Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:43 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Wjeżdżając do Lizbony przez most 25 Kwietnia zapłacisz na bramce odliczoną gotówką. Wyjazd przez most Vasco da Gama jest darmowy. Chodzi o to, że wjeżdżając do Lizbony przez mosty płacisz, wyjeżdżając mostem nie płacisz. Na autostradzie poza Algarve, na bramkach musisz podjechać pod odpowiednie okienko. Nie wjeżdżaj pod okienko, gdzie jest elektroniczne skanowanie Via Verde Electronic toll device opisane w tym wątku. Nie płaciłem za autostrady w Portugali, bo na google maps wyznaczam zawsze "unikaj opłat", ale kilka razy przejeżdżałem w okolicy bramek (czy nawet jadąc autobusem) i widziałem podobną zasadę co na mostach. Jedna lub więcej bramek dla Via Verde, reszta do normalnego płacenia.

Raz jechałem z Lizbony pod granicę hiszpańską. Jest na co popatrzeć i gdzie się zatrzymać, więc polecam wybrać opcję bez autostrad.
 Profil Relacje PM off
dejw lubi ten post.
dejw uważa post za pomocny.

🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴 🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴
🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯 🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯
#42 PostWysłany: 29 Kwi 2025 22:10 

niebieski
Dzień dobry,
Planuję przejazd autem na polskich rejestracjach z północy na południe Portugalii.
Z tego co wstępnie rozeznałem, to mówiąc dyplomatycznie - tam jest bałagan, coś trochę jak u nas. Wiele systemów płatności i ich sposobów :(
Nie mam nic przeciwko płatnością, ale o ile system płatności na bramkach jest dla mnie jasny, zrozumiały i czytelny oraz akceptowalny, prosiłbym o poradę czy i jakiś dróg unikać, żeby po powrocie do Polski - po dłuższym czasie - nie obudzić się z jakąś przysłaną karą, o której nie miałem pojęcia? ;)
Myślę o trasie z rejonu Bilbao do Porto, potem Lizbona - a potem w kierunku zachodnim do Badajoz.
Bardzo proszę o pomoc i rady :D

P.S. Byłem jakiś czas temu wynajętym autem z Hiszpanii w Faro - ale po próbie tłumaczenia po portugalsku na granicy przez Biuro Informacji Turystycznej jak zapłacić za autostradę, po prostu zrezygnowaliśmy i pojechaliśmy boczną drogą. Ale to była męczarnia, choć z drugiej strony jakoś przeżyliśmy z uwagi na stosunkowo (mimo wszystko) niewielką odległość. ;)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 29 Kwi 2025 23:18 

Loty: 132
Kilometry: 326 809
niebieski
Płatności za autostrady "tollowe" mozesz dokonac na stacji benzynowej albo za pomoca strony
https://paytolls.vialivre.pt/portalweb/
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 01 Maj 2025 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
W jednym filmie do kupy zebrane informacje o różnych systemach płatności za przejazdy portugalskimi autostradami:

Kanał - bardzo ciekawy zresztą - prowadzi Polka, która od 10 lat mieszka w Portugalii.
sanchopan lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 16 Lip 2025 15:31 

niebieski
Autoestrada do Algarve (A22)

Na znakach drogowych (kierujących na autostradę) dalej widnieje informacja że autostrada płatna, na samej autostradzie są znaki informujące o opłacie za odcinek, ale kwoty są zasłonięte. Autostrada darmowa bodajże od początku roku.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#46 PostWysłany: 16 Lip 2025 15:36 
Awatar użytkownika

złoty
Autostrada jest darmowa od początku tego roku, sprawdzone osobiście.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#47 PostWysłany: 16 Lip 2025 15:43 

niebieski
informuje o mylących znakach :)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 16 Lip 2025 21:17 
Awatar użytkownika

złoty
Tablice z opłatami są wygaszone, ale inne pokazują ceny paliw na następnych stacjach i to może mylić z z opłatami za autostradę
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 11 Wrz 2025 13:27 

Cześć, pytanko o autostrady w Portugalii.
Byłem tam ostatnio już jakiś czas temu i widzę, że coś się zmieniło.
Moje auto - średni suv - niestety łapie się na 2 kategorię (chociaż nie wiem jak to mierzyli bo wg mojego nieco brakuje).
I pytanie: czy limit kategorii 1,1m obowiązuje na obu rodzajach ichniejszych autostrad czy tylko na tych z bramkami?

Jak tam byłem kiedyś to korzystając z autostrad z bramkami tylko raz zapłaciłem za drugą kategorię resztę jako pierwszą.
Za tym jednym razem gdy zażądano wyższej opłaty zapytałem czy na pewno i wówczas kobietka spojrzała jeszcze raz w swój
monitor i potwierdziła. Nie rejestrowałem się w żadnym ich systemie więc oni tego pomiaru dokonywali chyba na bieżąco.
Obecnie to może wytłumaczyłbym sobie, że to AI skanuje i odgaduje markę auta i bierze z tabeli dane. No ale nie wtedy.

Na tych całkowicie elektronicznych to wiadomo, że z bramownic skanują tablice rejestracyjne.
Ale czy teraz także wysokość/markę auta?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość