Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wypozyczalnia Panek
#1 PostWysłany: 16 Lip 2021 12:18 

Zdążyło mi się por raz pierwszy! I nikomu nie polecam i pragnę przestrzec!
Posiadając rezerwacje (voucher) na ustalona kwotę w EUR (napomknąć chce, że na stronie Panek podają ceny w EUR i dają możliwość rezerwacji w tej walucie.
Na miejscu wypożyczalnia przy zaplacie za wypożyczenie przelicza ze złotówek (po niekorzystnej
cenie dla klienta) na EUR, gdzie twoja rezerwacja z przykładowych
500 € urasta do 600€! Nie wypożyczam po raz pierwszy, lecz por raz pierwszy zdarza mi się żeby mnie tak przekręcono i będąc w sytuacji trochę
bez wyjścia (lotnisko chcesz dojechać do rodziny, pózna pora!).

Na dodatek w dobie pandemii wymaga się od pasażerów maseczek w miejscach zamkniętych, a tam obsługa, gdzie jak, gdzie, ale na lotnisku powinna mieć maseczkę!
Tak, że proszę państwa pomyślcie 2 razy, wybierając PANEK, ponieważ ja wypożyczałem w wielu, ale tylko w PANEK czuje się jak by ktoś mi napluł w twarz, a ja mam stwierdzić, że to deszcz!
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 16 Lip 2021 12:45 

srebrny
Zawsze obowiązuje cena w walucie wypożyczalni. Kwoty w innych walutach są tylko orientacyjne.
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lip 2021 13:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 535
Kilometry: 836 619
Regulamin Panek S.A., punkt 50: "Opłaty, w tym czynsz najmu, pobierane są z góry w Złotych Polskich (PLN)".

#4 PostWysłany: 25 Wrz 2022 12:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Wypozyczalnia Panek proponuje 3 typy ubezpieczenia:
a) brak (kaucja 4000zl)
b) czesciowe (kaucja 2000zl)
c) pelne (kaucja 150zl)

Czy przy opcji "brak" i kradziezy samochodu obowiazuje zaplacenie wartosci samochodu czy po prostu kaucje zabieraja?
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Wrz 2022 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 325 074
srebrny
Cytuj:
37. W razie kradzieży samochodu, uszkodzenia, kolizji lub wypadku obowiązkiem Najemcy jest niezwłoczne powiadomienie o zdarzeniu
Policji oraz Wynajmującego pod numerem telefonu +48 665 800 000. Najemca zobowiązany jest ponadto współdziałać z zakładem
ubezpieczeń i Wynajmującym w zakresie niezbędnym do likwidacji szkody, w szczególności dostarczyć pisemny opis zdarzenia, kopie
wymaganych przez zakład ubezpieczeń dokumentów, w tym np. oświadczenie o trzeźwości w chwili zdarzenia lub oświadczenie
sprawcy. W przypadku kradzieży samochodu Najemca zobowiązany jest niezwłocznie zwrócić Wynajmującemu kluczyki i dokumenty
samochodu. Najemca odpowiada za szkodę powstałą wskutek utraty pojazdu lub braku wykonania obowiązków wynikających z
niniejszego punktu, chyba że wykaże, że Najemca ani Użytkownik nie ponosi za nią winy.

Cytuj:
41. Kara umowna z tytułu uszkodzenia lub braku wykonania obowiązków z pkt 37 zależy od klasy samochodu i wynosi:
- w klasie A, A automat, B, B+, B automat, M 4000 PLN/930 Euro

Cytuj:
43. Wynajmujący ma prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych w przypadku, gdy wysokość szkody
przewyższa należną karę umowną.

Czyli w teorii w każdym wariancie ubezpieczenia nie ponosisz odpowiedzialności za kradzież, pod warunkiem, że... udowodnisz, że nie ponosisz za nią winy. Cokolwiek to znaczy, bo niby w jaki sposób można to udowodnić? Ogólnie regulamin Panka moim zdaniem pełen jest takich nieprecyzyjnych zapisów, zgodnie z którymi, w zależności od interpretacji i złej woli, mogliby teoretycznie obarczyć klienta dużą odpowiedzialnością za rzeczy, na które może nie mieć wpływu. Oczywiście nie twierdzę, że są skłonni to robić, ale jakąś taką dziwną furtkę w niewiadomym celu sobie zostawiają.
LonDynia uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 25 Wrz 2022 16:59 
Awatar użytkownika

platynowy
@ricinus78, dzieki wielkie.
No wlasnie tego sie obawiam, w innych wypozyczalniach najtansza opcja ciagle daje ubezpieczenie do wysokosci kaucji, tutaj ta nazwa "brak" daje mi do myslenia ze moze byc sporo problemow. Pelne ubezpieczenie jest wyszsze od ceny samochodu, to srednie lacznie wyzsze niz Cena u konkurencji.. no NIC, odpuszcze ich narazie.
Dzieki
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Paź 2022 11:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Odpowiedz z obslugi klienta:
Cytuj:
Dzień dobry,
​w przypadku uszkodzenia ponosi PanI opłaty wskazane w regulaminie w wysokości depozytu, chyba że zajdą okoliczności zawarte w punkcie 48 regulaminu jak np. jazda pod wpływem alkoholu lub ucieczka z miejsca wypadku lub kolizji. W takiej sytuacji ponoszone są opłaty do pełnej wartości szkody
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Kwi 2025 20:32 

Loty: 146
Kilometry: 186 428
Witam

Meczy mnie pewna sprawa zwiazana z wypożyczalnią Panek. Wydaje mi sie ze padlem ofiara scamu z ich strony i nie wiem czy moglbym sie z nimi w jakis sposob sądzić. Kwota nie jest wielka ale chodzi o sam fakt.
Otoz w Wigilie 2024 przylecialem do Wrocka z UK. W posiadaniu mam brytyjskie prawko. Typek na desce oswiadczyl mi ze maja wewnetrzna polityke gdzie aby wypozyczyc od nich samochod z prawkiem z poza UE trzeba miec IDP ( International Driving Permit )
Posiadam prywatne ubezpieczenie na wynajmowane samochody i nie bylo mi do smiechu gdy musiałem oplacic pelne ubezpieczenie aby ten samochod od nich dostać. Zostalem poprostu przyparty do muru o 1000pln poszło na ich konto. Mowie sobie ok, moj blad bo jie sprawdzilem w warunkach najmu ze jest taki punkt. Generalnie strona rzadowa UK podaje informacje ze taki swistek nie jest mi potrzebny jezdzac po UE do 6 miesiecy. Oczywiscie tak jak wspomnialem to ich polityka i zostalem potraktowany jakbym przylecial conajmniej z innego kontynentu.
Dzisiaj postanowilem dla swietego spokoju zaaplikowac o taki papierek. Koszt to tylko £5.50 wiec nic wielkiego a moge uniknac ponownego wydatku na cos czego nie potrzebuje. Okazalo sie w pocztowej placowce ze do kazdego kraju jest przypisany inny kod i na podstawie tego dostaje sie taki papierek. Do Polski takiego kodu nie ma przypisanego i aplikacja o taka formę prawa jazdy nie jest możliwa. Czyli ostatnim razem nawet gdybym chcial to takiego czegos nie moglbym okazac. I teraz dopiero zastanawiam sie czy z ich strony bylo to legalne aby takiego czegos żądać i czy to było zrobione świadomie.
Co moge zrobic w tej sytuacji?

Jezeli wpis nie jest w temacie proszę o przeniesienie do innego dzialu
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Kwi 2025 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
No jeśli umawiasz się z kimś na wynajęcie taczek w formie pisemnej / elektronicznej za 50 PLN z warunkiem że musisz okazać przy wypożyczeniu czerwone nożyczki pod karą umowną 1000 PLN a masz tylko niebieskie nożyczki to albo płacisz albo rezygnujesz z takiego najmu. Chłopa nie interesuje skąd weźmiesz czerwone.
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 25 Kwi 2025 00:16 

Loty: 146
Kilometry: 186 428
Oczywiście zgadza się poniekąd
Panek wymagał poprostu czegos co jest niewykonalne bo nie istnieje. Nie da sie wykonac IDP na Polskę i jezeli o tym wiedzieli to jest to zwykly scam i dopiero po 4 miesiacach o tym sie dowiedziałem
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Kwi 2025 09:28 

srebrny
A o tym nie wiedziałeś?
Cytuj:
3. Najemcą samochodu może zostać:
1) Osoba fizyczna, która spełnia łącznie warunki:
a) przedstawi Wynajmującemu ważny dokument: dowód osobisty lub ważny paszport oraz
b) przedstawi Wynajmującemu dokument prawa jazdy wydanego w kraju należącym do Unii Europejskiej potwierdzający posiadanie uprawnień odpowiedniej kategorii do kierowania pojazdami od co najmniej roku przed datą rozpoczęcia najmu (z zastrzeżeniem pkt 45 c) Regulaminu) oraz (...)
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Kwi 2025 15:57 

niebieski
sidiks napisał(a):
Oczywiście zgadza się poniekąd
Panek wymagał poprostu czegos co jest niewykonalne bo nie istnieje. Nie da sie wykonac IDP na Polskę i jezeli o tym wiedzieli to jest to zwykly scam i dopiero po 4 miesiacach o tym sie dowiedziałem

Trochę to dziwne co piszesz. Nie wiem jak w UK, ale w PL (i na zdrowy rozum wszędzie) międzynarodowe prawo jazdy nie wyrabia się na konkretny kraj. Ja sama nazwa wskazuje jest międzynarodowe i można korzystac w różnych krajach. Są natomiast dwie konwencje i trzeba sprawdzić, który kraj jaką respektuje i wnioskując w PL o międzynarodowe prawko trzeba określić która konwencja. Może w UK jak wskażesz kraj, w którym chcesz jeździć to Ci po prostu wybiera właściwą konwencję? Wtedy, jeżeli nie ma PL na liście, wystarczyłoby wybrać inny kraj, który respektuje konwencję Wiedeńską.
 Relacje PM off  

[ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości