjnym wydziale paszportowym złożyć wniosek.
Tym razem zdanie to rozwinę, podam więcej szczegółów i spróbuję je skomentować. Formularz wniosku o wydanie paszportu był w czasach PRL kilkukrotnie zmieniany. Skoncentruję się na wersji z 1976 roku, obowiązującej przez następne 12 lat przy wyjazdach indywidualnych i grupowych do krajów kapitalistycznych (oraz Jugosławii, Albanii i innych pozaeuropejskich krajów socjalistycznych).
Wniosek nazywał się PODANIE – KWESTIONARIUSZ i kierowało się go do Biura Paszportów MSW lub Wojewódzkiego Urzędu Spraw Wewnętrznych.
[/i]

Wydział Paszportów miał siedzibę w komendzie Milicji, ale przynależał do Służby Bezpieczeństwa. Znam wiele osób, którym odmawiano paszportu na wyjazd do krajów kapitalistycznych z różnych powodów. U mnie wszystkie formalności załatwiał klub sportowy (wyjazdy na turnieje do Jugosławii) i było łatwo, ale tym co chcieli wyjechać na stypendia, do pracy, turystycznie było znacznie ciężej, czego dowiodła późniejsza weryfikacja funkcjonariuszy SB. Bardzo wielu z nich zweryfikowano negatywnie.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot], MeHow oraz 9 gości