Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Lip 2024 04:50 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Czy może ktoś mi potwierdzić, że strona https://bilete.tfc-online.ro/en-GB/Itineraries jest oficjalną stroną rumuńskich kolei? Znalazłem chyba rozwiązanie. Jest pociąg wyjeżdżający z Oradei o 12:00 i jadący 4 godziny i 25 minut do Kluż-Napoki. Tak jak @radeom podpowiedział, przy pomocy Google Translatora napisane jest, że jest zastępcza komunikacja autobusowa. To by było chyba najlepsze rozwiązanie. Są niby jakieś tam busy, znalazłem firmy, ale albo głupie godziny (wyjazd o 6 rano), albo jednak niby bus jest wpisany, ale niedostępny. Autostop zdecydowanie nie wchodzi w grę. Nigdy z tego nie korzystałem i w upale z walizkami stać, prosić się czy ktoś zabierze czy nie... no nie. Napisałem do tego biura Visit Oradea, podali mi numer do jakiejś firmy transferującej pasażerów, napisali, że nie powinno być więcej niż 35EUR/pax w jedną stronę. Pomyślałem, że ok. Napisałem do nich, odpowiedzieli, że 800RON za taki transfer, więc podziękowałem. W ostateczności będzie już lepiej wynająć auto na te 4 dni (nieco ponad 300zł.), zaparkować gdzieś na jakimś strzeżonym w Kluż-Napoce i niech stoi. Ale z drugiej strony jak tak strasznie nie lubię prowadzić samochodu, że to już ostateczność. Ten pociąg (czyt. autobus) wydaje się być sensownym rozwiązaniem. Tylko czy nie jest to jakaś strona-krzak, gdzie kupię bilety, podjadę Uberem na dworzec a tu się okaże, że pociągu nie ma.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#22 PostWysłany: 18 Lip 2024 09:50 

złoty
Rumuńskie koleje to CFR, a TFC (Transferoviar Călători) to jeden z prywatnych przewoźników. Z zakupu biletów przez tę stronę nie korzystałem, ale na scam to nie wygląda ;)
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 31 Lip 2024 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Przetestowałem te busy zastępcze zamiast kolei (elektryfikacja ma potrwać do grudnia 2026 roku). Busy legitne, działająca klima. Bilet kupuje się online (na stronie z postu powyżej → 31RON). Nic nie trzeba drukować. Autokar zatrzymuje się przed głównym wejściem na dworzec. Priorytetowo wchodzą pasażerowie z biletami już zakupionymi, a dopiero później ci, którzy bilet kupują u kasjera/konduktora. Można płacić kartą (zbliżeniowo przykładając do tabletu). Autobus jedzie 4,5 godziny, a po drodze zatrzymuje się co jakiś czas na toaletę / sklep / papierosa jak ktoś potrzebuje. Dobra opcja, można trochę wiosek po drodze zobaczyć. VisitOradea poleciła mi pewną stronę z transferem, napisałem do nich - one way chcieli 800RON za dwie osoby... (.)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 23 Wrz 2024 12:12 

złoty
Gdybyście chcieli skorzystać z przechowalni bagażu na głównym dworcu to pójdźcie w tej sprawie do dworcowego baru (wchodziny głównymi drzwiami z ulicy, skręcamy w prawo i idziemy do końca korytarza). Człowiek za ladą pobiera oplatę 3 RON za mały bagaż lub 5 RON za duży i przechowuje je w specjalnym zamkniętym pomieszczeniu. Taka tradycyjna przechowalnia na tym dworcu kosztuje dużo mniej niż szafki samoobsługowe umieszczone w poczekalni.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość