Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Mar 2013 23:41 

Luton przylot z Wroclawia planowo 7.10 odlot do Skopje o 8.15 zdążymy ? bagaz tylko podręczny. Jednak to nie schengen, te nieszczęsne paszporty. Nie znam tego lotniska jakie mamy szanse na skuteczna przesiadke. Samolot zbazowany we wroclawiu bedzie czerwiec więc raczej bez mgieł itp. Biloet kupiony, szukać planu B z Luton ? np. lublana tego samego dnia za 50 zl
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#2 PostWysłany: 20 Mar 2013 23:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Tu powinienes skierowac zapytanie:
viewtopic.php?f=15&t=980&start=720

Ze swojej strony nie polecam, bo male lotnisko potrafi sie zakorkowac podczas porannych przylotow.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Mar 2013 23:56 

HON fly4free
gruzin napisał(a):
Luton przylot z Wroclawia planowo 7.10 odlot do Skopje o 8.15 zdążymy ? ... jakie mamy szanse na skuteczna przesiadke.

jeśli nie masz paszportu biometrycznego to ok. 3%, max 7%
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Mar 2013 00:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Potwierdzam, bez biometrycznego może być ciężko, z biometrycznym szanse większe, ale pamiętaj, że w Luton na kontroli bezpieczeństwa potrafią być bardzo drobiazgowi i upierdliwi (ale zawsze bardzo mili i spokojni). Dodatkowo do kontroli bezpieczeństwa trzeba czasem poczekać ok. 10-20 minut. Na koniec może się zdarzyć, że będziesz miał samolot z bramki, do której trzeba iść z 10 minut (kiedyś lecieliśmy z ostatniej bramki po lewej i tyle właśnie trzeba było iść, do tych po prawej można znacznie szybciej dojść).

PS. Z Gdańska odloty są zawsze o 6 rano więc jak Wam się chce jechać przez pół Polski i przy okazji odwiedzić polskie morze / zatokę gdańską to może to być lepszym wyjściem. O ile pamiętam to z Wawy również są chyba o 6 rano.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Mar 2013 00:24 

kliper napisał(a):
Potwierdzam, bez biometrycznego może być ciężko, z biometrycznym szanse większe, ale pamiętaj, że w Luton na kontroli bezpieczeństwa potrafią być bardzo drobiazgowi i upierdliwi (ale zawsze bardzo mili i spokojni). Dodatkowo do kontroli bezpieczeństwa trzeba czasem poczekać ok. 10-20 minut. Na koniec może się zdarzyć, że będziesz miał samolot z bramki, do której trzeba iść z 10 minut (kiedyś lecieliśmy z ostatniej bramki po lewej i tyle właśnie trzeba było iść, do tych po prawej można znacznie szybciej dojść).

PS. Z Gdańska odloty są zawsze o 6 rano więc jak Wam się chce jechać przez pół Polski i przy okazji odwiedzić polskie morze / zatokę gdańską to może to być lepszym wyjściem. O ile pamiętam to z Wawy również są chyba o 6 rano.

Dzięki za zaproszenie do Gdańska. Już kilka razu od Was leciałem ale w tym przypadku wylot z wrocka i Gdanska do Luton jest o tej samej godzinie tj. 6.00 tak więc takie same są szanse na przesiadke do Skopje na 8.15.
Niestety mam obawy o szanse przesiadki dlatego biore w rezerwie pare godzin później z Luton Lublane. Jednak bedziemy próbowac jak Wizz przyleci do Luton z 10 minut przed czasem około 7.00 to mielibyśmy około 1h i 20 minut.
Czy na kontroli paszportowej jest możliwe przepuszczenie przez stanowiska z paszportami biometrycznymi na zwykłych paszportach w wyjątkowej sytuacji i po wielkich prośbach? Czy to zupełnie nierealne?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Mar 2013 00:43 
Awatar użytkownika

srebrny
To sa bramki elektroniczne do paszportow biometrycznych, wiec odpowiedz brzmi "nie".
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Mar 2013 11:26 
Awatar użytkownika

niebieski
gruzin napisał(a):
Czy na kontroli paszportowej jest możliwe przepuszczenie przez stanowiska z paszportami biometrycznymi na zwykłych paszportach w wyjątkowej sytuacji i po wielkich prośbach? Czy to zupełnie nierealne?

Sprawdź czy na pewno nie masz paszportu biometrycznego (tj. czy masz znak prostokąta z kółkiem po środku na dole okładki). Ostatnio kolega się ze mną spierał, że on nie ma biometrycznego, a okazało się, że ma. Ja swój robiłem w 2007 i już wtedy dawali biometryczne, tylko nie brali odcisków palców, a z tego co wiem teraz już "biorą". Podobno to było coś w rodzaju pilotażowych biometrycznych, ale najważniejsze, że wszystko ładnie działa w takich bramkach jak na Luton.

PS. Paszporty biometryczne można generalnie odróżnić po wyjątkowo brzydkich, robionych centralnie zdjęciach, takich, że wygląda się jak Zenon K. - osiedlowy rzezimieszek z pod budki z piwem, albo - w przypadku kobiet - jak Bronisława W., konkubina Zenona K. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Mar 2013 11:45 

Gdzie znajdę te bramki na paszport biometryczny ? Są jakoś oznaczone ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Mar 2013 11:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak wchodzisz do tej części hali gdzie są też zwykłe bramki, to biometryczne są po prawej stronie (inna kolejka, choć zazwyczaj praktycznie kolejki tam nie ma żadnej). Zawsze jak się pomylisz i przypadkowo zaczniesz iść do kolejek z normalnymi bramkami, to można sobie przejść pod taśmami (my tak ostatnio zrobiliśmy, bo myśleliśmy na początku, że bramki do biometrycznych są nieczynne, a tam po prostu nie było ludzi).

Zawsze przy bramkach jest gdzieś ktoś z obsługi, kto może pomóc, jeśli masz problem. Raz nawet widziałem, że stał tam Polak.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Mar 2013 12:07 

Dzięki za informację. Lecę jutro to wypróbuję :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Mar 2013 12:54 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
W ja w ostatnia sobote widzialem te bramki, ale myslalem, ze sa tylko dla Brytyjczykow i stalem jak dziad w kolejce :)

#12 PostWysłany: 21 Mar 2013 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 456 536
niebieski
Koniecznie dajcie znać jak Wam poszło , sam mam 2h na przesiadkę w Luton wiec jestem ciekaw ile to zajmie. Co do paszportów biometrycznych czy zdarzyło Wam się ze "komputer" nie rozpoznał was i musieliście podejść do "okienka"? Ja miałem taka sytuacje na Stansted w tym roku ;-/.

P.s z tego co wyczytałem na innych stronach że na Luton zdarzają się duże kolejki do Security ale są maszyny gdzie można wykupić "pierwszeństwo" jednak nie mam pojęcia ile kosztuje taka przyjemność.

Ostatnio edytowany przez szczotek99, 21 Mar 2013 14:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Mar 2013 14:36 
Awatar użytkownika

niebieski
szczotek99 napisał(a):
Koniecznie dajcie znać jak Wam poszło , sam mam 2h na przesiadkę w Luton wiec jestem ciekaw ile to zajmie. Co do paszportów biometrycznych czy zdarzyło Wam się ze "komputer" nie rozpoznał was i musieliście podejść do "okienka"? Ja miałem taka sytuacje na Stansted w tym roku ;-/.

Mówisz o tym jak już zeskanujesz paszport i przejdziesz przez bramkę? Mi się zdarzyło tylko, że kilka razy musiałem skanować paszport aby bramka się otworzyła i abym mógł przejść do kolejnego etapu (skanowanie/zdjęcie twarzy). Z tego co wiem to jest stanowisko gdzie ktoś z obsługi ma pogląd tych kamerek i jeśli coś nie gra być może zatwierdzają "ręcznie" lub ew. wzywają do okienka z celnikiem.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Mar 2013 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 456 536
niebieski
Podszedłem do "maszyny" przyłożyłem paszport i zaczęło się skanowanie twarzy i tak 3 razy wyskakiwać X na ekranie i pani z obsługi poprosiła mnie do okienka, tak samo chwile później moją dziewczyne. Paszport wyrabiany miesiąc wcześniej i w sumie nie wiem czy to było powodem czy porostu jestem nie fotogeniczny i maszyna mnie nie rozpoznała ;-).

#15 PostWysłany: 21 Mar 2013 14:45 
Awatar użytkownika

niebieski
szczotek99 napisał(a):
Podszedłem do "maszyny" przyłożyłem paszport i zaczęło się skanowanie twarzy i tak 3 razy wyskakiwać X na ekranie i pani z obsługi poprosiła mnie do okienka, tak samo chwile później moją dziewczyne. Paszport wyrabiany miesiąc wcześniej i w sumie nie wiem czy to było powodem czy porostu jestem nie fotogeniczny i maszyna mnie nie rozpoznała ;-).

Bo się nie uśmiechałeś, ja się zawsze szczerze... tak po hamerykańsku ;)

...

żarcik
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Mar 2013 14:53 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
W temacie bramek na paszporty biometryczne:
czy takowe znajduja sie w LPL i MAN T3? Moze mi ktos powiedziec?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Mar 2013 21:32 

kliper napisał(a):
gruzin napisał(a):

Sprawdź czy na pewno nie masz paszportu biometrycznego (tj. czy masz znak prostokąta z kółkiem po środku na dole okładki). Ostatnio kolega się ze mną spierał, że on nie ma biometrycznego, a okazało się, że ma. Ja swój robiłem w 2007 i już wtedy dawali biometryczne, tylko nie brali odcisków palców, a z tego co wiem teraz już "biorą". Podobno to było coś w rodzaju pilotażowych biometrycznych, ale najważniejsze, że wszystko ładnie działa w takich bramkach jak na Luton.

Dzięki za info, sprawdziłem i rzeczywiście mam paszport z 2008 roku i na okładce ma znaczek paszportu biometrycznego :D
w związku z tym nasze szanse na skuteczna przesiadke rosną. Ponawiam pytanie, które kuz padło czy w Luton można wykupić szybką ścieżke przejścia security. Ile to kosztuje i jak to w praktyce na tym lotnisku wygląda
PS. Paszporty biometryczne można generalnie odróżnić po wyjątkowo brzydkich, robionych centralnie zdjęciach, takich, że wygląda się jak Zenon K. - osiedlowy rzezimieszek z pod budki z piwem, albo - w przypadku kobiet - jak Bronisława W., konkubina Zenona K. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 22 Maj 2013 21:10 

szczotek99 napisał(a):

P.s z tego co wyczytałem na innych stronach że na Luton zdarzają się duże kolejki do Security ale są maszyny gdzie można wykupić "pierwszeństwo" jednak nie mam pojęcia ile kosztuje taka przyjemność.

Może ktoś potwierdzić czy na Luton mozna wykupić "pierwszeństwo" do Security i ile kosztuje.
Ps mamy jeszcze około 3 tygodni do swego lotu z 1 h i 10 minut na przesiadkę, mamy paszporty biometryczne te z lat 2008 i cały czas nastawiamy się, że zdążymy. Ma ktos nowe informacje o naszych szansach ?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Maj 2013 22:22 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
niebieski
gruzin napisał(a):
szczotek99 napisał(a):

Może ktoś potwierdzić czy na Luton mozna wykupić "pierwszeństwo" do Security i ile kosztuje.
Ps mamy jeszcze około 3 tygodni do swego lotu z 1 h i 10 minut na przesiadkę, mamy paszporty biometryczne te z lat 2008 i cały czas nastawiamy się, że zdążymy. Ma ktos nowe informacje o naszych szansach ?

http://bit.ly/14yTpy6

#20 PostWysłany: 22 Maj 2013 23:19 

Dziękuje.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości