Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lis 2010 12:18 

Witam.

Mam taki problem, poniewaz wybieram sie do Tokio w przyszlym miesiacu, zakupilam bilet aeroflotu (okazal sie najtanszy) i mam przesiadke z Warszawy w Moskwie (SVO).
W zwiazku z tym mam pytanie:
1. Jako iz przesiadka jest na innym terminalu -czy mozliwe jest przechodzenie miedzy terminalami bez wizy?
(ponoc lotnisko zostalo przebudowane i jest tam teraz inaczej - ale ja sie i tak nie orientuje bo to moj pierwszy tak daleki lot.)
2. Na powrotnym bilecie mam 14 godzin czekania (niestety) i jest to czekanie w nocy.. czy w zwiazku z tym mozna to po prostu przeczekac na lotnisku czy lotnisko jest zamykane? (i czy do tego potrzebuje wize?)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Majorka od piątku do niedzieli za 869 PLN 😲 Loty z Warszawy i hotel dla pełnoletnich 🔞🥂 Majorka od piątku do niedzieli za 869 PLN 😲 Loty z Warszawy i hotel dla pełnoletnich 🔞🥂
Czas na nietoperze 🦇😎⚽ Loty bez WDC, 2 noce w hotelu i bilet na Valencia FC za 1111 PLN Czas na nietoperze 🦇😎⚽ Loty bez WDC, 2 noce w hotelu i bilet na Valencia FC za 1111 PLN
#2 PostWysłany: 16 Lis 2010 18:44 

To ja się podłączę do pytań o loty via USA. Jeśli mamy lot przez USA i jest to np. lot łączony (dwa oddzielne loty) potrzebujemy wizę ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lis 2010 18:48 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Tak.

#4 PostWysłany: 16 Lis 2010 21:32 

Kamil napisał(a):
Tak.

a jeśli jest to lot jeden a z przesiadką ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Lis 2010 00:42 

sadze , ze tak.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Wrz 2013 18:59 

Odświeżam temat z tą Moskwą i dwoma terminalami...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Wrz 2013 19:34 

niebieski
Foante napisał(a):
Odświeżam temat z tą Moskwą i dwoma terminalami...

Skoro temat nie jest nie jest zbyt precyzyjnie sformułowany, odpowiedź nie będzie zbyt krótka ;-) Wszystko jest opisane na stronie na lotniska:

http://svo.aero/en/transit/int-int/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Wrz 2013 21:12 

Po prostu oczekiwałem na wypowiedź kogoś kto już tak leciał, to mój pierwszy lot z przesiadką...
WAW - SVO (D)
SVO (D) - NRT
3,5 godziny na przesiadkę
NRT - SVO (D)
SVO (F) - WAW
4 godziny na przesiadkę
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Wrz 2013 21:33 

Będziesz w strefie tranzytowej. Zaloguj z których nie jest możliwe, bez wizy.

Należy pamiętać, że loty do Białorusi z Rosją prowadzone krajowych terminali. Między krajami brakuje granicznej i kontroli celnej. W krótkim czasie, wyjątek ten zostanie dodany do Kazachstanu.

W twoim przypadku, to jest w porządku.

P.S. Image
Россия - Rosją
Беларусь - Białorus
Granica między państwami.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Wrz 2013 08:52 

niebieski
Foante napisał(a):
Po prostu oczekiwałem na wypowiedź kogoś kto już tak leciał, to mój pierwszy lot z przesiadką...

WAW - SVO (D)
SVO (D) - NRT
3,5 godziny na przesiadkę
NRT - SVO (D)
SVO (F) - WAW
4 godziny na przesiadkę

Przy takim sprecyzowaniu, można już odpowiedzieć w miarę krótko ;-)

1) Czas przesiadki w obu przypadkach, do Tokio i z Tokio, masz poniżej 24 h, więc wiza tranzytowa nie jest potrzebna. Odpowiedni tekst na stronie internetowej lotniska:

"While waiting for a connecting flight, foreign citizens can stay in Sheremetyevo for 24 hours with no Russian visa issued. The passenger should have a ticket from the airlines for the next flight with the places confirmed."

2) W przypadku lotu do Tokio, nie ma żadnego problemu, bo poruszasz się w ramach tego samego Terminalu D. Sposób poruszania opisany na stronie lotniska:

"International flight arrival at Terminal D, international flight departure from Terminal D. Minimal connecting time between the flights is 50 minutes. From the jet bridge you should proceed to the upper gallery of arrival and go to the transfer passenger check-in counters, check in for the connecting flight, pass the passport control, pre-flight examination and approach the boarding area. If you are transferred from the aircraft to the terminal by bus, you should go up the escalator, go to the transfer passenger check-in counters and then follow the system mentioned above."

3) W przypadku lotu z Tokio też w zasadzie nie ma żadnego problemu, bo musisz się przemieścić z Terminalu D do F. Oba terminale są po tej samej stronie lotniska. Sposób poruszania pomiędzy Terminalem D i F opisany na stronie lotniska:

"International flight arrival at Terminal D, international flight departure from Terminal F. Minimal connecting time between the flights is 1h. 10 min. From the jet bridge you should proceed to the upper arrival gallery and go to the counters for transfer passenger check-in, check in for the connecting flight, and go through passport control and pre-flight examination. Upon completion of pre-flight inspection, transfer passengers of International Airlines (IALs) proceed via the connecting gallery to the area of additional security restrictions in departure Terminal F. Upon arrival at departure Terminal F:

- transfer passengers of IALs, with original boarding passes, proceed to the gate indicated on the boarding pass and wait for invitation to board the aircraft;
- transfer passengers of IALs, with temporary (informational) boarding passes, pass to the transfer passengers lounge located in the centre of the hall of Terminal F, where the staff of the transit group duly checks them in and issues original boarding passes for the departure flight, attaching to them temporary (informational) boarding passes and warn the passengers of the necessity to keep the passes until the boarding is completed."

Tu masz schemat terminali:

http://www.svo.aero/en/transport/
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Wrz 2013 18:33 

Zupełny ze mnie nowicjusz, może chce to ktoś wytłumaczyć już na przykładzie nawet innego lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Lip 2015 02:40 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Odświeżę trochę temat. Czy istnieje jakakolwiek szansa (bez wizy) odebrania bagażu z lotu z FRA i nadania go powtórnie do PEK?
Jeden lot Lufą, drugi Etihadem, w związku z czym nie ma możliwości (chyba) nadania bagażu w MUC od razu do PEK.
Cytuj:
International Transfers
Follow the TRANSFER/TRANSIT sign to the transfer desks for check-in.
Any luggage checked through to the final destination at the departure airport will be processed automatically. If your luggage is checked to Domodedovo, please notify the transfer agent.
Go through security control after check-in.
Proceed to the international departures area. Check the boarding pass and information boards for the gate number.

Tyle znalazłem. Czyli co, wystarczy powiedzieć? I co oni z tym zrobią? Ktoś nada bagaż za mnie?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Gru 2015 11:16 

Także lecę z przesiadką w Moskwie z warszawy Lotem a potem Air Asia do Pekinu i mam ten sam problem, bo nie mogę nadać bagażu w warszawie odrazu do Moskwy, a nie mam wizy tranzytowej. Czy, ktoś, kto ma już takie doświadczenie mógłby napisać jak wygląda sytuacja z bagażem. Czy obsługa lotniska nadaje ten bagaż za pasażera. czy w strefie tranzytowej istnieje możliwość nadania bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Gru 2015 11:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Od kiedy Air Asia, leci z Moskwy do Pekinu?

Po pierwsze, w Moskwie są 3 międzynarodowe lotniska, bo LOT leci do Sheremetyevo, a potem to nie wiem, z skąd masz lot.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Gru 2015 22:10 

mogę się wtrącić do tematu i zapytać jak wygląda sytuacja gdy lot obsługuje jeden przewoźnik (aeroflot), a po lotnisku trzeba przejsc na drugi terminal ?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Gru 2015 22:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

http://www.aeroflot.ru/cms/en/before_an ... ly/transit

5. Arrival on an international flight to Sheremetyevo-D(3) and departure on an international flight from Sheremetyevo-F(2). Minimum connection time: 1 hour 10 minutes.

From the apron drive, go to the arrival pier and further to the counters serving transfer passengers, check in for the connecting flight, and go through passport and pre-flight control. Next go to the boarding zone at Exit 8. At the exit, a transfer group officer will show you the way to the bus. You will then be accompanied by the transfer group officer to your flight from Sheremetyevo-F(2).
If you were transported from the aircraft to the Terminal by bus, go up the escalator and on to the counters serving transit passengers, and then follow the instructions above.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Gru 2015 22:28 

widziałem to, ale wolałem się upewnić, bo jakoś nie mam wiary, że napiszą wszystko, a później nie będą chcieli opłaty.
To pytanie jeszcze jedno- bagaż- odbieram i sam przenoszę na kolejny lot czy to nijako dzieje się automatycznie ?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Gru 2015 22:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Było napisane wiele razy...

Jak na jednym bilecie, jak nadasz go w WAW, odbierzesz w miejscu docelowym.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości