Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#1441 PostWysłany: 24 Paź 2018 19:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Hose napisał(a):
Raczej 40 x 25 x 20

Muszę się poprawić, z informacji ze strony Ryana wynika, że można zabrać ciut większy mały bagaż i wtedy np. 28L CabinZero (40x30x20) idealnie wpasuję się w FR i W6.

https://www.ryanair.com/gb/en/useful-in ... t-november
Kod:
What are the small bag dimensions?
We have increased the size of the free small carry-on bag by over 40% from 35 x 20 x 20cm (14,000 cm³) to 40 x 20 x 25cm (20,000 cm³).
We have almost doubled the size of our small bag sizer from 35 x 20 x 20cm (14,000 cm³) to 42 x 20 x 30 cm (25,200 cm³) to allow carry-on bags that are considerably (25%) larger than our permitted small bag dimensions. (See diagram)

Załączniki:
cabin bag sizer.png
cabin bag sizer.png [ 20.05 KiB | Obejrzany 4377 razy ]

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#1442 PostWysłany: 30 Paź 2018 09:26 

-- 30 Paź 2018 09:10 --

Cześć wszystkim :)

Kupiłam w Decathlonie plecak Forclaz Air+ 30 (męski) z myślą o wycieczce do Tajlandii. Niestety dopiero później doczytałam, że w Qatar Airways, którymi lecę, rozmiar bagażu podręcznego to max 50 cm na wysokość. Plecak ma stelaż, który wg Decathlonu ma 58 cm, wg mnie ok. 56 cm. Bagaż mogę nadać jako rejestrowany, ale chciałam tego uniknąć, żeby nie okazało się, że dolecę do Tajlandii bez bagażu i będę musiała na niego czekać zamiast jechać gdzieś poza Bangkok.

Teraz pytanie: czy ktoś ma ten plecak i podróżował z nim Qatarem? Albo czy ktoś ma jakiś patent na obniżenie tego plecaka (nagięcie stelaża, skrócenie lub wyciągnięcie stelaża)? No i czy w azjatyckich liniach nie było problemu (AirAsia ma chyba 56 cm, więc powinno być git)?

Albo inne pytanie: czy ktoś ma do polecenia fajny plecak, mieszczący się w wymiarach Qataru (50x37x25, 7 kg), najlepiej z tą przewiewną siateczką na plecach i pasem biodrowym? Jeśli to istotne, to mam niecałe 160 cm wzrostu.

-- 30 Paź 2018 09:26 --

P.S. (Nie ma możliwości edycji posta?) Kiedy kupowałam ten plecak, to istotne było dla mnie też to, że można go rozpiąć od frontu i w ten sposób dostać się do rzeczy, więc dodałabym to do wishlist z mojego drugiego pytania.
 Profil Relacje PM off  

#1443 PostWysłany: 30 Paź 2018 09:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Mojej żony siostrzeniec ma tego forclaza air 30 i przechodził w qatar jako podręczny bez zająknięcia w air asia, malindo i jetstar też. Aczkolwiek zawsze się może trafić jakiś upierdas służbista.
 Profil Relacje PM off  

#1444 PostWysłany: 30 Paź 2018 09:46 

Dzięki za odp, trochę mnie to uspokaja :)

Tylko zastanawiam się, czy siostrzeniec ma wersję Air "zwykłą" https://www.decathlon.pl/plecak-turysty ... 32422.html czy taką jak ja, czyli z "plusem" https://www.decathlon.pl/plecak-turysty ... 82978.html

Swoją drogą, różnica cenowa oszałamiająca, ale widzę, że wersji bez plusa już chyba nie kupię...
 Profil Relacje PM off  

#1445 PostWysłany: 30 Paź 2018 10:05 
Awatar użytkownika

srebrny
z plusem
 Profil Relacje PM off  

#1446 PostWysłany: 30 Paź 2018 10:13 

Dziękuję :) Plecak jest tak ładny, że żal byłoby mi go wymieniać na inny ;)
 Profil Relacje PM off  

#1447 PostWysłany: 30 Paź 2018 10:25 
Awatar użytkownika

srebrny
plecak ma być funkcjonalny i wygodny a nie ładny
ten forclaz 30+ moim zdaniem jest ok, ale ja bym go osobiście nie kupił, stelaż jak dla mnie zbyt siermiężny, ale wykończenie i materiały w porządku.
 Profil Relacje PM off  

#1448 PostWysłany: 04 Lis 2018 16:34 

Poszukuję plecaka, który by się nadał jako nowy (po zmianach od 1.11.2018) podręczny do Ryanaira. Wymóg - musi się w nim zmieścić laptop 13,3'' (format A4), najlepiej, żeby była osobna przegródka na niego. Nie chcę laptopa przewozić w drugim bagażu, tym do 10 kg. A bez wykupowania priority i nadawaniu tego dużego do luku, to chyba w ogóle niemożliwe (?), a na pewno nie bezpieczne dla laptopa.
Ktoś ma jakiś pomysł? Wymiary mają być 40 x 20 x 25.

Wpadły mi w oko dwa na stronie Decathlonu:

https://www.decathlon.pl/plecak-nh500-2 ... 83602.html
Ten się na pewno nada na laptopa, ale jest za wysoki i ma usztywniane plecy, więc raczej odpada, bo się go nie "ściśnie"?

https://www.decathlon.pl/plecak-alpinis ... 60598.html
Z kolei ten jest ciut za duży, ale chyba miękki, pytanie tylko czy wlezie do niego laptop.

Jakieś rady? Może jeszcze coś innego? Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#1449 PostWysłany: 04 Lis 2018 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 287 811
@smokota: leciałem w styczniu Qatarem z plecakiem Deutera Guide 45+ który ma ok. 70 cm wysokości. Nie było żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#1450 PostWysłany: 04 Lis 2018 17:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Ewa Kamarad napisał(a):
Jakieś rady? Może jeszcze coś innego?

CabinZero 28L (40cm x 30cm x 20cm), wewnętrzna kieszeń na laptopa ma 36cm x 28cm

Załączniki:
cabinzero28l.gif
cabinzero28l.gif [ 970.03 KiB | Obejrzany 4161 razy ]
Darek_2003 lubi ten post.
Darek_2003 uważa post za pomocny.

#1451 PostWysłany: 04 Lis 2018 17:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
CabinZero są w porządku, ale jeśli komuś nie zależy bardzo na czasie, to jak już gdzieś pisałem, może warto poczekać do Black Friday. W zeszłym roku były dobre promocje i na oficjalnej stronie producenta i w polskim sklepie equip.pl
Darek_2003 lubi ten post.

#1452 PostWysłany: 04 Lis 2018 19:34 

Trochę duży koszt :( i nie wygląda na bardzo wygodny...
W sumie to nie musi być do maksymalnych wymiarów, byleby się w nich mieścił i można było wpakować laptopa. Przeszukuję interenet i ciężko jest znaleźć cokolwiek do 40 cm wysokości.
 Profil Relacje PM off  

#1453 PostWysłany: 06 Lis 2018 00:06 

Cześć,

co myślicie o https://www.amazon.de/dp/B002Q5APX4/ref=sxbs_sxwds-stvp_1?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_p=a8eca466-e86a-4725-abd2-b825a6559409&pd_rd_wg=QlaHr&pf_rd_r=WV8CSWDBHG8XY33291JY&pf_rd_s=desktop-sx-bottom-slot&pf_rd_t=301&pd_rd_i=B002Q5APX4&pd_rd_w=GrmuX&pf_rd_i=cabin+max&pd_rd_r=c7b89b2b-8d3e-4df6-a5b9-a856a89dba11&ie=UTF8&qid=1541261983&sr=1 do podróży Ryanair? Chodzi o +- tygodniowe wyloty, znudziło mi się dźwiganie torby. Warto kupować plecak, który ma wymiary "na styk" czy szukać czegoś po kilka cm w każdym wymiarze mniejszym? Chciałbym się zamknąć w 150zł.
 Profil Relacje PM off  

#1454 PostWysłany: 06 Lis 2018 07:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Śmiało możesz brać plecaki pod wymiar a nawet takie kilka cm większe (bez usztywnienia).
Plecak z linku powyżej (55x40x20) zabierzesz do RyanAir'a jak wykupisz dodatkowo priority.

#1455 PostWysłany: 06 Lis 2018 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
cypel napisał(a):
plecak ma być funkcjonalny i wygodny a nie ładny
ten forclaz 30+ moim zdaniem jest ok, ale ja bym go osobiście nie kupił, stelaż jak dla mnie zbyt siermiężny, ale wykończenie i materiały w porządku.

A jaki w podobnym typie(z oddychającymi plecami) i wielkości masz/korzystałeś/byś kupił?

#1456 PostWysłany: 07 Lis 2018 09:41 
Awatar użytkownika

srebrny
@Pabloo plecaków mam kilka, jeden z moich ulubionych to himountain outlander 40, ale dzisiaj nie do zdobycia bo to leciwy worek. Swoją drogą męczę go od kilkunastu lat i nie chce się zepsuć, prawie doskonały.

Mój uniwersalny plecak, tzn. taki, że zabieram go praktycznie wszędzie i w kilkutygodniową podróż jak i na kilkudniowe trekingi, w góry i na pustynię, do dżungli i na koło podbiegunowe to osprey kestrel 38. Jest rewelacyjny, ma wszystko co wymagam od dobrego plecaka, funkcjonalny i wygodny, znakomite tkaniny (nylon) i osprzęt (ykk).
Funkcjonalność, 2 komory, dolna mała, można wsadzić mały śpiwór albo brudną bieliznę. Dolną komorę można połączyć z dużą główną komorą.
Dwie siatkowane boczne kieszenie, idealnie mi tam wchodzi litrowa butla typu nalgene albo zwykła 1,5l butelka wody.
Górna klapa z dwiema kieszeniami, żadna nowość, raczej standard, ale wewnętrzna kieszeń ma fajny patent, że zamek jest wszyty pionowo a nie poziomo, dzięki temu nie wysypują się z niej klamoty, pierdoła, ale bardzo użyteczna.
No i frontowa potężna siatkowana kieszeń jest naprawdę rewelacyjna. Można tam upchać np. mokrą odzież, bez problemu mieści mi się tam np. bluza polarowa 100 albo 200 a kawał ze mnie chłopa ;)
Bardzo dużo możliwości troczenia, standardowo góra, dół i boki, ale można też na froncie używając bocznych pasów kompresyjnych, świetny patent.
System szybkiego mocowania kijków trekingowych i pętla na czekan (akurat z tego nie korzystam).
Bardzo fajnie rozwiązany system montażu bukłaka, kieszeń jest między systemem nośnym a workiem, super rzecz. Żeby napełnić bukłak wodą nie trzeba odpinać klapy. Chociaż, jak plecak jest mocno wypchany to trzeba się trochę pomęczyć przy wyjmowaniu i wkładaniu bukłaka.
Zintegrowany pokrowiec przeciwdeszczowy i rewelacyjny szybki dostęp do zawartości plecaka po przez pionowy zamek wszyty na boku. Znowu, nie trzeba odpinać klapy żeby wyjąć coś z plecaka a jak jest na dnie to już w ogóle doskonały dostęp, nie trzeba grzebać od góry czy wyjmować połowy gratów.
Pas biodrowy i system nośny bez zastrzeżeń, dla mnie plecak jest bardzo wygodny, przemaszerowałem z nim masę kilometrów, ostatni raz był ze mną w sierpniu w Kirgistanie w Tien Szan.
Na pasie biodrowym dwie kieszenie, w pasie piersiowym malutki gwizdek w klamrze :mrgreen: dodatkowo piersiowy można regulować płynnie w pionie.
Lekki, 1,5 kg, niby 38 l., ale bardzo pakowny, bez problemu mieści mi się w środku namiot, samopompa i śpiwór, do tego wszystkie inne niezbędne rzeczy typu odzież, itd.
Przechodzi jako podręczny, chociaż przekracza nieco wymiary, bo po stelażu pionowo ma 60 cm, ale trzeba by go mocno wypchać żeby zwrócił uwagę (chociaż wiadomo, gwarancji nigdy nie ma i ktoś się może przyczepić)
Jednym słowem - rewelacja.
Jestem bardzo zadowolony, dobrze zainwestowane pieniądze.
 Profil Relacje PM off
Pabloo lubi ten post.
Pabloo uważa post za pomocny.

#1457 PostWysłany: 11 Lis 2018 07:24 

Loty: 32
Kilometry: 65 416
Tak na gorąco: kończę eskapadę po Filipinach polecieliśmy z plecakami:
-Jack Wolfskin Highland Trial 48”https://www.jack-wolfskin.pl/highland-trail-48/2004612-6350.html
- Highland Trial Women 45” https://www.jack-wolfskin.pl/highland-t ... -6350.html.

Lecieliśmy LOT/Air China/Air Asia/Cebu Pacific/ Easy JetWszędzie wchodziliśmy z wypchanymi na MAXa plecakami- jedynie w Air Asia poprosili o zostawienie plecaków przy check in- bo były za ciężkie (tam jest max 7kg) i dopłaciłem 100zl. Ale spodziewałem się tego, no w zeszłym roku miałem podobna sytuacje z mniejszym plecakiem w Bkk.
Bardzo je polecam- oczywiście nie należą do najtańszych na rynku/ jednak spakowaliśmy się z rodzina 2+2dzieci, na tym Nam zależało - jest mega pakowny z dostępem do komory z każdej stront

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#1458 PostWysłany: 18 Lis 2018 20:08 

Cześć,
Kilka osób wspomniało o plecaku Cabinzero Mini 28l, czy jest on w ogóle wygodny? Szukam plecaka na weekendowe city break.
 Profil Relacje PM off  

#1459 PostWysłany: 18 Lis 2018 20:22 
Awatar użytkownika

sjg napisał(a):
Cześć,
Kilka osób wspomniało o plecaku Cabinzero Mini 28l, czy jest on w ogóle wygodny? Szukam plecaka na weekendowe city break.
CabinZero 28l Military jest całkiem wygodny, bo ma twardsze plecy od Classica. Sprawdzony na razie na jednym weekendowym wyjeździe, da się spakować na kilka dni. Dodatkowo go zaimpregnowałem ale jeszcze nie sprawdzałem w praktyce na deszczu.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1460 PostWysłany: 19 Lis 2018 13:01 

jak rozumieć w regulaminie Wizzair: "Pasażerowie, którzy wykupili usługę WIZZ Priority, będą mogli zabrać dodatkową podręczną walizkę na kółkach o maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 23 cm"?
Musi to być walizka na kółkach? Nie może być plecak?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości