Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Mar 2015 14:47 

Loty: 87
Kilometry: 133 780
Witam,

W sobote sie wybieram do Paryza. Grupa 5 osob, wyjazd autem z Londynu. Przewidziana godzina dojazdu do Paryza to 11.30, wyjazdu z Paryza 23.00.

Bylam w Paryzu dwa razy okolo 3 lata temu. Byly to wycieczki kilkugodzinne, jednak nigdy nie widzialam Paryza wieczorem.

A teraz moje pytania w Paryzu bede miala okolo 12 h chcemy odwiedzic wszystkie glowne zabytki (jedna z osob bedzie pierwszy raz w Paryzu), a pozniej zobaczyc Paryz wieczorem.

Co warto zobaczyc wieczorem? Ktore zabytki odpuscic sobie w dzien a zobaczyc wieczorem? Najlepiej by bylo przejsc cala trase noca ale nogi pewnie nie daja rady wiec chce to jakos sensownie zaplanowac.

Dziekuje za wszystkie sugestie.
 Profil Relacje PM off  

Loty Lufthansą na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami za 1419 PLN 🧭🗺️⛰️ Loty Lufthansą na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami za 1419 PLN 🧭🗺️⛰️
Ultra All Inclusive w tureckim Side 🏝️ 🌊 5* hotel za 1741 PLN Ultra All Inclusive w tureckim Side 🏝️ 🌊 5* hotel za 1741 PLN
#2 PostWysłany: 16 Mar 2015 16:22 

niebieski
Ze swojej strony mogę polecić wieczorny rejs nad Sekwaną. Trwa kilkadziesiąt minut, można zobaczyć sporo najważniejszych atrakcji z innej perspektywy. Cena 10€ jak na Paryż też niezła.
http://vedettesdupontneuf.com/home/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Mar 2015 16:42 

Wieża Eiffela, Trocadero, Pola Elizejskie i pl. CdG (Gwiazdy) są ładnie oświetlone wieczorem.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Mar 2015 17:04 

Jeśli macie w planach Wieżę Eiffla, to szczerze polecam wejście przed samym zamknięciem- nie doczytałam, w jakim miesiącu się wybieracie, ale do czerwca ostatnia winda jest bodajże o 23:00, a ludzi nieporównywalnie mniej. Poza tym rejs statkiem jest fajnym pomysłem,żeby zobaczyć Paryż w pigułce. Sami korzystaliśmy z tej firmy: http://www.bateauxparisiens.com/
-jako jedni z nielicznych oferują przewodniki audio po polsku (ale tylko na rejsach zaczynających się przy Wiezy Eiffla).
Ewentualnie zastanówcie się nad tramwajem wodnym- można wysiadać i wsiadać do woli w ramach jednego biletu,bodajże za 15 euro. Fajny sposób na poruszanie się po mieście, bo zatrzymuje się na ośmiu stacjach, m.in. Notre Dame, Wieża Eiffla, Luwr, Pola Elizejskie (i wtedy bliziutko Łuk Triumfalny)- tutaj szczegóły: http://www.batobus.com/english/Batobus- ... aires.html. No ale to opcja tylko na dzień, wieczorem tramwaje nie pływają.
W międzyczasie kupcie bagietki,sery i coś %, żeby urządzić sobie piknik gdzieś na Polach Marsowych albo na trawce na wzgórzu Montmartre, przed Bazyliką Sacre Coeur.
Raczej odpuściłabym sobie Luwr czy Muzeum d'Orsay, chociaż przy dłuższym pobycie są to miejsca warte każdego wydanego euro.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Mar 2015 17:14 

Loty: 19
Kilometry: 24 852
Szkoda, że zwijacie o 23, wieża Eiffla o 24 robi fajnie show :) Cały Paryż jest świetny po zachodzie słońca, ekstra klimat. Ja polecam wypicie butelki wina na marsowych, niemalże kultowy widok z Montparnasse (niestety trochę drogi, chyba 14E), świetnie dla mnie wyglądał Luwr i jego okolice po ciemku, Mulę Rusz też znacznie lepiej po zachodzie słońca no i wspomniany rejs po Sekwanie.

Po prostu chodzić, chodzić i chodzić, Paryż to chyba moje ulubione miasto do oglądania po zmroku, jest też znacznie mniej zaczepialskich na ulicach, spotkałem może dwóch, trzech, z jednym nawet pogadałem trochę ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Mar 2015 17:42 

emi jedziemy w ta sobote czyli 21/03.

Mysle ze w takim razie wybierzemy sie na rejs, wkoncu cena nie jest jakas zabojcza.

Dziekuje za wszystkie polecone miejsca. Zastanawiam sie tez nad wieza noca, w dzien bylam 3 lata temu.

co do tramwaju nie jestem pewna gdyz tak jak pisze emi kursuje tylko w dzien.

No_Remorse_ masz racje szkoda. Zaluje ze wczesniej o tym nie wiedzialam. Bedzie powod zeby jechac kolejny raz:)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Mar 2015 22:19 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Ja właśnie wróciłem z Paryża :D
I na wieczór poleca, Trocadero wejście na wieżę najpóźniej jak sie da. Łuk Triumfalny, spacer polami elizejskimi. Spacer po La Marais. Wizyta pod Sacre Cour oraz spacer po Montmartre.
Wiadomo auto zostawić na parkingu i poruszac sie metrem.

#8 PostWysłany: 24 Mar 2015 13:31 

Dziekuje wszystkim za rady. Z Paryza juz wrocilam. Moim zdaniem noca wyglada piekniej niz za dnia. Tak na przyszlosc polecam luk, wieza wlacznie z wjazdem (moim zdaniem lepsze widoki niz za dnia), pozniej spacer wzdluz Sekwany (jesli jest czas to najlepiej sie tez przeplynac) pozniej mozna zahaczyc o plac Zgody, Luwr, i jak sil starcza dojsc do katedry.

Jeszcze polecam Sacre Cour oraz Montmartre.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Mar 2015 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 95 262
niebieski
Na Montmartre wieczorem robi się bardzo ładnie i klimatycznie, zarówno w pełnej wąskich krętych uliczek części kawiarniano-barowej jak i u podnóża Sacre Cour gdzie zbierają się tłumy spożywające wino (tego w Polsce na schodach do bazyliki nie uświadczysz)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Cze 2015 21:37 

My raz wieczorem byliśmy na wieży Montparnasse. Chwilę przed zachodem tam się dostaliśmy, a potem przy winku można było obserwować zachodzące słońce. Można sobie tam pochodzić w środku i z różnych stron podziwiać Paryż z góry. A potem dostaliśmy się na samą górę. Uwaga - wieje :)
Tam już bez szyby przed nosem można podziwiać prawdziwe piękno oświetlonego miasta nocą. Wieża Eiffla stamtąd również robi wrażenie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Lip 2015 14:27 

Nocą zdecydowanie zobacz Luwr, Operę Garnier, Wieżę Eiffla i Most Aleksandra III. Żadne z tych miejsc nie zachwyca równie mocno, jak po zmroku :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 28 Lip 2015 17:55, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość