Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 62  Następna
Autor Wiadomość
#1041 PostWysłany: 20 Sty 2024 10:00 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Zdaje się, że kiedyś w takich przypadkach po reklamacji naliczano mile wg oryginalnej kupionej trasy. Mi to już wszystko jedno. Wolę, żeby mi zwrócili za hotel.
 Profil Relacje PM off  

Rajska Dominikana czeka 🌴🏝️ Tydzień w 4⭐️ hotelu z all inclusive za 5580 PLN ✈️ Rajska Dominikana czeka 🌴🏝️ Tydzień w 4⭐️ hotelu z all inclusive za 5580 PLN ✈️
Odkryj Andaluzję🇪🇸🍊 Loty do Malagi i 3 noce w 4⭐️ hotelu z krytym basenem za 719 PLN ☀️ Odkryj Andaluzję🇪🇸🍊 Loty do Malagi i 3 noce w 4⭐️ hotelu z krytym basenem za 719 PLN ☀️
#1042 PostWysłany: 31 Sty 2024 18:52 

Cześć wszystkim. Chciałbym poradzić się, zanim cokolwiek kliknę i zablokuję sobie jakoś pole manewru.
Miałem wykupiony loty Wrocław-Kutaisi na 22 maja i powrót 29 maja - Wizzair za pośrednictwem KIWI. Człowiek niedoświadczony, głupi i zdecydował się na pośrednika, bo parę groszy taniej. Przedwczoraj dowiedziałem się o odwołaniu lotu powrotnego, dzisiaj - przylotu. Chcę ubiegać się o zwrot środków. Mogę złożyć taki wniosek za pośrednictwem KIWI, ale obawiam się, że wydłuży mi to cały proces i będzie wiązać się z jakimiś potrąceniami z ich strony za "usługi". Czy jest jakaś szansa rozegrać to bezpośrednio z Wizzair? Niestety nie dysponuję adresem mailowym, który KIWI podało przy rezerwacji - nie chcą mi go przekazać tłumacząc się "względami bezpieczeństwa". Czy może jednak zaufać im i liczyć, że wszystko skończy się szybko z forsą na moim koncie? Jeśli wybrałem zły wątek, proszę o przeniesienie..
 Profil Relacje PM off  

#1043 PostWysłany: 04 Kwi 2024 06:55 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
Witam. Anulowano mój dzisiejszy lot KL1307, tłumacząc warunkami pogodowymi, ale widzę że wszystko inne normalnie lata. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak sprawdź czy rzeczywiście to przez pogodę i czy można liczyć w takim razie na odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

#1044 PostWysłany: 04 Kwi 2024 08:17 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Z tymi warunkami pogodowymi to taka ściema, samolot PH-EZC bardziej im się przyda na trasie do Aberdeen (pewnie do GDN mało chętnych)
Załącznik:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 33.12 KiB | Obejrzany 2163 razy ]

Oczywiście, że żądać przebookowania na najbliższy lot + roszczenie odszkodowania.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.
Mihal09 uważa post za pomocny.

#1045 PostWysłany: 04 Kwi 2024 08:26 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@Mihal09 Ale Twój odwołany lot to rozkładowo wylot z AMS o 16:00 i przylot do Gdańska o 17:40?
Obecna sytuacja, tj, czy latają nie jest tu kluczowa.
Prognoza dla Gdańska (TAF-Terminal Aerodrome Forecast) nie wskazuje na zagrożenia. W najgorszym razie możliwe jest krótkotrwały stan mogący występować okresowo: widzialność 3000 m i podstawa chmur 300 stóp ( w godz. 6-16 UTC ale nie wiadomo dokładnie kiedy).
https://awiacja.imgw.pl/taf-ft/
Moim zdaniem nic nie wskazuje na pogodę ale jeśli byłaby dostępna analogiczna prognoza TAF dla lotniska AMS z równie dobrymi parametrami, to by można wykluczyć tę przyczynę.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#1046 PostWysłany: 04 Kwi 2024 08:52 

niebieski
Mihal09 napisał(a):
Witam. Anulowano mój dzisiejszy lot KL1307, tłumacząc warunkami pogodowymi, ale widzę że wszystko inne normalnie lata. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak sprawdź czy rzeczywiście to przez pogodę i czy można liczyć w takim razie na odszkodowanie?

Na https://www.flightradar24.com/data/airp ... departures widać, że dziś w godzinach południowych KLM anulował kilkanaście lotów, nie tylko ten do GDN.
Prognoza pogody dla Amsterdamu pokazuje najgorsze warunki w dniu dzisiejszym tak między 13-18.

Pod koniec marca też był taki dzień, kiedy KLM anulował (przerzedził siatkę) jednego dnia około 100 lotów z/do AMS też ze względu na pogodę, a sporo lotów było opóźnionych.
Akurat leciałem tego dnia do AMS i pilot tłumaczył, że odwołania/opóźnienia wynikają z silnego z wiatru, który powoduje, że mogą lądować tylko z jednej strony, a to zmniejsza przepustowość AMS.
Dziś pewnie podobna sytuacja, tylko mniej odwołanych.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#1047 PostWysłany: 04 Kwi 2024 10:27 

HON fly4free
Pogoda nie oznacza automatycznie, że ma nic nie latać, żeby uznać, że to była przyczyna, tylko także to, że negatywnie wpływa na wydolność operacyjną danego lotniska czy przestrzeni powietrznej, która zmusza przewoźnika do redukcji/opóźniania zaplanowanych rotacji.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#1048 PostWysłany: 04 Kwi 2024 10:49 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Mam podobny przypadek z KLM z lutego. Odwołali mi lot i nie chcą wypłacić odszkodowania powołując się na pogodę (wiatr). Tyle, że odwołali go jakieś 30 godzin przed samym lotem, więc ewidentnie jak pisze @marek2011 przygotowując się pod zmniejszoną przepustowość lotniska.
Więc obawiam się, że także w przypadku @Mihal09 sami raczej nie wypłacą i konieczna będzie walka poprzez holenderski ULC, a potem ewentualnie jakiegoś pośrednika.
Mihal09 lubi ten post.

#1049 PostWysłany: 04 Kwi 2024 19:48 

Witajcie,

głupia sprawa, ale może ktoś będzie w stanie coś doradzić

18 stycznia 2022 r. kupiłem w LOT bilety na Ukrainę na maj 2022 r. Loty zostały z wiadomych względów odwołane. W zeszłym tygodniu wystąpiłem o zwrot środków, niestety przewoźnik odmówił zwrotu powołując się na to, że moje roszczenie przedawniło się 18 stycznia 2024 r., a więc po upływie dwóch lat od zakupu biletów. Wcześniej Contact Center, po sprawdzeniu numeru rezerwacji, przekonywało, że zwrot się należy, zostałem poproszony o przesłanie zdjęcia karty kredytowej.

Oczywiście mój błąd, nie dopilnowałem terminu wynikającego z regulaminu. Zresztą nigdy go nie czytałem, to nie miałem czego pilnować Chociaż słabe jest to, że najpierw CC informuje, że zwrot się należy, a później gdy się pax zaangażuje dostaje z buta. Zwłaszcza gdy jest to pasażer statusowy, który jakoś tego Senatora m.in. w LOT wylatał. Mi się jakoś zakodowało, że bardziej istotna jest data oryginalnego lotu a nie data zakupu, ale faktycznie roszczenia się przedawniają po roku.

Czy coś da się z tym zrobić, bo jak poczytałem to orzecznictwo w kwestii przedawnienia nie jest jednoznaczne. Czy ktoś miał podobny przypadek? Jestem w stanie się trochę z tym pobujać chociażby dla sportu, chyba że nie ma żadnych szans to wtedy odpuszczę.
 Profil Relacje PM off  

#1050 PostWysłany: 05 Kwi 2024 14:17 

srebrny
Zapomnij.
 Profil Relacje PM off  

#1051 PostWysłany: 05 Kwi 2024 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Próbuj do skutku. W ramach negocjacji spróbuj wnioskować o voucher a nie zwrot kasy - może pójdą na to.
 Profil Relacje PM off  

#1052 PostWysłany: 05 Kwi 2024 14:32 

srebrny
Cytuj:
Próbuj do skutku

A jak skutku nie będzie, to ile ma próbować?
 Profil Relacje PM off  

#1053 PostWysłany: 05 Kwi 2024 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Jeszcze raz telefonicznie, raz pisemnie i raz osobiście w WAW lub KRK.
 Profil Relacje PM off  

#1054 PostWysłany: 05 Kwi 2024 15:16 

srebrny
Czyli nie do skutku, a jedynie trzy razy? ;)
Rozumiem, że u Ciebie przyniosło to skutek i zapłacili pomimo przedawnienia roszczenia?
 Profil Relacje PM off  

#1055 PostWysłany: 08 Kwi 2024 10:22 

Napisałem reklamacje, raz w odpowiedzi na maila, raz przez formularz. Zobaczymy. Napisałem też o voucherze. Dam znać jak sie sytuacja rozwinęła.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#1056 PostWysłany: 15 Kwi 2024 10:10 

Witam może ktoś coś doradzi.

W dniu 09.04.24 miałem lot z Kuala Lumpur (23:05) do Stambułu i dalej w dniu 10.04.24 ze Stambułu do Krakowa (ok. 08:45 na miejscu 10.04.24).

Linie: Turkish Airlines

Na lotnisku oczywiście bez problemu, weszliśmy do samolotu i rozpoczynamy kołowanie na pas startowy. Słychać jakieś głośne chrzęki przy nawracaniu od rękawa, kółko po lotnisku i powrót do Gate oraz informacja od pilota, że jest usterka i musimy wrócić do bramki.

Następnie 1h oczekiwania w samolocie, po czym info, że musimy wysiąść bo będą próbowali naprawić usterkę. Następnie 1h oczekiwania przez bramką po czym informacja, że lot zostaje odwołany i nie da się od ręki naprawić usterki oraz, że szukają dla wszystkich jednego hotelu, żeby na drugi dzień tj. 10.04.24 mógł przyjechać pracownik Turkish i poinformować wszystkich co dalej.

Dnia 10.04.24 przyjeżdża pracownik Turkish, samolotu się nie udało naprawić i podstawią zastępczy od godzinie 06:00 dnia 11.04.24, dodatkowo jak ktoś miał loty łączone to możemy przebukować bilety. My zmieniliśmy drugi odcinek lotu z lotu do Krakowa na lot do Warszawy a pierwszy odcinek skorzystaliśmy z zastępczego lotu podstawionego przez Turkish.

W Warszawie lądujemy ok. 18:40 czyli, po 31h opóźnieniu w Polsce względem pierwotnej daty tj. 08:45 dnia 10.04.24.

Napisałem do Turkisha o odszkodowanie oczywiście, wypierają się:

1. W pierwszy mailu napisali, że usterka nie była z ich winy i za nią nie odpowiadają, ale chętnie zwrócą koszty jakie ponieśliśmy tj. hotele itd. Tylko że za nic w sumie nie płaciliśmy więc nie ma za co zwracać.
2. W drugim mailu napisali, że lot nie był z miejsca z którego obowiązują ich przepisy UE i nie uwzględnią odszkodowania.

Oczywiście powoływałem się na rozporządzenie 261/04 dodatkowo napisałem do Directorate General of Civil Aviation (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) skargę na ten lot. Na razie bezskutecznie.

Co mogę dalej zrobić, ktoś coś poradzi ?

Nie skomentuje tego, że od 23:05 do godziny 05:00 (godzina dotarcia do hotelu) linie nie dały pasażerom nawet grama wody, ale to przemilczmy.
 Profil Relacje PM off  

#1057 PostWysłany: 15 Kwi 2024 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
wojtek10611 napisał(a):

1. W pierwszy mailu napisali, że usterka nie była z ich winy i za nią nie odpowiadają, ale chętnie zwrócą koszty jakie ponieśliśmy tj. hotele itd

Nie skomentuje tego, że od 23:05 do godziny 05:00 (godzina dotarcia do hotelu) linie nie dały pasażerom nawet grama wody, ale to przemilczmy.

Następnym razem sobie kup i weź paragon. TK to generalnie dobra linia, ale nie liczyłbym, że pod nos każdemu podstawią.
oskiboski lubi ten post.

#1058 PostWysłany: 15 Kwi 2024 11:34 

benedetti napisał(a):
wojtek10611 napisał(a):

1. W pierwszy mailu napisali, że usterka nie była z ich winy i za nią nie odpowiadają, ale chętnie zwrócą koszty jakie ponieśliśmy tj. hotele itd

Następnym razem sobie kup i weź paragon. TK to generalnie dobra linia, ale nie liczyłbym, że pod nos każdemu podstawią.

Akurat ja miałem. Piszę jako ogólną obserwację, biorąc pod uwagę, że leciały osoby starsze na wózkach, małe dzieci i chociaż te osoby mogły cokolwiek dostać biorąc pod uwagę 6h pomiędzy teoretycznym startem a dotarciem do hotelu który załatwiły linie.

Ale dobrze wiedzieć, że mamy na forum jasnowidza i wie, który lot nie poleci i gdzie warto zaopatrzyć się w napoje.

Problem na KL jest taki, że kontrola bagażowa nie jest wcześniej tylko przy każdym konkretnym gate. Więc po wyjściu z samolotu nie masz dostępu do sklepów. Ale przecież Pan jasnowidz powinien to również wiedzieć.
 Profil Relacje PM off  

#1059 PostWysłany: 15 Kwi 2024 11:35 
Awatar użytkownika

srebrny
wojtek10611 napisał(a):
2. W drugim mailu napisali, że lot nie był z miejsca z którego obowiązują ich przepisy UE i nie uwzględnią odszkodowania.

No tu niestety mają rację.
Do tego TK to linia z bazą poza UE, więc niestety z rozporządzenia UE odszkodowanie nie przysługuje w tym przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#1060 PostWysłany: 15 Kwi 2024 11:37 

srebrny
Cytuj:
Oczywiście powoływałem się na rozporządzenie 261/04

Oczywiście? A to unijny przewoźnik?

Zapoznaj się z tym: https://www.airhelp.com/en-int/air-pass ... ts-turkey/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 62  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: travellista oraz 1 gość