Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 30 Sty 2016 11:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Odpowiedzi znajdziesz w wikipoście tego wątku: londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189.
 Profil Relacje PM off
krzysiekj24 lubi ten post.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#222 PostWysłany: 02 Lut 2016 15:31 

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum - witam pięknie i kłaniam się nisko :)
Wiosną wybieram się z moją latoroślą na kilkudniową wycieczkę do Londynu, stąd od jakiegoś czasu przeglądam różne strony internetowe pod kątem organizacji tej wycieczki.
Zamierzamy trochę pozwiedzać, a przy tym korzystać z komunikacji publicznej.
Mam pytanie dotyczące karty Oyster Card.
Znalazłem coś takiego, co nazywają auto top-up, czyli automatyczne doładowanie karty po osiągnięciu przez nią założonego dolnego pułapu, np. 10 GBP.
Szczegóły w tym linku:
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/o ... otopuplink
Rozwiązanie o tyle wygodne, że zawsze są środki na karcie na podróż (w tym również River Busem, Emirates Cable i pociągiem do Watford Junction).
Niestety, nie doszukałem się nigdzie czy auto top-up można aktywować również na karcie Visitor Oyster Card.
Czy ktoś coś wie na ten temat i może się tą wiedzą podzielić ?

Pozdrawiam
Pedro
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 02 Lut 2016 15:44 
Site Admin
Awatar użytkownika

Witam na forum :)

a po co chcesz ściągać Visitor Oyster Card? Nie lepiej kupić na miejscu zwykłą kartę Oyster i sobie to ustawiać co chcesz? Chyba za wydanie takiej karty się coś płaci, a przy zwykłej Oyster po prostu masz zwrotną kaucję :D
 Profil Relacje PM off
pedro3 uważa post za pomocny.

#224 PostWysłany: 02 Lut 2016 16:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@pedro3 witaj! Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale dorzucę swoje 3 grosze do odpowiedzi michzak i pobawię się w kiepskiego "adwokata diabła" (używając cen dla osoby dorosłej):

- auto top-up zwiększy saldo na karcie albo o £20, albo o £40 po pierwszym doładowaniu >= £10 (czyli mówimy o łącznym budżecie na przejazdy >= £30 v £50),
- na 1 dzień poruszania się po strefach 1-2 potrzebne jest tylko £6.50/ 1-3 - £7.60 plus extra za każdy przejazd:
* kolejką linową (Emirates Air Line) - £3.50,
* tramwajem wodnym (MBNA Thames Clippers) - między £5.00 a £5.45,
* koleją z Euston do Watford Junction - min. £5.00,
- po drodze do kolejki lub pociągu oraz na każdej stacji metra masz automat, w którym możesz doładować kartę albo dowolną kwotą (monety), albo kartą (min. £5 lub wielokrotność) - do max. £90,
- na kolejkę i tramwaj wodny można wykupić pakiet, a na sam tramwaj wodny - bilet dzienny w dobrej cenie (uk-londyn-thames-clippers-bilet-dzienny-pound-9-dziecko-pound-4-50,1500,84109).

Może warto popatrzeć na różne kombinacje i nie ryzykować zamrożenia min. 120 zł w razie błędu w naliczeniach po stronie TfL (czasem się zdarza i w prawie wszystkich znanych mi przypadkach kończy się zwrotem na konto Oyster, a nie np. kartę kredytową)?
 Profil Relacje PM off
pedro3 uważa post za pomocny.

#225 PostWysłany: 02 Lut 2016 16:51 

michzak napisał(a):
a po co chcesz ściągać Visitor Oyster Card? Nie lepiej kupić na miejscu zwykłą kartę Oyster i sobie to ustawiać co chcesz? Chyba za wydanie takiej karty się coś płaci, a przy zwykłej Oyster po prostu masz zwrotną kaucję :D

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)
Myślałem o karcie Visitor, bo gdzieś przeczytałem o "Young visitor discount" (zniżka 50%).
Za karty Visitor płaci się 3 GBP/szt.

Kara napisał(a):
Może warto popatrzeć na różne kombinacje i nie ryzykować zamrożenia min. 120 zł w razie błędu w naliczeniach po stronie TfL (czasem się zdarza i w prawie wszystkich znanych mi przypadkach kończy się zwrotem na konto Oyster, a nie np. kartę kredytową)?

To jest konkretny argument przeciw tej opcji.
Pomyśle nad tym jeszcze ...

Bardzo dziękuję za rady.

Pozdrawiam
Pedro
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#226 PostWysłany: 02 Lut 2016 17:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Young Visitor Discount możesz mieć ustawiony też na zwykłej karcie Oyster - cf: trzeci akapit z https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/t ... h-children, weryfikacja: karta-oyster-znizki-dla-dzieci,1408,66662&start=20#p547050.

PS Jeśli zamierzacie korzystać z płatnych atrakcji (i ze zniżek 2for1) lub będziecie na miejscu 5-7 dni, warto przyjrzeć się Travelcards.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 02 Lut 2016 21:23 

Kara napisał(a):

ciach...
- po drodze do kolejki lub pociągu oraz na każdej stacji metra masz automat, w którym możesz doładować kartę albo dowolną kwotą (monety), albo kartą (min. £5 lub wielokrotność) - do max. £90,

Czy ja dobrze rozumiem, że nie można doładować (ani kupić Oyster Card) w automacie za gotówkę w banknotach?
A w kasie można kupić Oyster i doładować banknotami? Sorry za głupie pytanie, ale wydawało mi się naturalnym, że można to załatwić banknotami w automacie.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 02 Lut 2016 21:30 

Loty: 69
Kilometry: 64 523
niebieski
@maksiu7 - oczywiscie ze możesz w banknotami w automacie.Płacisz 5 funtów za oystera plus kwota doładowania.Inna sprawa że niektóre automaty przyjmują tylko karty, ale to raczej wyjątek niż reguła.W większości można użyć gotówki i doładować oystera nawet kwotą 10p.
 Profil Relacje PM off
maksiu7 lubi ten post.

#229 PostWysłany: 02 Lut 2016 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
@maksiu7 najpierw napisałam "banknoty i monety", a potem mi się przypomniały automaty takie jak ten po prawej stronie i zostawiłam "pewniaka". Mam nadzieję, że nie przyprawiłam Cię o palpitacje. ;-)
Załącznik:
9847-l.jpg
9847-l.jpg [ 49.96 KiB | Obejrzany 1602 razy ]
 Profil Relacje PM off
maksiu7 lubi ten post.

#230 PostWysłany: 03 Lut 2016 08:56 

Kara napisał(a):
@maksiu7 najpierw napisałam "banknoty i monety", a potem mi się przypomniały automaty takie jak ten po prawej stronie i zostawiłam "pewniaka". Mam nadzieję, że nie przyprawiłam Cię o palpitacje. ;-)

Nie, nie przyprawiłaś. Nie byłbym sobą, gdybym oprócz zadania pytania nie zaczął sam szukać :)
W każdym razie dziękuje za odpowiedź :)
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#231 PostWysłany: 03 Lut 2016 11:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli autobus, którym jedziemy korzystając z PAYG, przedwcześnie zakończy kurs, należy zgłosić się do kierowcy i pobrać tzw. transfer ticket - ważny przez kolejną godzinę na dowolnej linii autobusowej TfL. Więcej informacji: https://londonist.com/2016/02/do-you-kn ... er-tickets.
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 15 Lut 2016 10:01 

Loty: 14
Kilometry: 15 993
czy kartę oyster kupię gdzieś na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 15 Lut 2016 10:09 

krzysiekj24 napisał(a):
czy kartę oyster kupię gdzieś na lotnisku?

Teoretycznie na Luton powinny być osiągalne na stanowisku National Express lub u kierowców tej linii. Napisałem teoretycznie, bo tydzień temu w sobotę sam chciałem kupić, ale niestety nie posiadali na stanie. No i chodzi o kartę Visitor Oyster Card, bo normalnej nie kupisz na Luton.
Za to bez żadnego problemu kupisz w samym Londynie.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 15 Lut 2016 15:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Kierowcy NE nie sprzedają Visitor Oyster Card. Można ją kupić tylko w biurze obsługi/ kasie tego przewoźnika.

Ale lepiej kupić zwykłą w automacie lub Travel Centre na stacji metra lub dworcu po dojechaniu do Londynu.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 15 Lut 2016 15:59 

Dziękuję za odpowiedź, a może ktoś wie czy na Kings cross kupię ją? Bo tam mnie niestety terravision wysadzi.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 15 Lut 2016 16:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 15 Lut 2016 16:19 

Kara napisał(a):

Uzupełniając ten post, automat nie przyjmuje banknotów 50 funtowych. Więc jeśli takie macie to wcześniej musicie rozmienić na drobniejsze :)
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 15 Lut 2016 16:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Generalnie, z banknotem £50 jest ten sam problem co z €500, a w Polsce lat 90-tych - 2 mln zł. Niby jest oficjalnym środkiem płatniczym, a nie wszyscy go akceptują.

Dodatkowo, automaty często są kapryśne, jeśli (jakikolwiek) banknot jest zniszczony lub poplamiony. Dlatego polecam albo monety, albo karty.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 15 Lut 2016 22:49 

planuje kupić oyster kard na jeden dzień czyli powinienem za 5f ją kupić doładować 6,5f i wybrać pas as you go? Czy tak?
Proszę wybaczyć czytałem Wikiposta i inne posty i tak to zrozumiałem nie jestem pewny czy dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 15 Lut 2016 22:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak. Dobrze zrozumiałeś, o ile zamierzasz poruszać się po strefach 1-2 (centralny Londyn).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość