Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:08 

Dzień dobry,

błagam o jakąś wskazówkę, jeżeli ktoś mial podobne przejście.

Od 1 września jak rozumiem, na niektórych lotach z Hiszpanii, Balearów, Wysp Kanaryjskich jest udzielana zniżka dla hiszpańskich rezydentów i dużych rodzin (zdaje się, że też hiszpańskich).

Muszę polecieć z Porto do Brukseli (pierwsza ciekawostka - Portugalia też jest objęta zniżką dla hiszpańskich rezydentów...). Problemem jest to, że muszę wziąć Extra Seat - lecę z instrumentem. Extra Item Seat nie jest objęty zniżką, wobec czego otrzymałam komunikat, żeby ten bilet wykupić w osobnej rezerwacji. Próbowałam to uczynić, ale niestety zniżka jest dodawana automatycznie! Co oznacza, że w kolejnej rezerwacji, kiedy musiałam zaznaczyć Extra Seat, znowu nie mogłam tego zrobić, bo znowu została mi dodana zniżka. Ryanair po prostu nie chce tego zaakceptować. Ale jak mam wykupić dodatkowy bilet, jeśli z tej zniżki nie mogę zrezygnować, a nie obejmuje ona Extra Seatów?

Po drugie, nie wiem, czy już się ktoś zorientował. Ryanair będzie wymagał dokumentu potwierdzającego, że jest się rezydentem hiszpańskim, lub członkiem dużej rodziny, w przypadku posiadania zniżki. Zniżki, z której nie można zrezygnować - a przynajmniej ja nie znalazłam sposobu.

Ma być dodatkowa opłata, a w niektórych przypadkach nawet odmowa wejścia na pokład, jak zrozumiałam (anglojęzyczna strona. Przepraszam, nie wczytywałam się aż tak bardzo w zasady, bo jestem zestresowana że nie mogę biletu kupić). Czy to w ogóle legalne jest?!? Ja zauważyłam, że zniżka jest dodana, bo po prostu nie mogłam wykonać rezerwacji. Ale założę się, że jest dużo osób, które kupiły bilety i tego nie zauważyły...

Błagam, czy ktoś coś słyszał, czy ktoś coś wie? Czy ktoś ma jakąś radę? Proszę tylko - oszczędźcie sobie czas, proponując mi, żebym dała instrument na bagaż. Jest za dużo warty i nigdy tego nie zrobię, już szybciej po prostu nie polecę, chociaż to będzie katastrofa.

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki... A poza tym, to jest to ważna informacja dla ludzi lecących z krajów południowych (nie wiem, czy w drugą stronę też jest zniżka).

Z góry dziękuję, bo jestem zdesperowana. Jeśli nikt nic nie wie, no to będę dzwonić do Ryanaira... Ale że jestem za granicą, to wolałabym tego nie robić, bo mój budżet studencki może tego nie wytrzymać. Dlatego zdecydowałam się najpierw napisać tutaj.

Pozdrawiam
Ola
 Profil Relacje PM off  

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:12 

niebieski
Zniżki dla rezydentów i dużych rodzin są od dawna. Stawiam, że w okienku, które wyskakuje przy wyszukiwaniu lotów objętych zniżkami, klikasz na OK zamiast na Anuluj.

#3 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
są od bardzo dawna we wszelkim transporcie (loty, promy, pociagi etc.) tylko od niedawna zaostrzyły się przepisy i wymagają odpowiednich papierków na to.

#4 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:17 

No ja się z tym jeszcze nie spotkałam, ale po Hiszpanii nie latam w ogóle. Jeśli na południe, to Portugalia i nigdy nie miałam tego problemu.

Hm... w jakim okienku? Szukalam jakiejś opcji, gdzie mogę to "odznaczyć", ale nigdzie nic nie ma. Czy to oznacza, że nie mam innego wyjścia jak tylko lecieć innego dnia?

Proszę, jak dla blondynki - wytłumacz mi, jakie okienko :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:19 

Ja tylko nie rozumiem, dlaczego z tej zniżki po prostu nie można zrezygnować. Jak ktoś jest sobie hiszpańskim rezydentem, to niech ma tą zniżkę na zdrowie, ale przecież po Hiszpanii lata mnóstwo turystów... Po co w takim razie ludziom problem robić?!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:24 

niebieski
Kojarzę, że przy zakupie biletów Hiszpania->Hiszpania wyskakuje okienko z pytaniem czy jesteś rezydentem. Sądzę, że na 99% chodzi o to.

#7 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli zniżka Ci nie przysługuje po prostu kliknij na "anuluj" zamiast "OK" gdy wyskoczy okienko z pytaniem po wyszukaniu rezerwacji. Co za problem? Nie rozumiem tego tematu...
Kod:
EN: Click Ok if you are a resident of the Canary Islands/Balearic Islands, Ceuta region or a holder of a Spanish Large Family Certificate.
PL: Kliknik OK jeśli jesteś rezydentem Wysp Kanaryjskich/Balearów, regionu Ceuty lub posiadasz Certyfikat Dużej Rodziny Hiszpańskiej.

Ostatnio edytowany przez Chaykin, 03 Paź 2012 13:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:28 

niebieski
Łopatologicznie:

- wchodzisz na ryanair.com
- wybierasz miejsce przylotu, odlotu, daty
- klikasz przycisk Rezerwuj
- wyskakuje Ci okienko z pytaniem o rezydentów i rodziny
- czytasz ze zrozumieniem
- klikasz Anuluj
- loty wyszukują się bez zniżki

Ostatnio edytowany przez alav, 03 Paź 2012 13:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Chaykin napisał(a):
Co za problem? Nie rozumiem tego tematu...

Image

#10 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:39 

No... to ja też nie rozumiem. Przykro mi bardzo, ale mi po prostu nie wyskakuje ŻADNE okienko z pytaniem, czy jestem jakimkolwiek rezydentem czegokolwiek.

Jedyne miejsce w którym mogę zaznaczyć z jakiego jestem kraju przed zakupem biletu, to tabelka z ubezpieczeniem. I nawet tego próbowałam, tak żeby zobaczyć co się stanie, ale jak zaznaczyłam że jestem z Polski, to zniżka nadal była.

Gdzie konkretnie mam szukać tego okienka? Na stronie na której wpisuję imię i nazwisko? Wcześniej - tam gdzie się szuka biletów? Później - tam gdzie wpisuję dane karty? (Później w moim przypadku się nie da, bo kiedy wpisuję Extra Item Seat to nie mogę przejść do następnej strony).

Proszę o trochę wyrozumiałości, to jest dla mnie koszmarna sytuacja - muszę dolecieć z Portugalii do Szwecji na kurs, który mam już opłacony. Nie mogę lecieć normalnymi liniami, bo muszę wykupić drugi bilet dla instrumentu i po prostu mnie na to nie stać. Jak ja tego okienka po prostu jakimś cudem nie widzę, to trudno - widać dostalam ataku ślepoty.

Ale jak na razie próbowałam ten bilet kupić już kilkanaście razy - i próbowałam u znajomej na innym komputerze, i nic. Ani jej, ani mi żadne okienka z pytaniami nie wyskakują...

Proszę, jeśli moglibyście mi powiedzieć konkretnie, gdzie mam tego szukać, byłabym wdzięczna...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Przeciez juz Ci napisali dokładnie. Czemu po raz n-ty pytasz o to samo? Weź nerwosol, kilka wdechów, spokojnie, relaks. I zrób wg. punktów które kolega wyżej Ci opisał.

Gdybyś to zrobiła to bys się głupio nie pytała "w którym miejscu, gdzie wpisuje nazwisko, czy wcześniej".
Spokojnie.

#12 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:45 

No dobrze, dziękuję za bardzo miłe odpowiedzi i zrozumienie sytuacji. Na szczęście nie zrażam się, cieszę się że w ogóle ktokolwiek chce pomóc :)

A teraz łopatologicznie mój problem:

Wybieram miejsce, datę
Klikam rezerwuj
Wpisuję captchę (albo i nie, bo czasem się nie pojawia)
Nie pojawia się ŻADNE okienko z pytaniem o rezydenturę, więc nic nie zaznzczam i nie czytam ze zrozumieniem, bo nie ma czego.
Próbuję kupić bilet dla Extra Seat - nie wychodzi
Próbuję kupić bilet normalny - mogę kupić tylko ze zniżką
Piszę jeszcze raz, bo widać coś jest nie tak, jak być powinno.

Nie sądzę, żeby kogika kobieca i męska bardzo się tutaj rózniła.

Z ciekawości - spróbujcie wykonać rezerwację Porto Bruksela, na jakiś dzień ze zniżką. Mi po prostu się to okienko nie pojawia, i u koleżanki z mieszkania, która próbowała z belgijskiej strony i z innego komputera - też nie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:50 

niebieski
Przecież w Portugalii nie ma zniżek ustawowych. To, co Ci się pojawia jako Rabat cenowy, to tylko promocja Ryanaira. Występuje na większości kierunków.

Przed chwilą bez problemu doszedłem do płatności, trasa Porto - CRL, Sprzęt sportowy/instrumenty muzyczne/akcesoria niemowlęce - wybrałem instrument muzyczny, doliczyło 50 euro i voila.

#14 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:56 

No i własnie tej rady nie chciałam usłyszeć.

Ja nigdy nie zaznaczam opcji "sprzęt muzyczny", bo musiałabym instrument dać na bagaż. A jest za dużo wart, nie będę ryzykować, szczególnie że nawet nie jest mój, tylko wypożyczony mi z fundacji. Na stronie Ryanaira jest napisane, że dla skrzypiec, gitary i altówki kupuje się dodatkowe miejsce. W przypadku opcji "sprzęt muzyczny" oni nawet nie dają gwarancji, że mi instrument w jednym kawałku doleci, mają napisane że nie biorą odpowiedzialności...

No tak, może to i promocja Ryanaira - ale skutkuje tym, że nie mogę kupić biletu "Extra Seat"/ Jeśli chcę kupić Extra Seat, to dostaję informację:

Imię: W przypadku zakupu EXTRA miejsca, upust dla rezydentów/dużej rodziny hiszpańskiej nie obowiązuje – Prosimy o zarezerwowanie miejsca oddzielnie

Ale tej promocji nigdzie nie mogę odznaczyć. Dlatego tutaj napisałam - poza tym, jak byk jest napisane że to promocja dla rezydentów hiszpańskich, a ja lecę z Porto. Więc o co chodzi? Poza tym, skoro tak piszą, to teoretycznie posiadając bilet z tą zniżką powinnam im pokazać dokument o rezydenturze... lecąc z Porto! Ale to dla mnie nie jest problem, mogę nawet karę zapłacić, ja tylko chcę bilet kupić dla instrumentu...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Paź 2012 13:57 

dokladnie tak, jak pisze alav. instrument muzyczny to koszt 50 euro za odcinek. pzdr

moze sprobuj w ten sposob http://www.ryanair.com/en/questions/can ... rge-person

Ostatnio edytowany przez mariuszklubczuk, 03 Paź 2012 14:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Paź 2012 14:02 

niebieski
Ok. Masz rację, udało mi się to powtórzyć, opierając się na tej instrukcji:

http://www.ryanair.com/en/questions/can ... rge-person

Pozostaje Ci chyba kontakt z infolinią. Swoją drogą, jesteś pewna, że w ten sposób możesz przewieźć instrument? Wydaje mi się, że Extra seat to jest usługa dla osób o niestandardowych gabarytach (hehe), a nie do przewozu niestandardowego bagażu.

#17 PostWysłany: 03 Paź 2012 14:03 

A mi się zarzuca brak czytania ze zrozumieniem.

Nie dam instrumentu wartego 30 000 euro na bagaż!!! Proszę, to nie jest mój pierwszy lot Ryanairem, tylko pewnie z pięćdziesiąty. I zawsze wykupuję Extra Seat dla instrumentu, i sadzam go sobie obok mnie. I nigdy nie było problemu, do momentu pojawienia się "hiszpańskiej zniżki w Porto"...

Czyli zaczynam podejrzewać, że to jest jakaś anomalia i coś jest nie tak. Pytanie tylko, czy mają błąd na stronie, czy po prostu coś zmienili i teraz już nigdy nie będę mogła wziąć Extra Seat...
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Paź 2012 14:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Już wiem o co biega. ;) Wpisz tak:
imię: EXTRA SEAT
nazwisko: FOR INSTRUMENT

będzie OK. Wszystko przez gówniany system rezerwacji Ryana.

#19 PostWysłany: 03 Paź 2012 14:08 

Cóż no, dziękuję. Fajnie wiedzieć, że jednak nie mam problemu z oczami/mózgiem/logiką.

Tak, jestem pewna. W innym miejscu na stronie jest napisane, że w przypadku instrumentów muzycznych o mniejszych wymiarach, takich jak gitara, skrzypce, altówka, wykupuje się Extra Item Seat, na który nie przysługuje bagaż podręczny.

Swoją drogą, jeśli ja dostałam tam komunikat o hiszpańskiej rezydenturze, to ciekawa jestem co ze wszystkimi, którzy kupili bilety z tą zniżką jednego euro - ciekawe, czy ktoś od nich będzie wymagał dokumentu potwierdzającego zasadność zniżki. Ale to jest na pewno nielegalne.
mod - Lacze serie potow w 1 i na przyszlosc prosze o edytowanie w przypadku dopisywania
---------------------
Serio?!?!?

Dzięki Chaykin! Zaraz to sprawdzę, mam nadzieję, że zadziała! :)
------------------------

Tak, tak, tak! Dzięki, dzięki :) Dzięki stokrotne, bo już myślałam, że się z nerwów pochoruję!

Niestety, nie-muzycy rzadko kiedy się domyślają, jaki to jest stres latać z instrumentem. I jak mi tu Ryanair nagle taki numer wyciął, to myślałam, że zejdę!

:)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Paź 2012 19:47 

Zbanowany
niebieski
a tak z ciekawosci: co to za instrument warty 30tys. euro?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości