Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 10 Lis 2011 11:03 

Witam!

W grudniu pierwszy raz będę leciała samolotem. Lecę do Londynu z Ryanairem.
Z początku chciałam się zapakować w walizkę by mieć pewność, że zmieszczę się w opisywanym przez Was koszyku, który sprawdza czy mój bagaż ma przepisowe wymiary.
Jednak kolega zwrócił moją uwagę na to, że tego samego dnia, którego przylecę do Londynu będę się musiała przemieszczać z walizką po mieście bo do miejsca noclegowego jadę dopiero wieczorem. Rzeczywiście byłoby to bardzo niewygodne.

Jakie plecaki polecacie na taką podróż?
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wygląda kontrola bagażu? [przepraszam jeżeli jest to trywialne pytanie ale nie wiem czego się spodziewać...]
Czy będę musiała wyciągać swoje rzeczy z plecaka? Głównie chodzi mi o aparat fotograficzny. Bo rozumiem, że przy walizce nie byłoby tego problemu, ponieważ tylko bym ją rozpięła i wszystko by było na wierzchu.
I proszę o informację jak prawidłowo zapakować "płyny". Jakiej wielkości musi być torebka i jakiego rodzaju?
Płyny nie mogą przekraczać pojemności 100ml, tak?

Jeżeli odnajdujecie na forum temat, który wyczerpałby odpowiedzi na moje pytania to również proszę o link :)

Z góry baaardzo dziękuję za wszelkie informacje!
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#362 PostWysłany: 10 Lis 2011 12:35 

Serdecznie polecam plecak plecak Osprey Kestrel 38, świetnie uszyty i po roku testowania w różnych warunkach nigdy mnie nie zawódł. Spokojnie wejdzie Spiwór, karimatka, i wszystko co trzeba ( Plecak ma dodatkowe wejście od dołu do komory). Wprawdzie aktualnie cena jest neico zaporowa - 470 zł, ale trzeba czekać na promocje, ja sam kupiłem go na stronie dystrybutora za 250 zł początkiem tego roku. Moja dziewczyna też ma - jest zadowolona ;)
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 10 Lis 2011 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Skarbnica z odpowiedziami na Twoje pytania.
Wystarczy tylko trochę poszukać...
viewtopic.php?f=22&t=36

#364 PostWysłany: 14 Lis 2011 18:18 

zamówiłem już sobie co prawda Cabin Max-a ale wpadł mi w oko wyglądający podobnie Karabar K-BAR-50 / Karabar K-BAR-40 ..
http://www.amazon.co.uk/Karabar-K-BAR-5 ... B0058I3JWK
http://www.amazon.co.uk/Karabar-K-BAR-4 ... 223&sr=1-2

Cabin Max wyglada na solidniejszy troche
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 14 Lis 2011 22:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Podejrzewam, że Karabar może być cięższy od superlekkiego Cabin-Max - przynajmniej sprawia takie wrażenie na zdjęciu.
Ale może to też mieć swoje plusy, bo moim zdaniem Cabin-Max jest zbyt wiotki i ma tendencję do zamieniania się w worek ;-)
Cena za to bardzo przemawia za Karabarem.

Ponosiłem już trochę mojego maxa (a w zasadzie 2 naraz) i brakuje mi w nich kółek, hehe.
A na dłuższe piesze wędrowanie przydatny byłby pas biodrowy, nieosiągalny dla tego typu toreb.
Ale solidność wykonania jest bezsprzeczna, materiał jest wytrzymały i nieprzemakalny przy lekkich deszczykach.
Zamki chodzą świetnie i ani razu się nie zacięły pomimo pakowania do środka "na siłę" ciuchów a nawet pluszaków - w sumie polecam, jeśli macie dość siły, aby to wciąż nosić lub nosicie tylko sporadycznie.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 15 Lis 2011 00:09 

jobi napisał(a):
A na dłuższe piesze wędrowanie przydatny byłby pas biodrowy, nieosiągalny dla tego typu toreb.

zawsze można zrobić coś podobnego jak jest tu http://www.amazon.com/eBags-Weekender-e ... f_se_p_t_1 ;)
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 19 Lis 2011 13:20 

Witam wszystkich!

Jeśli chodzi o ekwipunek "kabinowy" to śmiało mogę polecić plecak polskiej firmy Outhorn 60l, który można było ostatnio nabyć gdzieś w markecie w rozsądnej cenie (ok. 70-80zł). Byłem z nim w Polsce, Niemczech, Włoszech i Maroku, także sprawdził się - ma sporo kieszeni, schowków, dość stabilny i jednocześnie giętki (można go schować do siatki jak się zegnie). Niestety nie wiem gdzie teraz można go kupić, ale pewnie na Aledrogo itp. można dostać ;)
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 19 Lis 2011 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
traweler napisał(a):
Witam wszystkich!

Jeśli chodzi o ekwipunek "kabinowy" to śmiało mogę polecić plecak polskiej firmy Outhorn 60l, który można było ostatnio nabyć gdzieś w markecie w rozsądnej cenie (ok. 70-80zł). Byłem z nim w Polsce, Niemczech, Włoszech i Maroku, także sprawdził się - ma sporo kieszeni, schowków, dość stabilny i jednocześnie giętki (można go schować do siatki jak się zegnie). Niestety nie wiem gdzie teraz można go kupić, ale pewnie na Aledrogo itp. można dostać ;)

viewtopic.php?f=22&t=36&start=278
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 21 Lis 2011 14:11 

niebieski
Plecak Cabin Max jest w teraz w promocji na http://www.amazon.co.uk i kosztuje z przesyłką 19,95 funtów :)
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 21 Lis 2011 23:32 

Zastanawiam się nad zakupem plecaka Hi tec Peak 45 L.
http://www.2beinspired.pl/produktpre.php?id=8743

Jako, że nikt nie pytał o ten plecak mam 2 pytania.
1. Czy szerokość 35 cm jest z kieszeniami bocznymi?
2. Jak plecak się sprawuje? (czy jest wytrzymały, pakowny i wygodny)
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 23 Lis 2011 02:49 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Moim zdaniem ten CabinMax to trochę badziew. Owszem ma wymiary "na styk" ale zawsze jest coś za coś. W porównaniu do walizki na kółkach oszczędza się prawie 3kg a to sporo. Jest sporo plecaków zbliżonych wymiarami do kabinówek ale tej cenie da się znaleźć na pewno coś co da się nosić na plecach przez długie godziny i to komfortowo.

#372 PostWysłany: 25 Lis 2011 22:02 

Ja dzis zakupilem w dekathlonie forclaz 40 za 119 zl, w grudniu lece do Begramo wiec po powrocie napisze jakas opinie.
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 26 Lis 2011 05:20 

Zbanowany
Zauważyłem, że torba Samsonite aspire v83 jest na stronie ryanair.com do kupienia za 199zł + darmowa przesyłka. Poprzednia cena to bodajże 319zł. Może ktoś będzie zainteresowany zakupem.

Image

Image

Image

Image

Image

Opis:
- Rozmiar zgodny z wymaganiami Ryanair – 55cm x 40cm x 20cm (21,6” x 15,7” x 15,8”)
- Dopuszczalna waga bagażu podręcznego Ryanair wynosi 10 kg (22lbs)
- Funkcjonalne wnętrze, elastyczne taśmy poprzeczne
- Zamykane zamki błyskawiczne
- Kieszeń na paszport/dokumenty
- Miękka rączka do wygodnego noszenia
- Etykieta na dane osobiste
- Wykonana z trwałego poliestru o grubosci 900 x 600 den
- Ograniczona gwarancja wazna na całym świecie przez 2 lata

Czy wie ktoś ile ona dokładnie waży? Bo znalazłem informację na jednej stronie że ok. 3.2kg, zaś na drugiej że 2,8kg a na trzeciej że 2,2kg.
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 26 Lis 2011 11:04 
Awatar użytkownika

srebrny
pit bull napisał(a):
Ja dzis zakupilem w dekathlonie forclaz 40 za 119 zl, w grudniu lece do Begramo wiec po powrocie napisze jakas opinie.

Kilka miesiecy temu kupiłem forclaz 40 w promocji za 29zł :-) Od tamtej pory ani raz nie wylądował w koszu pomiarowym, nawet kilkakrotnie w Bergamo pani kazała przechodzic dalej :-) jak najbardziej polecam :-)
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 26 Lis 2011 11:41 

Andi napisał(a):
Kilka miesiecy temu kupiłem forclaz 40 w promocji za 29zł :-) Od tamtej pory ani raz nie wylądował w koszu pomiarowym, nawet kilkakrotnie w Bergamo pani kazała przechodzic dalej :-) jak najbardziej polecam :-)

Cena rewelacyjna, niestety teraz w Poznaniu niebylo promocji, a wylot coraz blizej
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 28 Lis 2011 21:48 

Szyper. Zamiast tego to polecam również megasolidne kabinówki AIRTEX. Ja kupiłem bratu na Alledrogo za 95 zł rok temu.Teraz cena oscyluje w granicach 125 za nowszy model taka sama konstrukcja waga coś koło 3 kg, jakość świetna, wymiary ok! Polecam :)

#377 PostWysłany: 30 Lis 2011 03:58 

Zbanowany
A co sądzicie o tych modelach?

1. Walizka na kołach mała Puccini Catania EM 50517 C Czarna
http://www.highclass.pl/bagaz/walizki_n ... 925241a75d

2. Samsonite Atolas Wózek 50 cm V86 x001
http://www.valentini.pl/index.php?id=3& ... ct_id=1749

3. Mała walizka Puccini EM 50307 C czarna
http://www.puccini-sklep.pl/product-pol ... zarna.html
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 30 Lis 2011 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
ja po moich doświadczeniach bez wahania wybrałabym najleższejszą
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 01 Gru 2011 02:16 

Szyper, bierz walizeczkę Airtex - nie pożałujesz ;)

#380 PostWysłany: 01 Gru 2011 03:17 

Zbanowany
Tveety84 napisał(a):
Szyper, bierz walizeczkę Airtex - nie pożałujesz ;)

Zerkałem na Allegro, ale żadna nie była idealnych wymiarów...
Podasz konkretny model?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości