Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lip 2024 16:13 

Dzień dobry - prośba o poradę :mrgreen:
Według prognoz* w interesującym mnie okresie 19.08-1.09 ma być piekarnik. Temperatury ok. 34° w dzień i 25° nocami, opady deszczu góra 3 mm w skali miesiąca. Brak danych o wilgotności powietrza, a to może robić różnicę.

W Polsce jak mamy noce tropikalne, to śpię przy otwartym oknie i bez pościeli. Liczę że w hotelu będzie sprawna klimatyzacja. Czytałem też, że warto popytać obsługę (albo sprawić sobie samemu) o nawilżacze - niby lepiej się śpi, jak wilgotność w pokoju wynosi 40-50%. Choć jak na zewnątrz będzie więcej, to chyba przydałby się jakiś osuszacz :idea: Typ pościeli - jedni polecają bawełnę, inni satynę albo len... ale nie kojarzę, żeby gdziekolwiek goście mieli wybór w tym względzie (może prośba przed wyjazdem?)

Chętnie przyjmę wszelkie patenty i sposoby, by spanie na Cyprze było maksymalnie komfortowe.

* kiedyś czytałem, że wszelkie prognozy pogody dalej jak 2 dni naprzód to tak naprawdę wróżenie z fusów i poleganie na danych z analogicznych okresów w przeszłości, bo multum czynników może zachować się na tyle różnych sposobów, że niczego pewnego nie da się ustalić :|
 Profil Relacje PM off  

Gorąca obniżka w Wizz Air 🤍💜✈️ Znakomite kierunki w cenach już od 143 PLN Gorąca obniżka w Wizz Air 🤍💜✈️ Znakomite kierunki w cenach już od 143 PLN
🔥HIT❗🔥 Bezpośrednio Dreamlinerem PLL LOT z Azji do Polski za 470 PLN ✈😱😍 🔥HIT❗🔥 Bezpośrednio Dreamlinerem PLL LOT z Azji do Polski za 470 PLN ✈😱😍
#2 PostWysłany: 24 Lip 2024 16:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. Dużo wody
2. Klima
3. Nie lecieć w takich miesiącach
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Lip 2024 16:20 
Awatar użytkownika

Loty: 339
Kilometry: 419 815
srebrny
@Cypis85

Zależy, czy jesteś przyzwyczajony do wysokich temperatur. Dużo robi wilgotność powietrza.
Bardziej zmęczyło mnie 40C na Cyprze w Lipcu niż 40C w Egipcie również w Lipcu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lip 2024 16:23 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
Pytasz jak się w nocy śpi?! W klimatyzowanej sypialni idealnie. Ty się martw jak spędzisz dnie w tych upałach. No chyba, że też zamierzasz spać;-)
4 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Lip 2024 17:07 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
elwirka napisał(a):
Pytasz jak się w nocy śpi?! W klimatyzowanej sypialni idealnie.
No nie zawsze idealnie...
Jak klima na wprost łóżka to moze być mimo wszystko mdło przyjemnie (podmuchy powietrza po ciele, zwłaszcza jak ktoś jest na takie coś wrażliwy).

Co do pościeli to nie jest wielki problem, wystarczy zabrać swoje prześcieradło. Zawsze zabieram, bo z mężem nie lubimy dzielić się przykryciem i zawsze każdy ma swoje, a hotele nie zawsze dają dwa przykrycia, więc jedno zawsze z nami lata....
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Lip 2024 19:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Znajomy Cypryjczyk mówi, że źle. Dlatego przeprowadził się do Polski.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#7 PostWysłany: 02 Sie 2024 14:12 

Martinuss napisał(a):
@Cypis85

Zależy, czy jesteś przyzwyczajony do wysokich temperatur. Dużo robi wilgotność powietrza.
Bardziej zmęczyło mnie 40C na Cyprze w Lipcu niż 40C w Egipcie również w Lipcu.

A tej wilgotności to na jakim poziomie można się spodziewać? Wiem że im wyższe temperatury, tym mniejsza wilgotność jest odpowiednia i przy +30 optimum to ok. 40-45%. I niby 40% to takie minimum we wnętrzach, bez względu na temperaturę.
Hipotetycznie, gdyby klimy nie było albo się zepsuła - bardziej przydatny do pokoju może być nawilżacz, czy jednak osuszacz?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Sie 2024 14:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Może polecieć na Cypr w innej dacie lepiej?
Bo zaraż się zaczną pytanie o "wojnie" w Libanie/Izraelu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 02 Sie 2024 14:31 

złoty
Pomyślałeś o pościeli (bawełna, satyna, len), nawilżaczu, osuszaczu, ale gdzie w tym wszystkim poduszki... to też niezwykle ważne. Ja bym dopytał obsługę, czy tutaj też by nie pomogli - miękkie, twarde, półtwarde, okrągłe, kwadratowe czy prostokątne. Albo dwie najlepiej - jedna półtwarda prostokątna, a druga miękka kwadratowa... :idea:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 02 Sie 2024 15:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Przede wszystkim zwróciłbym uwagę, czy sypialnia jest orientowana. Niby to nie jest wielki problem, bo zawsze można łóżko przestawić tak, by głowy były na wschód - no ale po co, skoro można o to zadbać już na etapie rezerwacji.
-----
Lata temu jak debil wymyśliłem sobie dwa tygodnie na Cyprze w sierpniu. Pierwszy dzień był dramatyczny, pierwsza noc podobnie, zwłaszcza, że mieszkanie było jedynie z wiatrakiem. W kolejnych dniach temperatura zupełnie przestała przeszkadzać i do dziś uważam ten wyjazd za jeden z fajniejszych, a Cypr za najfajniejszą (z odwiedzonych) wyspę śródziemnomorską. Z jednej strony - człowiek przywyka do różnych rzeczy. Z drugiej - każdy inaczej znosi temperatury, więc może zamiast ryzykować, lepiej wybrać inny termin, jak tu parę osób słusznie sugeruje.
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość