Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 131 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 26 Paź 2023 12:34 

Loty: 111
Kilometry: 357 277
Cześć
za mc lecimy na Floryde
czy widzieliście może Blue Spring State Park 30mil od Orlando -warto?
będą manaty?
zupełnie nie wiem co w Orlando robić?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#102 PostWysłany: 26 Paź 2023 17:00 

@Perski Orlando słynie z parków rozrywki głównie, ale w internecie na pewno znajdziesz informacje co innego można tam zobaczyć.
 PM off  

#103 PostWysłany: 26 Paź 2023 20:49 

Loty: 81
Kilometry: 161 046
Dokładnie, Orlando to głównie parki rozrywki no i godzinka drogi do NASA. My będziemy tam w styczniu i na Orlando i okolice planujemy 2,5 dnia: w pierwszy przyjazd popołudniu i spacer po downtown, ewentualnie outlety dla żony, drugi to Disneyland (wyprawa z 6-latkiem ;) ) i trzeci na Kennedy Space Center.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 29 Paź 2023 18:15 

platynowy
krysteq napisał(a):
Hej, tak się składa, że będę za tydzień na Florydzie, chciałem trochę odpocząć, trochę zobaczyć, przygotowałem sobie wstępny plan, do którego mam pytania. Każda pomoc i wskazówki mile widziane.

Dzień 0:
Lądowanie w FLL około 22, przejazd do hotelu w Hollywood, odpoczynek.

Dzień 1:
Dzień w Hollywood i Miami, mam fajny hotel w Miami Beach z widokiem na ocean, więc zmiana hotelu. Jeżeli pogoda pozwoli to pewnie jakiś plażing, wieczorem spacer po Ocean Drive.

Dzień 2
Kolejny dzień na odpoczynek w Miami, prawdopodobnie wizyta w dzielnicy kubańskiej, przejazd Metromower (bardzo jestem ciekawy tej formy komunikacji), spacerki po plaży, parkach itp.
Pytanie: jakie nieoczywiste atrakcje polecicie w Miami? Co jeszcze warto zobaczyć?

Dzień 3
Odbiór samochodu z wypożyczalni z samego rano i wycieczka do Key West, powrót w kierunku Everglades. Nocleg gdzieś na trasie złapiemy.
Pytanie: czy ma ktoś sprawdzony parking w Key West żeby całkiem nie zbankrutować? Co Warto zobaczyć w Key West?

Dzień 4
Park Everglades - przejazd do parku, po drodze zakupy w Dolphin Male. Po wizycie przejazd w kierunku Orlando do White Castle (takie marzenie żeby odwiedzić ten Fast Food :D)
Czy ma ktoś do polecenia firmę która oferuje przejażdzkę airboatem? Widziałem tutaj w temacie przewinęło się: Coopertown Airboat, na grouponie 20$ za 45 minutową przejażdzkę. Generalnie nie wiem jak podejśc do tego parku, gdzie podjechać, co jeszcze można zrobić oprócz airboat. Każda wskazówka mile widziana.

Dzień 5 - 08.10
Orlando lub coś w okolicy? Parki rozrywki w Orlando odpadają, może ktoś poleci co zobaczyć w okolicy Orlando, albo jak spedzić ten dzień?

Dzień 6 - 09.10
Wizyta w Keneedy Space Center, przejazd w kierunku Fort Lauderdale, ostatnie zakupy w Sawgrass Mills.

Dzień 7 - 10.10
Przejazd na lotnisko około 10 rano, powrót do PL

darmowy parking w Key West - na google maps "Parking - Fort Street". Raczej pominąłbym plaże, bo są brzydsze niż chociażby w Miami czy na zachodzie Florydy.

Jeśli chodzi o Everglades, to wg mnie koniecznie przejazd Loop Road Scenic Drive - darmowa droga, z dwóch stron drogi woda z aligatorami i innymi zwierzętami. Potem Kirby Storter Roadside Park i H.P. Williams Roadside Park - kładka nad wodą z aligatorami i żółwiami
 Profil Relacje PM off
krysteq lubi ten post.

#105 PostWysłany: 30 Paź 2023 23:27 

-- 30 Paź 2023 23:19 --

czy polecicie konkretne outlety w Miami/Orlando i pojmujecie dlaczego warto tracic 1 dzień z 12 dni na Florydzie na zakupy skoro w Krakowie też są galerie?
Macy's w NY mnie nie powaliła
żona cały czas marudzi a mnie sie wydaje że może 1dniowa wycieczka na Bahamy abo nurki z rekinami są sensowniejszym sposobem na spedzenie czasu?

-- 30 Paź 2023 23:27 --

mam jeszcze pytanie czy bilety do Kenedy Space Center trzeba kupować z wyprzedzeniem ?
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 30 Paź 2023 23:34 

srebrny
1. Nie warto. W Krakowie kupisz to samo i to nawet zdecydowanie drożej.
Cytuj:
Macy's w NY mnie nie powaliła

A powalić miał asortyment, czy ceny?
2. Nie.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 06 Lis 2023 14:25 

Loty: 24
Kilometry: 72 428
-- 06 Lis 2023 13:22 --

proszę Was o pomoc w zaplanowaniu tygodniowego pobytu w Miami na Florydzie. Chętnie przeczytam opinie oraz co warto zwiedzić, a co lepiej odpuścić. Jeśli macie jakieś restauracje, które sa sztosowe pod względem jedzenia i cen, to dawajcie koniecznie znać. Chcę uniknąć wtop przy wysokich cenach jedzenia. Żeby chociaż przyzwoicie było. :D

Wstępnie plan wygląda tak:
6.12 Miami Przylot na lotnisko
6.12 Miami Wyjście na miasto
7.12 Miami Zwiedzanie Miami + jakie konkretnie miejscówki?
8.12 Miami wolny slot
9.12 Miami Everglade's city
10.12 Key West jedziemy furą na KW i nocujemy
11.12 Miami powrót do Miami, Key Biscane + Crandon Park
12.12 Miami Little Havana + Miami Beach na Ocean Drive
13.12 Miami Bayside Marketplace, Bayfront Parlk
13.12 Miami Wylot do Warszawy

Wstępnie planowałem zrobić Everglade 7-go, ale tego, co widzę na mapie, trzeba kawalek przejechać do Everglade's City, to lepiej już przy okazji chyba znaleźć nocleg w Naples, żeby po całym dniu nie wracać do Miami, a następnego dnia nie jechać znowu na Key West?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie miejsc koniecznych do odwiedzenia :D interesuje nas (lecimy we trzech) samo miasto i jego okolice, zarówno vibe miejski, jak i przyroda. Jakieś plażowanie też na pewno trzeba zaliczyć

Był również plan na cruise na Bahamy, ale nie jestem pewien, czy to ma sens czasowo - sam rejs to jeden dzień na Bahamy, dzień na Bahamach, i powrót do Miami, trochę szkoda dwóch dni na spędzanie na statku - wasze opinie?

Z góry dzięki za pomoc

-- 06 Lis 2023 13:25 --

Przepraszam za post pod postęm, wkradł się błąd w dniu 9.12. Prawidlowy plan:

6.12 Miami Przylot na lotnisko
6.12 Miami Wyjście na miasto
8.12 Miami wolny slot
9.12 Everglade's city airboat tour na bagna i aligatory, wieczorem Naples, nocleg tam?
13.12 Miami Bayside Marketplace, Bayfront Parlk
13.12 Miami Wylot do Warszawy

9 grudnia plan na airboat tour, tylko nie wiem, jak to ugryźć, czy brac nocleg w Naples i stamtąd na KW czy lepiej powrót do Miami i na KW? Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 06 Lis 2023 14:58 

niebieski
Bayside Marketplacec bym odpuścił, ja się osobiście zawiodłem. Trochę szajsu na stoiskach, oferty wycieczek łodziami i jakieś przeciętne knajpy. Zamiast tego, polecam muzeum Vizcaya i Venetian Pool.
 Profil Relacje PM off
buenois_aires lubi ten post.

#109 PostWysłany: 06 Lis 2023 15:59 

Dzięki za sugestię!

Jeden dzień miał całkiem wolny slot, więc plan wyglądałby na ten moment po Twojej sugestii tak:

6.12 Miami Przylot na lotnisko rano, Wyjście na miasto
8.12 Miami muzeum Vizcaya i Venetian Pool + Little Havana?
9.12 Everglade's city airboat tour na bagna i aligatory, wieczorem Naples, nocleg tam?
13.12 Miami Bayside Marketplace, Bayfront Park + Wylot do Warszawy wieczorem

Ponawiam pytanie:

9 grudnia plan na airboat tour, tylko nie wiem, jak to ugryźć, czy po Everglade brac nocleg w Naples i stamtąd na Key West następnego dnia, czy lepiej powrót do Miami i na KW? Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 06 Lis 2023 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
Aż się boję cokolwiek napisać, że po raz czwarty wrzucisz swój plan, po drobnych modyfikacjach. :roll:

Czemu akurat Naples? Ładnie jest w Sanibel, czy Fort Myers Beach, ale to jeszcze dalej. I raczej za dnia.
Jak chcesz startować na Key West, to najlepiej z Miami, wzdłuż drogi 1 są ciekawe miejsca jak Seven Mile Bridge czy Bahia Honda, na pewno zejdzie więcej niż 3h jazdy które podaje google.

Jest mnóstwo firm organizujących wycieczki airboat'em w promieniu pół godziny jazdy od Miami. Czemu aż Everglades City?
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off

#111 PostWysłany: 06 Lis 2023 18:58 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Poduszkowce w Everglades są zdecydowanie bliżej niż w Everglades city. Odkopałem gdzie my byliśmy 2 lata temu:

https://maps.app.goo.gl/yieBohPDxZFnT5SZ6

W tej okolicy co 500m masz różne punkty, z których startują wycieczki po bagnach. Program z reguły taki sam: trochę jazdy poduszkowcem, opowieść o aligatorach i kajmanach i jakiś pokaz.

Za to wycieczka na Key West jednego dnia (że startem w Naples) I powrot następnego wg mnie mija się z celem. Większość czasu przesiedzisz w aucie. Może lepiej dzień z bagnami przerobić tak, że z rana jedziesz na południe i robisz poduszkowce od strony Florida City i dalej jedziecie na Key West. I zostajesz tam dwie noce, albo ewentualnie wracasz następnego dnia ale późnym popołudniem i nocujesz już gdzieś na stałym ladzie. Na pewno bedzie dużo taniej.
 Profil Relacje PM off

#112 PostWysłany: 07 Lis 2023 18:53 

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Czy ktoś z Was był w Nassau? Jest opcja polecieć na Bahamy za 1k zł w tę i z powrotem i zastanawiam się, czy poświęcić jedną nockę w Miami na rzecz Bahamów? Planujemy polecieć na pewno na ten moment - jedna nocka to spoko opcja, ale nie chciałbym czuć niedosytu. Czy poświęcilibyście jedną nockę w Miami na rzecz kolejnego (drugiego) noclegu w Nassau?

Mamy 6 nocy do rozdysponowania:
1 na Key West (ale dwa dni )
1 na Nassau
4 na Miami

ewentualnie można zrobić, by:
1 na Key West (ale dwa dni )
2 na Nassau
3 na Miami

i nie wiem, czy nie będzie za mało czasu w Miami, bo trzeba jeszcze skoczyć do Florida City, by skorzystać z airboat tour, na co pójdzie pół dnia co najmniej. W zależności od tego, co wybierzemy, plan podróży zmienia się dość mocno, i jest napakowany. Jeśli ktoś był na Bahamach, to dajcie znać. Jak byliśmy w Panamie to na 7 dni spędziliśmy dwie noce na San Blas u Indian Kuna i przyznam, że była to jedna nocka za dużo. Żałowalismy, że jesteśmy na tej wyspie kolejną noc. Nie chciałbym popełnić drugi raz podobnego błędu.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 11 Lis 2023 11:36 

Mam pytanie dot. Alamo , za 10 dni wypożyczam w Miami Jeep Wrangler Unlimited i obawiam sie terenowych opon z jakimi są sprzedawane te auta w Polsce- sprzedawca w salonie mówi że na autostradzie dramat.
Jak sądzicie czy auto z wypożyczalni będzie mialo te głośne terenowe opony czy szosowe ?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 11 Lis 2023 12:16 

złoty
Szosowe

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Perski lubi ten post.
Perski uważa post za pomocny.

#115 PostWysłany: 12 Lis 2023 23:07 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
niebieski
Perski napisał(a):
Mam pytanie dot. Alamo , za 10 dni wypożyczam w Miami Jeep Wrangler Unlimited i obawiam sie terenowych opon z jakimi są sprzedawane te auta w Polsce- sprzedawca w salonie mówi że na autostradzie dramat.
Jak sądzicie czy auto z wypożyczalni będzie mialo te głośne terenowe opony czy szosowe ?

Nawet jak by były terenowe to speed limit to 60-70 mil/h
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 13 Lis 2023 09:51 

Co prawda w innym mieście i wypożyczalni, ale dostałem Wranglera z terenowymi oponami (Firestone Destination M/T2).
Nie zauważyłem żadnych problemów z tego powodu.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 18 Lis 2023 16:56 

Dzieki za info, czyli wszystko sie może zdarzyć :) ,
mam inne pytanie, skontaktowalem sie z biurem nurkowym na Islamorada pytając o nurki i w odpowiedzi poproszono mnie o wszystkie dane karty kredytowej wraz z ccv
czy waszym zdaniem to normalna/ bezpieczna procedura w USA?, gość nawet nie podał ceny za nurki w mailu zwrotnym.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 18 Lis 2023 17:13 

srebrny
Nie.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 18 Lis 2023 17:47 

Dzięki, też mnie to zastanawia
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Miami 8 dni - atrakcje
#120 PostWysłany: 20 Lis 2023 15:30 

Witam,
w marcu będę 8 dni w Miami. Co zobaczyć? Jakie atrakcje polecacie? Oczywiście czytałam inne posty
Do moich must see na ten moment to Key West (1 nocleg- czy w samym Key West czy szukać gdzieś wcześniej?), Kennedy Space Center, Park Everglades (czy wziąć zorganizowaną wycieczkę czy jechać samemu? Fort Lauderdale, Ocean Drive
Rozważam popłynięcie na 1 dzień na Bahama bez noclegu - tu proszę o wskazówkę czy Bimini czy Grand Bahama. Czy jest szansa zobaczyć świnki? Jak to najlepiej zorganizować?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 131 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość