Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 26 Lis 2023 19:41 

niebieski
Czy ta apka jest lepsza od Moovit lub Google Maps do poruszania się komunikacją miejską w Paryżu?
Ktoś porównywał, jakiś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸
Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
#42 PostWysłany: 26 Lis 2023 19:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Google maps działała dobrze w 2021
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 29 Lis 2023 19:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu pojedyncze bilety na metro będą kosztować 4 euro zamiast obecnych 2,10 euro, natomiast pakiety 10 biletów będą kosztować 32 euro, w porównaniu z obecną ceną 16,90 euro.

https://eturbonews.com/paris-metro-tick ... =129336289
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

#44 PostWysłany: 29 Lis 2023 20:42 

HON fly4free
No to nieźle się zapowiada. Czyli jeszcze więcej inżynierów będzie uprawiać skok przez płotki lub efekt tunelowania pod prąd. A płacić będzie oczywiście biały niewolnik.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 06 Cze 2024 04:35 

platynowy
:idea: Można już kupować wszystkie typy biletów używając app'ki Bonjour RATP app lub, dla iPhone'ów, bezpośrednio w Apple Wallet.

Koniec słynnego stania w kolejkach do automatów, scamów oszustów i uszkodzonych biletów :)

https://www.ratp.fr/en/titres-sur-telephone
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.
Grover uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 18 Lip 2024 08:30 

platynowy
Zgodnie z tym co podał @Zeus, RATP w Paryżu znów drastycznie podwyższa ceny biletów na czas igrzysk. Podwyższone ceny biletów będą obowiązywać od 20 lipca 2024 do 8 września 2024.

Przykładowo bilet jednorazowy wzrasta z €2.10 do €4.00.

https://www.ratp.fr/en/visiter-paris/ti ... paris-2024

PS. Czy @mod mógłby rozważyć połączenie tego tematu z tematem komunikacja-paryz-jaki-bilet-najbardziej-sie-oplaca,1437,16272 , bo w sumie trochę nie wiadomo gdzie pisać :)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Podwyższone ceny biletów w Paryżu
SCR-20240718-hykx.png
SCR-20240718-hykx.png [ 121.38 KiB | Obejrzany 1203 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 18 Lip 2024 09:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

I do 20 lipca, można kupić bilety tansze przez apkę do skorzystania pózniej/przed 8/9

https://twitter.com/politic_animal/stat ... 5355829435
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#48 PostWysłany: 18 Lip 2024 13:46 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
chcialam kupic przez apke, ale jak poczytalam opinie o My Navigo Tickets, to zrezygnowalam. Pozytywnych opini brak, a mnostwo takich o znikajacych biletach i znikad pomocy.
lepiej chyba zaplacic wiecej i kupic na miejscu niz stracic kilkadziesiat EUR kupujac teraz
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 18 Lip 2024 13:58 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
@agnieszka.s11

Jak masz iOS to polecam to

Komunikacja Paryż - jaki bilet najbardziej się opłaca.
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

Image
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 02 Sty 2025 11:50 

platynowy
:!: Duże zmiany/podwyżki taryfowe w Paryżu od 1 stycznia 2025 :!:

• Znikają bilet t+ i karnety 10 biletów
  • "Zwykły" bilet Metro-Train-RER kosztuje teraz €2.50 i jest ważny w całym Île-de-France, nie tylko w Paryżu.
  • Powyższe bilety przestają być honorowane w autobusach i tramwajach. Na autobus/tramwaj trzeba kupować kolejny bilet Bus-Tram za €2.00
  • Znikają strefowe bilety dobowe. Jedyny bilet dobowy będzie dostępny na wszystkie strefy (1-5)
  • Bilety na przejazd metrem do CDG oraz ORY będą kosztowały €13.00
  • Powyższe bilety nie będą już dostępne jako bilety fizyczne. Można tylko zakupić w aplikacji lub załadować na płatną kartę Navigo Easy. Nadal nie ma opcji płacenia bezdotykowo kartą, jak np. w Londynie.

https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs ... tique-2025
 Profil Relacje PM off
dmirstek uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 18 Cze 2025 19:09 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Miałem bardzo późny przylot na lotnisko CDG. Do tego od czerwca przez wakacje ostatni RER z lotniska do miasta jedzie o 22:40. Zamiast niego jest autobus zastępczy, który objeżdża wszystkie stacje RER i w związku z tym jedzie na Gare du Nord ponad półtorej godziny. Nie chciałem szukać automatu biletowego, w którym kupię kartę Navigo Easy pass na okaziciela za 2 EUR plus bilet. O tej karcie ze zdjęciem nawet nie myślałem, żeby wyrobić.

W Polsce założyłem konto na stronie iledefrance, później ściągnąłem apkę IDF Mobilites, zalogowałem się do niej (upierdliwy proces, bo w celu weryfikacji trzeba wejść na maila powiązanego z kontem i skopiować z niego kod do apki), dodałem metodę płatności Revolut, która pomyślnie przeszła weryfikację za 0 EUR. Niestety w momencie zakupu karta Revolut została odrzucona, dwa razy. Podpiąłem kartę kredytową PKO i udało mi się kupić za 13 EUR bilet na autobus RoissyBus. Opisałem to w TYM temacie. Na telefon ściągnąłem również drugą aplikację My Navigo Tickets, którą polecali zainstalować na stronie iledefrance w poradniki jak używać aplikacji głównej, żeby poprawnie działała. Ta druga apka nie robi nic, oprócz przekierowywania do aplikacji głównej, nie wolno jej odinstalowywać, bo przepadną zakupione bilety. Dodatkowo w ustawieniach konta w sekcji "My media" sparowałem/zlinkowałem mój telefon z aplikacją. NFC w moim telefonie był włączony.

Mimo tych zabiegów mój telefon nie zadziałał w momencie próby, czyli przy wsiadaniu do autobusu RoissyBus. Wyskoczył jakiś komunikat z błędem. Kierowca powiedział, że mogę zapłacić kartą bankomatową, co też uczyniłem. Jakby nie było takiej możliwości kupiłbym Navigo Easy pass w automacie na przystanku. Kupiłbym oczywiście tylko jeden bilet w jedną stronę, żeby móc później swobodnie doładowywać inne rodzaje biletów.
W centrum Paryża bez problemu kupiłem w automacie kartę Navigo na stacji metra. Później przez sobotę i niedzielę swobodnie ją doładowywałem różnymi biletami, oczywiście tylko jednym rodzajem na raz (albo metro albo autobus). Jadąc autobusem 69 spod Wieży Eiffla na Wyspę Ludwika, byłem świadkiem jak Francuz płacił kierowcy gotówką za bilet, który wydrukował się z automatu obok kierowcy. Dopiero wieczorem w hotelu szukając w necie jak to jest z ich biletami, znalazłem stronę, która potwierdza moje doświadczenia:
Cytuj:
https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs/paris%20-aeroport

Pozostała kwestia co z biletem zakupionym przez apkę, którego nie udało mi się skasować na lotnisku.
Wieczorem w hotelowym pokoju znalazłem taką stronę:
Cytuj:
https://www.iledefrance-mobilites.fr/aide-et-contacts/valider-avec-son-telephone/je-n-arrive-plus-a-valider-avec-mon-telephone

Pełno porad co trzeba zrobić, żeby zadziałało. Restart telefony, ponowna instalacja aplikacji, włącz wyłącz NFC w telefonie oraz najważniejsze: "Jeżeli Twoje tytuły są załadowane na kartę SIM i posiadasz telefon z dwoma gniazdami na karty SIM, upewnij się, że karta jest umieszczona w gnieździe nr 1". Akurat miałem kartę SIM w drugim gnieździe i to mógł być problem. Przeniosłem ją do pierwszego. W drodze powrotnej na lotnisko aplikacja zadziałał poprawnie i pozbyłem się tego biletu. Wracałem RoissyBus-em spod Opery. Po skasowaniu biletu przy kierowcy, inny pracownik wyglądający na kontrolera przyłozył mój telefon do swojego czytnika/skanera następnie powiedział, że wszystko ok i mogłem jechać.

Mają ewidentnie jakiś problem z tą aplikacja na telefonach. Mój ma 5 lat, więc to może być powód. Ale ostatecznie apka zadziałała. Jakby nie zadziałał, to w aplikacji jest sekcji Contact Us, dalej szukam czegoś o niemożności wykorzystania zakupionego biletu i trzeba prosić, żeby oddali kasę za bilet.

Podobne problemy były opisywane na forum TUTAJ oraz TUTAJ
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość