Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 26 Wrz 2014 09:57 

ciacho_majonez napisał(a):
Doprecyzowując: nieletni studiuje w Polsce mając wizę typu D, pozwalającą poruszać się po całym obszarze Schengen. Czy wtedy może normalnie podróżować ww. liniami niskokosztowymi?

zdolną młodzież mają na Ukrainie, 17 lat i studiuje - szacunek!
 PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#782 PostWysłany: 09 Paź 2014 11:53 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Anonymous napisał(a):
Doprecyzowując: nieletni studiuje w Polsce mając wizę typu D, pozwalającą poruszać się po całym obszarze Schengen. Czy wtedy może normalnie podróżować ww. liniami niskokosztowymi?

zdolną młodzież mają na Ukrainie, 17 lat i studiuje - szacunek!

Szkoła trwa tam 10 lat, może teraz wydłużyli do 11, ale i tak zaczynają w takim razie w wieku 6. W każdym razie, każdy idący "normalnym" trybem w wieku 17 lat idzie na uniwerek/jest wolny.

Pytanie merytoryczne, dot. odprawy w Wizz. Dawno nie zdarzyło mi się z nimi lecieć, coś się zmieniło? Nigdzie nie poproszono mnie o wpisywanie danych dokumentu tożsamości. Lot KTW-HHN oraz CRL-WAW.
 Profil Relacje PM off  

#783 PostWysłany: 09 Paź 2014 13:08 

Pytanie merytoryczne, dot. odprawy w Wizz. Dawno nie zdarzyło mi się z nimi lecieć, coś się zmieniło? Nigdzie nie poproszono mnie o wpisywanie danych dokumentu tożsamości. Lot KTW-HHN oraz CRL-WAW.

Od pewnego czasu odprawa w wizzair to 5 kliknięć myszką - odprawa - potwierdzenie że wszystko ok - kliknięcie na potwierdzenie wydrukowania karty pokładowej np. w pdf-ie - otwarcie pliku pdf - drukuj (choć czasami potrafi system nie wiedzieć czemu w 2 pozycji skierować do pól do wypełnienia danych paszportów jak mi rok temu na locie z Barcelony) - oczywiście jeszcze prościej korzystając z aplikacji mobilnej wizzair, bo odpada kwestia drukowania
 PM off  

#784 PostWysłany: 24 Paź 2014 10:45 

niebieski
Wybaczcie za pytanie laika, ale mam przylot na godzinowy "styk" i wolę się upewnić:
Mam lot z Wrocławia (godz. 9:35) do Liverpoolu (godz. 11:05). Czy podana godzina w Liverpoolu jest czasu miejscowego w Anglii czy naszego? Z góry dzięki:)
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 24 Paź 2014 10:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Zawsze wszystkie godziny odlotów i przylotów są podawane w czasie miejscowym danego lotniska.
 Profil Relacje PM off
19elnino20 uważa post za pomocny.

#786 PostWysłany: 27 Paź 2014 18:23 

Zaryzykuję z pytanie w tym temacie.
Mam poważny problem z błędnikiem, nie mogę nawet patrzeć na karuzelę a co dopiero na nią wsiąść. Podczas pierwszego lotu, przy starcie dosłownie mdlałem i prawie się porzygałem. W drodze powrotnej przy starcie skupiłem wszystkie myśli na pozytywnym myśleniu i koncentracji :) i takich szaleństw już nie było.
Czy wiecie jakim środkiem można sobie pomóc? może którymś z tych typu Aviomarin - chociaż w autobusach i pociągach jeżdżę bezproblemowo, więc to chyba inny rodzaj schorzenia.
 Profil Relacje PM off  

#787 PostWysłany: 27 Paź 2014 18:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ciekawe pytanie. Mi pomaga przy startach i lądowaniu guma do żucia. Poważnie.

#788 PostWysłany: 27 Paź 2014 18:47 

o właśnie!
nie chcę tu męczyć opowieściami o sobie, ale w tamtym momencie gdy przerażony sobie wyobrażałem, że obrzygam wszystkich sąsiednich pasażerów i narobię wstydu i obory, zaczęło mi milion myśli pędzić w głowie i jedną z nich było, że gdy 20 lat temu byłem w kopalni soli to przewodnik radził przełykac ślinę jako sposób na odetkanie uszu - nie wiem co ma wspólnego jedno z drugim ale właśnie to mi chyba pomogło.
Tak czy owak - na wszelki wypadek może coś zażyję?
 Profil Relacje PM off  

#789 PostWysłany: 28 Paź 2014 00:45 
Site Admin
Awatar użytkownika

Grzechmund napisał(a):
o właśnie!
nie chcę tu męczyć opowieściami o sobie, ale w tamtym momencie gdy przerażony sobie wyobrażałem, że obrzygam wszystkich sąsiednich pasażerów i narobię wstydu i obory, zaczęło mi milion myśli pędzić w głowie i jedną z nich było, że gdy 20 lat temu byłem w kopalni soli to przewodnik radził przełykac ślinę jako sposób na odetkanie uszu - nie wiem co ma wspólnego jedno z drugim ale właśnie to mi chyba pomogło.
Tak czy owak - na wszelki wypadek może coś zażyję?

przełykanie śliny powoduje wyrównanie się ciśnienia pomiędzy uchem środkowym, a zewnętrznym. Podczas startu i manewrów ciśnienie w uchu zewnętrznym ulega dość sporym (jak na ucho) zmianom. Tzw. trąbka Eustachiusza jest połączona z gardłem i podczas przełykania śliny przekrój owej trąbki powiększa się, co powoduje "wpłynięcie" większej ilości powietrza do ucha środkowego, przez co napór powietrza wewnątrz i z zewnątrz błony bębenkowej jest taki sam :)

Żucie gumy pomaga wielu osobom (w tym mi), bo podczas żucia wymuszasz przełykanie śliny, a więc wyrównywaniu się ciśnienia.

Reasumując, możesz wziąć Aviomarin, ale może to Cię otępić, ja polecam najpierw zaznajomienie się z gumą do żucia czy pomoże ;)

PS. nie bijcie za nieścisłości czy uproszczenia, studiuję na Politechnice, a ten temat mniej więcej w taki sposób zrozumiałem :P
 Profil Relacje PM off
Grzechmund uważa post za pomocny.

#790 PostWysłany: 28 Paź 2014 10:18 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 46 215
niebieski
Jeśli kłopot jest z błędnikiem (w autobusie nic, a w samolocie taki cyrk? dziwne trochę ... ) to Aviomarin albo inne ogłupiacze, ale najlepiej znajdź jakiegoś lekarza który parę badań przeprowadzi.

Jeśli problem jest w psychice ( a też tak bywa i nie jest to nic wstydliwego) to kozetka u psychiatry lub jakiś lek uspokajający.
 Profil Relacje PM off  

#791 PostWysłany: 28 Paź 2014 16:12 

Cześć,

Mam wykupione bilety z Warszawy do Madrytu na styczeń 2015, na 7 dni.
Nie lecę i chce oddać znajomej bilety.
Nie zrobiłem jeszcze odprawy. Wchodząc przez ZARZĄDZAJ BILETEM jest opcja zmiany nazwiska co kosztuje 522 zł !
Natomiast w regulaminie znalazłem info ze po odprawie tez można zmienić nazwisko i koszt to 30euro.

Czy może ktoś się do tego odnieść i powiedzieć mi czy po odprawie zmiana nazwisko to „tylko” 3oojro?
Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#792 PostWysłany: 28 Paź 2014 16:15 
Redaktor F4F

Zmiana nazwiska kosztuje 550 PLN za odcinek lotu.

Może to 30 dotyczy jakichś literówek.
 Profil Relacje PM off  

#793 PostWysłany: 28 Paź 2014 16:27 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Mówisz chyba o tym:
Cytuj:
*Pasażerowie, którzy dokonali odprawy online i chcieliby zmienić datę lotu lub nazwisko pasażera, muszą skontatkować się z biurem rezerwacji najpóźniej na 1 dzień przed planowanym wylotem (w godzinach pracy), aby otworzyć żądany lot(y). Koszt otworzenia lotu to €15/£15 za pasażera/za lot w jedną stronę. Kiedy loty zostaną otworzone, pasażerowie będą mogli dokonać zmain w rezerwacji wybierając opcję ‘Zarządzaj Rezerwacją’. Zmiana nazwiska jest niemożliwa, jeśli jeden z sektorów lotu został wykorzystany. Usługa ta jest niedostępna na lotnisku.

Wynika z tego że to jest ekstra opłata jak pasażer był odprawiony. Czyli najpierw 30€, a potem te ponad pięć stów za zmianę nazwiska.
 Profil Relacje PM off  

#794 PostWysłany: 28 Paź 2014 18:01 

Zmiana nazwiska kosztuje 550 PLN za odcinek lotu.

Może to 30 dotyczy jakichś literówek.

Była informacja od osób, które takiej zmiany dokonywały, że w przypadku wykupionego wariantu lotu RT, za równowartość kwoty 110 euro dokonamy zmiany imienia i nazwiska osoby lecącej na obu lotach danej rezerwacji w ramach jednej opłaty.
Otwarcie możliwości odprawy pozwala jedynie na dopuszczenie możliwości dokonywanie zmian w rezerwacji poprzez zarządzanie rezerwacji tj. dodanie bagażu rejestrowanego itp.
 PM off  

#795 PostWysłany: 29 Paź 2014 21:13 

Witam. Lecę w przyszłym miesiącu z liniami Turkish Airlines z Berlina przez Turcję do Senegalu. W informacjach o limicie rejestrowanego, darmowego bagażu napisane jest, że lecąc z Niemiec przez Turcję do innego kraju mogę mieć jedną walizkę 30 kg. Niżej jest jednak napisane, że lecąc do Senegalu mogę mieć dwie walizki po 23 kg każda. Jak w końcu jest z tym bagażem? Jedna walizka mi wystarczy- te 30 kg, jednak nie chcę, żeby na lotnisku okazało się, że muszę nadpłacać za dodatkowe 7 kg (bo mogłabym mieć dwie ale w jednej max 23 kg). Może ktoś pomoże i udzieli mi informacji na ten temat? Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#796 PostWysłany: 30 Paź 2014 00:44 
Awatar użytkownika

niebieski
zamierzam lecieć wizzairem z taką torbą:
Image
torba przekracza dopuszczalne przez wizz wymiary dla małego bagażu podręcznego, ale nie będzie mocno wypchana i powinna się zmieścić do sizera. co ważniejsze - wymiary czy sizer?
 Profil Relacje PM off  

#797 PostWysłany: 30 Paź 2014 00:46 
Site Admin
Awatar użytkownika

juliaka napisał(a):
zamierzam lecieć wizzairem z taką torbą:
Image
torba przekracza dopuszczalne przez wizz wymiary dla małego bagażu podręcznego, ale nie będzie mocno wypchana i powinna się zmieścić do sizera. co ważniejsze - wymiary czy sizer?

Sizer, nikt nie lata na lotnisku z miarka, chyba nawet w Londynie :p
 Profil Relacje PM off  

#798 PostWysłany: 30 Paź 2014 00:48 
Redaktor F4F

Jak zmieści się do sizera to znaczy, że jest ok. Tak w W6, FR, jak i U2, oraz pewnie w każdej linii.
 Profil Relacje PM off  

#799 PostWysłany: 06 Lis 2014 15:04 

niebieski
Wie ktoś czemu dzisiejszy lot z Wrocławia do Liverpoolu jest opóźniony o 5h? Podejrzewam że pogoda w Liverpoolu nie sprzyja bo reszta samolotów z WRO odlatuje planowo, ale czy można gdzieś dokładniej sprawdzić jaka jest przyczyna? Lecę w tej samej godzine w sobotę i chciałbym wiedzieć o co dokładnie chodzi, z góry dziękuje za podpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 06 Lis 2014 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie ryanair.com (zakładka "info o lotach"): ATC delay.
Pogoda w LPL zdaje się być dobra. Starty i lądowania odbywają się bez większych opóźnień (przylot do WRO z LPL również jest o czasie). Dzisiejsze opóźnienie jest wyjątkowe i nie spodziewałbym się podobnych problemów w sobotę...
19elnino20 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości