Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Maj 2016 23:10 

Cześć,

Wczoraj zarezerwowałem lot w ramach promocji do Sao Paulo, bilet kupiony przez Expedia.de i obsługiwany przez Azul airlines na trasie Lizbona - Sao Paulo i z powrotem, a dalej lot Lizbona - Dusseldorf przez TAP Portugal. Zapłaciłem 228 euro przez expedię, dostałem maila z potwierdzeniem, sprawdzam na checkmytrip i wszystko potwierdzone, nawet miejsca przydzielone.

Tymczasem dostałem właśnie maila z Azul z potwierdzeniem, gdzie jest status "w porządku" co do płatności i wszystkiego, ale na którym widnieje cena 517 euro! Przy czym nie mam żadnego dalszego kontaktu ze strony expedii o dopłatę, żadnej blokady na karcie ani nic.

Moje pytanie brzmi, czy to jest po prostu cena wystawiona z automatu przez Azul, czy też jest to prawdziwa cena jaką zapłaciła expedia a sama stosuje dumping i w związku z tym nie mam się czego obawiać i ta cena 228 euro jest niezagrożona? Czy też raczej mam zakładać, że coś się zmieniło i expedia anuluje mi bilet lub będzie się domagała dopłaty?

Pierwszy raz kupowałem bilet przez pośrednika i nie wiem niestety jak to do końca w takiej sytuacji funkcjonuje, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź czego się spodziewać i co to wszystko znaczy.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮 Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮
All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
#2 PostWysłany: 30 Maj 2016 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
podejrzanie-niska-cena-za-lot-przeczytaj-zanim-kupisz,11,75621

I wszystko w tym temacie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Maj 2016 23:36 

Dzięki za ten poradnik!

Na potwierdzeniu z expedii, które dostałem jeszcze wczoraj widnieje właśnie 13 cyfrowy "ticketnr", oczywiście obok PNR.

Ktoś ma zatem pomysł jak rozumieć tę sytuację? Czy miał ktoś podobną sytuację w expedii? Jakie są ich zwyczajowe praktyki w podobnych sytuacjach?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Maj 2016 23:38 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Poczekaj cierpliwie kilka dni, tydzień...

Jak nie anulują to będzie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Maj 2016 00:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@mbonaparte
W najgorszym przypadku będziesz musiał dopłacić różnicę w drodze powrotnej 8-)
Ale na tym polega ryzyko latania z error fare, skoro kupiłeś, to pewnie je znasz :mrgreen:

#6 PostWysłany: 31 Maj 2016 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
mbonaparte napisał(a):
Zapłaciłem 228 euro przez expedię (...)
Tymczasem dostałem właśnie maila z Azul z potwierdzeniem, gdzie jest status "w porządku" co do płatności i wszystkiego, ale na którym widnieje cena 517 euro!
Miałem tak wielokrotnie przy okazji rezerwacji przez pośredników. Taka różnica nie oznacza, że bilet zostanie z automatu anulowany albo, że na pewno będziesz musiał coś dopłacać. Czekaj cierpliwie na rozwój sytuacji. Nie tylko Ty rezerwowałeś, więc w razie problemów pewnie pojawią się posty na forum w tym temacie...

#7 PostWysłany: 31 Maj 2016 00:58 

@scomin - dzięki za info!!

@nick - Akurat tej nie znam ;) Jest to możliwe żeby linia żądała dopłaty na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Maj 2016 06:38 
Site Admin
Awatar użytkownika

Oczywiście, że może. Ale EF zazwyczaj albo jest brane na klate w całości, albo anulowane w całości

Gesendet von meinem SM-A500FU mit Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Maj 2016 06:46 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@mbonaparte i przede wszystkim najważniejsza zasada: nie kontaktuj się w tej sprawie ani z pośrednikiem, ani z przewoźnikiem! W przeciwnym razie zafundujesz anulowanie biletu sobie i innym, którzy skorzystali z tej okazji.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 31 Maj 2016 07:59 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
Wiele razy tak miałem, że cena zapłacona u pośrednika była niższa niż wskazana na stronie przewoźnika w mojej rezerwacji i wszystko było ok; tak więc wg. mnie różnicę pokryje pośrednik lub anuluje bilet; myślę, że nie musisz się martwić, że pobiorą Ci kasę w kwocie wskazanej na stronie przewoźnika;
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości