Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Segregując część pamiątek z wyjazdów, zwróciłem uwagę na to, że wiele z nich to prezenty (przedmioty), które otrzymałem w trakcie podróży za darmo. Bezinteresowny gest, drobiazgi, które jednak stanowią miłe wspomnienie z danego miejsca.

Chodzi mi po głowie pomysł na fajny artykuł z takimi przedmiotami. Czy dostaliście kiedyś w podróży coś za darmo... i dalej to macie w domu? Super byłoby, jakbyście dołączyli zdjęcie tego „czegoś” ;)

Z mojej strony, na start, małe combo lapońsko-gruzińskie. Podstawka to trzy rzeźbione kawałki drewna, w formie zwierząt (które można złożyć lub rozłożyć do formy stojaka). Dostałem to od rodowitego mieszkańca Laponii po zakończeniu trekkingu na granicy Finlandii, Norwegii i Szwecji, którego elementem było wejście na Halti. Trzymam na niej miseczkę z gruzińskim ornamentem i napisem Tbilisi – dostałem ją od... policjanta w Kutaisi, którego miałem okazję poznać przy okazji wyjazdu do Gruzji. To było jeszcze przed uruchomieniem połączeń Wizz Air do KUT... kiedy w tamte tereny zapuszczało się niewielu turystów.

Miseczka ma walor praktyczny, trzymam w niej przegryzki, które są pod ręką na stole (czasami rodzynki, czasami orzeszki, czasami słonecznik).
Załącznik:
Fly4freeGift.jpg
Fly4freeGift.jpg [ 44.8 KiB | Obejrzany 2013 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎 Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎
🔥WARTO🔥 Dominikana na tydzień za 3138 PLN🏝️ 😱 Karaibskie marzenie w sezonie 😎 🔥WARTO🔥 Dominikana na tydzień za 3138 PLN🏝️ 😱 Karaibskie marzenie w sezonie 😎
#2 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja stanowczą większość przedmiotów które dostawałem od lokalnych, wypijałem z nimi na miejscu ;-)
4 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak na szybko z tego co pamiętam.
Madera
Zbłąkani z żoną pytaliśmy o przystanek autobusowy na jakiejś prowincji. Z panią się nie porozumieliśmy, ale dała nam ze swojego ogródka, banany i jakieś inne owoce. Mimo odmowy wcisnęła nam na siłę.

Filipiny
Podróżując autobusem na Palawanie koło nas siedział starszy uśmiechnięty Pan, który miał na ręce fajne koraliki/bransoletkę. Powiedziałem, mu, że ma fajną bransoletkę. Bez namysłu zdjął i wcisnął mi w dłoń. Odmówiłem, ale nie było dyskusji. Głupio mi się zrobiło, ale nie zastanawiając się długo wyciągnąłem z plecaka swoją ulubioną latareczkę na dynamo. Cały autobus był zachwycony a starszy Pan rozpromieniony przy kręceniu korbką. Bardzo wzruszające to było. Jak się później okazało te koraliki to różaniec.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
smariuu uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:52 

Dostałem monetę od irańskiego żołnierza, z którym grałem w szachy na dworcu w Sziraz. Odkładam na nią żyletkę po skończonym goleniu.
 PM off
OradeaOrbea lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Cze 2017 13:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja otrzymałam sporo różnych rzeczy podczas moich podróży: ubrania, biżuterię, prezenty, jedzonko i jointy oraz różne smakołyki.
Jednak ciekawostką jest obrazek
Image
który dostałam we Lwowie (podczas zeszłorocznego Zlotu f4f) . Siedzieliśmy na rynku w naszym ulubionym barze Muszla. Podeszły do nas dwie panie i podarowały mi obrazek tłumacząc, że się z kimś umówiły i nie ma go w domu a to był prezent.
I wisi u mnie w domu na ścianie.
8 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Cze 2017 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Moja kolekcja także jest dosyć spora. Przeważnie są to drobne rzeczy, których wartość materialna jest znikoma. Budzą za to bardzo pozytywne wspomnienia. W moim domu mogę odnaleźć m.in. pałeczki przywiezione z Japonii, kasetę z latynoską muzyką, małego słonika z drewna otrzymanego w podzięce za kupienie słodyczy dzieciakom w Afryce, a także taki oto gwizdek do samby, który dostałem od grupy szalenie rozbawionych muzyków w autokarze w Brazylii.

Załączniki:
DSC_0255.jpg
DSC_0255.jpg [ 155.39 KiB | Obejrzany 1776 razy ]

Ostatnio edytowany przez macq91, 24 Cze 2017 14:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 24 Cze 2017 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 455 640
niebieski
Gdy byłem w Japonii podeszła do mnie wycieczka nastolatków pytając skąd pochodzę, o historię Polski, II wojnę światową, oczywiście o Chopina - taki wywiad do szkolnej gazetki:) Całość trwała z 20 min., na koniec kilka fotek i otrzymałem poniższe dzieło, niestety troszkę sfatygowane, ale przebyło długą drogę

Załączniki:
20170624_140851.jpg
20170624_140851.jpg [ 435.44 KiB | Obejrzany 1762 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Cze 2017 22:44 

niebieski
Wraz z kobietą zgubiliśmy się na Malcie. W nocy, wszystkie ulice w tych ich miasteczkach wyglądają tak samo. Dookoła żywej duszy. Nawigacja pokazuje czarną plamę. Wreszcie, po kilkunastu minutach, natrafiamy na 3 panie w średnim wieku, pijące wino przed domem. Mało, że zadzwoniły do właściciela i zorientowały się, gdzie jest nasz nocleg, zorganizowały nam transport i jeszcze dały po piwku na drogę ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości