Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lut 2012 21:40 

zakupiłam ze znajomymi bilety z budapesztu przez milan do miami(w promocji) na 19 kwietnia. pierwszy odcinek BUD-MILAN miał byc obsługiwany przez MALEV ,ale wiadomo .... Nieuprzejma pani przez tel. poinformowała mnie, ze lot zamienny przez Alitalia bedzie z Bud nie dośc ze Jedzien wcześniej to do Rzymu i kilkunasto godzinne czekanie tam i rano wsadza nas dopiero do samolotu do mediolanu i na miejscu wysiadka i potem juz zgodnie z planem tak jak miało byc od samego początku. fajnie ze dają lot zamienny ALE... wiekszości to nie odpowiada ! każdy z nas pracuje i nie na ręke nam ten wylot dzien wczesniej i jeszce to czekanie w nocy na lotnisku... czy można coś z tym zrobic??? jakie prawa nam przysługują? czy możemy domagac sie zmiany godzin odlotu? leci ktoś także tą trasą???? co poradzicie ?
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#2 PostWysłany: 22 Lut 2012 22:32 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Nie wiem czy poradzisz coś z terminem lotu, natomiast doszedł Ci stopover, więc domagałbym się hotelu.

#3 PostWysłany: 22 Lut 2012 22:35 

MAŁO OPTYMISTYCZNIE SIE ZAPOWIADA ...:)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Lut 2012 22:36 

MAJĄ OPCJĘ ABY WSADZIC NAS DO INNYCH LINII ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Lut 2012 02:21 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Jakim dokładnie lotem lecisz z MXP do Miami?

#6 PostWysłany: 23 Lut 2012 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
majka napisał(a):
zakupiłam ze znajomymi bilety z budapesztu przez milan do miami(w promocji) na 19 kwietnia. pierwszy odcinek BUD-MILAN miał byc obsługiwany przez MALEV ,ale wiadomo .... Nieuprzejma pani przez tel. poinformowała mnie, ze lot zamienny przez Alitalia bedzie z Bud nie dośc ze Jedzien wcześniej to do Rzymu i kilkunasto godzinne czekanie tam i rano wsadza nas dopiero do samolotu do mediolanu i na miejscu wysiadka i potem juz zgodnie z planem tak jak miało byc od samego początku. fajnie ze dają lot zamienny ALE... wiekszości to nie odpowiada ! każdy z nas pracuje i nie na ręke nam ten wylot dzien wczesniej i jeszce to czekanie w nocy na lotnisku... czy można coś z tym zrobic??? jakie prawa nam przysługują? czy możemy domagac sie zmiany godzin odlotu? leci ktoś także tą trasą???? co poradzicie ?

Ja mialem podobny problem ale na trasie z Tokio. Pierwotnie mial byc lot NRT-MXP-BUD, ostatni Malevem. Zadzwonilem do Alitalii, rozmawialem z p. Agnieszka Musiuk (chyba nie przekrecilem nazwiska) - bardzo mila pani - sprawdzila mozliwosci, za kilka minut oddzwonila i zaproponowala wylot 2-3h wczesniej przez Rzym i Alitalia do Budapesztu, co mi jeszcze bardziej odpowiada, bo wyrobie sie na Ryana do KRK :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Lut 2012 09:28 

tak wygląda ten lot (to zostaje bez mnian i jest ok )
Milan - Malpensa
Miami - International
19 aprile - 11.50
19 aprile - 16.40 AZ0636
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Lut 2012 10:39 

HON fly4free
majka: rozumiem, że bilet masz wystawiony przez Alitalię.
a gdybyś tak poprosiła o zmianę wylotu z BUD na WAW? (no chyba że BUD z jakiś względow bardziej Ci pasuje): zaargumentuj tak, że skoro nie są w stanie zaproponowac zbliżonych godzin z Budapesztu po zmianie planu podróży i ich propozycja pociąga za sobą dodatkowe koszty (nocleg, urlop) po stronie pasażera, to że alternatywnie zgadzasz się na zmiane lotniska wylotu o ile wtedy uda sie uniknąć tych niedogodności. Bez względu na bankructwo Malevu, Alitalia odpowiada za calośc podrózy jeśli wystawiła bilet , natomiast pamietaj że zmiana planu podróży nie oznacza też dowolności po stronie pasażera. Nie wiem, jak wygląda teraz sytuacja rejsów z BUD ale musisz wziąć też pod uwagę że ich propozycja może być jedyną mozliwą w tej sytuacji (tj. nabardziej zbliżoną do pierwtonego planu podrozy).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Lut 2012 10:49 

marek 2011;
też o tym myślalam , wiec sprawdziłam czy maja jakies loty z Waszawy i mają ... jednak dopiero 0 12 ;50 i na Bergamo. ale spróbuje Alitalii tak to argumentowac :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Lut 2012 10:52 

a jesli nic nie wskóram to bedziemy musieli przystac na to co proponują w ostateczności ;
może chociaż jakis nocleg dadzą ,bo nie wyobrażam sobie za bardzo jak wytrzymac całą noc na lotnisku i jeszcze długi lot...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Lut 2012 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
majka napisał(a):
marek 2011;
też o tym myślalam , wiec sprawdziłam czy maja jakies loty z Waszawy i mają ... jednak dopiero 0 12 ;50 i na Bergamo. ale spróbuje Alitalii tak to argumentowac :)

Do Bergamo to Wizzair lata, Alitalia lata do Rzymu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Lut 2012 11:14 

Hej,

Miałem podobną sytuację z Malev ale w drodze powrotnej z Tokyo.
U mnie była taka różnica że komunikowałem się z biurem podróży Expedia z którego kupiłem bilet (infolinia po angielsku).
U mnie trasa wyglądała następująco...
Tokyo-Rzym-Budapeszt

Po godzinie spędzonej na skype (darmowe połączenie z infolinią) udało się ustalić następujące warunki:

Lot Tokio-Rzym
Nocleg w Rzymie na koszt linii lotniczych
Następnego dnia lot Rzym-Warszawa.

Także jak się trochę przyciśnie, można wynegocjować optymalne warunki :)

Pozdrawiam i powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Lut 2012 11:15 

ok, tak tak :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Lut 2012 11:16 

mah111;
dzieki, liczę na na nocleg:)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Lut 2012 11:36 

HON fly4free
@majka: jeśli będziecie się decydowac na opcje z noclegiem, koniecznie wymuś na nich opłacenie noclegu i od tego uzależnij zgodę na zmiane planu podróży; powiedz im też, żejesli nie będą w stanie zaakeceptować tego, to ty nie zgadzasz się na zmianę które rodzi po Twojej stronie nie tylko strate czasu (dodatkowy dzień urlopu) ale przede wszsytkim koszty i w związku z tym bedziesz domagała się zmiany na rejsy np. Lufthansy z BUD którymi podejrzewam, że z przesiadką w MUC/FRA dotrzesz o czasie do Mediolanu. Przewoźnik, jeśli sam nie jest w stanie zapewnić zmiany planu podrozy na porównywalnych warunakch (dodatkowy nocleg na koszt pasazera to nie sa porownywalne warunki), to nie może odmowic reroutingu na rejsy innych przewoźnikow, jeśli one gwarantuja taka zmianę planu podrózy (oczywiście w praktyce wszystkie linie bronia sie przed tym jak tylko sie da).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: B1916 oraz 10 gości