Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: papierosy
#1 PostWysłany: 04 Mar 2010 03:16 

witam!

wyjezdzam niedlugo na dosc dlugo za granice,
mam pytanie w zwiazku z zakupem papierosow w sklepie bezclowym juz za kotrola bezpieczenstwa. przechodze prze security check i mam przed soba sklep, czy to oznacza ze moge kupic sobie duzy zapas papierosow? bo skoro przeszedlem juz przez kontrole? czy ceny sa wyzsze niz w normalnym sklepie?
 PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
 Temat postu: Re: papierosy
#2 PostWysłany: 04 Mar 2010 14:37 

Ja się podłącze pod pytanie: Ile papierosów(paczek, kartonów) można zabrać w bagażu rejestrowanym lecąc do UK?
Mieliście jakie problemy z tym? Chodzi mi o obowiązujące przepisy, ale także jak to jest naprawdę traktowane przez służby. Słyszałem, że od kilku lat można dużo więcej, gdyż jesteśmy już coraz dłużej w EU.
 PM off  

#3 PostWysłany: 04 Mar 2010 15:19 

Zbanowany
ostatnio bylo 200sztuk papierosow, ale pewnie jakos tego specjalnie nie sprawdzaja...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Mar 2010 05:09 

jakies 2 lata temu lecialem do uk majac 2 wagony w rejestrowanym i wagon w podrecznym. nic mi nie zrobili, ale nie mam pojecia czy oni sprawdzaja w jakikolwiek sposob bagaz rejestrowany. prawo celne ue pozwala miec 200 szt. papierosow - czyli wagon (10 paczek) na wlasny urzytek
 PM off  

#5 PostWysłany: 05 Mar 2010 08:10 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
1) Zakupy w sklepie "bezcłowym" robisz na bilet. Teoretycznie na jeden bilet nie powinieneś móc kupić więcej papierosów, niż bez cła można wwieźć na teren danego państwa.
2) Najbezpieczniej jest "złamać prawo" wwożąc jeden karton papierosów w rejestrowanym i jeden w podręcznym - wtedy masz najmniejszą szansę, na poniesienie konsekwencji.

#6 PostWysłany: 05 Mar 2010 08:12 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Ceny są na polskich lotniskach mniej wiecej takie jak w sklepach, ewentualnie ciut droższe.

W załączniku fotka z Okęcia sprzed 2 tygodni.

Załączniki:
100_7604.JPG
100_7604.JPG [ 520.41 KiB | Obejrzany 16973 razy ]

#7 PostWysłany: 08 Mar 2010 10:10 

rozmawialem ze mundurowka z Okecia, dla nich nie ma znaczenia ile tych papierosow, przy wiekszych ilosciach moga poprosic o paragon zakupu.

Sam przewozenie jest legalne, co innego nie zgloszenie sie po przylocie w UK do CUSTOMS - wiec nie ma ograniczenia w przewozeniu, jedynie w przeniesieniu przez granice w UK - czyli lotnisko bez oclenia.
 PM off  

#8 PostWysłany: 08 Mar 2010 16:18 

Ale nie ma czegoś takiego jak cło w przypadku wwożenia towaru na użytek własny.
 PM off  

#9 PostWysłany: 02 Kwi 2010 20:47 

W wakacje lecę do znajomych do Wielkiej Brytanii. Chciałem zabrać im trochę papierosów, bo są one tam drogie. Podróżuję tylko z bagażem podręcznym na trasie Polska-Londyn(lot bezpośredni). Czy jest jakiś limit papierosów w bagażu podręcznym? Macie może jakieś doświadczenia. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Kwi 2010 23:48 

Nie ma znaczenia, czy podreczny czy rejestrowany bagaz.

W UE mozesz przewiesc ile chcesz, ale tylko jezeli sa na wlasny uzytek.

W UK zostal wprowadzony limit na 200 sztuk - 1 karton papierosow z PL

Jednakze, jezeli masz wiecej i celnik Cie zlapie (chyba, ze udasz sie na RED CHANNEL celem oclenia) a udowodnisz mu, ze to na twoj wlasny uzytek to Cie pusci bez problemu, znaczy da Ci pouczenie i ewentualnie zeskanuje `Twoj paszport lub dowod :)))

Jezeli zamierzasz leciec tylko z podrecznym a tam masz na przyklad 5 kartonow to celnik stwiedzi, ze masz zamiar zostac tu krotko (bo inaczej bys wzial wiekszy bagaz) a papierosy skonfiskuje i jeszcze da kare ... bo np. w ciagu kilku dni nie jestes w stanie wypalic az 1000 sztuk fajek chyba :)))

Ale w praktyce tych z podrecznym nie sprawdzaja w ogole :)))
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Kwi 2010 14:22 

Ale jak twoja wypowiedz ma się do tego:
Customs checks when coming from the EU
If a customs official from the UK Border Agency (UKBA) thinks you may be bringing in excise goods such as alcohol and tobacco from the EU for commercial use - perhaps to sell to other people or simply for reimbursement - they may ask you questions and make checks. You may be asked about:
the type and quantity of goods you’ve bought
why you bought them
how you paid for them
how often you travel
how much you normally smoke or drink
Although there are no limits on the amount of alcohol and tobacco you can bring in from EU countries, customs officials are more likely to ask you questions if you have more than:
3,200 cigarettes
200 cigars
400 cigarillos
3kg of tobacco
110 litres of beer
90 litres of wine
10 litres of spirits
20 litres of fortified wine (for example port or sherry)
If the UKBA is satisfied that the goods are for a commercial purpose it may seize them and any vehicle used to transport them, and may not return them to you. You can find out more in the guide ‘What to do if your goods are seized by customs’ under ‘More useful links’.

http://www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingeu.htm
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Kwi 2010 13:02 

Ja miałem przypadek ze wracając z Hiszpanii do UK skierowali wszystkich pasażerów na prześwietlenie bagaży podręcznych i rejestrowanych po wylądowaniu. Z koleji kolega lecąc do Irlandii mial w bagarzu 20 kartonow, najadl sie strachu ale nikt sie nie czepil i zarobil na tym:)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Kwi 2010 10:13 

kacperk napisał(a):
Ale jak twoja wypowiedz ma się do tego:
Customs checks when coming from the EU
If a customs official from the UK Border Agency (UKBA) thinks you may be bringing in excise goods such as alcohol and tobacco from the EU for commercial use - perhaps to sell to other people or simply for reimbursement - they may ask you questions and make checks. You may be asked about:
the type and quantity of goods you’ve bought
why you bought them
how you paid for them
how often you travel
how much you normally smoke or drink
Although there are no limits on the amount of alcohol and tobacco you can bring in from EU countries, customs officials are more likely to ask you questions if you have more than:
3,200 cigarettes
200 cigars
400 cigarillos
3kg of tobacco
110 litres of beer
90 litres of wine
10 litres of spirits
20 litres of fortified wine (for example port or sherry)
If the UKBA is satisfied that the goods are for a commercial purpose it may seize them and any vehicle used to transport them, and may not return them to you. You can find out more in the guide ‘What to do if your goods are seized by customs’ under ‘More useful links’.

http://www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingeu.htm

No przeciez to jest co wczesniej napisalem :)

Tylko nie wiem, czy wiesz, ale UK wprowadzila restrykcje dotyczace kilku panstw UE (tych co weszli do Unii na koncu) w tym PL dotyczace wwozu tylko 200 sztuk papierosow.

Jak masz wiecej i Cie zlapia to tylko zalezy od celnika czy Cie pusi :) To znaczy zada ci kilka pytan i oceni czy to rzeczywiscie jest na Twoj uzytek wlasny.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 27 Kwi 2010 16:05 

Witam, sory za wczesniej zalozony temat, dopiero pozniej skorzystalem z opcji "szukaj" :oops:

Wiec moje pytanie, czy mozna w bagazu podrecznym przewiez wiecej niz 10 paczek papierosow?

Lece trasa Poznan - Londyn (Stansted)

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 14 Maj 2010 20:50 

Witam wszystkich.

Mam takie pytanie czy moge przewozic w bagazu podręcznym papierosy bez folii na paczkach?

Jest na nich akcyza ale są one bez tej folijki.

Dziekuje z gory za odpowiedz.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości