Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2014 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
p27 napisał(a):
Najpierw sprawdź, a potem pisz. Informacja o cenie pojawia się wcześniej niż ekran logowania, więc w ogóle nie potrzeba mieć konta. Wystarczy kliknąć "kup bilet" na http://rozklad-pkp.pl/
No to sprawdź sobie czy np na pociąg z Warszawy do Pragi na październik uda ci się coś takiego zrobić. Próbowałem na jutro do Pragi i tez nie kupię. Nawet na połączenia w Polsce nie jest to możliwe we wszystkich przypadkach. To samo na http://intercity.pl W PB jakoś można do Pragi kupić a w PKP nie można. Ciekawe dlaczego ?
 Profil Relacje PM off  

Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️ ⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️
#2 PostWysłany: 20 Sie 2014 20:59 
Site Admin
Awatar użytkownika

Bilety na pociągi międzynarodowe są możliwe do kupienia jedynie na dworcach kolejowych (a przy kupnie dowiesz się ceny :D )
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Sie 2014 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
michzak napisał(a):
Bilety na pociągi międzynarodowe są możliwe do kupienia jedynie na dworcach kolejowych (a przy kupnie dowiesz się ceny :D )

nie do końca prawda ;)

np. do Niemiec możesz kupić na bahn.de

#4 PostWysłany: 20 Sie 2014 22:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
vivere napisał(a):
michzak napisał(a):

nie do końca prawda ;)

np. do Niemiec możesz kupić na bahn.de

dokładnie!
oni tam wszystko maja! nawet to co u nas nawet na dworcu jest nie do dostania!

#5 PostWysłany: 20 Sie 2014 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
namteH napisał(a):
dokładnie!
oni tam wszystko maja! nawet to co u nas nawet na dworcu jest nie do dostania!
hokus pokus ! Dla interesującego mnie połączenia info "Obowiązuje cennik zagraniczny - Brak informacji o cenie"
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sie 2014 23:19 

niebieski
zulu napisał(a):
p27 napisał(a):
Najpierw sprawdź, a potem pisz. Informacja o cenie pojawia się wcześniej niż ekran logowania, więc w ogóle nie potrzeba mieć konta. Wystarczy kliknąć "kup bilet" na http://rozklad-pkp.pl/
No to sprawdź sobie czy np na pociąg z Warszawy do Pragi na październik uda ci się coś takiego zrobić. Próbowałem na jutro do Pragi i tez nie kupię. Nawet na połączenia w Polsce nie jest to możliwe we wszystkich przypadkach. To samo na http://intercity.pl W PB jakoś można do Pragi kupić a w PKP nie można. Ciekawe dlaczego ?

Ale pisałeś, że "Chcąc nabyć taką wiedzę tajemną MUSIMY być zarejestrowani w systemie sprzedaży biletów", a tutaj fakt zalogowania do sytemu nic nie zmienia. Przez internet można kupić tylko bilety międzynarodowe do Berlina. Cena biletu do Pragi też nie jest specjalną tajemnicą: http://intercity.pl/pl/site/pojedz-za-g ... czech.html czyli 65 euro + 10 zł kupując bilet międzynarodowy. Na nocnego Chopina też są znane progi cenowe w promocji SparNight, ale bilet można kupić najpóźniej 3 dni przed odjazdem. Bilety międzynarodowe są dostępne tylko w kasach międzynarodowych. Można też kupić na niego bilet do Zebrzydowic (cena znana) i od Bogumina do Pragi (też cena znana), wtedy można przez internet.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Sie 2014 23:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Widzisz ja swoje a ty swoje. Szukam kosztów połączenia do Pragi i nie za jakieś 65 euro tylko chce wiedzieć dokładnie ile to mnie będzie kosztować w złotych polskich. PKP nie zapewnia tego typu informacji więc nie ma co rozbijać kisielu na atomy. Sprawa jest prosta albo jest informacja o cenie przy wyszukaniu połączenia albo jej nie ma. W wypadku PKP takiej ceny nie ma. I po temacie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Sie 2014 04:13 

niebieski
Informacja o cenie połączenia krajowego jest dostępna. O cenie połączenia międzynarodowego nie wprost, ale łatwo sprawdzić, że obecnie przeliczają po kursie 1 euro = 4,24 zł. Zatem 65 euro = 275,60 zł. 10 zł jest za wystawienie miejscówki w pociągu, zatem razem za wszystko będzie 285,60 zł. Jak chcesz mieć pewność to i tak musisz się udać do kasy międzynarodowej.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Sie 2014 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem czy ty nie potrafisz czytać po polsku czy po prostu idziesz w zaparte i nie chcesz przyjąć do swojej wiadomości jak wygląda rzeczywistość. To tez jest metoda tylko nie ma to nic z obiektywnymi faktami i argumentami w dyskusji.

Nic mnie nie obchodzą żadne taryfy, wykazy, czy twoje wyliczenia lub inne zaklęcia. Udowodniłem Ci że kiedy znajduje w wyszukiwarce PKP połączenia to w podanym przeze mnie przykładzie NIE MA KOŃCOWEJ CENY BILETU. KONIEC KROPKA. Nie ma więc nie ma co tu czynić tańców chocholich bo zaklinanie deszczu nie sprawi że jak czegoś czego nie nie ma to naglę tam się znajdzie. W dzisiejszych czasach brak konkretnej opłaty za przejazd tylko wciskanie jakiegoś kitu w postaci samodzielnego wyliczenia dla klienta w postaci jakiś tabelek, przeliczników, opłat klimatycznych, dodatków za korzystanie z peronu oraz za usługę dodatkową w postaci kibla w wagonie w przeliczeniu na Euro z uwzględnieniem PKB kraju przez jaki przejeżdża pociąg są po prostu nie do zaakceptowania. Szukam połączenia i jak je znajduję to chcę od razu wiedzieć ile ono kosztuje. Dla mnie jak PKP żyło w PRL-u tak dale żyje. Tylko jedynie nieco przypudrowało nosek.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Sie 2014 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
zulu napisał(a):
NIE MA KOŃCOWEJ CENY BILETU. KONIEC KROPKA.

Nie ma, co się unosić, to że się nie wyświetla, nie oznacza, że jest nieznana.
To tak jak z tym, że jak czegoś nie ma w internecie, to nie istnieje :P
A odnośnie komunikacji w Europie, to czas najwyższy wziąć sobie na wstrzymanie, ciśnienie rośnie niepotrzebnie. ;) Walka z wiatrakami.

Jak chcę kupić bilet rodzinny też, muszę iść do kasy, ale nie muszę... kto mnie zmusi (?) jak chcę to idę.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Sie 2014 10:23 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
zulu napisał(a):
Nic mnie nie obchodzą żadne taryfy, wykazy, czy twoje wyliczenia lub inne zaklęcia. Udowodniłem Ci że kiedy znajduje w wyszukiwarce PKP połączenia to w podanym przeze mnie przykładzie NIE MA KOŃCOWEJ CENY BILETU. KONIEC KROPKA.

No nie ma. I co? Przestań proszę tym tonem zwracać się do użytkowników bo to nie nasza wina. Jeśli z tego powodu jesteś zbulwersowany to mogę podać Ci kontakt do PKP i miej pretensje do nich, a nie do nas.

MY CHCEMY POMÓC I CENĘ ZNAMY LEPIEJ NIŻ 90% OSÓB W PKP. Jedyne czego u nas nie zrobisz to zakup ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Sie 2014 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Kański napisał(a):
zulu napisał(a):
Nic mnie nie obchodzą żadne taryfy, wykazy, czy twoje wyliczenia lub inne zaklęcia. Udowodniłem Ci że kiedy znajduje w wyszukiwarce PKP połączenia to w podanym przeze mnie przykładzie NIE MA KOŃCOWEJ CENY BILETU. KONIEC KROPKA.

No nie ma. I co? Przestań proszę tym tonem zwracać się do użytkowników bo to nie nasza wina. Jeśli z tego powodu jesteś zbulwersowany to mogę podać Ci kontakt do PKP i miej pretensje do nich, a nie do nas.

MY CHCEMY POMÓC I CENĘ ZNAMY LEPIEJ NIŻ 90% OSÓB W PKP. Jedyne czego u nas nie zrobisz to zakup ;)

Nie bardzo rozumiem o co teraz Ty masz do mnie pretensję. Dyskutowaliśmy o wadach i zaletach PB via PKP. Każdy wypowiadał swoje zdanie. Podałem przykład na temat próby uzyskania wiedzy na temat ceny biletu w PKP na określone interesujące mnie połączenie. Takiej ceny biletu na stronie PKP nie było. Nagle hokus-pokus nie wiadomo po co zostało to wydzielone do osobnego tematu. Dyskusja trwała dalej. Padały argumenty że można sobie obliczyć szacunkową cenę biletu takimi a takimi metodami. Mnie nie interesowało jak obliczyć cenę interesującego biletu ale czy cena końcowa jest na stronie PKP czy jej nie ma bo w końcu dyskusja dotyczyła wad i zalet PB via PKP. W logice jest to wynik zero - jeden, prawda- fałsz czyli albo coś jest albo czegoś nie ma. Twierdzenie że trochę czegoś nie ma ale trochę jest jest z punktu widzenia logiki identyczne jak twierdzenie że trochę jest się w ciąży a trochę nie. :lol:

Do nikogo nie miałem i mam pretensji że coś jest lub czegoś nie ma na stronie PKP (po za samym PKP). Tym bardziej nigdzie nie pisałem że jest to wina jakiegoś użytkownika na forum więc zarzucanie mi czegoś takiego jest drogi Moderatorze delikatnie mówiąc nieobiektywne z Twojej strony.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 26 Sie 2014 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Dobrze ;) Po prostu zabrzmiało to trochę agresywnie, ale pewnie to tylko moje odczucie.
Swoją drogą może gdyby napisać do pkp to cokolwiek by się zmieniło? Chociaż obawiam się, że jedyna szansa ruszenia tego betonu to mail wysłany gdzieś wyżej, a nie do ogólnej skrzynki pkp.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Sie 2014 12:25 

niebieski
Absolutnie sie zgadzam, ze to jest jeden wielki burdel z biletami miedzynarodowymi. A gdzie jest powiedziane ze ja mieszkam w wawie na stale i moge sie przejsc na centralny zeby zapolowac na bilet? W dobie taniego podrozowania to jest smieszne. Jestem turysta z XYZ, znalazlem tani lot do wawy a na zajutrz chce wsiasc w tani pociag nocny do Budapesztu powiedzmy... W kasie, na dzien przed odjazdem zerzna pare stow wiec moge kombinowac od granicy do granicy zeby zaplacic tylko polowe. Raz mnie juz prawie wywalili madziarzy w Szobie jadac EN metropol, dziekuje, skonczylo sie lapowka...
ceskie drahy maja niby fajna stronke, mozna kupic sporo biletow (w tym miedzynarodowych ), wydrukowac samemu. Tylko tez nie wszystkie, i a podroz musi sie zaczynac w czechach zdaje sie.
Inny przewoznik - wegierski MAV: stronka niby spoko... mozna kupic online, w tym korzystajac z promocji Sparnight / day, tylko tez podroz musi sie zaczynac na wegrzech oraz strona czesto nie dziala.
FR czy W6 co by o nich nie mowic, bilet kupujesz od reki, odprawa, wydruk - zrobione. Trzeba miec sporo cierpliwosci aby korzystac z pociagow miedzynarodowych albo sie zupelnie nie przejmowac kasa i placic ciezkie pieniadze.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 26 Sie 2014 14:05 

Bo jednak pociągi międzynarodowe i samoloty to trochę inna bajka. Po pierwsze w przypadku samolotu mamy jednego przewoźnika, w przypadku połączeń międzynarodowych dwóch lub więcej. Po drugie systemy sprzedaży online nie zawsze są kompatybilne i nie da się części biletów kupić. W Bułgarii na przykład nie da się kupić biletu na żaden pociąg międzynarodowy, a sprzedaż biletów krajowych dopiero raczkuje :D
 PM off  

#16 PostWysłany: 26 Sie 2014 17:50 

Jac napisał(a):
Absolutnie sie zgadzam, ze to jest jeden wielki burdel z biletami miedzynarodowymi.

Ja żeby kupić bilet międzynarodowy na przykład do Czech, bądź Austrii muszę jechać 50 km do Rzeszowa, bo u mnie w mieście jakiś czas temu zlikwidowali kasę PICu, mimo, że miasto znajduje się na jednej z głównych magistrali kolejowych, oraz zatrzymują się tutaj pociągi wszystkich kategorii. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Sie 2014 19:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Kański napisał(a):
Dobrze ;) Po prostu zabrzmiało to trochę agresywnie, ale pewnie to tylko moje odczucie.
Fakt może było zbyt mocne.

-- 26 Sie 2014 18:11 --

panlukasz napisał(a):
Bo jednak pociągi międzynarodowe i samoloty to trochę inna bajka. Po pierwsze w przypadku samolotu mamy jednego przewoźnika, w przypadku połączeń międzynarodowych dwóch lub więcej. Po drugie systemy sprzedaży online nie zawsze są kompatybilne i nie da się części biletów kupić. W Bułgarii na przykład nie da się kupić biletu na żaden pociąg międzynarodowy, a sprzedaż biletów krajowych dopiero raczkuje :D
PKP czy jak to się teraz nazywa nie rusza nic. Beton to beton. Nawet to że spada ilość sprzedanych biletów. Na stronie węgierskich kolei jest nawet strona pokazująca w czasie rzeczywistym położenie każdego pociągu u nas można o tym pomarzyć.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Sie 2014 19:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
wybaczcie moje plebejstwo ale czemu służy wymiana myśli w tym konkretnym wątku? przecież to zwykle jęczenie jak to źle jest na pkp.

#19 PostWysłany: 26 Sie 2014 20:03 

zulu napisał(a):
Na stronie węgierskich kolei jest nawet strona pokazująca w czasie rzeczywistym położenie każdego pociągu u nas można o tym pomarzyć.

Polecam zapoznanie się z tą stroną - http://infopasazer.intercity.pl.
 PM off  

#20 PostWysłany: 26 Sie 2014 20:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Temat został wydzielony z tematu PB via PKP. Być może w zamyśle moderatora miał się skłaniać w kierunku ogólnego tematu jakim jest kupowanie biletu na pociągi o trasach międzynarodowych.

-- 26 Sie 2014 19:12 --

panlukasz napisał(a):
zulu napisał(a):
Na stronie węgierskich kolei jest nawet strona pokazująca w czasie rzeczywistym położenie każdego pociągu u nas można o tym pomarzyć.

Polecam zapoznanie się z tą stroną - http://infopasazer.intercity.pl.
Na razie jest to system testowy ale ... niech to będzie pierwszy przejaw normalności. Trochę nieczytelne (szczególnie Relacja powinna być poprawiona) ale lepszy rydz niż nic.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości