Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Boliwia - self-drive
#1 PostWysłany: 01 Kwi 2023 20:36 

Witam
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z jazdy po Boliwii wynajętym samochodem ? Interesuje mnie przejazd z La Paz do Salar Uyuni zahaczając po drodze o Cochabamba, Sucre, Potosi.
Kluczowy wątek to bezpieczeństwo.
Jakieś godne polecenia wypożyczalnie aut ?
A może ktoś skorzystał z lokalnego tour-operatora.
Będę wdzięczny za info i sugestie.
CrisJ
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️ Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️
Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎 Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎
#2 PostWysłany: 01 Kwi 2023 21:41 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Nie wiem co masz na mysli mowiac bezpieczenstwo.. Przejechalam Bolivie sama rowerem zaczynajac od granicy w okolicach San Pedro de Atacama do jeziora Titicaca i zadnych niebezpieczenstw nie spotkalam. Kierowcy jezdza szybko i lubia wyprzedzac. Ale ruch w sumie poza miastami niewielki.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 01 Kwi 2023 22:30 

Natknąłem się na informacje o lokalnych protestach i blokadach dróg (może nie takich jak ostatnio w Peru) oraz o "crazy drivers" zwłaszcza w okolicach La Paz. Faktem jest, że na temat przestępstw specjalnie info nie było.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Kwi 2023 11:24 

niebieski
Zdarzają się protesty i blokowanie dróg, problemem bywają też pijani kierowcy, choć w ostatnich latach ponoć w tym względzie się poprawiło...
 Profil Relacje PM off
maxima lubi ten post.

#5 PostWysłany: 03 Kwi 2023 08:13 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
Wynajmowałem samochód w La Paz na El Alto (jeszcze przed pandemią). Wypożyczalnia Alamo (wynajem przez stronkę Ryanaira). Facet czekał z karteczką z moim imieniem i na parapecie podpisałem mu papiery. Samochód czekał przed terminalem - Suzuki Jimny.
Ruch w La Paz - no masakrastyczny - mega korki i wolna amerykanka. Generalnie trzeba co jakiś czas otwierać okno, machać i krzyczeć :) Jak jeździłeś po Warszawie to sobie dasz radę ;)
Ja jechałem tylko do Titicaca oraz trochę pokręciłem się po okolicach La Paz. Drogi poza miastem słabe (przynajmniej do Copacabany). Może teraz się polepszyło.
Miałem kontrolę policji - dałem polskie prawo jazdy, udałem, że nic w ząb po hiszpańsku nie mówię - coś mi nagadał policjant , 4 boliwary pomogły. Największym problemem był przejazd przez El Alto - można się naprawdę pogubić, sporo rozkopanych ulic bez oznaczonych objazdów. Trzeba jechać za tłumem.
Na koniec zimny prysznic po powrocie. Wynajem był dość tani ale przegapiłem info, że mam tylko 150km w cenie wynajmu. Nie pamiętam ale z 80usd musiałem dopłacić.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość