Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Sty 2019 11:53 

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum jak i pierwsza podróż do Włoch.
Image
Wyjazd staramy się zaplanować jak najbardziej ekonomicznie.
Na podróż wybieram się z partnerem, oboje jesteśmy studentami (w Polsce) i tu właśnie się pojawiają się pytania związane z tym faktem, na które nie mogłam znaleźć odpowiedzi.

Czy we Włoszech możemy liczyć na zniżki do muzeum itp ? (bilety ulgowe ?)
Czy bez karty IoStudio można liczyć na niższa cenę biletu pociągowego / autobusowego ?

W związku z 3 dniowym pobytem w Bolonii, myślimy czy nie wyskoczyć jednego dnia do Florencji / Rimini , ale nie jestem pewna czy jeden dzień na takie miasta wystarczy i czy nie będzie zbyt duży koszt (widziałam koszt biletu w jedna stronę to około ).

Czy macie jakieś pomysły jak spędzić te 3 dni tanio, ale jednak z przytupem :D
albo być może znacie jakieś deale studenckie?
Dziękuję za pomoc :)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 29 Sty 2019 18:42, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

First minute ☀️ Tureckie all inclusive w centrum Alanyi 🌊🏨 Komfortowy 4* hotel za 1861 PLN 🍹😎 First minute ☀️ Tureckie all inclusive w centrum Alanyi 🌊🏨 Komfortowy 4* hotel za 1861 PLN 🍹😎
Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 2399 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽 Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 2399 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽
#2 PostWysłany: 29 Sty 2019 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 184 175
niebieski
Fajnym miastem do zwiedzania niedaleko Bolonii jest Rawenna. Chociaż większość zabytków to kościoły z bizantyjskimi mozaikami, więc to dość specyficzne miasto. Patrzyłam, że pociągiem jedzie się tam około 70 minut, a bilet w jedną stronę kosztuje 5-13 euro.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Sty 2019 12:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Inna opcja to np Ferrara
zuzanna_89 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 29 Sty 2019 13:19 

Warto chyba zwròcić uwagę, że włoskie pociągi jeżdżą jak chcą. I z rozkładem jazdy wywieszonym na stacji mają mało wspòlnego.
Wracaliśmy z Rimini do Boloni. Wg rozkładu były dostępne co najmniej 3 pociągi, ktòrymi mogliśmy zdążyć na lotnisko w Boloni. Przyszliŝmy asekuracyjnie na najwcześniejszy. Nie jechał wogòle. Następny też. Na dworcu w Rimini nikt nic nie wie. Na szczęście trzeci jechał. Jakiś niby express. Nasze bilety nie tego.. :o
Trzeba mieć inne. Droższe. Ale pojechaliśmy. Kontroli nie było. I ledwo zdążyliśmy na samolot do KTW.
 PM off  

#5 PostWysłany: 29 Sty 2019 13:31 
Awatar użytkownika

złoty
wróciłem z Bolonii ponad tydzień temu, jeździłem pociągami do Rimini i Modeny, wszystkie odjazdy punktualnie, autobusy w Bolonii też w miarę,
warto mieć kartę ISEC kartę studencką są zniżki,
wcześniej kupione bilety do Rimini po 9,9€, ekspresem 1 klasa, + 5€ bus do San Marino i zwiedzanie Rimini bez problemu w 1 dzień,
można też do Modeny jak lubicie szybkie auta, też ciekawe centrum
do Rimini jedzie też bus z pod lotniska w Bolonii, Florencję warto zobaczyć, jeden dzień wystarczy, podobnie jak na wszystkie miasta w okolicy, stare centra można obejść w 2-3h
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 29 Sty 2019 15:24 
Awatar użytkownika

Macie 3 dni. Skupiłbym się na flagowcach - absolutnie Florencja i bez pośpiechu (punkty widokowe, muzea, knajpy, zakamarki) + kilka godzin w Bolonii (wystarczy), albo kilka godzin w Bolonii + kilka godzin we Florencji + Krzywa Wieża w Pizie. Florencja wg mnie wymiata i należy ją wziąć, jako centrum wszystkiego na takim wyjeździe. Gdybyście mieli więcej czasu, na pewno poleciłbym Cinque Terre. Ale nie macie i luty to też chyba nie najlepszy czas na wybrzeże.

Włoska kolej daje radę, wszelkie fajne miasta dobrze skomunikowane. Chcecie budżetowo? Skupcie się na pociągach regionalnych - będziecie podróżować wolniej, ale taniej. Warto też rzucić okiem na stronę kolei https://www.trenitalia.com/tcom-en - może trafi Wam się jakaś promocja na szybsze.

Napisz na priv - dam Ci namiary na ogarniętego bloga właśnie z 3-4 dniowych wypadem w tamte rejony.

https://jadziemlecim.wordpress.com/
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Sty 2019 01:57 

Sugerując się radami zdecydowaliśmy się na Florencje , ze względu na fakt ze do Rimini lata Ryanair i w przyszłości się może tam wybierzemy i od razu odwiedzimy San Marino i okolice.
Planujemy wyjazd około 5.00 w niedziele ( w przypadku pociągu 6.40) żeby mieć jak najwięcej czasu , powrót jak najpóźniej.
Jedynie mamy wątpliwości jaki środek transportu będzie najbardziej efektowny (widoki,czas)?

Flixbus (podróż trwa 1,5 h w jedna stronę)
czy regionalnym pociągiem (1h i 40min w jedna stronę )?
Cena nie różni się zbytnio jedynie autobus wyjdzie nas około 60 zł (zniżki), a pociąg 80 zł.
Związku z tym ostrzeżeniem od @jacakatowice zastanawiam co będzie pewniejsze ?
Podróżował może ktoś z was Flixbusem ?
Czy rezerwować już bilety (pociąg/bus) czy poczekać jeszcze trochę licząc na jakieś promocje (patrze na forum czy coś wpadnie, ale chyba wątpię )?

@kostek966 Pytanie: Czy zniżki na podstawie legitymacji studenckiej działają, czy ta karta ISEC jest wymagana ?

Co polecacie zobaczyć w Florencji w wersji budżetowej ( pytam głownie o płatne miejsca ) ? ( Na mojej liście jedynie aktualnie Katedra Santa Maria del Fiore wraz z Dzwonica Giotta, zastanawiam się nad Uffizi, a Accademia Gallery stwierdziłam ze odpuszczę )
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Sty 2019 10:51 
Awatar użytkownika

złoty
Sam już z karty isec nie korzystam ale w wielu miejscach widziałem na nią zniżki, pewnie żeby z nich skorzystać trzeba ją pokazać,
Do Florencji sprawdziłbym na trenitalia frecciarosa, jedzie 0,5h i można znaleźć bilety po 15€
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Sty 2019 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 96 474
Jeśli jedziecie tylko na jeden dzień do Florencji i macie ograniczony budżet to ja bym sobie odpuścił w ogóle te płatne atrakcje. Florencja to jedno wielkie muzeum na otwartym powietrzu, lepiej spędzić ten czas na świeżym powietrzu niż w kolejkach i tłumach Azjatów (no chyba, że traficie na deszcz). Pospacerujcie sobie po obu stronach rzeki, wejdźcie na plac Michała Anioła. Nie zgadzam się, że we Florencji wystarczą 2-3h, ani nawet jeden pełny dzień.

Jeśli wybierzecie pociąg Frecciarossę to nie musicie się martwić o to czy przyjedzie, bo przyjedzie na pewno (nie licząc nieprzewidzianych wypadków, takie zdarzają się wszędzie). Też wybrałbym ten rodzaj transportu. Jeśli chodzi o zniżki na flixbusa, na forum jest temat gdzie możesz znaleźć rabaty, o tu:
https://www.fly4free.pl/forum/flixbus-promocje-kody-nowe-trasy,35,130781&start=240

Zwykła legitymacja studencka wystarczy żeby uzyskać zniżki dla studentów Unii Europejskiej.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 30 Sty 2019 12:22 
Awatar użytkownika

Zgadzam się z Sareth4. Chyba we wszystkim:), czyli jak macie mało czasu i niewielki budżet odpuście muzea; nie wystarczy na pewno kilka godzin; jak dobrze traficie, spróbujcie szybkiego pociągu (Frecciarossę lub Italo - jechać 300km/h to niezłe przeżycie:)

Jak rzekł Sareth, Florencja to jedno wielkie muzeum pod chmurką. Konieczne na pewno:
- Piazzale Michelangelo (mega punkt widokowy)
- Ponte Vecchio (wejdźcie na balkon do sklepo-winiarnio-restauracji tuż przy moście - zrobisz świetne zdjęcia)
- Piazza della Signoria (zobaczycie tu replikę rzeźby Dawida)
- Katedra Santa Maria del Fiore, Il Duomo
- Baptisterium San Giovanni
- Mercato Centrale (hala targowa z żarełkiem i zakupami).

Profil Relacje PM off
dajcz73 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 30 Sty 2019 12:45 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
@szara980

Z tą Florencją to też uważaj, trzeba wcześniej rezerwować wejścia do muzeów lub odstać swoje w ogromnych kolejkach. Nocowałem tam przez 3 noce w lipcu 2016 i nie wszedłem do żadnego z bardziej znanych muzeów (Uffizi oraz Accademia) właśnie przez długie kolejki. Do katedry również się nie dostałem z uwagi na kilka godzin stania. Na Twoją korzyść przemawia to, że będziesz poza szczytem sezonu.

Bez kolejki wszedłem do Museo Galileo (fajne muzeum, miałem szczęście, bo akurat oprowadzał po nim pracownik przebrany za Galileusza i piękną "angielszczyzną" w przystępny i zabawny sposób tłumaczył grupie zwiedzających trudne aspekty astronomii oraz matematyki. Do Ogrodu Boboli wszedłem już po godzinie stania w kolejce do kasy :)

Za darmo bez kolejki wszedłem do Forte di Belvedere, jest tam fajna kawiarnia z widokiem na wzgórza wokół Florencji oraz na Piazzale Michelangelo z piękną panorama miasta.

Wieczorem ludzie przesiadują na Piazza Santo Spirito

Reszta tak jak pisze @Sareth4
Cytuj:
Nie zgadzam się, że we Florencji wystarczą 2-3h, ani nawet jeden pełny dzień.
Na pewno kiedyś tam wrócę i lepiej zorganizuję wycieczkę, na przykład będę wstawał o 6 rano i odsypiał w kolejce do katedry lub Dawida ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Sty 2019 13:17 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 106 123
Na początku listopada kolejka była do Uffizi na godzinkę stania, do Katedry Santa Maria del Fiore nawet nie 10 minut (a za darmo, więc warto parę minut odstać). Do kas Palazzo Pitti i Ogrodów Boboli nie było nawet jednej osoby ;-) Poza tym jeżeli ma być budżetowo, to i tak płatne wejścia nie wchodzą w grę, a we Florencji można naprawdę świetnie spędzić dzień bez płatnych atrakcji. Piazzale Michelangelo obowiązkowo.
 Profil Relacje PM off
rzdrozny1 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 30 Sty 2019 16:10 
Awatar użytkownika

dajcz73 napisał(a):
Na początku listopada kolejka była do Uffizi na godzinkę stania, do Katedry Santa Maria del Fiore nawet nie 10 minut (a za darmo, więc warto parę minut odstać). Do kas Palazzo Pitti i Ogrodów Boboli nie było nawet jednej osoby ;-) Poza tym jeżeli ma być budżetowo, to i tak płatne wejścia nie wchodzą w grę, a we Florencji można naprawdę świetnie spędzić dzień bez płatnych atrakcji. Piazzale Michelangelo obowiązkowo.

Dokładnie - Piazzale Michelangelo obowiązkowo:) Kiedyś zapytałem znajomego, który odwiedził Flo, czy był na owym placu. Nie był:) Nie wiedziałem co powiedzieć:) Chyba to tak, jakby być w Rzymie i nie widzieć Colosseum.

Słowo o zwiedzaniu Florencji, komunikacji. Warto skupić się na historycznej części miasta. Wystarczy wybrać właściwe miejsce naszego noclegu, a nie będzie konieczności korzystania z komunikacji miejskiej. Wszędzie dojdziemy w czasie kilku, kilkunastu minut.

Najlepiej właśnie zacząć od trzęsienia ziemi, czyli marszu na w/w piazzale. To miejsce na wzgórzu, z którego rozciąga się przepiękna panorama na całą stolicę Toskanii, z gigantyczną kopułą katedry i morzem zabytkowych kamienic. To również świetny punkt widokowy na najsłynniejszy florencki most – Ponte Vecchio (Most Złotników). To stąd robione są te wszystkie słynne zdjęcia wyszukane na hasło Florencja. Warto pokręcić się po okolicy (plac dolny/górny, ulice, schody, murki) i wybrać najlepsze miejsce do podziwiania jednego z najsłynniejszych włoskich miejskich pejzaży.

Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Sty 2019 16:30 

Zbanowany
niebieski
Z tym Rzymem to trochę przesada jak na obecny okres :lol: Colosseum jest ,,otoczone" sporymi banerami reklamowymi gdyż budowana jest obok nitka metra więc...całkiem możliwe jest być w Rzymie i nie widzieć tego zabytku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

#15 PostWysłany: 30 Sty 2019 17:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie przesadzaj, banery są, jest rozkopane (od kilku lat zresztą), ale dostęp do Colosseo jest bardzo poprawny, z możliwością zrobienia ładnych zdjęć, choćby z będącego zaraz na przeciwko Forum Romanum.
Przy czym lecąc na 3 dni do Bolonii skupiłbym sie jednak na "lokalnych" propozycjach, jak kilka podanych wcześniej. A Rzym zostawił na inną 3 dniową wycieczkę, dedykowaną tylko temu miastu, co akurat wystarczy żeby przebiec się po bardziej znanych miejscach.
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 30 Sty 2019 17:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Skoro Florencja już została wybrana, to tak tylko retorycznie zapytam: a dlaczego by nie Wenecja?
Dwie godzinki pociągiem regionale z Bolonii, niecałe 13 E w jedną stronę od osoby, a trzeba się spieszyć, bo w każdej chwili miasto może zatonąć ;) , co nie grozi Florencji.
A we Florencji z biletowanych atrakcji mogę polecić Kaplicę Medyceuszy: ze wszystkich kolejek tam była najkrótsza, bilety jakoś niespecjalnie drogie, nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzieła Michała Anioła zawsze warto zobaczyć.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości