Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Gru 2013 19:07 

Witam,

Chcę lecieć Wizzem do Dubaju a potem flydubai do kathmandu. Czy potrzebuję wizy do Dubaju? Z wielu zagranicznych postów wynika że nie potrzebuję wizy, że bez wychodzenia z lotniska mogę się przetransferować, ale pytanie czy Wizzair mnie wpuści mnie na pokład jeśli nie mam wizy do Dubaju bo na stronie jest taka dziwna informacja:

IMPORTANT INFORMATION
Please note that passengers travelling from Ukraine must be in possession of a valid visa to enter the destination country.

Should you fail to show evidence we will refuse your carriage, cancel your reservation and deny your boarding without a refund. As Wizz Air does not offer connecting flights, the transit exemptions under the United Kingdom’s Transit Without Visa (TWOV) program are not applicable to Wizz Air’s passengers.

Czy ktoś leciaż do Dubaju na takich zasadach i orientuje się czy da się bez wizy?

Pzdr.
B
 Profil Relacje PM off  

Urlop na marokańskim wybrzeżu 😎 Tydzień w Agadirze za 1184 PLN🌊 Urlop na marokańskim wybrzeżu 😎 Tydzień w Agadirze za 1184 PLN🌊
Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
#2 PostWysłany: 04 Gru 2013 19:12 

Możesz transferować się bez wizy. Ten tekst Wizzaira dotyczy pasażerów, którzy traktują Dubaj jako miejsce docelowe podróży.
 PM off  

#3 PostWysłany: 04 Gru 2013 19:15 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
A Flydubai skąd lata? Chyba z DXB? Jeśli tak to bedziesz musiał zmienić lotnikso, więc wiza jak najbardziej potrzebna.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Gru 2013 19:17 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Właśnie. Przecież z tego lotniska na które lata WIZZAIR nic pasażerskiego po za nim nie lata więc tak czy siak wiza potrzebna.

#5 PostWysłany: 04 Gru 2013 20:00 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Flydubai lata też z Kijowa, Tbilisi, Skopje, Stambułu. Myślę, że opcja wylotu z któregoś z tych miast całościowo będzie porównywalna cenowo, a może i tańsza.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:40 

Uff, dzięki za info, rzeczywiście nie dopatrzyłem że to są 2 inne lotniska!
Teraz więc pytanie, czy dostanę wizę tranzytową 96 godzinną jeśli mam takie połączenia z 2 różnych linii? Czy jakaś agencja/hotel mi załatwi taką wizę?

Z góry dzięki za pomoc!!!!

PS. Bilet z kijowa do kathmandu z AirArabia kosztuje 371 USD, z FlyDubai 376 USD, a opcja Wizzair + Fludubai kosztuje sporo taniej więc wolę zrobić przesiadkę 1-2 dniową i zwiedzić Dubaj za różnicę...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:44 

Jeszcze jedno, napisałem to samo na forum Lonely Planet i dowiedziałem się, że jak narazie z lotniska DWC nie ma żadnego transportu oprócz taxi i że taxi kosztuje około 150AED, ale ktoś inny napisał:

There is now supposed to be a feeder bus that connects DWC to a nearby metro station. I saw announcement notices posted in several metro stations in Dubai recently. Even if there is a problem with the bus (can't find the bus stop or whatever) I would take a taxi from DWC only to the nearest metro station, then the metro to DXB Terminal 2 (station "Stadium", then a 15 minute walk). Much cheaper than a taxi all the way, and no concerns about getting stuck in traffic. This obvioulsy does not work at times when the metro isn't running (midnight to 6 a.m., Friday morning).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Gru 2013 01:52 

Przerabiam ten sam temat - lot Flydubai, potem Wizzair. Z tego co się dowiedziałem:
1. Wizę tranzytową napewno potrzebujesz z uwagi na dwa lotniska
2. Bezpośrednio w ambasadzie wizy nie można wyrobić (pytałem)
3. Żeby wyrobić wizę musisz mieć "sponsora" w emiratach - hotel, agencja, linia lotnicza (pisałem do Flydubai - oni nie pomagają, do w Wizzaira chyba nie ma sensu pisać). Sponsor wyrabia wizę za Ciebie
4. Sponsorem może być Marhaba Services (jedyna agencja która znalazłem), na moje zapytanie dostałem poniższego maila:
CityStop/Transit Visa Package is a one-stop solution for hotel accommodation, visa and assistance at Dubai International Airport, for passengers who are in transit or break their journey for 8-96 hours; the visa can not be issued without hotel accommodation as it is a package. The passenger should be travelling from one destination and transiting to another destination and not going back to the point of origin.
Our rate starts from AED 450/- (24hrs with 03star single room with complimentary hotel pickup/drop-off, subject to availability). An additional charge of AED185 will be collected for visa processing.

The city stop package can be availed only upon arrival of the passengers at the airport since it is subject to immigration officer's approval. Just approach our Marhaba Arrivals desk just before the Passport control 24hrs/7days. The passenger must present passport and confirmed ticket to the final destination

W sumie stopover z hotelem wychodzi u nich około 550 PLN... jak dla mnie 1 dzień w Dubaju nie jest tego warty ale to już względne.

Jeżeli znalazłbyś jakaś lepszą opcję byłbym wdzięczny za info
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Gru 2013 04:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
veiens_ridder napisał(a):
Jeszcze jedno, napisałem to samo na forum Lonely Planet i dowiedziałem się, że jak narazie z lotniska DWC nie ma żadnego transportu oprócz taxi i że taxi kosztuje około 150AED, ale ktoś inny napisał:

There is now supposed to be a feeder bus that connects DWC to a nearby metro station. I saw announcement notices posted in several metro stations in Dubai recently. Even if there is a problem with the bus (can't find the bus stop or whatever) I would take a taxi from DWC only to the nearest metro station, then the metro to DXB Terminal 2 (station "Stadium", then a 15 minute walk). Much cheaper than a taxi all the way, and no concerns about getting stuck in traffic. This obvioulsy does not work at times when the metro isn't running (midnight to 6 a.m., Friday morning).

Nie ma żadnego, tja.. poczytaj inny temat, gdzie napisałem o transporcie miejskim z lotniska DWC: dubai-world-central-dwc,89,37163

#10 PostWysłany: 06 Gru 2013 16:03 

ok, napisałem do Marhaby i dowiedziałem się że nie oferuje ona wiz tranzytowych na lotnisku DWC, oto mail:

Greetings from marhaba Services!
This is to acknowledge the receipt of your email, we do apologise as we are not providing transit visa at DWC. However you may contact any Dubai local travel agency to assist you with your visa requirements.

Teraz kolejne pytanie, czy zna ktoś jakąś agencję z dubaju która stosunkowo tanio mogłaby załatwić taką wizę, albo paczkę wiza+hotel. Narazie najtaniej udało mi się znaleźć za 130 USD za samą wizę.

Pozdrawiam,
BC
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Gru 2013 17:03 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Teoretycznie Wizzair pomaga w załatwieniu wizy poprzez firmę Budoport:

https://www.budport.hu/pl//podanie_wniosku_o_wiz%C4%99/

Warunkiem jest posiadanie biletu powrotnego z Wizzairem.

Można do nich napisać, żeby się coś więcej dowiedzieć.

Jeśli wracasz tą samą trasą, to będziesz musiał załatwić 2 wizy, bo są one jednokrotne.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości