Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Gru 2023 10:37 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
Do końca 2023 r. wszystkie miasta pow. 50 tys. mieszkańców, oraz te pow. 20 tys., które "mają problemy" z jakością powietrza, mają (miały?) utworzyć tak zwane Zona de Bajas Emisiones (Strafa Niskiej Emisji). Wg. aktualnych obliczeń takich miast pow. 50 tys. jest 151, z tego w 14 działa ZBE.
Kod:
Ciudades con ZBE:
    A Coruña
    Pontevedra
    La Línea de la Concepción
    Sevilla
    Córdoba
    Zaragoza
    Pamplona
    Madrid
    Rivas Vaciamadrid
    Barcelona
    Cornellá de Llobregat
    L'Hospitalet de Llobregat
    Badalona
    San Cugat del Vallés
    Sant Adrià de Besòs (menos de 50.000 habitantes)
    Sant Joan Despí (menos de 50.000 habitantes)
    Espluges de Llobregat (menos de 50.000 habitantes)
źródło: https://www.motorpasion.com/futuro-movimiento/mapa-zbe-espana-solo-14-151-ciudades-han-activado-restricciones-a-coches-aqui-puedes-consultar-cuales

Żeby było "łatwiej", każda ZTE może mieć kompletnie inne zasady, bo ustala się je na szczeblu lokalnym. Np. w A Coruna wjazd do centrum miasta mają tylko mieszkańcy (niezależnie od rodzaju paliwa i emisyjności pojazdu), a cała reszta już nie.

Rząd hiszpański udostępnił interaktywną mapę ZBE - zielone = strefa działa / niebieskie = w przygotowaniu / szare = pojęcia nie mam co to, tłumacz gogla mówi, że pendiente to kolczyk :|

Jeśli macie jakieś pomysły "czym to ugryźć", informacje i linki do aktualnych wydarzeń i zmian w tej kwestii, piszcie.

Dominikana na 2 tygodnie za 3183 PLN ☀️🌴 Loty + noclegi z basenem 🌞😎 Dominikana na 2 tygodnie za 3183 PLN ☀️🌴 Loty + noclegi z basenem 🌞😎
🏝️ Egipt all inclusive w 5* hotelu przy rafie koralowej 🐠 Tydzień w Szarm el-Szejk za 2099 PLN 🏝️ Egipt all inclusive w 5* hotelu przy rafie koralowej 🐠 Tydzień w Szarm el-Szejk za 2099 PLN
#2 PostWysłany: 24 Gru 2023 12:51 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Raphael napisał(a):

Rząd hiszpański udostępnił interaktywną mapę ZBE - zielone = strefa działa / niebieskie = w przygotowaniu / szare = pojęcia nie mam co to, tłumacz gogla mówi, że pendiente to kolczyk :|

Jeśli macie jakieś pomysły "czym to ugryźć", informacje i linki do aktualnych wydarzeń i zmian w tej kwestii, piszcie.

Mój hiszpański jest na dopiero na etapie wczesnego A1 ale wydaje mi się że chodzi:
pendiente - w zawieszeniu?
Pende - zawisza się.
Czasownik pendir - powiesić
 Profil Relacje PM off
Raphael uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 24 Gru 2023 22:49 

Loty: 142
Kilometry: 173 538
niebieski
Pendiente znaczy m.in. to samo co po angielsku pending ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość