Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 13 Kwi 2012 11:36 
Awatar użytkownika

niebieski
patron napisał(a):
oqrde napisał(a):
Pozwolisz, że do dwóch par skarpet w podróży nawet nie będę się odnosił :lol:

Tak najłatwiej, stosując się do zasad erystyki. Za Twoim przykładem również nie odniosę już do Twojej wypowiedzi ;-)
Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Zarówno F40 jak i F50 ma swoich zwolenników. Ważne, żeby być z siebie, swoich wyborów i tego co się robi zadowolonym. Ja jestem.

PS. 30stoma lotami nie zaimponowałeś niestety, mój plecak ma więcej :-)

Nie wnosisz nic do dyskusji (nasza dyskusja) tylko nakręcasz temat w negatywny sposób.
Wypowiedź o ilości lotów danego plecaka (w tym przypadku F50) była spowodowana prośbą kolegi Suszka, więc przestań wprowadzać negatywną atmosferę i nie prowokuj.
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#562 PostWysłany: 13 Kwi 2012 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
proponuje zakonczyc wasza dyskusje albo przenieść na priv.

dziekuje Ci za informacje o 50-tce,

podsumowujac - forclaz 50 spokojnie moze sluzyc jako bagaz podręczny w tanich liniach lotniczych ?

ps. jeszcze ta mała prosba o wymiary ... bede bardzo wdzieczny.
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 13 Kwi 2012 23:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Wymiary części sztywnej F50 to: 55 x 27cm (w najszerszym miejscu).
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 14 Kwi 2012 17:00 

oqrde napisał(a):

Czyli nie spełnia wymagań dot. wymiarów bagażu podręcznego.
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 14 Kwi 2012 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
a to dlaczego? szerokość może być do 40cm....
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 14 Kwi 2012 17:07 

Peter866 napisał(a):
oqrde napisał(a):

Czyli nie spełnia wymagań dot. wymiarów bagażu podręcznego.

ludzie... nauczcie się proszę czytać ze zrozumieniem ;/
 Profil Relacje PM off  

#567 PostWysłany: 14 Kwi 2012 17:16 

http://www.amazon.co.uk/Karabar-K-BAR-3 ... 149&sr=1-6

A co sądzicie o takim?
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 14 Kwi 2012 19:19 

to w końcu forclaz 50 spełnia czy nie spełnia wymagań np. do ryana? Bo kolega Suszek zadał pytanie i nie doczekał się odpowiedzi, a i sam chętnie się tego dowiem. Super byłoby jakby ktoś wrzucił fotkę z naładowanym (9-10kg) f50 ew. f40 w koszu ryana/wizza ale zdaję sobie sprawę, że nikt tego raczej nie uczyni ;)
 Profil Relacje PM off  

#569 PostWysłany: 14 Kwi 2012 23:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Pawel89 napisał(a):
to w końcu forclaz 50 spełnia czy nie spełnia wymagań np. do ryana? Bo kolega Suszek zadał pytanie i nie doczekał się odpowiedzi, a i sam chętnie się tego dowiem. Super byłoby jakby ktoś wrzucił fotkę z naładowanym (9-10kg) f50 ew. f40 w koszu ryana/wizza ale zdaję sobie sprawę, że nikt tego raczej nie uczyni ;)

Masz dwa sztywne wymiary, trzeci to luźny materiał to jak może nie spełniać wymagań ? Plecak to nie walizka ... Tak F50 spełnia wymagania koszykowe FR jak i W6.
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 15 Kwi 2012 00:47 
Awatar użytkownika

niebieski
jak może nie spełniać wymagań, jak to top1 z polecanych na forum plecaków? :)
1. do plecaków nie rzucają się tak jak do walizek/toreb
2. plecaki zawsze można ścisnąć/upchać
3. plecak niewypchany na maksa da się sporo ścisnąc. w przeciwiesntwie do walizki.
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 15 Kwi 2012 11:29 

dzięki tyle chciałem wiedzieć ;)
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 15 Kwi 2012 22:14 

Czy forclaz 40 w decathlonie występuje już tylko w kolorze czerwonym i jasnozielonym? Nie ma już nigdzie szarych i niebieskich?
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 15 Kwi 2012 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
szaro-czarny jest napewno w Warszawie, aktualne z dzisiaj :)
niebieskie są ale f50
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 16 Kwi 2012 11:08 

Witam!
Czytam forum od dawna ale dopiero teraz postanowilem sie zarejestrowac.
Ale... do rzeczy. Od ponad 2 lat uzywam tego oto plecaka jako bagazu podrecznego:
http://www.cardinal.semi-line.com.pl/pr ... rettyPhoto[pp_gal]/0/
A przynajmniej mam nadzieje, ze to ten, gdyz na fotkach wyglada identycznie jak moj i tez firmy (?) semi-line.

Co wielu zmartwi - nie jest zadna "firmowka". Kupowalem go jak wspomnialem ponad 2 lata temu jako tania "chinszczyzne".
Przez przypadek raczej niz dzieki dobrze przemyslanej decyzji. Sytuacja byla dosc skomplikowana. Niewazne. Mialem 1,5 doby na zakup plecaka, w obcym miescie. Po przejrzejrzeniu badajze ponad 20 plecakow moj wybor padl wlasnie na ten. Zwlaszcza, ze byl dosc tani - placilem za niego 25 EUR i w dosc dziwacznym miejscu, bo w sklepie Carrefoura (ktory raczej nie kojarzy sie z "profi" sprzetem turystycznym). Dlatego obecna cena w linku, ktory wygrzebalem i umiescilem powyzej lekko mnie zaskakuje.

Dlaczego wlasnie ten wybralem? Najwazniejsze, ze wymiary mniej wiecej pasuja do koszty lotniskowych (zmierzylem w sklepie). Max wysokosc to ok. 60 cm, max szerokosc to 41 cm (na dole, wyzej troszke mniej), max grubosc to ok. 24 cm. Tak, tak - wiem. To troszke teoretycznie za duzo :) Ale to nie jest problem. Pierwsze co zrobilem, to wywalilem wkladke usztywniajaca plecy (co robi sie bezproblemowo). Dzieki czemu przestaje sie miec problem z wysokoscia - ot - wystarczy zostawic minimalny luz u gory przy pakowaniu a pozniej - jakby co - klepnac go dlonia i wysokosc "pasuje". Szerokosc wykorzystuje zawsze na max-a. I mimo to nie zdarzylo sie, by nie wszedl do ktoregos z lotniskowych koszy. Problem moze byc z gruboscia ale to glownie zalezy od fantazji pakujacego :) Wystarczy nie wypakowywac do ostatniego cm3 i nie ma problemu. A wiem cos o tym, bo przewaznie pakuje do niego zbyt wiele.

Pas biodrowy (jest na stale zamocowany), swietnie sprawdza sie jako pas kompresyjny po zalozeniu go na tyl. Dodatkowo zawsze z soba woze 2 paski szerokosci ok. 2,5 cm zakonczone plastikowymi klamrami, ktore z jednej strony sluza mi jako troki a przed lotem - po spieciu razem - opasam nimi gore plecaka jako pas kompresyjny. System sie sprawdza przez ponad 2 lata jak wspomnialem i hmm... nie pamietam dokladnie ale kilkanascie lotow na pewno.
Zalety:
- po wyjeciu wkladki usztywniajacej na plecach plecak jest plastyczny, co znacznie ulatwia sprawe przy upychaniu go w roznych miejscach. Ta wkladka moim zdaniem jest tam kompletnie niepotrzebna. Swietnie sie nosi ten plecak bez niej.
- jest b. lekki. Nie pamietam dokladnie ile wazy, gdyz wazylem go przy zakupie ale jego waga to ok. 1 kg (mniej-wiecej. Zaznaczam: mowie "z pamieci"! W kazdym badz razie po wywaleniu wkladki usztywniajacej plecy byl najlzejszy z ogladanych wowczas konkurentow. )
- jest bardzo ustawny i - co najwazniejsze moim zdaniem - posiada dolna komore! Komora ta jest zamknieta (a wiec nie ma mozliwosci dostania sie do zawartosci plecaka od dolu) i pojemna. Swietna sprawa, znana z wiekszych plecakow. Zwykle trzymam tam sandaly, kubek, pokrowiec p.deszczowy (plecak nie posiada takowego a material raczej wyglada na "przemakajacy" - nie mialem okazji jeszcze sprawdzic, zawsze trafiam na pogode! :) ), przybory do mycia i maly spiwor.
NIE WYOBRAZAM SOBIE bym kiedykolwiek wrocil do plecaka jednokomorowego. Jednokomorowy - wg mnie oczywiscie - jest totalnie niepraktyczny.
- posiada dosc duza komore glowna (gorna). Wyposazona jest w wewnetrzna kieszen np. na dokumenty)
- posiada ustawna, zamykana na zamek, komore hmm... nazwe ja "wierzchnia". Uzywam jej do przenoszenia akcesorii do aparatu a takze lekarstw. Posiada wewnetrzna kieszonke.
- posiada 2 boczne kieszenie siatkowe, ktore najczesciej uzywam do przenoszenia butelki
- u dolu znajduja sie 2 troki petelkowe. Jak dotad do niczego ich nie uzylem ale... sa! :)
- posiada pas piersiowy. Nie wiem jak sie sprawdza, gdyz nie uzywam ale... jest! :)
- pas biodrowy posiada kieszonki zamykane na zamek. Nie korzystam z nich ale... sa! :)
- wygodne "plecy" z dobra ich wentylacja. Gabka (bo chyba tam jest gabka) profilujaca nie jest moze zbyt gruba ale jak dotad "nie wybila sie" i zachowuje swoj ksztalt i twardosc.

Wady:
- material nie wyglada na nieprzemakalny. Jak dotad nie trafilem jeszcze na deszcz ale na wszelki wypadek woze pokrowiec przeciwdeszczowy. To zaden problem, gdyz on prawie nic nie wazy i spakowany zajmuje wielkosc paczki papierosow
- bez pomyslu wykonane sa boczne pasy kompresujace. Z jednej strony przymocowane sa do - nazwijmy to - "plecow" a z drugiej do "wierzchu" komory glownej. Duzo sensowniej byloby, gdyby byly przymocowane do "wierzchu" komory wierzchniej. Ale za to dobrze sprawuja sie jako troki np. kurtki. Przeciagam ja przez pasy z obu stron a u gory mocuje ja przy uzyciu - wspomnianych wczesniej - wozonych przeze mnie trokow do raczki. Bardzo praktyczne.
- bez pomyslu wykonane gorne podciagi ramiaczek. Przynajmniej w moim modelu, bo na zdjeciu widac, ze cos zmienili chyba w tym wzgledzie. U mnie paski podciagajace pasy naramienne sa przyszyte zaraz powyzej tych pasow. Zamiast przymocowac je maksymalnie gornym miejscu "plecow". Zatem: sa bo sa ale raczej sa ozdoba. Nie przeszkadza mi to w uzytkowaniu, gdyz uklad pasow akurat dla mnie jest OK.

Podsumowanie:
Jest pojemny, wygodny, wielozadaniowy i - pomimo wymienionych powyzej kilku wpadek projektanta - b. praktyczny. Przy "niepakowywaniu" go na maxa, spokojnie wchodzi do skrzynek lotniskowych. Material - mimo iz wyglada licho - jak do tej pory trzyma sie. Plastikowe klamry i zamki rowniez sie jak dotad nie rozlecialy. Jedyne uszkodzenie wykazuje gorna raczka (szef zaczyna sie rozwalac) ale to prawdopodobnie wynik mojego przeladowywania plecaka (i po 15 kg) jak i wyciagania go "na sile" np. z upchanego na maksa bagaznika autokaru. Plecak kupowalem w sytuacji awaryjnej i w sumie nie przewidywalem jego dluzszego uzytkowania ale... sprawdzil sie i jestem z niego zadowolony.

Ufff... ale sie rozpisalem. :) Mam nadzieje, ze choc komus sie moj opis przyda.
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 16 Kwi 2012 11:31 

blackart napisał(a):
Witam!

- jest bardzo ustawny i - co najwazniejsze moim zdaniem - posiada dolna komore! Komora ta jest zamknieta (a wiec nie ma mozliwosci dostania sie do zawartosci plecaka od dolu) i pojemna.

...doprecyzuje moze: piszac "komora ta jest zamknieta" chodzilo mi o to, ze - w przeciwienstwie do rozwiazania znanego z niektorych plecakow - nie da sie od strony komory dolnej dostac do komory glownej\gornej. O ile w duzych plecakach bylby to dla mnie minus to tu - raczej plus. Po pierwsze: ew. zapachy nie dostaja sie do komory glownej w ktorej znajduja sie ubrania, po drugie: w razie postawienia plecaka na mokrej czy brudnej powierzchni wilgoc\kurz nie dostana sie do ubran. Komora ta zamykana jest oczywiscie na zamek. W dodatku na zamek z dwoma suwakami (podobnie jak i komora glowna i wierzchnia), co umozliwia spiecie owych suwakow przy uzyciu malutkich klodeczek w razie potrzeby. Nie jest to wowczas jakies super zabezpieczenie antykradziezowe ale... zawsze.
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 16 Kwi 2012 15:33 

Witam, jako że mój bagaż był o 7cm za szeroki, a nie mam innego plecaka, oddałem go znajomym, którzy pojechali do szwecji.
Lecę za tydzień do Malmo i nie chcę brać plecaka, bo po nie poradzę sobie sam z 2 plecakami, torbą fotograficzną i namiotem...
Jakie są alternatywy?
Najchętniej kupiłbym solidny karton 55xileśtam, żeby były idealne wymiary, a potem go zapakował. Jest to możliwe?
Jak nie to czy można wziąć taką "tasię" na ramię?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 16 Kwi 2012 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Nie wiedziałem w którym dziale to umieścić, mianowicie byłem dzisiaj w Decathlonie i kupiłem taki mini plecaczek, nie ma go w niestety nigdzie na stronce więc zrobiłem fotke.
Myślę że jest to dobra inwestycja bo złożony spokojnie mieści się w dłoni to główna jego zaleta, jak jest rozłożony można w niego spokojnie zmieścić 2-3 duże ręczniki lub jakieś kosmetyki, wodę etc. Plecak jest zrobiony z nylonu, lekki. Cena w decathlonie to 19,99zł.

Załączniki:
2012-04-16 22.53.40.jpg
2012-04-16 22.53.40.jpg [ 148 KiB | Obejrzany 948 razy ]

#578 PostWysłany: 16 Kwi 2012 23:19 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Fajny. Ile ma litrow? Ja mam cos takiego:
http://www.decathlon.com.pl/PL/arpenaz- ... -33689436/
Kulka jest ciut wieksza. Przydaje sie na wyjscia gdy wiekszy plecak zostaje w hotelu.

Dla mnie rewelacyjne sa tez torby - kule, do nabycia w poblizu kas. Zolte, rozowe i chyba zielone.
Podrozujac z dziecmi wrzucam do takiej torby jedzenie, karimaty i przy kontroli swoja mala torbe fotograficzna. Na miejscu likwiduje torbe doczepiajac jej zawartosc do plecakow.
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 16 Kwi 2012 23:32 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Nie mam nigdzie informacji o pojemności tego maleństwa ale pojemnościowo na pewno dorównuje "kulce" z linku, różnica jest taka że kulka jest z grubszego materiału i zajmuje więcej miejsca w plecaku głównym. Oczywiście dla niektórych to nie będzie miało znaczenia. Ja chciałem coś naprawdę małego i mi pasuje ;)

#580 PostWysłany: 17 Kwi 2012 09:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Skibek, czy są rożne rodzaje plecaków, toreb z tego typu jak pokazałeś na zdjęciu ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość