Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

[ 2081 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 105  Następna
Autor Wiadomość
#1841 PostWysłany: 18 Lut 2023 10:47 
Awatar użytkownika

srebrny
@piotrkr Na razie mam w domu wersje 34.5l którą kupiłem w sklepie, czekam na 30.5l i jak będę miał oba to podskoczę do KTW, wypcham je i porównam oba w sizerze. Podesle na forum zdjęcia. Poprzednik 30l po drobnych machinacjach wchodził do małego sizera Wizzair. Trzeba dobrze wybrać, bo to znowu zakup na lata. Tak, to nie są tanie plecaki, ale poprzednie egzemplarze wytrzymały nam 9 lat bardzo intensywnego użytkowania i ciągle da się ich używać (gdzies złamały mi się niektóre zapięcia, trochę powycierane miękkie częsci pleców no i wygląd pokazujący, że plecak był na niezliczonych trekkingach i wyjazdach, a przez pewien czas służył również na codzien) , więc stosunek jakosci do ceny jest w porządku.

Ostatnio edytowany przez amphi, 18 Lut 2023 11:12, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#1842 PostWysłany: 18 Lut 2023 11:06 
Moderator forum

Loty: 124
Kilometry: 370 562
Rok temu dojrzałem do wymiany małego plecaka. Chciałem czegoś, co będzie na tyle uniwersalne, że będę mógł z tym chodzić codziennie do pracy, latać na jakieś weekendówki oraz zabierać w góry na dłuższe łażenie.

Najpierw zamówiłem CabinZero Military. Nigdy wcześniej nie miałem CZ, a po opiniach m. in z f4f bardzo chciałem. Świetny plecak, ale zupełnie nie nadaje się w góry. Z żalem odesłałem.

Kolejny, który zamówiłem do domu na testy, to Bergson Trofors 25l. https://bergson.pl/plecak-trofors-25l-black/
Strzał w dziesiątkę.

Od roku noszę go niemal codziennie do pracy. Nie widać żadnych śladów zużycia.
Latał ze mną kilkanaście razy i jako podstawowy/jedyny mały podręczny i jako drugi plecak na dłuższe wyjazdy z dwoma podręcznymi.
Świetnie sprawdził się na trekingach. Nawet przy dość dużym obciążeniu i ~10h łażenia nadal jest wygodny. Delikatne zmiany w "opaskowaniu" w czasie łażenia i zupełnie zmienia się rozłożenie ciężaru na ramionach czy na biodrach.
Nieprzemakalny przy drobnych opadach bez pokrowca oraz wytrzymał kilka godzin w deszczu w pokrowcu.
Siateczka na plecach jest genialna - zero pocenia się (z powodu plecaka).

Jedyna wada - to jednak tylko 25l. Niby nie tak mało, ale kilka dodatkowych zrobiło by różnicę.

Podsumowując - po roku CODZIENNEGO użytkowania jestem bardzo zadowolony.
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1843 PostWysłany: 18 Lut 2023 13:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 818 509
@marcinsss czy te 48 cm wysokości sprawiło, że w jakiś low cost życzył sobie mierzenia podręcznego przy bramce? Bo plecak wygląda dobrze, ale jednocześnie po obejrzeniu zdjęć mam wrażenie, że jest mało "ugniatalny".

#1844 PostWysłany: 18 Lut 2023 14:39 
Moderator forum

Loty: 124
Kilometry: 370 562
Te 48 cm to chyba w stanie pełnego dopakowania im wyszło. Mój egzemplarz gdy jest zapakowany na luźno ma 44 cm (wymiar usztywnienia w tyle plecaka) i da się go łatwo wygiąć, ale na zewnątrz. Tzn. tył plecaka da się łatwo nagiąć w stronę wirtualnych pleców.i wtedy bez problemu jest 40 cm. Jak będzie wypchany na maks, to może się to nie udać.
Nigdy nikt nie miał ochoty go sprawdzać, bo on na żywo, nawet wypakowany, sprawia wrażenie mniejszego, niż jest.
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#1845 PostWysłany: 18 Lut 2023 17:02 

niebieski
Czarny kolor optycznie pomniejsza :)
Też mam czarny plecak i efekt podobny.
 Relacje PM off  

#1846 PostWysłany: 21 Lut 2023 19:50 

Loty: 53
Kilometry: 64 232
https://allegro.pl/oferta/mark-ryden-pl ... 3079224670

Czy ktoś miał doświadczenia z takim plecakiem?
Często latam na 1-3 dni głównie na spotkania i nie chce mi się brać żadnej kabinówki, a na spotkania (ze względu na wygląd) pasuje jak ta lala.

Jeśli nie konkretnie ten producent, to może znacie coś co ma ciekawy design przy okazji?
 Relacje PM off  

#1847 PostWysłany: 21 Lut 2023 20:58 

złoty
@p10tr Tutaj masz lepsze zdjęcia i ładniej przedstawioną ofertę https://a.aliexpress.com/_msBgLD0 . Jest nawet filmik z prezentacją. To jest taki luksusowy chińczyk z Aliexpress. Można założyć, że jakość wyrobu będzie odpowiednia dla takiego produktu.

Ostatnio edytowany przez KL_user, 22 Lut 2023 00:14, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
Kri$ uważa post za pomocny.

#1848 PostWysłany: 21 Lut 2023 22:30 

Dzięki za link do majfriendów, trochę taniej.
Powiem tak, kolega kupił właśnie taki i mi się wizualnie mocno spodobał. Gdyby było coś innej produkcji/marki to chętnie rozważę.
 Relacje PM off  

#1849 PostWysłany: 21 Lut 2023 23:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 818 509
Jeśli chodzi o bardziej markowe (i oczywiście droższe) plecaki "laptopowe", to może Thule https://www.thule.com/pl-pl/backpacks/laptop-backpacks

#1850 PostWysłany: 22 Lut 2023 09:51 

złoty
Ze swojej strony polecam TNF Vault. Katuję właśnie mój drugi taki plecak. Pierwszy przeżył z 10 lat używany codziennie do pracy (ma kieszeń na laptopa) i na wszystkie wyjazdy. 26l, ale da się mocno wypchać, wygodny system nośny, sporo kieszonek. Nie zwraca uwagi na lotniskach :) Da się go często kupić w róznych promocjach << 200zł.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1851 PostWysłany: 25 Lut 2023 19:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Plecaki Jack Wolfskin Moab Jam Pro które opisałem poniżej ciągle jeszcze są dostępne w obniżonej cenie 414zł i 467zl, natomiast dzisiaj wybrałem się z wypakowanymi wersjami 30.5 oraz 34.5l do KTW (uwaga @Piotrkr ) aby przymierzyć je w sizerze. Rezultat: każdy z nich miesci się jako bagaż bezpłatny w Wizzairze po następujących manipulacjach:

- wypchany plecak 30.5l - należy wyciągnąć rzeczy z dolnej, osobno otwieranej częsci aby zmniejszyć wysokosć plecaka. Po zgięciu nieco pleców plecaka wchodzi do sizera.
- wypchany plecak 34.5l - należy wyciągnąć rzeczy z dolnej, osobno otwieranej częsci oraz nieco z górnej, ay zmniejszyć wysokosć plecaka. Po zgięciu nieco pleców plecaka wchodzi do sizera.

Wniosek taki, że można bez obaw nawet z wypakowanym plecakiem Jack Wolfskin Moab Jam Pro 34.5l latać Wizzairem bez dodatkowych opłat jesli trochę zawartosci w razie czego da się założyć na siebie.

Bardzo polecam, jesli ktos potrzebuje plecaka który jednoczesnie ma przyzwoity system nosny, aby nadawał się na trekking oraz żeby bez obaw można było go brać bez dopłaty do Wizzaira. Dodatkowo są trwałe, dobrej jakosci i mają sporo różnych kieszonek etc.

Poniżej trochę zdjęć z eksperymentów (30.5l oraz 34.5l zmieszczone w sizerze) :lol:

Eh, plecaki są, teraz trzeba tylko trochę polatać w koncu. Już prawie miesiąc przerwy.. :lol:

amphi napisał(a):
Ja zakonczyłem w koncu moje poszukiwania plecaka, który wszedłby z trudem jako mały podręczny w Wizzair, a z drugiej strony nadawałby się do trekkingu.
Kluczem jest, żeby z jednej strony był w miarę dobry system nosny, a z drugiej, żeby plecak miał trochę elastyczne plecy, tak, żeby dało się go upchnąć do sizera, po usunięciu rzeczy, które da się w razie czego założyć na siebie :lol: Do tego typowe plecaki trekkingowe mają niekorzystne proporcje wymiarowe: wysokie i wąskie.

Po długich poszukiwaniach odpowiedź jest taka: dobry plecak rowerowy. Z jednej strony nieco zginające sie plecy (możliwosć upchania dużego plecaka w sizerze), z drugiej całkiem w porządku system nosny. Do tego nie są takie smukłe jak plecaki trekkingowe, więc ich rozmiar nie rzuca się tak w oczy i można uzyskać sporo pojemnosci z wymiarów. Ostatecznie skusilismy się na wyprzedaźy modeli z poprzedniego rocznika na takie 30.5l i 34.5l : odpowiednio 414zł i 467zl.

https://www.jack-wolfskin.pl/moab-jam-p ... 50_OS.html
https://www.jack-wolfskin.pl/moab-jam-p ... 50_OS.html

Jak przyjdą to zdecydujemy czy zatrzymać pojemnosć 34.5l czy 30.5l. Dziewięc lat temu kupilismy poprzednik tego modelu 30l i dawał swietnie radę, ale jest już zużyty. Chcielismy teraz cos ulepszyć, ale widać, że trudno znaleźć cos co lepiej spełnia tak sprzeczne wymagania. Ostatecznie polecam więc Jack Wolfskin Moab Jam.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#1852 PostWysłany: 26 Lut 2023 15:54 

dobra promocja na DEUTER AC Lite 24L
Przecena z 380 (tyle najtaniej chyba można wyrwać) na 298 zł

https://www.amazon.pl/deuter-Unisex-Lit ... 160&sr=8-1
 Relacje PM off  

#1853 PostWysłany: 28 Lut 2023 14:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

NH500 30l za 119 zł
https://www.decathlon.pl/p/plecak-turys ... mc=8608104
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
KamcioPL uważa post za pomocny.

#1854 PostWysłany: 02 Mar 2023 12:36 

Cześć,

Zaczynam swoją przygodę z tanim lataniem i potrzebuję na majówkę plecak, do bezpłatnego ryanair...

Czy znacie jakiś plecak w stylu https://paktbags.com/products/the-pakt-travel-backpack z wyciąganą saszetkę/nerką zintegrowaną z plecakiem, tylko nie za miliony monet?

Przejrzałem parę ostatnich stron wątku i widzę kilka ciekawych propozycji, ale takie rozwiązanie z tą nerką chodzi mi cały czas po głowie...

Chciałbym się wyrobić w 300złotych, ale mogę trochę dołożyć jeszcze będzie to warte... ale 300 tylko, że dolarów:)

Pozdrawiam,
Początkujący:)
 Relacje PM off  

#1855 PostWysłany: 02 Mar 2023 13:08 

złoty
-- 02 Mar 2023 14:01 --

Wyciągane pasy biodrowe to już widziałem w plechach. Ale tak pomysłowego wykorzystania tego elementu jeszcze nie spotkałem.
W tej kwocie co napisałeś to jednak najprościej będzie kupić plecak w Decathlonie https://www.decathlon.pl/p/plecak-turys ... mc=8608104 (mam taki i jest rewelacyjny na mały bagaż podręczny) i oddzielną nerkę.

-- 02 Mar 2023 14:08 --

W Decathlonie zrobili sobie chyba remanent w magazynie i wypychają resztki. Tym razem dawno niewidziany w sprzedaży plecak https://www.decathlon.pl/p/plecak-turys ... 3385887949 w kolorze zielonym za 159,99 PLN,
 Relacje PM off  

#1856 PostWysłany: 12 Mar 2023 10:13 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
piotrkr napisał(a):
Kupiłem teraz większy plecak, deuter aircontact lite 50+10, jako podręczny na pewno nie wejdzie, ale może jako ten większy? (kabinowy?) Jeszcze nie dotarł.

Używałem go na 2 tygodniowym wyjeździe. Głownie noszony przy transferze z miasta do miasta, potem zostawał w mieszkaniu. Waga 9-10 kg.

Nie jestem zbytnio zadowolony:
- musiałem mocno zaciskać pas biodrowy, inaczej zjeżdżał w dół
- góra plecaka ciągnęła w tył, przez co naciskał i ciągnął ramiona

Do transferu było ok, ale nie wyobrażam sobie chodzenia/zwiedzanie cały dzień z nim, to byłaby męczarnia.

Nie mam zbytniego doświadczenia z takimi większymi plecakami, więc może to normalne, ale chyba spróbuję poszukać alternatyw

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#1857 PostWysłany: 18 Mar 2023 00:32 

Loty: 105
Kilometry: 170 892
@piotrkr trochę brzmi jak złe dopasowanie i/lub złe spakowanie 🤔 w necie można znaleźć tutoriale jak dopasować deutery, widziałeś, korzystałeś?
 Relacje PM off  

#1858 PostWysłany: 18 Mar 2023 10:45 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Tak. Czy zrobiłem to dobrze to nie wiem ;)

A która część brzmi jak złe dopasowanie/spakowanie?
 Relacje PM off  

#1859 PostWysłany: 18 Mar 2023 11:25 

Loty: 105
Kilometry: 170 892
„góra plecaka ciągnęła w tył, przez co naciskał i ciągnął ramiona” — i to przy ledwie 10 kg. Ja w moim ACT (nie lite wprawdzie) nosiłam i po 25 kg (przy 50-55 kg wagi) i było wygodnie (na tyle ile może być wygodnie z takim ciężarem — 25 kg to 25 kg, kolana muszą to nieść). Zresztą, jak pas biodrowy Ci spada w dół to może długość pleców jest źle ustawiona… popróbuj jak Ci się chodzi z różnymi ustawieniami (z ciężkim plecakiem ofc) i może będzie lepiej :D
No ale, nie każdy plecak pasuje do każdego człowieka, mam nadzieję że jeszcze możesz zwrócić i poszukać czegoś co Ci przypasuje ;)
 Relacje PM off  

#1860 PostWysłany: 18 Mar 2023 17:43 

Loty: 92
Kilometry: 176 826
niebieski
Szukam dla swojej córki plecaka 20/25l maksymalnie. Polecicie coś?
 Relacje PM off  

[ 2081 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 105  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości