Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lis 2021 12:01 

srebrny
drodzy, spotkala mnie dziwna sytuacja, wychodzi na to, ze we Freenow jezdza
kierowcy bez licencji taksowkarskiej. zamowilem przejazd na Okecie przez aplikacje Freenow
i podjechal kierowca ze znanym wschodnich akcentem bez numeru bocznego i wedlug mnie
bez licencji taksowkarskiej. dojechalismy bezpiecznie, ale nie po to place za taksowke zeby jechac uberem
z obcokrajowcem bez licencji taksowkarskiej. czy Wam rowniez cos takiego zdarzylo ? napisalem do obslugi klienta i.... okazuje sie, ze Freenow sprawdza czy ich partner ma licencje taksowkarska a nie kierowcy (grr!!!) czyli wychodzi na to, ze Freenow dziala jak uber w tym momencie. mocno nie polecam, nigdy juz wiecej nie skorzystam.

admini - prosze o przeklejenie posta do lepszego tematu jesli jest juz zalozony.

Ostatnio edytowany przez ume, 30 Lis 2021 14:11, edytowano w sumie 1 raz
Post/wątek nie na temat - źle dobrany dział na forum.
 Profil Relacje PM off  

Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 30 Lis 2021 12:06 
Awatar użytkownika

złoty
Skad wiesz, ze ten kierowca nie mial licencji? Wyczuwam w tonie Twojej wypowiedzi jakas dziwna niechec do obcokrajowcow......

'' ale nie po to place za taksowke zeby jechac uberem z obcokrajowcem bez licencji taksowkarskiej.''

Warunki ubera:

4. Przejdź proces licencjonowania
Aby zostać kierowcą współpracującym z Uberem, musisz mieć licencję taxi. Jeśli już ją masz, możesz realizować przejazdy. Jeśli nie, pomożemy Ci przejść przez proces składania wniosku.

https://www.uber.com/pl/pl/drive/requirements/

Ostatnio edytowany przez Flyguy, 30 Lis 2021 12:06, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 30 Lis 2021 12:06 

HON fly4free
chyba rozdmuchujesz problem, którego nie ma - wcale nie wiesz czy kierowca miał licencje czy nie, samochód bez numeru nic jeszcze nie oznacza.

na tej samej zasadzie nastąpiła też taxizacja ubiera i bolta - na 10 moich ostatnich przejazdów 9 odbywało się zwykłymi taksówkami jeżdżącymi jako ubery/bolty.... :D
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#4 PostWysłany: 30 Lis 2021 12:18 

srebrny
-- 30 Lis 2021 11:08 --

to zle wyczuwacie - facet nie mial numeru bocznego ani oklejenia - wiec byl bez licencji.

co mam nastepnym razem pytac o numer licencji ? przeciez to chore.

-- 30 Lis 2021 11:18 --

Flyguy napisał(a):

4. Przejdź proces licencjonowania
Aby zostać kierowcą współpracującym z Uberem, musisz mieć licencję taxi. Jeśli już ją masz, możesz realizować przejazdy. Jeśli nie, pomożemy Ci przejść przez proces składania wniosku.

bzdura do kwadratu, nikt tego nie weryfikuje, na pewno nie uber. licencje taksowkarska moze miec partner ubera, a nie konkretny kierowcy, juz to widze jak egzamin na licencje w Warszawie
zdal obcokrajowiec co po polsku nie jest w stanie powiedziec dzien dobry.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Lis 2021 12:45 
Awatar użytkownika

złoty
Mhmmm bo zeby moc zawieźć Cie z puntu A do puntu B wymagana jest plynna znajomosc jezyka? Absurd. Wez zolta taksowke na Manhattanie i powiedz kierowcy ktory ledwo sklepie 2 zdania po angielsku, ze na bank nie zdal licencji bo nie zna jezyka

Uber we wszystkim pomaga i calkiem mozliwe, ze nawet mozna zdawac na licencje w innym jezyku

https://www.uber.com/pl/pl/drive/requir ... a-license/
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:37 

złoty
To, że we FreeNow jeżdżą także kierowcy bez licencji, wiadomo nie od dziś:
https://www.money.pl/gospodarka/freenow ... html?amp=1
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:40 

srebrny
Ja kierowcy taxi w NYC musiałem wskazywać drogę własną nawigacją. :P
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#8 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:42 
Awatar użytkownika

złoty
@radeom
Tylko, ze w 2019 Uber nie mial wymagania posiadania licencji ''taksowkarskiej w Polsce'' Z tego co kojarze to prawo weszlo w zycie z dniem 01.01.2021

Ostatnio edytowany przez Flyguy, 30 Lis 2021 13:44, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:43 

srebrny
-- 30 Lis 2021 12:42 --

Flyguy napisał(a):
Mhmmm bo, zeby moc zawiesc Cie z puntu A do puntu B wymagana jest plynna znajomosc jezyka. Absurd. Wez zolta taksowke na Manhattanie i powiedz kierowcy ktory ledwo sklepie 2 zdania po angielsku, ze na bank nie zdal licencji bo nie zna jezyka

dla mnie to zaden absurd, lubie miec mozliwosc jakielkowiek komunikacji z kierowca, chocby po to zeby moc zadzwonic jak zle zajechal.

-- 30 Lis 2021 12:43 --

Flyguy napisał(a):
Uber we wszystkim pomaga i calkiem mozliwe, ze nawet mozna zdawac na licencje w innym jezyku

nie mozna. poprostu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:48 
Awatar użytkownika

złoty
Twoje preferencje co do podrozy nie warunkuja wymagan ktore nalezy spelnic.
Pokaz mi w ktorym miejscu jest wymagana znajomosc jezyka aby taka licencje uzyskac?

https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/475

#11 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:50 

srebrny
-- 30 Lis 2021 12:49 --

Flyguy napisał(a):
Mhmmm Wez zolta taksowke na Manhattanie i powiedz kierowcy ktory ledwo sklepie 2 zdania po angielsku, ze na bank nie zdal licencji bo nie zna jezyka

Warszawa to nie jakis Nowy Jork :-) no ok spoko, taksowka w NYC jechalem raptem kilka razy, ciezko mi sie wypowiadac.

-- 30 Lis 2021 12:50 --

Flyguy napisał(a):
Twoje preferencje co do podrozy nie warunkuja wymagan ktore nalezy spelnic.
Pokaz mi w ktorym miejscu jest wymagana znajomosc jezyka aby taka licencje uzyskac?

https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/475

w zadnym. egzamin na licencje taxi jest po prostu po polsku. tak, w Warszawie nalezy zdac egzamin z topografii miasta zeby zdac egzamin.
zaden obcokrajowiec bez znajomosci polskiego tego po prostu nie ogarnie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:51 
Awatar użytkownika

złoty
Pokaz mi gdzie jest warunek zdania egzaminu. Przeczytaj to najpierw. Lata PRL-u i ''zlotow'' mamy juz za soba. Na cale szczescie....

#13 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:54 

srebrny
-- 30 Lis 2021 12:52 --

w Warszawie trzeba zdac egzamin. powaznie jedyne miasto w .pl

-- 30 Lis 2021 12:54 --

a kojarzycie po jakim czasie mozna odwolac zamowiony kurs we freenow ?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:55 
Awatar użytkownika

złoty
Ale ignorant z Ciebie:

https://warszawa19115.pl/-/licencja-na- ... b-taksow-1

#15 PostWysłany: 30 Lis 2021 13:58 

srebrny
-- 30 Lis 2021 12:56 --

ale ignorant z Ciebie

https://www.word.waw.pl/szkolenia-kursy/kurs-taxi

-- 30 Lis 2021 12:58 --

edit: ze co ???? waaat ??

Od 2020 roku nie musisz myśleć o ukończeniu szkolenia i obowiązkowych kiedyś egzaminach z topografii i znajomości miejscowych przepisów.

https://taksometry.eu/blog/jak-zostac-t ... warszawie/

zmienilo sie ?????
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Lis 2021 14:05 
Moderator forum

@michcioj
Gdzie się podziewałeś przez ostatnie 2,5 roku? We FreeNow jeszcze przed wejściem tzw. Lex Uber jeździli kierowcy "przewozu osób", a po wejściu nowych przepisów... przestałem korzystać.

Licencję może mieć partner, kierowca też coś tam musi spełniać, ale przepisy są takie, że obejście ich to żaden problem. Na dobrą sprawę to nawet prawdziwości nepalskiego prawa jazdy miasto nie ma jak sprawdzić, a więc nawet i prawka może nie mieć. MOŻE nie oznacza jednak, że nie ma - tak w odniesieniu do prawka, jak i do licencji.

Pomyśleć, że Lyft i Uber powstały jako platformy łączące kierowców-wolnych strzelców z osobami mającymi potrzebę gdzieś dojechać. Szybko przekształciły się w korporacje z masą podwykonawców i pracowników-niepracowników pracujących na akord. Kapitalizm 😉
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#17 PostWysłany: 30 Lis 2021 14:07 
Awatar użytkownika

złoty
-- 30 Lis 2021 13:06 --

Strona ktora przeslalem jest oficjalna strona urzedu miasta. Dodakowo jest na niej wzor wniosku do pobrania i na nim wykaz dokumentow jaki nalezy zlozyc wraz z wnioskiem:

https://warszawa19115.pl/documents/2018 ... 2402328f6a

Nowelizacja przepisow nastapila dnia 01.01.2020

-- 30 Lis 2021 13:07 --

michcioj napisał(a):
-- 30 Lis 2021 12:56 --

ale ignorant z Ciebie

https://www.word.waw.pl/szkolenia-kursy/kurs-taxi

-- 30 Lis 2021 12:58 --

edit: ze co ???? waaat ??

Od 2020 roku nie musisz myśleć o ukończeniu szkolenia i obowiązkowych kiedyś egzaminach z topografii i znajomości miejscowych przepisów.

https://taksometry.eu/blog/jak-zostac-t ... warszawie/

zmienilo sie ?????

Grzeczne ''przepraszam za moja ignorancje'' wystarczy

Załączniki:
Wniosek.JPG
Wniosek.JPG [ 98.31 KiB | Obejrzany 12531 razy ]

#18 PostWysłany: 30 Lis 2021 14:11 

srebrny
ume napisał(a):
@michcioj
Gdzie się podziewałeś przez ostatnie 2,5 roku?

w chalupie siedzialem :-)

no nic moi mili, wychodzi na to, ze zmiane przespalem i z solidnego mytaxi nalezacego do bodajze Mercedesa zrobil sie freenow - nowy uber.

tak wiec ja dziekuje, odpuszczam, nawet nie chodzi tutaj o moje bezpieczenstwo, tylko o infanta.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Lis 2021 14:17 
Awatar użytkownika

złoty
Nazwales mnie ignorantem i nawet nie masz krzty godnosci, zeby powiedziec slowo przepraszam. Co masz odpuszczac, zaklamywnaie rzeczywistoci?
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 30 Lis 2021 14:20 
Moderator forum

michcioj napisał(a):
no nic moi mili, wychodzi na to, ze zmiane przespalem i z solidnego mytaxi nalezacego do bodajze Mercedesa zrobil sie freenow - nowy uber.

Jeśli pamięć mnie nie myli, to zmiana na FreeNow wiązała się z pozyskaniem nowego współwłaściciela w osobie BMW.

Ale pełna zgoda: FN to taki drugi Uber czy Bolt.

Ja sam na początku miałem bardzo pozytywne wrażenia z Ubera, można było ciekawie pogadać, nawet raz mnie wiozła dziewczyna występująca w finale Must be the music 😊. Jednak z czasem fajnych kierowców wyparli partnerzy, redukujący koszty do minimum, a redukcja objęła wraz z kosztami także jakość i moje subiektywne poczucie bezpieczeństwa jako pasażera. Przestałem korzystać.

@michcioj Jeśli chcesz jeździć taksówkami wg starej definicji to zostaje iTaxi i tradycyjne korporacje. Przedtem jednak @Flyguy 'owi zdecydowanie należy oddać honor.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości