Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lip 2012 15:08 

Witam,

nawiązując do poniższej odpowiedzi, która padła w odpowiedzi na moje poprzednie pytanie o zmianę waluty wyświetlanej podczas rezerwacji on-line:

Chaykin napisał(a):
Jeżeli Twoje wyliczenia opierają się na tym, że jak kupuje się lot powrotny PL -> UK -> PL i ten na powrót jest tańszy od osobno kupowanego lotu UK -> PL to niestety nie jest to wykonalne by w tej cenie kupić tylko ten lot powrotny. Powyżej opisany trik przeliczy ci tylko cenę z GBP na PLN.

Z tego co kilkukrotnie sprawdzałem rezerwując różne loty on-line na stronie Rayanair, cena jest dokładnie ta sama, bez względu na to czy kupuje się jeden bilet "tam i z powrotem" czy też osobno na lot "tam" i osobno na "z powrotem"...
W przypadku lotów "tam i z powrotem" Rayanair nalicza podwójnie wszystkie opłaty i nawet opłatę za płatność kartą nalicza 2x, więc wg mnie nie ma sensu kupować "tam i z powrotem", bo jak kupuje oddzielnie to np. mogę zaoszczędzić na bagażu w jedną stronę (jeśli takiego bagażu nie potrzebuję) i też ryzyko straty kasy w przypadku konieczności zmian w rezerwacji jest mniejsze...

Czy dobrze myślę?

pozdrawiam
majro
 Profil Relacje PM off  

🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎 🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎
Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
#2 PostWysłany: 02 Lip 2012 15:44 
Awatar użytkownika

niebieski
majrobbi napisał(a):
Z tego co kilkukrotnie sprawdzałem rezerwując różne loty on-line na stronie Rayanair, cena jest dokładnie ta sama, bez względu na to czy kupuje się jeden bilet "tam i z powrotem" czy też osobno na lot "tam" i osobno na "z powrotem"...
Błąd - jeżeli to jest darmowy online check-in to zazwyczaj jest to prawdą, ale w innych przypadkach nie. Np. WMI -> MAN -> WMI 25.09 - 27.09 - powrót kosztuje 67 zł, kupiony osobno MAN -> WMI jest 15.99 GBP = 84 zł, różnica 25% (nie mówiąc o tym, że na lot z UK potrzebny jest RCP)
majrobbi napisał(a):
W przypadku lotów "tam i z powrotem" Rayanair nalicza podwójnie wszystkie opłaty i nawet opłatę za płatność kartą nalicza 2x, więc wg mnie nie ma sensu kupować "tam i z powrotem"
Opłata za kartę (haracz) to opłata za osobę w każdą stronę, więc nie ma żadnej różnicy w tym przypadku?
majrobbi napisał(a):
jak kupuje oddzielnie to np. mogę zaoszczędzić na bagażu w jedną stronę (jeśli takiego bagażu nie potrzebuję)
Jeżeli nie potrzebujesz bagażu to gdzie tu oszczędności? Jeżeli potrzebujesz lot powrotny, ale bagaż tylko w jedną stronę to można go dokupić później, a nie podczas rezerwacji.
majrobbi napisał(a):
też ryzyko straty kasy w przypadku konieczności zmian w rezerwacji jest mniejsze...
Błąd - jeżeli masz dwie różne rezerwacje i musisz zmienić obie zapłacisz dwukrotnie opłatę za zmianę. (w zależności od lotu między 30 a 60 euro) Mając jedną rezerwację z lotem powrotnym zapłaciłbyś tą opłatę tylko raz. (nie wspominając o tym, że w FRancy pewnie w 95% przypadków taniej wychodzi kupić po prostu nowy bilet)

#3 PostWysłany: 06 Lip 2012 01:28 

oj, ja ostatnio to przećwiczyłam, chciałam kupić bilety w każdą stronę osobno, ale jak podliczyłam angielskie ceny powrotu to bardziej mi się opłacało kupić bilet tam i z powrotem z Modlina do Londynu, z którego wykorzystam tylko powrót.... nawet bagaż przy bilecie z Anglii do Polski był droższy niż w locie tam i z powrotem z Warszawy, jeśli dobrze pamiętam...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości