Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: RZYM: miasto + morze
#1 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:35 

niebieski
Witam,
myślałem o tygodniowej podróży, w której (po przylocie na lotnisko Rzym Ciampino) można by zwiedzić Rzym (+- 2 dni), a następnie udać się gdzieś względnie niedaleko (koszty dojazdu do 15 EUR/os transportem publicznym) nad morze, np. na południe od Rzymu. Czy tego typu podróż ma sens? Przypuszczam, że nadmorskie okolice Rzymu mogą być drogie i zatłoczone - mam rację? Jeśli w okolicach Rzymu są tego typu miejsca (w co niestety wątpię), to najchętniej udałbym się do stosunkowo niewielkiego i klimatycznego miasteczka.

Alternatywą może być podróż samolotem do Bolonii i stamtąd nad Adriatyk. Najbardziej znany kurort w tej okolicy to chyba Rimini, ale, jak wspominałem, wolałbym coś bardziej klimatycznego - jest na to jakaś opcja?:)
 Profil Relacje PM off  

🔥 Intensywny city break w Budapeszcie ✈️ Loty na jednodniówkę już od 204 PLN😍 🔥 Intensywny city break w Budapeszcie ✈️ Loty na jednodniówkę już od 204 PLN😍
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2318 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2318 PLN
#2 PostWysłany: 26 Mar 2014 20:15 
Awatar użytkownika

Dzielnica Rzymu - Ostia - leży nad morzem, zawsze można tam spędzić czas :-)
Ewentualnie dość blisko jest Torvaianica, troszkę dalej ładne Anzio.
Nad Adriatykiem odradzam Rimini chyba, że lubisz duuuuzy tłok - ludzi jest dużo więcej niż w Ostii. Zdecydowanie lepiej jest odpoczywać w rejonie Vasto, San Salvo lub troszkę bardziej na południe: Termoli - choć w tej ostatniej też jest sporo ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Mar 2014 20:16 
Awatar użytkownika

W +-2 dni nie da się zwiedzić Rzymu nawet biegiem :-):-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Maj 2014 13:36 

niebieski
Davide Kov napisał(a):
, troszkę dalej ładne Anzio.

W lipcu planuję 4-5 dniowy pobyt w Nettuno położonym właśnie tuż koło Anzio. Myślisz, że to dobre miejsce do odpoczynku po kilku dniach w Rzymie? No i czy oprócz morza jest tam jeszcze coś wartego uwagi ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Maj 2014 19:42 
Awatar użytkownika

beskidnik napisał(a):
Davide Kov napisał(a):
, troszkę dalej ładne Anzio.

W lipcu planuję 4-5 dniowy pobyt w Nettuno położonym właśnie tuż koło Anzio. Myślisz, że to dobre miejsce do odpoczynku po kilku dniach w Rzymie? No i czy oprócz morza jest tam jeszcze coś wartego uwagi ?

Plaża ładna. Miejsce bardzo przyjemne. Jeśli lubisz/lubicie żeglować to znajduje się tam duży port turystyczny oraz jacht klub.
Do zwiedzania za dużo nie ma, może Sanktuarium Matki Boskiej Laskawej.
Ale skoro zamierzasz/zamierzacie zwiedzać Rzym to na pewno zaspokoisz swoje zapotrzebowanie na historię/historię sztuki :-)
Więc w Nettuno będzie czas na-jak to mówią Włosi-"dolce far niente" czyli słodkie nicnierobienie :-):-)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Maj 2014 12:08 

W czerwcu wybieram się z dziećmi na camping do Rzymu, jaki polecacie Aquapark w okolicach, szczególnie z atrakcjami dla dzieci (3-9lat)?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Maj 2014 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
moim skromny zdaniem pomiędzy Rzymem a Neapolem nie ma za fajnych plaż,
bylem w Gaecie, Formi czy Scaurci. Jak ktoś szuka typowego plażowania to polecam gdzie indziej.

Natomiast jest tam duzo mniej turystów, spokój włoski klimat, rewelacyjne ceny w porównaniu z innymi miejscami we Wloszech, przemili ludzie,
już na drugi dzień dostałem w sklepiku pieczywo na kreche jak zapomnialem pieniędzy:)

ceny trenitalia w jedna strone do max. 8 Euro z Rzymu

#8 PostWysłany: 17 Maj 2014 15:31 
Awatar użytkownika

Parki wodne:
Hydromania - najszybsza zjezdzalnia we Wloszech
Zoomarine w Torvaianica - to połączenie kilku rzeczy: aquaparku, lunaparku, delfinarium i akwarium
Aquafelix w Civitavecchia - bardzo duży park wodny
Aquapiper koło Guidonia - największy park w Lazio
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Maj 2014 15:37 

niebieski
Davide Kov napisał(a):
Hydromania - najszybsza zjezdzalnia we Wloszech
Zoomarine w Torvaianica - to połączenie kilku rzeczy: aquaparku, lunaparku, delfinarium i akwarium
Aquafelix w Civitavecchia - bardzo duży park wodny
Aquapiper koło Guidonia - największy park w Lazio

Super, to przez tych kilka dni będzie co robić, bo ja w takim klasycznym plażowaniu - leżakowaniu jestem, niestety, bardzo kiepski i po 2 godzinach już mnie nosi. Ostateczny plan to 4 noce w Rzymie i 4-5 w Nettuno (jedyny minus, że w tym czasie Serie A ma przerwę)
Dziękuję i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Maj 2014 16:31 

Można rozważyć pociąg z Rzymu do Neapolu jedzie chyba około 2-3 godzin (przy rezerwacji z dużym wyprzedzeniem ceny są atrakcyjne), a stamtąd prom na Ischię albo Capri ewentualnie circumvesuviana na plaże bliżej Neapolu
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Maj 2014 19:13 

niebieski
michal11 napisał(a):
Można rozważyć pociąg z Rzymu do Neapolu jedzie chyba około 2-3 godzin (przy rezerwacji z dużym wyprzedzeniem ceny są atrakcyjne), a stamtąd prom na Ischię albo Capri ewentualnie circumvesuviana na plaże bliżej Neapolu

Szybki pociąg to nawet 1h jazdy. Rozważałem taki plan, ale w końcu to lipiec i po kilku dniach w Rzymie pasuje odpocząć od miejskiego zgiełku.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 17 Maj 2014 19:29 

Wcale nie trzeba siedzieć w miście promy na ischie odpływają chyba co 1,5 godziny a sama wyspa jest przepiękna. Miałem fajny hotelik z prywatną plażą i widokiem na zamek, zztokę neapolitańską i wezuwiusza. Dodatkowo na ischii są niesamowite parki termalne a często woda z gorących źròdeł wypływa przy plażach. Zdecydowanie polecam to miejsce
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Paź 2014 12:06 

w Kwietniu spędziłam 4 dni w Rzymie i korzystałam z świetnego moim zdaniem 4dniowego planu zwiedzania miasta, w tym jest również jeden dzien przeznaczony na odwiedzenie plaży w Ostii.

Ostatnio edytowany przez mashacra, 14 Kwi 2015 10:08, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Sie 2015 23:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do parków wodnych byłem tydzień temu w Hydromanii wejście od osoby 20e po 14 godzinie chyba 11e.
Rzeczywiście duży to aquapark mimo to w sezonie trzeba przed południem już być by mieć wolny leżak i parasol. Nam zostało jedynie rozłożenie się na trawie.
Mimo dużej ilości zjeżdżalni i atrakcji trzeba sporo czekać by zjechać choćby z tej najszybszej we Włoszech zjeżdżalni. Jakieś 10-15minut do innych zjeżdżalni troszkę krócej. Jest też duży basen z falami. Co godzinę po parę minut.
Dojazd np. ze stacji metra Cornelia autobusem 906 prawie pod sam aquapark.

Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Sie 2015 10:17 

Prawie pod sam park to znaczy jak daleko się ten autobus zatrzymuje?
 PM off  

#16 PostWysłany: 18 Sie 2015 10:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiesz co jakieś 150metrów od parkingu pod aquaparkiem.
I jeszcze parking trzeba przejść z 200metrów.

Autobus jeździ dość rzadko zatem jak dużo osób wraca z Hydromani to jest spory tłok. Jeździ jeszcze linia 088, ale nie w kierunku metra.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości