Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pakistan i kobiety
#41 PostWysłany: 20 Lip 2022 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 290 811
niebieski
No właśnie :D czy któraś z forumowiczek była i podzieli się wskazówkami/doświadczeniami? Jak się czułaś jako kobieta turystka?

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off  

Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙 Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙
Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦 Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦
#42 PostWysłany: 20 Lip 2022 16:27 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Bylam w Pakistanie w 2019 przez miesiac sama. Przejechalam Karakorum Highway rowerem, zrobilam kilka trekow w gorach (sama), pozniej Islamabad na chwile, wizyta u Kalashy na festiwalu i Peshawar.
Jak sie czulam? Bezpiecznie. Bardzo przyjazni i pomocni ludzie. Warto nauczyc sie kilku slow w Urdu zeby sie z miejscowa ludnoscia przywitac. W przybytkah turystycznych mowia po angielsku.
Przez pierwsze kilka dni mialam eskorte policji, dopiero w Gilgit Baltistan pozwolili mi samej dalej jechac. Gilgit Baltistan jest uwazany za bezpieczny rejon. O turystow dbaja bo po wydarzeniech z 2013 pod Nanga Parbat ludzie bali sie do Pakistanu przyjezdzac.
piekny kraj. Polecam
Radze zabrac przescieradlo podrozne bo w niektorych hotelach nie daja wierzchniego przescieradla tylko sa koce, ktorymi sie przykrywasz wiec trzeba bylo prosic o dodatkowe. w jednym hotelu mi nie dali bo koc przeciez czysty, spalam w swoim spiworze tej nocy.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Pietrucha uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 31 Lip 2022 14:21 

Zbanowany
niebieski
@agnieszka.s11 to fascynujący kraj, ale mam kilka pytań.

Czy noclegi zamawiałaś przez portale rezerwacji hotelowych, czy na miejscu, bo w sezonie mogą mieć 100% obłożenie ?
Hotele czy hostele i ile tak średnio płaciłaś za nocleg ?
Zażywałaś antymalaryki w rejonie Peshawar ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 31 Lip 2022 22:54 

niebieski
-- 31 Lip 2022 22:44 --

Tylko w Islamabad miałam zarezerwowany nocleg, duże miasto więc żeby się nie kręcić i nie szukać nie wiadomo gdzie to na booking zarezerwowalam. Jako że poruszałam się rowerem przez większość pobytu nic z góry nie rezerwowalam bo nie wiedziałam dokąd dojadę. Policjanci mi pomagali i to oni polecili mi noclegi w państwowych hotelach PTSD czy jakoś tak. Już nie piemietam jak się to nazywało, musiałabym w notatki spojrzeć, a że jestem na Jersey akurat to teraz nie pomogę. Te hotele były czyste. Patrzyłam na maps.me i z mapy szukałam hoteli. Do Peshawar dotarłam już późnym wieczorem i pamiętam że poszłam na skróty w stronę wysokich luksusowych hoteli, po drodze panowie jedli posiłek bo Ramadan, słońce zaszło więc zaprosili oczywiście, potem hotel, był za drogi, więc drugi obok już taniej, jakos poniżej 100 USD. W innych bylo dużo taniej, nie pamiętam ile, może 20 USD. Miałam namiot ze sobą ale ani razu nie użyłam. Pod chińska granicą spałam na posterunku policji. 20 chłopa i ja. Zostawili mi jeden pokój do dyspozycji 🙂. Ogólnie tanio, ludzie przyjaźni. Większość tych miejsc noclegowych na booking nie znajdziesz. Weź prześcieradło. Zamiast prysznica często tylko wiadro z gorąca wodą. Oprócz stolicy, tam hotel miałam bardzo fajny.
Malarykow nigdy nie brałam. Nawet w dżungli w Ameryce Południowej gdzie rowerem jeździłam ponad pół roku (nie cały czas dżungla oczywiście). Nie pamiętam żeby w Pakistanie były komary. Zakryj ręce i nogi będzie przyzwoicie i bezpieczniej 🙂 jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj.
Polecam Fairy Meadows, pięknie tam. Chciałam dojść do base camp pod Nanga Parbat ale było za dużo śniegu i się nie dało. Wysłali za mną żołnierza, jak zobaczyli ze zniknęłam, przydał się jako fotograf 😀

-- 31 Lip 2022 22:54 --

Wygoogluj sobie PTSD Besham, tam spałam, piękne położony nad Indusem. Podobnie w Skardu, nad samym Indusem. Berbeka tam ponoc spał 😀
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
malawita uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 01 Sie 2022 04:40 

Zbanowany
niebieski
@agnieszka.s11

Dziękuje bardzo za pomocne informacje, ale jeszcze chciałam zapytać, czy po tamtejszym jedzeniu nie miałaś rewolucji żołądkowych ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 01 Sie 2022 19:16 

niebieski
Ja mogę zjeść wszystko, wypić wodę ze strumienia i nic mi nie jest. Myje zęby woda z kranu wszędzie. Mój żołądek delikatny raczej nie jest, nie wiem jak inni znoszą pakistańskie czy hinduskie jedzenie ale mi nic nie było. A jadłam w różnych dziwnych i czasem średnio czystych miejscach. Chcesz coś jeszcze wiedzieć to pisz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
TIT uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 01 Sie 2022 23:52 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
Nie mam pytan :roll:
Masz IG albo bloga/vloga??
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 01 Sie 2022 23:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Fajnie ze Tobie nic nie jest, ale mimo wszystko większość musi uważać. Zarówno przy piciu wody z kranu jak i myciu zębów. W temacie malarii ludzie dzieła się na tych co biorą proszki i na tych co nie biorą. Jest sezonowość, wysokość npm też ma znaczenie. Jesli wyjazd nie jest bardzo długi, a są obawy to proponuję jednak brać.
Piszesz na forum do różnych ludzi. Nie każdy jest weteranem dżungli, którego nie imają się żadne choroby i pasożyty. Dobrze że zaznaczasz jak ty postępujesz i sobie radzisz, ale może warto wypowiedź uzupełnić o informację dla potencjalnie mniej wprawionych, bo jeszcze ktoś pomyśli, że można bez przygotowania.
3 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 02 Sie 2022 12:02 

niebieski
@tit planowalam nawet relacje napisac, ale nie mam na to czasu ani cierpliwosci :-) zdjecia na Instagram czasem wrzucam a.siemaszkiewicz chyba..
@BrunoJ absolutnie nie namawiam do nieuzywania srodkow ostroznosci, kazdy musi tu sam zdecydowac.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości