Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1191 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#1001 PostWysłany: 08 Lis 2023 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 337 778
złoty
Czy ktoś był może na pokładzie LX1342 ZRH-WAW 19.10.2023 rano albo zna kogoś, kto był?
Leciał A220 o rejestracji HB-JCE i rzekomo przy lądowaniu w WAW zaliczył zderzenie z ptakiem, które po oględzinach samolotu uniemożliwiło dalszy lot jako LX1343. Na flightradarze widać, że jednak tego samego dnia maszyna wróciła do ZRH jako LX5043. Jeśli ktoś byłby w stanie potwierdzić, że to było naprawdę zderzenie z ptakami to byłbym wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

Lufthansa ✈ Tanie loty na Maderę 💙🌊 z 3 miast od 729 PLN ☀️ Lufthansa ✈ Tanie loty na Maderę 💙🌊 z 3 miast od 729 PLN ☀️
Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹 Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹
#1002 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:16 

Loty: 329
Kilometry: 683 372
złoty
LOT odwołał mi POZ-WAW-LAX na luty. Widzę w systemach LOT, że nic innego mi nie pasuje. Nie ma opcji zwrotu, bo to część dużej podróży w której mam jeszcze wiele innych lotów. Jedyne co mi pasuje, to przebookowanie na LH. Ale pamiętam z praktyki rok temu, że LOT robi z tym gigantyczne problemy. Rok temu pasowała mi zmiana o 1 dzień i się ugiąłem. Tym razem nie pasuje. Jak z nimi rozmawiać?
 Profil Relacje PM off  

#1003 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A na kiedy lot?
 Profil Relacje PM off  

#1004 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:28 

złoty
16 luty 2024
 Profil Relacje PM off  

#1005 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To można pomarzyć o przebukowanie LH.
 Profil Relacje PM off  

#1006 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:34 

złoty
No zdaje się, że prawo jest po mojej stronie. Będę walczył. LOT pokazuje mi tam jakieś chore przesiadki z podróżą trwającą ponad dobę na co gdy lecę z dziećmi nie mogę się zgodzić (efekt końca współpracy z United).
 Profil Relacje PM off  

#1007 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

U znajomej anulowano lot 7 dni przed odlotem, i za żadne skarby nie chcieli zmienić na inny lot, oprócz LO. Na forum sporo ludzi mieli podobny problem.
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#1008 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:45 

złoty
Zaczynam się bać, dzieki za uswiadomienie. Mam 3 miesiace na walkę
 Profil Relacje PM off  

#1009 PostWysłany: 15 Lis 2023 16:58 

niebieski
Nic nie zyskasz - szkoda czasu i nerwów. Organizuj sam inne bilety.
Zobacz na BA/AA z Berlina - są w śmiesznych (400 Eur) cenach - z Poznania to masz blisko
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1010 PostWysłany: 15 Lis 2023 17:02 

złoty
Nie ma takiej opcji. Ja mam wylot do LAX, a powrot z Tokyo - na 1 bilecie.
 Profil Relacje PM off  

#1011 PostWysłany: 15 Lis 2023 17:31 

niebieski
Generalnie, zasady przebookowań różnią się, w zależności od ilości czasu jaki został do wylotu. W większości linii granicą jest okres 2dni/48h/72h do wylotu. Jeżeli zostało więcej czasu do wylotu niż ta granica, to zasady są restrykcyjne - zwykle jedynie przebookowanie dozwolone na tę samą linię lotniczą lub inną linię w bardzo bliskim sojuszu (np. LH z UA, AC, NH lub AA z BA, AY, JL, QR, IB, QF). Jeśli zostało mniej czasu niż granica, to wtedy zwykle wystarczy, że dwie linie mają ze sobą interlining.

Jest to z grubsza narzucone przez IATA - rozliczanie się między liniami lotniczymi, za przepisywanie segmentów z jednej linii na inną różni się, w zależności od czasu pomiędzy wystawieniem biletu, a podróżą. Dużo różnych materiałów jest dostępnych w internecie
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#1012 PostWysłany: 15 Lis 2023 18:44 

złoty
Tak, krótko przed wylotem na zasadach IRROPS koszty przebookowan na inne linie są znacznie niższe, ale to nie rozstrzyga o tym, by przy wcześniejszym odowłaniu tego nie praktykować.

Moja sytuacja się zmieniła, bo LOT w ogóle zawiesił loty do LAX od początku lutego. Nie mam więc już żadnych opcji przebookowania na loty LOT.
Jeśli bym zrezygnował to nie przysługują mi żadne zwroty za odcinki na pacyfiku i traciłbym też lot powrotny z NRT. To absolutnie nie wchodzi w grę.
W tej opcji zdecydowanie wybiorę kupno LAX OW na własną rękę i roszczenie do LOT. Liczę jednak na ich rozsądek.
 Profil Relacje PM off  

#1013 PostWysłany: 16 Lis 2023 00:17 

HON fly4free
Muszę cię ostrzec (po moich i innych osób bataliach z LOTem na temat skasowanych lotów do SIN), że masz zły pomysł. Po pierwsze, twój bilet to nie są "dwa one way" i nie możesz lecieć drugiej połowy o ile linia ci takiego biletu nie wystawi (a nie wystawi). Po drugie, nie wywalczysz lotu innymi liniami. Możesz sobie poczytać wątek na FT o tych lotach do SIN, jakie ludzie (z innych krajów) robili szpagaty i skargi do różnych instytucji i nic nie wskórali. Natomiast możesz wg mnie przełożyć na termin, kiedy latają. Niestety, z tymi lotami przez Pacyfik to też słabo... Ale można próbować walczyć. Dobra polisa ubezpieczeniowa (np związana z użytą kartą płatniczą) pozwala osłodzić poniesione straty w takich sytuacjach. Ja lotu przez Pacyfik nie kupowałem, bo... spodziewałem się właśnie takiej akcji, że LOT "coś" skasuje i plan by się rypnął. Mam tak jak ty, będę próbował przełożyć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1014 PostWysłany: 16 Lis 2023 00:31 

złoty
man4business napisał(a):
Muszę cię ostrzec (po moich i innych osób bataliach z LOTem na temat skasowanych lotów do SIN), że masz zły pomysł. Po pierwsze, twój bilet to nie są "dwa one way" i nie możesz lecieć drugiej połowy o ile linia ci takiego biletu nie wystawi (a nie wystawi). Po drugie, nie wywalczysz lotu innymi liniami. Możesz sobie poczytać wątek na FT o tych lotach do SIN, jakie ludzie (z innych krajów) robili szpagaty i skargi do różnych instytucji i nic nie wskórali. Natomiast możesz wg mnie przełożyć na termin, kiedy latają. Niestety, z tymi lotami przez Pacyfik to też słabo... Ale można próbować walczyć. Dobra polisa ubezpieczeniowa (np związana z użytą kartą płatniczą) pozwala osłodzić poniesione straty w takich sytuacjach. Ja lotu przez Pacyfik nie kupowałem, bo... spodziewałem się właśnie takiej akcji, że LOT "coś" skasuje i plan by się rypnął. Mam tak jak ty, będę próbował przełożyć.

Ja nie mogę tego przełożyć. Wpakowałem już bezzwrotnie masę kasy. Rok temu anulowali w sierpniu, więc w pazdzierniku już się problemów nie spodziewałem.
No coż, będę walczył.
 Profil Relacje PM off  

#1015 PostWysłany: 16 Lis 2023 00:35 

niebieski
Właśnie dlatego nie kupuję lotów LOTem na tak dalekich trasach. Niezależnie od ceny…
 Profil Relacje PM off  

#1016 PostWysłany: 16 Lis 2023 00:59 

HON fly4free
Komentarz bez sensu. Tak jakby Lufthansa i inni nie kasowała lotów? Raczej chodzi o mocno ryzykowną strategię "bezzwrotnych zakupów" na tyle miesięcy wcześniej. p.s. dużo więcej anulowań przeżyłem na dalekich lotach Azulem. Wręcz byłem pewien, że przy każdej kolejnej rezerwacji coś skasują :lol:
 Profil Relacje PM off
Architekt2001 lubi ten post.

#1017 PostWysłany: 16 Lis 2023 01:48 

złoty
3-4 miesiące przed lotem, na ten sam zimowy rozkład to nie jest żaden ryzykowny zakup - raczej standardowy.
Ja mam na kazdym bilecie zakładkę rezerwy +- 1 dzień, bo takie poślizgi się zdażają. Dlatego kupiłem główny bilet w LOT i to bez pośredników licząc, że większych poślizgów nie będzie.

Mam równolegle kupioną już w marcu Afrykę z LH na wiosnę 2024, masa zmian w rozkładach i jakoś zero problemów z przebookowaniami.
Problem z LOT jest taki, że on nie ma partnerów.

Tak BTW to gdy rok temu w sierpniu lot odwołał LAX na Q1 2023 to opcje przebookowania z przesiadkami w NY, ORD i Kanadzie były. Więc teraz tym bardziej powinny być.
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#1018 PostWysłany: 16 Lis 2023 14:36 

niebieski
man4business napisał(a):
Komentarz bez sensu. Tak jakby Lufthansa i inni nie kasowała lotów? Raczej chodzi o mocno ryzykowną strategię "bezzwrotnych zakupów" na tyle miesięcy wcześniej. p.s. dużo więcej anulowań przeżyłem na dalekich lotach Azulem. Wręcz byłem pewien, że przy każdej kolejnej rezerwacji coś skasują :lol:
Nie jest bez sensu. Lufa tez kasuje ale zobacz na siatkę. Albo latają gdzieś kilak razy dziennie albo można przebukować na destynację oddaloną o „rzut beretem”.
A LOT jak Ci skasuje Lax lub Sin to jesteś w d.
 Profil Relacje PM off  

#1019 PostWysłany: 16 Lis 2023 14:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A jak mi lufa skasuje to zmienię na LX, OS lub zamiast FRA będzie MUC

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off  

#1020 PostWysłany: 16 Lis 2023 15:33 

HON fly4free
pasta napisał(a):
destynację oddaloną o „rzut beretem”
Wiem doskonale o co ci chodzi - sam kieruję się takim kryterium jeśli np. bardzo zależy mi na pewności jakiegoś połączenia w sytuacji IRROPs i cena jest porównywalna. Jednak nie da się tak latać wszędzie i w podobnej cenie. Ten konkretny składak "Polska - LAX | NRT - Polska - nnn" nie kupisz w Lufthansie za około 2000-2200 zł, więc LH nie jest tu żadną alternatywą, a w takich przypadkach ja się nie kieruję kryterium, że "nie latam LOTem", bo oczywiście latam, wtedy kiedy mi pasuje. Z wszelkimi możliwymi tego konsekwencjami (i jeszcze raz powtórzę: miałem na innych liniach, również "bez alternatyw" bo były to loty do/z Brazylii, wielokrotne kasowania, co nie zmieniło mojego wyboru co do linii).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1191 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości