Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Ovda - Aqaba
#21 PostWysłany: 23 Paź 2017 16:02 

Stanisław Świerzbiński napisał(a):
Możliwość jest wypożyczenia auta na lotnisku i zwrócenia w Aqaba
https://en.intui.travel/transfer/israel ... a_city_en/

Witam, interesuje mnie bardzo ta opcja, korzystałeś z niej? Jaki mniej więcej jest koszt?
 Profil Relacje PM off  

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#22 PostWysłany: 03 Sty 2018 20:52 

niebieski
Moze mi ktos napisac czym sie różni podwózka FloShuttel Busem z Ovda Airport do Eilat, Arava Border za 8 USD/osoba od opcji z Ovda do Aqaba, Arava Border Crossing - Outside Israeli side za 12 USD/osoba? Ten drugi bus dojeżdża do Aqaby?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Sty 2018 21:38 

niebieski
Jeszcze raz. :twisted: Przejście graniczne Arava Border Crossing jest przejściem PIESZYM. Transport po stronie izraelskiej nie ma nic wspólnego z transportem po stronie jordańskiej. Może kiedyś tak było ,ale teraz nie, chyba, że dotyczy zorganizowanych wycieczek. Im podstawiają po jordańskiej stronie dla nich dedykowane autobusy. Dla indywidualnych turystów pozostaje tylko mafia taksówkowa, która nie jest taka straszna, można z nimi się potargować ;)
Cena za Eilat Shittle zależy od trasy. Jeśli zapłacisz 12$ pierwszym przystankiem z Ovdy będzie granica jordańska, jeśli zapłacisz 8$ też, prawdopodobnie, dojedziesz do granicy ale dużo ,dużo później.
Powrót z granicy na lotnisko, w moim przypadku,to loteria. Bilet za 12$ nic extra mi nie dał, wyruszyłem na objazd całego Eilat i w ostatnim momencie zdążyłem na mój lot.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 03 Sty 2018 21:41 
Site Admin

W tej drugiej opcji przechodzisz granicę pieszo i po drugiej stronie czeka na Ciebie minibusik. Także imho nie opłaca się, bo można wziąć po prostu taksę których jest mnóstwo
Do granicy izraelskiej to jest ten sam bus dla tych co wzięli 1 i 2 opcję

#25 PostWysłany: 03 Sty 2018 21:53 

niebieski
Washington,
wydaje mi się, że nie masz racji. Być może busik czekał, gdy bilet z Ovdy do Akaby kosztował 25$ od łba. Teraz kosztuje tylko 12$ i Eilat Shuttle zapewnia transport tylko do granicy. Prawdopodobnie mafia taksówkowa wygrała i wycięła większość konkurencji na swoim terytorium.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 03 Sty 2018 23:59 
Site Admin

O, rzeczywiście, przepraszam za wprowadzanie w błąd, nie zauważyłem ceny. W takim wypadku nie wiem skąd różnica.. Rok temu to były te same busy do granicy (my mieliśmy opcję za 25$, a osoby które z nami wysiadły za 8$ i jedyna różnica była że oni po przejściu wsiedli w taxi..)

#27 PostWysłany: 04 Sty 2018 08:36 

niebieski
Opcja za 25 USD cały czas jest i chyba faktycznie ciągnie do Aqaby z pieszym pokonaniem granicy jak opisał to @Washington
https://eilatshuttle.com/eilat-shuttle-booking/

Opcje to granicy są po 8 (Eilat) i 12 USD (granica) zarówno na Eilat Shuttel jak i Flo Shuttel.

Z informacji od Flo wynika, ze bilet płaci każdy, nie ma zniżek na dzieciaki bez względu na wiek.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 05 Sty 2018 21:48 

-- 05 Sty 2018 21:34 --

hej! Pomóżcie proszę. Nie rozumiem jednej rzeczy: skoro granica z Jordanią jest w sobote otwarta od 8:00 to jakim cudem eilat schuttle zbiera ludzi z granicy(pick up at Arava Border Crossing Hotel) do Ovdy o godz. 7:00,
a jeszcze trzeba doliczyć kontrolę i ewentualną kolejkę...

-- 05 Sty 2018 21:48 --

tzuna napisał(a):
hej! Pomóżcie proszę. Nie rozumiem jednej rzeczy: skoro granica z Jordanią jest w sobote otwarta od 8:00 to jakim cudem eilat schuttle zbiera ludzi z granicy(pick up at Arava Border Crossing Hotel) do Ovdy o godz. 7:00,
a jeszcze trzeba doliczyć kontrolę i ewentualną kolejkę...

on tam będzie czekał na nas, czy my mamy czekać, ale wtedy skąd będziemy wiedzieć, czy sobie nie odjechał bez nas?
wszedzie gdzie mailuje otrzymuje jakieś wymijajace odpowiedzi, moze to jest tak oczywiste i proste, że oni nie rozumieją na czym polega moja obawa :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Sty 2018 23:29 

niebieski
Na temat działalności Eilat shuttle powinnaś wziąć dużą poprawkę. Poczytaj na" Ejlat - uważajcie na przewoźnika Ejlat Shuttle ". Moje doświadczenia: przekraczałem granicę 26.12 2017 o 7.00 , trwało to ok. 20min., mimo , że w tym samym czasie przekraczało ją również ok 100 jordańczków udających się do pracy w Izraelu. Wybrałem opcję o 8.00.
Autobus z turystami do Petry podjechał o 8,30, wyładował ich, zabrał nas i pojechał w objazd Ejlatu zbierając ludzi z hoteli. Po drodze była przesiadka. Na lotnisko dotarł o 11,30.
Na parkingu po izraelskiej stronie byłem o 7,20 i byłem jedynym, w danym momencie, oczekującym pasażerem. Nie wiem czy był autobus o 7.00, ale patrząc przez następne 3 godziny, z siedzenia obok kierowcy, na prowizorkę uprawianą przez tą firmę, mam podstawy wątpić.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 06 Sty 2018 22:16 

niebieski
Gdzie najlepiej wymienić lub wypłacić dinary jordańskie JOD by mieć na taksówkę z granicy do Aqaby?? Na lotnisku Ovda czy ( o ile jest) na przejściu granicznym w Eilacie?

#31 PostWysłany: 06 Sty 2018 22:35 

Można wymienić na przejściu granicznym. Kantor jest na przeciwko budek. Wymień jakaś minimalna kwotę używając dolarów, bo w Akabie lepiej wybrać z bankomatów, tylko uważaj bo niektóre są płatne. Np. Jest darmowy na przeciwko wypożyczalni europcar An-Nahdah St., Aqaba.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 07 Sty 2018 18:16 

niebieski
Pytanie troche z innej beczki, ale z wątkiem głównym jak najbardziej związane. Irańska wiza w paszporcie i kontrola po przylocie na Ovda? Ktoś ma doświadczenia ile to trwa? Pytam w kontekście sensu kupowania biletów na bus z lotniska do Eilatu, bo buski odjeżdżają 45 minut po przylocie, a mnie ostatnio (2014 rok) na lotnisku w Tel Avivie trzymali 3 godziny za wskazaną wizę.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 08 Sty 2018 13:07 

niebieski
wzieli napisał(a):
Cytuj:
Jest jeszcze inna ułamek tańsza opcja (ja korzystałem z niej w drodze powrotnej). Korzystamy tu z Egged 282 do stacji centralnej autobusowej 21,5 NIS zamiast 8 USD po czym bierzemy taksówkę do granicy. Jest taka izraelska aplikacja Gett (coś a'la Uber) gdzie dzięki kodowi miałem 100 NIS na przejazdy więc kurs taxi wyszedł za 0.

A mógłbyś zdradzić, skąd wziąłeś ten kod? :)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 13 Sty 2018 15:22 

niebieski
Sam sobie odpowiem: są do znalezienia w necie, działają.
 Profil Relacje PM off

#35 PostWysłany: 23 Sty 2018 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 423 842
niebieski
wercyngetoryx napisał(a):
Pytanie troche z innej beczki, ale z wątkiem głównym jak najbardziej związane. Irańska wiza w paszporcie i kontrola po przylocie na Ovda? Ktoś ma doświadczenia ile to trwa? Pytam w kontekście sensu kupowania biletów na bus z lotniska do Eilatu, bo buski odjeżdżają 45 minut po przylocie, a mnie ostatnio (2014 rok) na lotnisku w Tel Avivie trzymali 3 godziny za wskazaną wizę.

Ja Ci powiem tak. Gardzę tym śmiesznym lotniskiem w Ovdzie. To tak naprawdę mały pawilon z bandą niedorozwiniętych izraelskich służbistów. Leciałem miesiąc temu przez ben gurion w tel avivie, żadnych problemów i wszystko ok. Tutaj mnie tak przetrzepali za podróże do maroka, ZEA, kataru, malezji, palestyny, że szkoda gadać.
Łącznie mnie przepytywali i przeszukiwali 1.5h, każdy ciuch wyciągneli i badali na zawartość czegokolwiek, pogardliwie rzucając czym się da (bielizna mi wypadała na ziemię) i pod koniec kwitując chamskim tonem "pack it up". Jak znaleźli moje nowe naszywki z Palestyny i Jordanii, które sobie zakupiłem w Ammanie i schowałem nie kusząc losu głęboko, to miałem niezłą jazdę. Zaczęły się pytania:
-why do you like arabs? Do you know any arabs?
-are you converting to islam?
-do you know that palestinians are terrorists?
-do you know what kind of religion is islam?
-why do you transport arabic food? you know that it's arabic, right? ( lol :lol: , musiałem odpowiedzieć dlaczego lubię chałwę i po co mi zatar)
-do you know what trump did month ago? why have you been to palestine then? Are you travelling to palestine because of your political ideas? It's ok, you can tell me.
-with who are you travelling? (musiałem pokazywać moją koleżankę, którą trzy razy pytali na co czeka i czy mnie zna)

itd... choć moim faworytem było próbowanie udowodnienia mi, że ktoś opłaca moje wyjazdy, bo Pan nie mógł uwierzyć, że mając 23 lata jestem w stanie sobie opłacić loty. Choć to i tak nie przebija tego, jak szefowa security kazała mi pokazać na messengerze moją rozmowę z Tourem Izraelskim z którym byłem miesiąc wcześniej w Jericho w Palestynie. Jak pokazałem messengera i że faktycznie mam rację, zabrała mi telefon i zaczęła sobie scrollować, czy nie rozmawiam z arabami :) cały czas to dla mnie jedna wielka komedia. Łącznie z ~10 osób się ze mnie pośmiało i mi nawytykało jaki to jestem chory, że jeżdżę po arabskich krajach.

Uprzedzając: zawsze jestem dla każdego uprzejmy, nigdy niczego nie prowokuję i staram się wszystko załatwiać jak tylko pokojowo się da. Niektórzy niestety bardzo chętnie próbują komuś dowalić za swoje ideały ;)

Ale do pytania (TLDR): też tym busikiem podróżówałem, niemniej przy PRZYLOCIE nie robią takich wariacji, ja spokojnie zdążyłem (no tak trochę na styk bo była długa kolejka). Dopiero przy WYLOCIE zaczęła się jazda przy każdej kolejnej kontroli.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
wercyngetoryx uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 24 Sty 2018 17:32 
Awatar użytkownika

niebieski
W ostatniej chwili „wysypał” się nam 1 uczestnik tripu w związku z czym ODDAM za free przejazd EilatShuttle dla 1 osoby z lotniska Ovda na granicę jordańską (Arava Border) w dn. 25.01.2018 g. 15.40 oraz transfer powrotny Eilatshuttle z granicy jordańskiej (Arava Border) na lotnisko Ovda w dn. 01.02.2018 g. 9.45. Więcej info na PW.

#37 PostWysłany: 21 Lut 2018 17:42 

-- 21 Lut 2018 17:22 --

11 lutego lecieliśmy z Berlina Schonefeld do Ovdy, a potem do Wadi Rum.

Przylot do Ovdy Ryanairem opóźniony około 20 minut. Należy jak najszybciej przejść do odprawy, bo to długo trwa ( ponad godzinę ). Przy okienku masa pytań generalnie z paszportu i jeśli lecimy z kimś odnośnie tej osoby. W sali przylotów jest szybkie wifi ( po zalogowaniu ), darmowa zimna woda i ubikacje. Odprawa jest darmowa.
Po odprawie mieliśmy autobus Eilat Shuttle zapłacony w obie strony przez internet. Po 20 minutowym oczekiwaniu ruszyliśmy. Przystanek na granicy Jordańskiej był pierwszym. Odprawa po stronie Izraela bez problemów, opłatę wyjazdową można płacić kartą ( 205 szekli ). Przy wyjściu z granicy znajduje się WC i sklep wolnocłowy z alkoholem, napojami, słodyczami i papierosami. Ceny w miarę. Do Jordanii można wwozić pewną ilość alkoholu. Na granicy Jordańskiej ( trochę brudniejszej i bardziej wyluzowanej w sensie obsługi ) przechodzimy sprawdzenie bagażu, ale tylko na taśmie przez urządzenie, nikt nie otwierał bagażu. Potem idziemy po manifest ( dokument papierowy ), który można wypełnić jednorazowo dla kilku osób stemplujemy dokument w okienku, w którym go pobraliśmy i idziemy do odprawy pomijając kolejkę po wizę. Tam następuje skanowanie tęczówki obu oczu, stempel w paszport. Nas obsługiwali szybko, Azjatów wolno, musieli czekać na jakieś decyzje. Kierujemy się do wyjścia. Manifest zostaje z nami, będzie nam potrzebny z drodze powrotnej. Żołnierz sprawdza paszporty i wypuszcza. Na terenie przejścia znajduje się sklep z pamiątkami ( polecam ) i kantor. Odprawa jest darmowa. Po opuszczeniu przejścia widzimy taksówki, ceny są ustalone na tablicy obok przejścia granicznego. Na nas taksówka czekała, ale były też wolne. Ceny taksówek: do lotniska w JD 6,60, Aqaba 9,90, na plażę południową 19,25, Wadi Rum 34,10 ( z powrotem i czekaniem 48,40 ), Petra 48,40, Amman 96,80, Morze Martwe 86,90. Taksówki są w dobrym stanie, taksówkarze mili, znają język angielski. Dojeżdżając do Rum kierowca każe kupić każdej osobie bilet to parku/ pustyni za 5 JD. Taksówka dojeżdża do początku wioski Rum. Stamtąd do namiotów terenówką jesteśmy odwiezieni do namiotów.
Na pustyni są bardzo zmienne warunki, bywa mocno wietrznie radzę ciepło się ubierać i obowiązkowo mieć coś na głowie ( beduińskie chusty są dobre do tego ), wycieczki organizowane poza obozem są tańsze ( wielbłądy, wycieczka terenówka na atrakcje ), miejscem ich stacjonowania jest źródło Lawrence'a. Arabowie nie piją , ale bardzo dużo palą. Kobiet niemal nie uświadczysz. Bardzo rzadko pozakrywane.
Powrót podobnie. Taksówkarz nawet zatrzymywał się np na stacji kolejowej bym mógł porobić zdjęcia. Tuż przed granicą kontrola paszportów przez wojsko. Na granicy bez problemu, miło żadnych pytań, raczej żarty. Tu też inne nacje nie były tak luzacko odprawiane szczególnie Azjaci. Dostaliśmy nawet pozwolenie by przejść na tamtą stronę przejście, gdzie się wchodzi do Jordanii do sklepu z pamiątkami. Nie pobierano od nas żadnych opłat bo byliśmy powyżej 3 nocy na terytorium Jordanii. W Jordanii można bez problemu płacić dolarami, przelicznik jest uczciwy. W miejscach gdzie byliśmy brak możliwości płatnością kartami i brak bankomatów.
Po stronie Izraelskie najpierw celnicy, tylko na urządzeniach, choć u mnie znaleźli zaginione na którejś wyprawie nożyczki bez ostrych końców ( nie zabrali ), potem służby graniczne i znów pytania, pytania.. Z granicy Izraelskiej piechotą poszliśmy na rondo tak jak kierowała droga około 12 minut pieszo. Stamtąd autobusem do dworca autobusowego w Ejlacie. Koszt dla dwóch osób 6,5 szekli.
Z dworca poszliśmy w 5 minut do Corinne Hostel ( koszt 165 zł za pokój / doba ). Hostel jest biedacki, z brzydkim wystrojem, ale czysty, cichy, ma szybkie wifi. Obsługa udziela informacji, można zagotować sobie wodę i zrobić śniadanie. Hostel nie wydrukuje dokumentu odprawy, ale nieopodal jest coś w rodzaju punktu ksero ( pracownik hostelu wskaże drogę ). Morze Czerwone jest w miarę ciepłe, plaża darmowa ale mała i wąska. By dojść nad morze należy kierować się bardziej na prawo od dworca autobusowego. W Izraelu płaci się tylko szeklami ( kartami ), jest duża ilość bankomatów. Sklepy drogie, ale taniej jest i dalej od centrum. Obsługa na polskim poziomie.
Powrót. Długie oczekiwanie na autobus Eilat Shuttle ( niektórzy czekali dłużej ), na kolejnym przystanku autobus ten wszystkich nie zabrał i w autobusie również stali pasażerowie. Autobus jedzie tuż przy granicy Egipskiej.
Na lotnisku odprawa z dużą ilością pytań w wersji poszerzonej ( czy wwozicie państwo bombę itp ). Potem szybka odprawa. Ciekawe, że można wnosić napoje w dużych butelkach ( niepotrzebnie wyrzucaliśmy ). W końcowej sali odpraw ubikacje, woda do picia, na lotnisku wifi. Sklepy wolnocłowe drogie ( można też zjeść ). Sklep z papierosami i alkoholem wydaje się tani ( litrowa Finlandia za 2 szt 14 USD ). W sklepach wolnocłowych można płacić szeklami, dolarami i kartami.
Na lotnisku nie widzieliśmy bankomatów.
Radzę korzystać z zielonych autobusów na i z lotniska w Ovdzie. Odjeżdżają z głównego dworca autobusowego w Ejlacie na 3 godziny przed odlotem samolotu, a po przylocie czekają przed portem lotniczym. Kosztują 25 szekli od osoby. Są bardziej pewne. Nawet obsługa hostelu potwierdziła ten fakt.
Przez wszystkie granice Izraelskie nie dawano nam stempli w paszport, a tylko drukowana karteczki. Stemple bili tylko w Jordanii ( przy wjeździe i wyjeździe ).

Oprócz 205 szekli przy wyjeździe w Izraela do Jordanii nie pobierano od nas żadnych opłat. W wejściu do Jordanii należy wypełnić dokument ( manifest ), rubryki są na kilka osób, dokument należy okazać przy wyjeździe z Jordanii.

Powrót 19 lutego z Ovdy do Berlina Schonefeld.

-- 21 Lut 2018 17:25 --

Zielony autobus to 282

-- 21 Lut 2018 17:31 --

Eilat Shuttle są białe.

-- 21 Lut 2018 17:42 --

W Jordanii gdy płacimy dolarami to wydają w JD. Nieopodal miejsca gdzie przywożą nas taksówkami do wioski Rum znajduje się sklep ( jest więcej sklepów i bar z jedzeniem ). Można kupić jedzenie, picie, słodycze, chustę, czajniczek do herbaty itp. Jeśli komuś doskwierają zimne noce w namiocie, ( naprawdę jest zimno ) to można spać w wiosce. Prawie z każdym można się porozumieć po angielsku. Jordańczycy nie są nachalni, jest też tam bezpiecznie. Od wioski do źródła Lawrence'a jest około 20 minut piechotą, jest po prawej stronie jak się idzie z wioski
 Profil Relacje PM off
Zdzislaw422 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 21 Lut 2018 19:40 

srebrny
Czy dobrze rozumiem, że autobus Eilat Shuttle za 8 $, który robi tour po resortach również jedzie na granicę z Jordanią? Ile trwa taki objazd po kurortach?

#39 PostWysłany: 21 Lut 2018 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Jadąc z Ovdy Eilat Shuttle pierwszy przystanek to Arava Border - później jedzie do Eilatu i rozwozi po hotelach.

#40 PostWysłany: 23 Lut 2018 16:09 

Czy jest ktoś chętny na transfer z Ovdy do przejścia granicznego z Jordanią?
Planuję zamówić Gett-a (taki UBER) koszt to 220 szekli do 14 osób - czyli w najlepszej opcji 16 szekli na osobę pod same przejście graniczne. Ja mam już 5 osób.

P.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość