Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Cze 2022 22:29 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 450 406
srebrny
W ostatnich dniach lotnisko w Rzymie jest wymieniane wśród innych europejskich lotnisk, na których występują problemy z długim czasem oczekiwania, brakiem pracowników, ogólnym chaosem.
Jak w rzeczywistości sprawa wygląda na FCO? Ile czasu przed lotem należy przybyć na lotnisko? Zakładam przejście bezpośrednio na security i kontrole paszportową (lecę Ryanair-em w najbliższy wtorek o 21:40 do Agadiru).
Dodam, że na stronie lotniska nigdzie nie znalazłem informacji o aktualnych czasach oczekiwania, jak to jest np. na Schiphol.

Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN
🤩Weekend w sercu Neapolu 🇮🇹🍕 Loty i 3* hotel w centrum za 629 PLN😍 🤩Weekend w sercu Neapolu 🇮🇹🍕 Loty i 3* hotel w centrum za 629 PLN😍
#2 PostWysłany: 26 Cze 2022 23:15 

Zbanowany
niebieski
@Michal Szyszka

In addition, we also advise you to arrive at the airport in plenty of time: two hours prior to departure for domestic and international flights. three hours prior to departure for intercontinental flights.

https://www.amministrazionestraordinari ... %20flights

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off
Michal Szyszka uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Lut 2023 22:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jak obecnie z kolejkami do security na FCO? Leciał ktoś ostatnio? Ja dawno nie, a potrzebowałbym pojawić się krótko przed lotem...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Lut 2023 22:33 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
W ciągu ostatniego pół roku leciałem 4 razy.
Za każdym razem security bardzo sprawnie, kilka minut, nie dłużej niż 10.
Potem trochę się idzie do gate.
Godzina przed będzie optymalnie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
dmirstek uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 06 Sty 2024 14:15 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
niebieski
Korzystał ktoś może z tego ich wymysłu bezpłatnego QPass? Jak to w praktyce działa?

#6 PostWysłany: 11 Sty 2024 12:42 

niebieski
Wczoraj koło 15 kolejki do security praktycznie brak
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.

#7 PostWysłany: 11 Sty 2024 12:57 

niebieski
-- 11 Sty 2024 11:57 --

Leciałem ostatnio kilka razy z podręcznym i było bardzo sprawnie, tzn. do kilku minut do kontroli bezpieczeństwa.

Jeśli chodzi o nadanie bagażu rejestrowanego to w przypadku np. Wizzaira jest niewiele stanowisk i to może rzeczywiście zająć trochę.

-- 11 Sty 2024 11:57 --

Leciałem ostatnio kilka razy z podręcznym i było bardzo sprawnie, tzn. do kilku minut do kontroli bezpieczeństwa.

Jeśli chodzi o nadanie bagażu rejestrowanego to w przypadku np. Wizzaira jest niewiele stanowisk i to może rzeczywiście zająć trochę.
marrak lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Sty 2024 13:24 

niebieski
Ja będę miał wylot w poniedziałek rano, spodziewam się ze wtedy może być większy tłok na security dlatego zastanawiam się czy to QPass coś daje jeśli umówi się na konkretną godzinę.

#9 PostWysłany: 11 Sty 2024 13:35 

złoty
Zrobiłem rezerwację slotu na sobotę więc Ci odpowiem jak to działa :)
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 01 Lut 2024 11:52 

niebieski
@Pecel87 udało Ci się sprawdzić jak to działa?

#11 PostWysłany: 01 Lut 2024 14:19 

złoty
Miałem 2 loty: o 5.55 w niedzielę z T1 i w sobotę o 8:25 z T3 - w obu przypadkach nie skorzystałem nawet z tego bo jak zbliżyłem się do "normalnego" security to najzwyczajniej w świecie nie było nikogo w kolejce.
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 01 Lut 2024 14:26 

Loty: 114
Kilometry: 239 501
Z uwagi na to że nie mogę znaleźć w innych wątkach mam pytanie jak wygląda transfer gdy traktuję Fiumincino jako lotnisko przesiadkowe? przylatuję z Polski i wylatuję poza schengen?
Dziękuje za odpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Gru 2024 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Nie będę zakładać nowego tematu, myślę, że tu w sumie powinna pasować ta informacja (a nie znalazłem jej na forum) - na Fiumicino mają już nowej generacji skanery, nie ma limitu płynów, nie ma plastikowych woreczków, nie trzeba wyciągać elektroniki. Kontrola idzie piorunem.

Choć nad moim plecakiem się trochę zawiesili i wzięli go do dodatkowego sprawdzenia, obraz musiał wyglądać ciekawie :mrgreen: Dwa laptopy, dwa zasilacze, dwie myszy, powerbank, do tego jeszcze dwie czołówki i wewnętrzne okablowanie plecaka :lol:
W tym przypadku wystarczyło przejrzenie skanu (wygląda na to, że to coś jak tomografia 3D, pani z obsługi przeglądała kolejne warstwy i obracała sobie obraz), przede mną jakiejś kobiecie ręcznie sprawdzali każdą kieszeń i każdą przegródkę w torbie.
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
ted07 uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 15 Gru 2024 21:56 

niebieski
To by się zgadzało z tym co było u mnie @le_szek
Ja byłem w marcu b.r. i moje spostrzeżenie było takie że oni tych nowych skanerów nie mają wbudowanych w system, tylko nadal stare i jak im tam wyjdzie że coś nie mogą sprawdzić to torba idzie na osobną linię i pani w moim przypadku wyjmuje spod lady taki inny podręczny skaner już pewnie z lepszą detekcją i bagaż nim maca dodatkowo :D
le_szek lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 15 Gru 2024 22:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem, być może zależy to od terminalu (byliśmy w T3), albo stopniowo wymieniali kolejne stanowiska - w moim przypadku plecak nie był ponownie skanowany, sprawdzono tylko obraz.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Gru 2024 00:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 888 632
@le_szek ale przewoziłeś płyny w opakowaniach większych niż 100 ml? Od 1 września 2024 te zasady dot. skanerów nowej generacji były oficjalnie zawieszone na lotniskach UE.

#17 PostWysłany: 16 Gru 2024 00:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie mieliśmy w podręcznym płynów w większych pojemnikach (tylko puste butelki filtrujące, ale w ogóle nie zwrócili na nie uwagi), więc nie jestem w stanie powiedzieć.
Na pewno nie ma w każdym razie "stanowisk" do wylewania płynów, jakie kojarzę z innych lotnisk.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Gru 2024 15:36 

niebieski
Due to a new European Commission regulation, as of September 1, 2024, liquids carried in hand luggage must be in containers with a capacity of up to 100 ml.
Containers of liquids with a capacity exceeding 100 ml may only be carried in hand luggage if they are empty, otherwise they must be checked in as check-in luggage.

The new-generation EDS C3 scanners at security in Terminal 1 and Terminal 3 at Fiumicino Airport allow passengers to leave liquids in containers up to 100 ml and electrical and electronic devices in their hand luggage, instead of having to remove them before passing through security.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Gru 2024 16:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W zeszłym tygodniu byłam w Rzymie (grudzień 2024), wracałam z FCO. Nie widziałam żadnych nowych skanerów, i służby kazały wyjmować kosmetyki oraz sprzęt elektroniczny z bagaży podręcznych i wykładać do pojemników.

My byliśmy jakieś 2 godziny przed lotem i było wystarczająco czasu na kontrolę, obejście sklepów i drinka na tarasie.

#20 PostWysłany: 17 Gru 2024 00:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Japonka76 napisał(a):
W zeszłym tygodniu byłam w Rzymie

No, my wracaliśmy w ostatnią sobotę (dwa dni temu). Być może to kwestia terminala, stanowiska, obsługi - nie wiem, ale w naszej kolejce nikt nie musiał niczego wyjmować, jedynie trzeba było zdjąć kurtkę i włożyć do kuwety. Tej samej, w której był plecak.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości