Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#1001 PostWysłany: 09 Lut 2014 14:34 

Oglądałem dziś Forclaza 40 Air i 60l. Wydają się mieć podobne wymiary, oczywiście przy założeniu, że nie wypchamy ich do końca.

Z tą 60tką nie miał nikt problemów?
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥 Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥
All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️ All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️
#1002 PostWysłany: 11 Lut 2014 22:49 

Loty: 46
Kilometry: 75 717
A jakie jest wasze zdanie o plecakach Hi-Tec (chcę kupić model Mankar)? Wymiarami bez problemu zmieści się jako bagaż podręczny, a chciałbym go także używać jako plecak, który codziennie zabierałbym na zajęcia. Forlcaz 40l tak na oko wygląda mi trochę na za duży do codziennego użytku (byłem dziś w Decathlonie na wrocławskich Bielanach ale go nie było, w weekend może jeszcze zobaczę go "na żywo" w drugim wrocławskim sklepie).
http://www.sklep-presto.pl/product-pol-38997-Plecak-trekkingowy-Mankar-35-Hi-Tec.html?text=hi-tec%20mankar

PS.
Przekopałem kilka stron i Zeus polecał inny model Hi-Tec. Ktoś jeszcze używa tych plecaków?

Dzięki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#1003 PostWysłany: 20 Lut 2014 23:30 

Mam pytanie, jaki obecnie plecak w sensownej cenie można polecić na bagaż podręczny? Lecę Ryanair, ale dobrze jakby był jak najbardziej uniwersalny.

Potrzebuję upchać namiot, śpiwór i coś oprócz ;-), więc walka jest o każdy cm.
Namiotu i śpiworu będę szukać jak już wybiorę plecak, więc na dziś nie mam ograniczeń posiadanym ekwipunkiem.

Przejrzałem wątek, zachwalany był Forclaz 50, ale nie ma go już w Decathlonie. A pozostałe modele Forclaz też wydają się być już z nowych edycji = wcześniejsze opinie do kosza. Także Campus Tuan 55 już niedostępny.

Ma ktoś doświadczenia z plecakami dostępnymi na rynku w chwili obecnej?
 Profil Relacje PM off  

#1004 PostWysłany: 20 Lut 2014 23:45 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
Mam tuana55 i zawsze ze mna lata. Jak dla mnie jest wystarczający, nauczylem się pakować i teraz przy kazdym wyjeździe wszystko ma swoje miejsce ;) poza tym pas biodrowy daje dużą wygodę a stelaż wyjąłem żeby dało się upchać do małego wizza. Nie wypelniam go do końca i nigdy nie miałem problemu.

#1005 PostWysłany: 20 Lut 2014 23:48 

Problem w tym, że Tuanów 55 chyba (?) już się nie da kupić... (poprawiłem wiadomość po pierwszym napisaniu, gdzie pytałem o Tuana)
 Profil Relacje PM off  

#1006 PostWysłany: 20 Lut 2014 23:56 

niebieski
Są dostępne w pewnym portalu aukcyjnym na "A". Chociaż cenowo w porównaniu do Forclazów mało konkurencyjnie.
 Profil Relacje PM off  

#1007 PostWysłany: 21 Lut 2014 00:01 

Rzeczywiście jedna sztuka się uchowała w jakimś outlecie... I cena rzeczywiście trochę gorsza, ale jeśli ma oszczędzić nadbagażu...
Niemniej zachęcam do dalszej dyskusji, jak wykupię ostatnią sztukę z portalu na A to pewnie kolejni będą szukać odpowiedzi :-)

Ktoś tu też polecał Forclaza 60, ale mam już obawy, że będzie za duży...
http://www.decathlon.pl/plecak-forclaz- ... 00843.html
 Profil Relacje PM off  

#1008 PostWysłany: 23 Lut 2014 21:39 

Więc tak, byłem dziś w Decathlonie w Katowicach i udało mi się wykupić ostatnią sztukę Forclaza 50, mimo że strona WWW wskazywała na niedostępność. Mam jednak dobrą wiadomość, od początku marca ma im się rozbudowywać dział turystyka i ponoć należy się spodziewać nowych dostaw. Odwołuję zatem alarm.

Ale nie odwołuję pytań. Forclaza 50 (z racji ostatniej sztuki) wziąłem, ale trzymam paragon z opcją 30 dni zwrotu. A to dlatego, że pani z Decathlonu przekonywała mnie do wzięcia F60. Twierdzi, że lata w Ryanair i w Wizzair i po skompresowaniu nigdy nie miała problemów. Bałem się jednak ryzykować, więc z racji ostatniej sztuki wyszedłem z 50-tką. Myślicie, że warto wymienić na Forclaza 60? Ogólnie to ja odbywam trochę podróży, część samolotowych, a część nie i większy plecak zawsze jest lepszym rozwiązaniem. Jeśli jednak miałbym mieć niespodziankę na lotnisku to jest to dyskwalifikacja.

Może ktoś poradzi?

PS. Przyglądałem się też Forclazowi 50 Speed (wersja lekka: 1 kg). Jego główną zaletą była mniejsza waga, która też jest ważna, ale ostatecznie zrezygnowałem. Nie ma on bocznych kieszeni, które pozwalają w Forclaz 50 dopchać do regulaminowych 40 cm szerokości. No i nie byłem specjalnie przekonany do jego pstrokatej kolorystyki.
 Profil Relacje PM off  

#1009 PostWysłany: 23 Lut 2014 22:05 

Sorry, nie odpowiedzialem kilku osobom wyzej. Mam wersje podstawowa, a nie AIR, jest ona w grafitowo (?) pomaranczowych barwach. Jak na razie nie proszono mnie nigdzie o wyciaganie stelaza ale tez nie mialem nigdy na maksa wypakowanego.

Sent from my iPad using Tapatalk
 PM off  

#1010 PostWysłany: 26 Lut 2014 22:10 

Właśnie się zastanawiam nad kupnem plecka na bagaż podręczny do Ryan Air
Znalazłem coś takiego . Proszę o opinie .Jak sądzicie da radę ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=40 ... d00be2ff62
 Profil Relacje PM off  

#1011 PostWysłany: 26 Lut 2014 22:48 

Palp napisał(a):
Właśnie się zastanawiam nad kupnem plecka na bagaż podręczny do Ryan Air
Znalazłem coś takiego . Proszę o opinie .Jak sądzicie da radę ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=40 ... d00be2ff62

Niby parę groszy (po doliczeniu wysyłki) tańszy od sprawdzonego i rekomendowanego często Forclaza... ale czy jest sens dla takiej różnicy ryzykować? Może to nawet będzie dobry zakup, ale nikt Ci tego nie powie bez macania, a tym bardziej bez przetestowania. Jaki to ma stelaż, wyjmowany?
 PM off  

#1012 PostWysłany: 26 Lut 2014 23:02 

No właśnie wygląda na to że nie ma. No i ma to dno podpinane które po rozpięciu dają dodatkowe 15 litrów . Po zapięciu dna ma wymiary 50 na 34
 Profil Relacje PM off  

#1013 PostWysłany: 27 Lut 2014 10:54 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
Mam pytanie do wyjadaczy ;)
w Dechatlonie jest wyprzedaż omawianych placaków Forclaz 30 (niestety nie 40 )
ale cena kusząca bo 69zł - czy warto wchodzić w ten plecak i upchać go na maxa czy lepiej dołożyć i zakupić 40? - cena 2 razy tyle.
Czy ta 40 na 100% nadaje się na podręczny Ryanair- jade pierwszy raz z rodzinką na Kretę w maju i chcę wybrać coś dla siebie ( albo zostanie waliza Wenger biznesówka)
Co radzicie? :)
 Profil Relacje PM off  

#1014 PostWysłany: 27 Lut 2014 10:57 

klimas napisał(a):
Mam pytanie do wyjadaczy ;)
Czy ta 40 na 100% nadaje się na podręczny Ryanair- jade pierwszy raz z rodzinką na Kretę w maju i chcę wybrać coś dla siebie ( albo zostanie waliza Wenger biznesówka)
Co radzicie? :)

On się nadaje na 100% jako podręczy do Wizzair, więc o Ryanaira nie masz co się obawiać.
 PM off  

#1015 PostWysłany: 27 Lut 2014 11:04 

niebieski
czyli lepiej dorzucić 2 tyle do 40,tak?
Nie mam rozeznania ale roznica 10l to pewnie sporo?
 Profil Relacje PM off  

#1016 PostWysłany: 27 Lut 2014 11:12 

klimas napisał(a):
czyli lepiej dorzucić 2 tyle do 40,tak?
Nie mam rozeznania ale roznica 10l to pewnie sporo?

Ja bym kupił 40 bo jak nie teraz, to w przyszłości Ci się to opłaci :)
 PM off  

#1017 PostWysłany: 27 Lut 2014 11:15 

niebieski
ok to wielkie dzięki i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#1018 PostWysłany: 01 Mar 2014 16:38 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
Szybkie pytanie, czy forclaz 40 przejdzie w wizzair jako bezpłatny bagaż podręczny? Bo chcę go kupić, a nie do końca załapałem niektóre odpowiedzi tutaj co do tego, że nadaje się on na podręczny do wizza (bo może mowa o podręcznym dużym) Z góry dzięki za szybką odpowiedź ;)

#1019 PostWysłany: 01 Mar 2014 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Legion1 napisał(a):
Szybkie pytanie, czy forclaz 40 przejdzie w wizzair jako bezpłatny bagaż podręczny? Bo chcę go kupić, a nie do końca załapałem niektóre odpowiedzi tutaj co do tego, że nadaje się on na podręczny do wizza (bo może mowa o podręcznym dużym) Z góry dzięki za szybką odpowiedź ;)

bez stelaża i nie-do-końca wypełniony przejdzie jako mały

#1020 PostWysłany: 01 Mar 2014 17:06 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
30 przechodzi idealnie, dla mnie rewelacja za 69 zł, a przy tym nie ma kombinacji. Zresztą było na forum zdjecie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości