Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Garmeh, Kaluts, Qeshm
#1 PostWysłany: 15 Mar 2017 15:58 

Szukam info o Garmeh - był ktoś? Jakie wrażenia?

Co wybrać- Kaluts czy Qeshm? Czy warto zobaczyć oba miejsca? A może coś jeszcze innego?
 Profil Relacje PM off  

Brać, kupować, lecieć❗🔥 Madera okołoweekendowo za 520 PLN 😍💚 Brać, kupować, lecieć❗🔥 Madera okołoweekendowo za 520 PLN 😍💚
Boże Narodzenie (i nie tylko) w Tajlandii lub Wietnamie 😲😍 Loty z Warszawy od 2147 PLN Boże Narodzenie (i nie tylko) w Tajlandii lub Wietnamie 😲😍 Loty z Warszawy od 2147 PLN
#2 PostWysłany: 07 Maj 2017 13:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Garmeh - oaza na pustyni, jak mówi Lonely Planet, zamieszkała przez 200 osób nie licząc wielbładów i kóz.

Załącznik:
Garmeh_wielbłąd.jpg
Garmeh_wielbłąd.jpg [ 138.05 KiB | Obejrzany 2211 razy ]

Jeżeli masz opcję szybkiego i taniego przedostania się na Qeshm (niestety duże odległości)- polecam, najlepiej połaczyć z rejsem na Hormuz. Punkty obowiązkowe: Stars Valley, kanion Chakooh, dodatkowo można podpłynać do lasów namorzynowych.

#3 PostWysłany: 30 Sie 2017 08:45 
Awatar użytkownika

Zgadzam się z przedmówcą, warto jechać na wyspę. Chociaż do lasów namorzynowych (nie jestem zaciętym biologiem, a jedno z nas kończyło leśnictwo) nie wrócilibyśmy, a na Qeshm owszem. Najlepsza ośmiornica, rekin i krewetki ewer ;)

#4 PostWysłany: 30 Sie 2017 09:16 

Loty: 155
Kilometry: 251 348
niebieski
Czy te lasy namorzynowe w czymś się różnią od tych w innych zakątkach świata? Widziałem już dwa razy, chyba nie ma sensu trzeci?

@PodróżeZwykłychLudzi - mam dwa dni na Qeshm, pierwszego chcę zrobić tripa po wyspie, drugi dzień mam wyjazdowy (samolot z Bandar Abbas o 20.10) i pytanie - czy na ten prom Qeshm - Hormoz o 7 rano mogę zabrać swoje toboły i wrzucić je do TukTuka (albo gdzieś na wyspie przechować)? Potem nie wracałbym do Qeshm (za mało czasu), tylko płynął do Bandar. Wykonalne?
W Bandar Abbas coś warto zobaczyć? W jakimś konkretnym miejscu zjeść?

#5 PostWysłany: 06 Wrz 2017 12:38 
Awatar użytkownika

Tak, na lasy szkoda czasu i forsy.

W Bandar Abbas byliśmy na targu rybnym (mały, ale spoko) i słyszeliśmy, że można jechać kilkadziesiąt km do wioski zamieszkiwanej przez mniejszość, w której kobiety noszą te fantastyczne maski na twarzach (https://www.loswiaheros.pl/zdjecia/kobi ... _iran3.jpg). Ale na to trzeba cały dzień i targ w wiosce, na którym prezentują się panie jest tylko w jeden dzień w tygodniu. Dodatkowo, panie nie chcą pozować do zdjęć, więc cały trip jest risky :)
W BA nie jedliśmy nic specjalnego, ale owoce morza na Qeshm polecamy :)

Jeśli chodzi o prom z Qeshm na Hormoz to w 2016 roku nie było takiej możliwości. Trzeba było płynąć z BA.
Nie sądzę, żeby to się zmieniło, ale mamy kontakt z mieszkającą tam nauczycielką, więc możemy sprawdzić. Ona też wie, gdzie jechać na ten pyszny obiadek (50 zł za wielki talerz z rekinem, ośmiornicą i krewetkami), bo to było w jakiejś chacie koło Star Valley albo Hengam Island.

#6 PostWysłany: 06 Wrz 2017 12:44 

Loty: 155
Kilometry: 251 348
niebieski
Dzięki. Z tego co ustaliłem, to obecnie z Qeshm do Hormoz pływa prom raz dziennie: 7 rano, powrót 15.

A namiary na to żarcie chętnie przyjmę.

#7 PostWysłany: 11 Wrz 2017 12:49 
Awatar użytkownika

Potwierdziliśmy informację o promie z dziewczyną, która mieszka na Qeshm.

Restauracja: Traditional home of Mohammad Takhere w wiosce Soheili niedaleko miasta Qeshm.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość