Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62  Następna
Autor Wiadomość
#1141 PostWysłany: 12 Lis 2024 09:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Maciek737 napisał(a):
Z ciekawości: jaki LF podczas tego PQC-KTW?
192 PAX
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#1142 PostWysłany: 12 Lis 2024 10:06 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 220 640
jaco027 napisał(a):
tanhayi napisał(a):
Zgadza się. Ajjjj żałuję że ten Turek lata z Krk a nie z KTW. Stamtąd jestem i mgła nikomu nie straszna.....

Nie do końca, dzisiaj DIV PQC-KTW do WAW Jako jedyny 788 LO

To ponoć była usterka techniczna nie wpływająca na bezpieczeństwo lotu. Poleciał do bazy w WAW na diagnostykę i ewentualną naprawę.

"Katowice Airport:
decyzję o lotnisku, na które przekierowany zostanie dany rejs podejmuje przewoźnik. KTW przez cały dzień funkcjonuje normalnie."
 Profil Relacje PM off  

#1143 PostWysłany: 12 Lis 2024 11:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak. Pilot już w PQC informował o problemach i dodatkowej diagnostyce. W sumie to była decyzją operacyjna, bo nawet nie podeszli do próby ladowania, koło KRK zmienili kierunek na WAW.
 Profil Relacje PM off  

#1144 PostWysłany: 12 Lis 2024 20:33 

srebrny
Leciałem wczoraj z PQC - na podkładzie było podane info, że divert ze względu na pogodę. To jednak jest szansa na 600euro? :)

#1145 PostWysłany: 12 Lis 2024 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 220 640
Ciekawe jak wytłumaczą tą pogodę. Przedstawiciel KTW na FB podał taką informację:

Katowice Airport:
Łukasz, z przyczyn technicznych nie mógł skorzystać z II CAT. W tym samym czasie, w którym planowane było lądowanie LO6524, w KTW wylądowały LO 3887 i FR 8266. Dobrego wieczoru.
 Profil Relacje PM off
iwcok lubi ten post.
iwcok uważa post za pomocny.

#1146 PostWysłany: 12 Lis 2024 21:03 
Awatar użytkownika

platynowy
No i to by 3malo się kupy. Bo to może jedyna maszyna, która właśnie nie mogła....
Ad acta:
Image
Edit: i jeszcze metar na 11/11 ok 20:30
https://aviationweather.gov/data/metar/ ... de_taf=yes
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1147 PostWysłany: 15 Lis 2024 14:15 

Mam problem z uzyskaniem odszkodowania od KLM.

Na jednym bilecie KRK-AMS-JFK.
Odcinek KRK-AMS opóźniony - wystartował z 44 min. opóźnieniem, pomimo, że inne samoloty o tej samej porze startowały o czasie lub miały tylko kilka minut opóźnienia. KLM zdecydowanie później odjechał od gate'u bo załoga przybyła dopiero gdy boarding miał się już rozpocząć i rozpoczęli go dopiero 15 minut przed planowanym odlotem. Dodatkowo w samolocie zapewnienie załogi, że skontaktowali się z pracownikami w AMS i otrzymali zapewnienie, że transfer będzie możliwy. W AMS dotarłem pod bramkę 15 minut przed odlotem AMS-JFK i zastałem ją już zamkniętą. Przebookowali mnie na następny lot ale dotarłem do JFK z ponad 3h opóźnieniem w stosunku do planu.
Generalnie mnóstwo okoliczności z których linia powinna się wytłumaczyć.
Tymczasem otrzymałem " został opóźniony z powodu problemów z załogą oraz decyzją kontroli ruchu lotniczego.Niestety, opóźnienie pierwszego lotu spowodowało, że utracili Państwo lot łączony. Jednakże, taka sytuacja jest poza naszą kontrolą i może zostać uznana za nadzwyczajną. ".

Linia lotnicza nie ma kontroli nad swoją załogą :) To nad czym ma?
Napisałem odwołanie na kilka stron wskazując na te absurdy, podając piękne dowody, prosząc o wyjaśnienie ich 'nadzwyczajności', przedstawienie swoich dowodów i po kilku godzinach lakoniczna odpowiedź: "Po ponownym sprawdzeniu tego procesu niestety muszę ponownie potwierdzić nasze poprzednie wiadomości i żałuję, że nie mogę udzielić pozytywnej odpowiedzi w tej sprawie."

Wydaje mi się, że mogą iść w zaparte ale nie wiem już jakie mogę podjąć kroki poza pójściem do pośrednika. Nie czuję się na siłach samemu się z nimi sądzić.

Macie jakieś pomysły jak ugryźć tą sprawę?
 Profil Relacje PM off  

#1148 PostWysłany: 15 Lis 2024 14:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Pośrednik/Sąd, tu nie ma trzeciej drogi.
Zeus lubi ten post.

#1149 PostWysłany: 15 Lis 2024 15:03 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@michalgie spróbuj jeszcze mediacji tutaj: https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1150 PostWysłany: 15 Lis 2024 15:14 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@vincenz a jak to się ma do tego skąd jest linia, skąd jest pasażer? Bo ciekawie to wygląda.
 Profil Relacje PM off  

#1151 PostWysłany: 15 Lis 2024 15:35 

niebieski
@seal nijak. Ja się mediowałem z Easyjetem za ich pośrednictwem z powodzeniem. W FAQ napisali, że linia musi być zrzeszona w ich organizacji, a z tego co widzę, to KLM jest.
Tutaj jest lista przewoźników, nie tylko lotniczych: https://www.schlichtung-reise-und-verke ... rliste.pdf
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
seal uważa post za pomocny.

#1152 PostWysłany: 15 Lis 2024 15:53 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@vincenz: suepr sprawa, może warto zrobić o tym oddzielny wątek? bo tu się zaraz to zgubi...
 Profil Relacje PM off  

#1153 PostWysłany: 15 Lis 2024 15:58 

niebieski
@seal a może mod mógłby przykleić info na górze o tym?
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#1154 PostWysłany: 15 Lis 2024 16:24 

vincenz napisał(a):
@michalgie spróbuj jeszcze mediacji tutaj: https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Dzięki. Napiszę i dam znać.
Nie wiem tylko jak podejść do języka bo prowadziłem dyskusję z KLM po polsku. Na początek chyba streszczę ją tylko po angielsku i dołączę polską korespondencję.
 Profil Relacje PM off  

#1155 PostWysłany: 15 Lis 2024 16:52 

niebieski
@michalgie tak zrób. Nie zdziw się, jak w pewnym momencie mogą zacząć pisać do Ciebie po niemiecku ;)
 Profil Relacje PM off  

#1156 PostWysłany: 26 Lis 2024 21:32 

Proszę o parode czy opłaca się w ogóle produkować i pisać reklamacje od ryanair.
Otóż kupiłem bilety na wylot do Paryża z Wrocławia od piątku rano do poniedziałku wieczorem. A z to był wyjazd z okazji rocznicy kupiłem tez odpowiednio wcześniej hotel. Po około 4 tygodniach od zakupu biletów lotniczych ryanair poinformował mnie ze mój lot powrotny został anulowany z powodów handlowych. I mogę za darmo zmienić rezerwacje. Ale problem był taki ze siatka lotów z Wrocławia sie zmieniła. I mogłem lecieć w tym samym terminie ale wrócić już tylko w niedziele z samego rana. Podobny lot do pierwotnego był z Krakowa, i aby nie lecieć praktycznie na 1 dzień zdecydowałem się zmienić miasto wylotu na kraków. Czy ryanair jest zobowiązany aby pokryć kosztu transferu miedzy Wrocławiem a Krakowem? Bo do Krakowa musiałem dojechać 250km dalej. A rezerwacja hotelu nie mogla byc juz zmieinona. wiec stracil bym pieniadze jesli bym nie dojechał.
 Profil Relacje PM off  

#1157 PostWysłany: 27 Lis 2024 10:05 

@Mi Cek jeśli grafik zmienili na min. 2 tygodnie przed datą wylotu, to niewiele zdziałasz. Masz nauczkę - kupując bilety w tanich liniach hotel rezerwuje się z opcją bezpłatnego anulowania.
 PM off  

#1158 PostWysłany: 27 Lis 2024 10:59 

@Mi Cek - rozumiem, że za pierwotny lot z/do Wrocławia Ryanair Ci zwrócił pieniądze a nowy do Krakowa rezerwowałeś osobno?
Generalnie linie nie są zobowiązane do zmiany trasy w przypadku anulowania lotu.
No i jak wspomiano kluczowa kwestia na ile dni przed Cię poinformowali o anulowaniu?
 Profil Relacje PM off  

#1159 PostWysłany: 27 Lis 2024 11:45 

niebieski
@Mi Cek odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie: zawsze warto pisać reklamację/skargę/zażalenie itp. Stracić nic nie możesz (no może trochę czasu) a zyskać możesz. Więc warto.
 Profil Relacje PM off  

#1160 PostWysłany: 27 Lis 2024 11:57 

Zmienili ponad miesiąc przed. Mialem darmowa zmiane lotów, obu. Tyle ze do wrocławia mam 50km a do krakowa 350. A hotel juz byl zarezerowany. I albo lecialem na 1 dzien krocej albo lecialem z krakowa co wiazalo sie z kosztami. we wrocławiu zmianiła sie siatka lotów sa pt/nedziela rano a pierwotnie bylo pt/pon wieczór co bylo spoko opcja na citybreak
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość