Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lut 2016 20:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej,
czy wszystkie parkingi w centrum Londynu (okolice Marble Arch) są płatne? Nawet po 18tej w dni robocze i w weekendy?

Czy są jakieś enklawy w centrum gdzie można wieczorem bezpłatnie zostawić samochód na kilka godzin w centrum Londynu? (właśnie okolice Marble Arch)
 Profil Relacje PM off  

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#2 PostWysłany: 29 Lut 2016 09:10 

Może to Ci jakoś pomoże:
http://en.parkopedia.co.uk/parking/carp ... w2/london/
http://www.ncp.co.uk/find-a-car-park/ca ... arble-arch
 PM off
kittycate uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 19 Wrz 2024 10:43 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Chcę lecieć do Luton, wypożyczyć auto, pojeździć trochę po Anglii i pojechać na 1 dzień do Londynu. Nie umiem jednak znaleźć informacji jak wygląda mapa płatnych stref parkowania w Londynie. Chciałbym zaparkować optymalnie tj.ani nie w samym centrum, ani nie kompletnie na obrzeżach (koszt dojazdu metrem z 9 strefy jest kosmiczny). Oczywiście mowa o parkowaniu za darmo przy ulicy i dojechanie komunikacją miejską do centrum.
Czy ktoś ma jakąś radę gdzie zaparkować? A może jeszcze inna opcja?

#4 PostWysłany: 19 Wrz 2024 12:00 

platynowy
@Kri$ przerabiałem temat kilka lat temu. Ogólnie za free jest bardzo trudno. Strefa płatnego parkowania jest gigantyczna i nie ma (nie było) dobrej mapki stref. Dużym plusem jest to, że w UK wszystkie płatne i ograniczone miejsca parkingowe są jasno oznaczone znakiem drogowym. Na znaku zawsze masz informacja od kiedy do kiedy obowiązuje płatne parkowanie. Możesz zrobić research na google street view.
Jak chcesz koniecznie za free to musiałbyś parkować właśnie gdzieś na dalekich obrzeżach typu Slough (drogi dojazd TFL do centrum).

Ja sam wybrałem wtedy opcje https://www.justpark.com/uk/. Działa to mega sprawnie, i jest bardzo popualrne w UK. Płacisz przez stronę, wjeżdżasz komuś na podjazd (tylko upewnić się że na pewno nie sąsiadowi przez pomyłkę :D ), i już :). Z nikim nie trzeba gadać. Ja wówczas płaciłem £2.50 za 8h parkowania u kogoś w dzielnicy Canada Water. 10 minut pieszo do stacji metra/overground Canada Water (zone 2).

Jak chcesz bez rezerwowania, to w miarę rozsądną cenę parkowania w centrum mają w centrum handlowym Westfield. Jest £8.50 za 10 godzin. Obok stacja metra Shepherd's Bush (zone 2).

Obydwa miejsca są poza strefą Congestion Charge ale wewnątrz strefy ULEZ. Więc w zależności od tego jaki samochód wypożyczysz i tak będziesz musiał opłacić £12.50 za wjazd do ULEZ. Jak chcesz poza ULEZ to zostaje tylko Slough... Ale jak z wypożyczalni to prawdopodobnie dostaniesz nowe auto, które będzie spełniało wymogi.

EDIT: nie napisałeś najważniejszego. Który dzień tygodnia. Powyższe info - zakładałem, że dzień roboczy.
Jeśli niedziela to większość Londynu będziesz miał darmowe parkowanie wzdłuż ulicy, również na "single yellow line" (ale trzeba się upewnić).
Jeśli sobota to też dużo łatwiej, np. wzdłuż ulic w wyżej wymienionej dzielnicy Canada Water parking był za free w soboty i niedziele.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 19 Wrz 2024 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź @NBE322 :)
Termin raczej w ciągu dni roboczych, więc domyślam się opłat. Londyn to nie Polska, gdzie praktycznie w każdym mieście da się zaparkować za darmo w niedalekiej odległości od centrum (chyba poza Warszawą).
Jednak przyznam, że trochę żal mi wydać ok.£10/os za podróż w jedną stronę ze strefy 9 do 1. Jeden przejazd TFL praktycznie tyle co lot do LTN z PL :lol:

Dzięki za polecenie Just Park, przeanalizuję. Zakładam, że pewnie nie dostanę starego śmietnika w wypożyczalni, który nie załapie się na darmowy ULEZ, skoro granicą jest chyba 2015 dla diesla i 2006 dla benzyny.

Przede wszystkim muszę uniknąć wjazdu do strefy Congestion Charge, po szybkim przejrzeniu dostępnych miejsc postojowych ktoś ma fajne miejsce na podjeździe ale niestety w tej strefie :(
NBE322 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 19 Wrz 2024 14:12 

srebrny
Z oczywistych względów Londek to jedno z najgorszych cywilizowanych miejsc na świecie jeżeli chodzi o zwiedzanie go samochodem. Najsensowniej jest zaparkować przy metrze i jechać dalej, dość ciężko przeliczać tutaj bilet na metro z lotem W6, bo co z tego że w Indiach będziesz miał za tą kwotę porządny hotel?. Poszukaj w google london park&ride, może coś wyszukasz dla siebie odpowiedniego. Ja tak właśnie zrobiłem, bo nie znalazłem lepszej alternatywy.
W Londku chcesz mieć samochód i wygodę to bulisz. Może taniej będzie oddać samochód na czas pobytu w LON i wypożyczyć go później ponownie?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 19 Wrz 2024 15:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Albo oddać samochód wcześniej i przesiąść się na zbiorkom. Nie wyobrażam sobie jeździć po Londynie autem. Moi znajomi,którzy mieszkają w 6 strefie jak mają jechać do centrum, jadą komunikacja.
Zeus lubi ten post.

#8 PostWysłany: 19 Wrz 2024 16:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja mieszkam w strefie 6 i nawet bym nie rozwazyl opcji jazdy do centrum, chyba ze po 22:00 i nie w weekendy...
Sam wjazd do scislego centrum strefa 1 kosztuje £20 za dzien, potem kosmiczne parkingi, korki, piesi i rowerzysci wszedzie, kamery czuwajace i lapiace co sie da 8-)
Ogolnie w Londynie nie wolno parkowac na chodniku - mandat, zatrzymasz sie na takim pomaranoczwym polu - mandat, korki korki i raz jeszcze korki.

Ale co do tematu to jest sporo damrowych miejsc - wejdz na google map i poogladaj.

Z racji braku sniegu wszystko jest oznaczone liniami - podwojna zolta zakaz, pojedyncza mozna na chwile, czerwona bezwzgledny zakaz, nie wolno na chodnikach.
Im blizej stacji metra tym bardziej rygorystyczne zasady - wszystko jest na znakach i najczesciej np. jest zakaz tylko na 1h miedzy 10-11 (tak zeby ludzie nie zostawiali aut i szli do pracy), wtedy parkingowy przychodzi i wlepia mandaty, ale po 10 mozna spokojnie :-)

Np. ta ulica wydaje sie darmowa (byle by nie przed czyims wjazdem):
https://www.google.com/maps/@51.5669519 ... FQAw%3D%3D

A tak wygladaja znaki w jakich godzinach wolno (tu caly dzien poza 9-11):
https://www.google.com/maps/@51.4476443 ... FQAw%3D%3D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości