Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Lip 2015 14:17 

Model niemiecki jest w porządku, choć przyznać trzeba, że kolej trzyma się tam dzięki silnej ochronie - do niedawna dalekobieżne połączenia autobusowe były zabronione. Ale to właśnie od Niemiec, Austrii czy Szwajcarii powinni czerpać wzorce.
W Polsce brakuje współpracy - od taryf po rozkłady i skomunikowania, szczególnie połączenia regionalne z dalekobieżnymi. Dodatkowo PLK, która nie jest w stanie prowadzić sensownie remontów (Katowice - Kraków - Rzeszów, który ciągnie się w nieskończoność czy ekstremalnie długi czas prac na linii Warszawa - Trójmiasto) utrudnia tworzenie rozkładów, a co rusz zmieniające się rozkłady zamknięciowe tylko powodują chaos.
 PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#62 PostWysłany: 23 Lip 2015 14:27 

srebrny
Ta ochrona pochodziła jeszcze z czasów Adolfa, choć ja się dziwię, że w kraju z taką koleją ktoś chce jeździć autokarami. Natomiast co ciekawe - jak się pojedzie na dworzec w małej miejscowości gdzieś za granicą (czy to kierunek zachodni, czy Skandynawia, ale też właśnie takie Czechy), to jest oczywiste, że przy nim jest pętelka i lokalne autobusy rozwożą po okolicy. U nas lokalną komunikację zarżnięto, a ta komercyjna, która została, czyli prywatne interesy małych firemek (i mimo wszystko szacunek dla tych ludzi, choć to w sumie patologia), konkurują z... koleją. No ale o czym tu mówić - w końcu jak w GOPie tworzyli jakieś tam zalążki kolejowych połączeń wewnątrz konurbacji, to oni mówili, że może uda im się skutecznie konkurować z tramwajami i autobusami. No dramat...
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 23 Lip 2015 15:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
panlukasz napisał(a):
@obibok
Czechy, Słowacja czy Węgry to kraje, z którymi porównania są jak najbardziej wskazane.
....

a jakieś uzasadnienie dlaczego jest to wskazane? bo są obok?
czy w tych państwach odpowiedniki PKP to też molochy, obmurowane związkami?
czy tam też przechodzą na wcześniejsza emeryturę?
czy tam też mają nierównomierny rozkład sieci kolejowej (przez zabory; porównać np wschód z zachodem PL)? 2 linie na krzyż i weź tu porównuj...

dalej:
jakie są wydatki na kolej w tych państwach na: km sieci; na obywatela?
jakie jest zatrudnienie na km sieci?
jaki jest stan taboru?
czy są trudności z dostępem do sieci dla prywatnych przewoźników?
ile % ludzi korzysta z kolei?
jak wyglądają przewozy towarowe, które przecież wpływają na rentowności sieci kolejowej.

proszę podawać konkrety, liczby, zależności, stan całościowy a nie jechałem pendolino w czechach i bileterka miała ładne oczy...

ja od razu mówię, że nie mam wyraźnego zdania o PKP i kolejach w PL.
dostrzegam wyraźne poprawy ale, porównując np ze stanem wiele lat temu czy np z tym co można by zrobić a schrzaniono to też mi się oba noże otwierają. ale to dotyczy przecież tego całego, chorego kraju...

#64 PostWysłany: 23 Lip 2015 16:30 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
namteH napisał(a):
panlukasz napisał(a):
@obibok
Czechy, Słowacja czy Węgry to kraje, z którymi porównania są jak najbardziej wskazane.
....

a jakieś uzasadnienie dlaczego jest to wskazane? bo są obok?

Bo startowali z poziomu podobnego jak my i również z bagażem systemu słusznie minionego. Przecież to naturalne dla nas odnośniki do porównywania we wszelkich dziedzinach życia/gospodarki, bo przecież nie są takimi Niemcy, Holandia czy Wlk. Brytania.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 23 Lip 2015 16:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no właśnie musisz udowodnić, że startowali z takiego samego poziomu. zrób to w oparciu o postawione wyżej pytania. to że u nich też była komuna nie znaczy, że było dokładnie tak samo. po za tym, te ćwierć wieku to wg Ciebie/Was nic nie znaczy?

#66 PostWysłany: 23 Lip 2015 16:55 

@namteH
Przez ostatnie 25 lat w większości analiz ekonomicznych Polska znajduje się jednak obok Czech, Słowacji i Węgier, ale nie decydowała o tym uroda bileterek. :-) Nie mam pod ręką danych, o których wspominasz, ale rozumiem, że skoro kwestionujesz wrzucanie tych 4 krajów do jednego worka, to możesz - w syntetyczny sposób - mi-niemiłośniczce żadnej z tych kolei wytłumaczyć dlaczego. Co Ty na to? Np. używając McKinseyowskiego testu windy (argumentacja w 30-sekundowej porcji).
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 23 Lip 2015 17:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
30 sekund mi nie potrzeba. zrobię to szybciej: ja nie chcę prowadzić dyskusji na ten temat. jedynie oczekuję żeby ci to robią robili to przyzwoicie.

#68 PostWysłany: 23 Lip 2015 17:16 

Powiedziałabym raczej, że unikasz przedstawienia uzasadnienia swojej oceny i przechodzisz do krytyki potencjalnych oponentów. Cóż, winda dojechała. Czas minął.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 23 Lip 2015 19:25 

srebrny
Jestem zdania, że nie startowali z takiego samego poziomu, bo mają inną mentalność. Niekoniecznie lepszą, bo korupcja jest chyba u nich na wyższym poziomie. Ale też nie gorszą (jak się to u nas przedstawia - "czeski film" itd.). Weźmy na przykład komunikację miejską i regionalną w rejonie Ostravy. To jak tam działa ODIS, jaka jest integracja - taryfowa, organizacyjna, numeracja linii, jednolite wyszukiwarki publikacje. Ja się w tych czeskich aglomeracjach czuję jak dawniej w Niemczech. A teraz porównajmy to z GOP-em. Tu mamy obraz "trzeciego świata", jeszcze tylko "marszrutek" brakuje. A w kwestii komunikacji lokalnej w roku 1989 startowali raczej z tego samego poziomu. Tylko u nich poszli do przodu, a u nas banda zarozumiałego betonu systematycznie wszystko blokowała rozwalała "bo my wiemy lepiej".
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#70 PostWysłany: 23 Lip 2015 23:28 

niebieski
obibok napisał(a):
Ta ochrona pochodziła jeszcze z czasów Adolfa, choć ja się dziwię, że w kraju z taką koleją ktoś chce jeździć autokarami.

Pewnie dlatego, że kolej w Niemczech nie jest bynajmniej tania?

Ostatnio poszukiwałem połączeń do Hamburga, z tygodniowym wyprzedzeniem.

Drezno-Hamburg
DB, cena od 57€, 4h20
Flixbus, od 15€, 6h15

Berlin-Hamburg
DB, cena od 20€, 3h00
Flixbus, od 8€, 3h10
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 24 Lip 2015 06:55 

srebrny
Tydzień to mało. Wcześniej jest sporo po 29. No i można kombinować regionalnymi, zwłaszcza w kilka osób. Teraz DB Regio uruchomiło IRE z Berlina do Hamburga ze stałą ceną.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 25 Lip 2015 21:23 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
kolejny artykuł o podróży sypialnym http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... morze.html
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 25 Lip 2015 22:03 

mikerus napisał(a):
obibok napisał(a):
Ta ochrona pochodziła jeszcze z czasów Adolfa, choć ja się dziwię, że w kraju z taką koleją ktoś chce jeździć autokarami.

Pewnie dlatego, że kolej w Niemczech nie jest bynajmniej tania?

Ostatnio poszukiwałem połączeń do Hamburga, z tygodniowym wyprzedzeniem.

Drezno-Hamburg
DB, cena od 57€, 4h20
Flixbus, od 15€, 6h15

Berlin-Hamburg
DB, cena od 20€, 3h00
Flixbus, od 8€, 3h10

Berlin - Hamburg pociag jedzie niecale 2h, ostatnio jechalem ICE 1:40 z groszem
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#74 PostWysłany: 26 Lip 2015 01:25 

niebieski
To zależy jaki pociąg.
Porównywałem wersję ekonomiczną - IRE za 20€ jedzie dokładnie 3h11. Oczywiście można jechać ICE w 1h41 za 78€, ale ja jednak w tym konkretnym wypadku wybrałbym tego Flixbusa za 8€, a 70€ przeznaczył na inne przyjemności ;)

(ceny takie obowiązują na tydzień do przodu, nie wątpię że jak kupi się miesiąc wcześniej to będzie trochę taniej)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 29 Lip 2015 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 223 787
Kto potrzebuje kupić bilet na Intercity niech się śpieszy. W nocy planowane jest przeniesienie systemu na nowy serwer. Nie można wykluczać, że "coś się posypie" i znowu będzie kilkudniowy paraliż z zakupem biletów :)

Przeniosą system sprzedaży biletów. Tej nocy nie kupisz biletu PKP IC i KŚ

#76 PostWysłany: 30 Lip 2015 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
PKP Intercity zdejmie reklamy z szyb
Cytuj:
Zgodnie z uwagami naszych podróżnych będziemy sukcesywnie zdejmować reklamy z szyb – poinformował "Rynek Kolejowy" przewoźnik PKP Intercity. Przyznaje, że zdjęcie reklam ma podnieść komfort podróży.
Źródło: http://www.rynek-kolejowy.pl/58735/pkp_intercity_zdejmie_reklamy_z_szyb.html

@PKP Intercity
To kiedy wagony zostaną całkowicie oczyszczone z reklam? Bo od mojej podróży w reklamowagonie EIC Norwid, czyli od 11 grudnia 2014 r. konsekwentnie bojkotuję PKP Intercity. Chciałem sobie wtedy pooglądać nasz piękny kraj, a musiałem wpatrywać się w fotel przede mną :twisted:
Załącznik:
IMG_3258.JPG
IMG_3258.JPG [ 254.08 KiB | Obejrzany 729 razy ]

#77 PostWysłany: 31 Lip 2015 10:34 

W wątku o awarii kilka osób usiłowało mnie przekonać jakie to super nasze koleje są.

Relacja z pierwszej ręki: koleżanka kupowała bilety na pociąg nad morze, sypialny, dla 7 osób.
Cena bardzo korzystna bo zapłacili za to 600zł/1way czyli super.
ALE proces zakupu biletów nie zmienił się od....30 lat, kiedy to dwa lata z rzędu jeździłam do rodziny do ZSRR do Żytomierza.
Dzisiaj też po bilety należy ustawić się w kolejce w nocy, żeby kupić taki bilet jaki się chce na konkretny termin.

Co ciekawa kasa taka jest czynna w różnych godzinach, w mieście koleżanki od g.5 rano, więc się pofatygowała do sąsiedniej "metropolii" i tam kasa była czynna od g.1 w nocy.Przyjechała o g .22.30 i była druga w kolejce, po 6 dniach ta sama wycieczka żeby kupić bilet na powrót: przy kasie była już o 22 i była piąta w kolejce. :roll:
Jak to usłyszałam to wszystko mi opadło co tylko mogło, jeśli ktoś uważa, że to jest normalne to ja widocznie inaczej pojmuję znaczenie normalności :P .

Po edycji:
Koleżanka chciała kupić tak aby wszystkie miejscówki były koło siebie-jadą z dziećmi, więc to chyba nic dziwnego, prawa? Cena była kwestią drugorzędną, co nadal nie zmienia faktu, że sytuacja zakrawa to na paranoję.

Ostatnio edytowany przez singielka_1976, 31 Lip 2015 11:04, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
dj3500 lubi ten post.

#78 PostWysłany: 31 Lip 2015 10:56 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Chciała kupić bilety w bardzo dobrej, promocyjnej cenie, to stała w kolejce. :) To jest standard, nie tylko w Polsce - ludzie są w stanie koczować długie godziny, jeśli nie dni, gdy są skuszeni promocyjną ceną...

Na przykład:
http://kontakt24.tvn24.pl/czarny-piatek ... 67882.html

To chyba dobrze, że PKP wprowadziło różne, bardzo atrakcyjne promocje. :)
lukas63 lubi ten post.

#79 PostWysłany: 31 Lip 2015 10:56 
Awatar użytkownika

niebieski
W jednym przedziale i tak w 7 osób się nie zmieszczą bo sypialne są max 3 osobowe. Bez problemu można kupić taki bilet przez internet, tylko nie na jednym bilecie a na 3- bo sprzedają albo pojedyncze miejsca albo do wypełnienia przedziału. (Sprawdzone dla pociągu Kraków-Kołobrzeg na 28 sierpnia)
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 31 Lip 2015 10:57 

Przypomniała mi się sytuacja która w sumie bardziej pasuje do "Wpadki w podróży' i 'Luźnych' niż tu. Ale co tam. To było dawno bo w 2008 roku, chociaż myślę że niewiele się zmieniło. Wracałem właśnie z półrocznego pobytu w Finlandii, kraju kapitalistycznego który jak wiemy, ma te swoje, prawda, plusy. Wylądowałem w Gdańsku i chciałem pojechać do Wrocławia. Poszedłem na Główny w Gdańsku, wiedząc że ma być pociąg do WRO. A tu...ni ma. Rozkład zmieniony, pociągów brak. Podchodzę do okienka i z przyzwyczajenia po Finlandii, z miłym uśmiechem, kulturalnie pytam się Pani kiedy będzie ten pociąg do Wrocławia (co to go nie ma na rozkładzie).
- Nie ma!- warknęła Pani PKP.
- Ale jak to...Przecież miał być - wydukałem i spojrzałem na Panią PKP. Niewątpliwie miałem do czynienia ze "Starą Gwardią". Marsowa mina, finezyjnie pielęgnowany wąs (Myślę, że w PKP jest jak w Policji, wąs dopiero od sierżanta wolno nosić. Ergo- Pani 'koleje życia' zna).
- NIE MA!- znowu warknęła.
- Ale na internecie sprawdziłem i jest! - złapałem się ostatniej deski ratunku.
- To... - błysk w oku i misterne podkręcenie wąsa- TO NIECH PAN JEDZIE INTERNETEM!!!
Po takim argumencie nawet ja wymiękłem. Wsiadłem w pociąg do Warszawy a potem do Wro. Nie było innej opcji.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość