Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lut 2025 16:11 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
Może nie do końca sama kontrola bagażu podręcznego ale w sumie na 100 lotów pierwszy raz mi się to zdarzyło.
Na trasie: Zanzibar - (Dubaj przesiadka) - Malediwy.
Otóż po wylądowaniu na Malediwach najpierw maglował mnie pogranicznik (przyleciałem dobę później ze względu na odwołanie mi lotu) - czyli zamiast na 6 dni 5 pobytu tj. sprawdzał wszystkie 3 rezerwacje hotelowe, wypytywał czy lecę sam? na ile dni itd. (imuga go nie interesowała choć ją zaktualizowałem) a następnie poszedłem obok ku wyjściu z lotniska. Tam taśma do skanowania bagażu który przeszedł prawie bez obiekcji. Tj. kazano mi otworzyć jedynie małą przegródkę gdzie miałem niecałą paczkę papierosów ale olał to no i się zaczęło to samo wypytywanie... + długie studiowanie 3 rezerwacji hotelowych. Następnie ów typ od taśmy poszedł do w/w pogranicznika (który miał stanowisko niedaleko) gdzie się naradzali... Po powrocie (opisuję to w wielkim skrócie) - dziwiło go to że mam jeden plecak (podręczny) na 6 dni. Odpowiedziałem mu że nie tyle 6 co już tylko 5 a po za tym jestem w podróży z tym plecakiem niemal ponad miesiąc :lol: Następnie gdy po wielu minutach dał sobie spokój z rezerwacjami chciał abym mu pokazał pieniądze na pobyt. Akurat w portfelu miałem niecałe 600 $ ten stwierdził że to za... mało. Mocno mnie tym zdenerwował i poirytowany mówię mu że jest wystarczająco (tym bardziej że miałem opłacone wszystkie hotele). Typowi nadal nie pasowało więc mu mówię że mam karty kredytowe (z naciskiem że nie jedną) i czy chce zobaczyć? Ten odparł że nie chce, jako że męczyło mnie już to maglowanie mówię mu - "spokojnie" :mrgreen: w plecaku mam o wiele więcej pieniędzy tylko ukryte w środku i zaczynam go rozpinać. Ten ze złością kazał mi go nie otwierać i abym sobie poszedł (z naciskiem raczej na: wynoś się :lol: ). Jako że z tego wszystkiego zapomniałem gdzie jest wyjście nawet pośpiesznie wskazał mi wyjście. Całość trwała ok 15 minut!
Jaka puenta? Wydaje mi się że jako osoba z jednym plecakiem i tylko na 6 dni wzbudziłem uwagę jako "niezbyt pożądana" na Malediwach tj. Backpackers? Następna sprawa to studiowanie rezerwacji - potem zdałem sobie sprawę że nie było na nich notki od bookingu że są opłacone i tego szukali. Tyle że można było po prostu spytać... przecież to jest do szybkiej weryfikacji przez telefon.
Ostatecznie całość mnie mocno zdenerwowała a i mega rozbawiła gdzie dosłownie sobie robiłem jaja z tego typa (nie opisałem więcej szczegółów tej kontroli). Tym bardziej że tylko w samej gotówce miałem przy sobie (+ w plecaku) łącznie ponad 1000 $ (+2 karty kredytowe) + parę set zł w innych walutach które brałem dla kolekcjonera banknotów w PL.

First minute w 5* hotelu na Riwierze Tureckiej 🏖️🏊‍♀️ All inclusive w Side za 2210 PLN First minute w 5* hotelu na Riwierze Tureckiej 🏖️🏊‍♀️ All inclusive w Side za 2210 PLN
🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏 🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏
#2 PostWysłany: 18 Mar 2025 18:07 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ja bym się bał robić sobie jaja na lotnisku...

A co do gotówki, to czy są jakieś przepisy które wymagają jakiejś jej ilości? Zazwyczaj mam mało gotówki, wszystko w kartach...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 18 Mar 2025 19:11 

złoty
Byłem z plecakiem na malediwach i nikt sie nie czepial, ale moze dlatego że przyleciałem wizzairem i tam pół samolotu nie miało prawie bagażu.
Co do pieniędzy, to kiedyś na lotnisku w Los Angeles sie przyczepił, że nie mam w gotówce kilku tysięcy $ jak jadę na Hawaje i że go nie interesuje co mam w banku. Jak zacząłem zachwycać się jak świetnie karty działają w USA jak byłem dwa miesiące wcześniej i że tylko dychę w gotówce na autobus wydałem to trochę pomarudził i odpuścił.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Mar 2025 19:17 
Awatar użytkownika

platynowy
Dokladnie. Tez z malym plecaczkiem i bez gotowki wlecialem. I bez IMUGA. I bez biletu powrotnego, pomimo wymogu:
https://www.maldiveshighcommission.uk/i ... nformation
A co do kasy jest teoretyczne minimum:
Either confirmation of a hotel/resort booking, or evidence of sufficient funds to cover your expenses in Maldives (at least US$100 + US$50 per day demonstrated by cash or bank statement).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Mar 2025 20:06 

niebieski
Podzielę się moją historią.
Lot z Larnaki przez Tel Aviv do Warszawy. Pierwszy odcinek El AL. Ostro przemaglowali mnie przed wejściem do samolotu na pierwszym odcinku. Wiadomo, że izraelskie służby są mocno przewrażliwione, ale niewiele brakowało, a zostałbym uznanym "wrogiem publicznym" narodu. Podróż z bagażem podręcznym, który był przeszukany, kontrola osobista, sprawdzanie zdjęć w telefonie, które miały uwiarygodnić moją historię, szereg pytań "sprawdzających" jak na psychoteście u psychologa, ostatecznie wpuścili mnie do samolotu.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość