Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 58 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Warszawa Modlin
#1 PostWysłany: 16 Sie 2012 13:41 

zapinio napisał(a):
Minął miesiac funkcjonowania lotniska w Modlinie.
Jest tak jak przewidywałem tzn. totalna porażka.

Ilośc odprawionych pasażerów w pierwszych tygodniach działania jakoś przeczy temu co napisałeś.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 16 Sie 2012 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
Maciek25 napisał(a):
zapinio napisał(a):

Ilośc odprawionych pasażerów w pierwszych tygodniach działania jakoś przeczy temu co napisałeś.
Oprócz ilości liczy się też jakość i punktualność tych odpraw... A z tym akurat są jeszcze dalecy od ideału.

#3 PostWysłany: 16 Sie 2012 14:46 

Oczywiście ze jest zapewne duzo rzeczy które można poprawic ale absolutnie nie mozna mówic o totalnej porazce. Lotnisko ruszyło, działa (w przeciwienstwie do takiego BER) i pasażerowie nie uciekają z przestrachem w oczach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Sie 2012 14:57 
Awatar użytkownika

srebrny
zapinio napisał(a):
Wystarczy poszukać w necie opinii osób dotknietych koniecznością/wyborem lotu z/do Modlina i daje to obraz totalnej ,typowo postprlowskiej ,komuszej inwestycji i takiegoż stosunku do nieszczęśników-pasażerów.
Już relacje z dojazdu stawiają włosy na głowie.Pociągi Warszawa-Modlin spóźniające się po kilkadziesiąt minut.
Jest SUPER.

opóźnienia pociągów to też wina zarządców lotniska ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Sie 2012 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Rozumiem że bezcłówki dalej nie ma?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Sie 2012 19:02 

Hmm, ja rozumiem że nie wszystko na tym lotnisku jest jeszcze jak w zegarku ale hejtowanie nic tutaj nie pomoże, po za tym jest ton tak mocny że czasem mam wrażenie że niektóre posty są pisane przez konkurencję... Po luksusy zapraszamy do Chopina!!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Sie 2012 10:31 
Moderator forum

zbieram tu różne uwagi z wątku o dojezdzie mówiące raczej o stanie obsługi
viewtopic.php?f=38&t=9464&p=139472#p139472
posty pisane po 6 VIII przeniosłem i włączyłem do tego wątku, są na "wcześniejszych" stronach
Hubik napisał(a):
Asior88 napisał(a):
Dołączam się do pytania powyżej. Oraz mam kolejne, czy lotnisko w modlinie zainwestowało już w wagi do bagażu podręcznego, tzn czy ważą bagaż podręczny przed wejściem na pokład samolotu. Będę wdzięczna za odp.
Leciałem z Modlina w ostatni piątek i żadnej wagi nie widziałem, są tylko koszyki Wizza i Ryanaira. Ja leciałem Wizzem i nawet wymiarów nie sprawdzali ;)

calvis napisał(a):
Leciałem w poniedziałek do Budapesztu o 16:10, powrót wczoraj 16:50.

Wrażenia:
+ ładne pociągi do Modlina, punktualne i jedzie się bardzo przyjemnie (rozkład na stronie PKP)
+ autobus lotniskowy bez problemu (bilet można kupić w kasie bądź w autobusie)
+ dworzec w Modlinie pięknie odnowiony
+ terminal prosty, ale niczego mi nie zabrakło (nie wiem czy już jest kantor, ale bankomat działa)
- biletu na pociąg ani na autobus nie można kupić za euro ani zapłacić kartą (mnóstwo cudzoziemców miało z tym problem)
- beznadziejna informacja na stacji w Modlinie - odjeżdża stamtąd dużo pociągów, do Zachodniej, Gdańskiej, na Chopina etc., ale ja np. (mimo, że mieszkam w Warszawie) nie byłem w stanie bezpośrednio wywnioskować jak dojechać do Centralnej - a co gdy ktoś nie jest "stąd"? Dodatkowo pani w okienku nie zna słowa po angielsku.
- wołający o pomstę daszek przed terminalem w Modlinie - nie chroni ani przed słońcem (jest z przezroczystego szkła), ani przed deszczem (jest zrobiony z płyt, między którymi są duże przerwy i woda leci na głowę). Co za idiota to wymyślił?
- zauważyłem wychodzącą spod farby rdzę na niektórych belkach, z których zbudowany jest "szkielet" terminala - niedoróbki wykonawcy, które ktoś po prostu olał
- błędy w angielskich podpisach na mapie terminala - aż przykro patrzeć

Ogólne wrażenia pozytywne - nie miałem żadnych problemów - ale z nutką żenady.

Pan napisał(a):
Kilka moich uwag o Modlinie. Miałem szczęście/nieszczęście być królikiem doświadczalnym Wizzair - przenieśli nam lot z Okęcia do Modlina w niedzielę 15.07. a wracałem w środę, 18.07.
1. Na wejściu szampan i breloczek, ale po długim oczekiwaniu na otworzenie przejścia graniczno/kontrolnego. Kontrola (już nie Straż Graniczna a agencja ochrony) na pewno nie miała praktyk na Okęciu. Ślamazarna i trochę jakby niedorobiona.
2. Wylot opóźniony o 15 minut, bo ktoś zaparkował samochód obsługi lotniskowej za samolotem, no i kapitan uprzejmie przepraszał, że nie może włączyć silników, dopóki zawalidrogi nie usuną.
3. Powrót - przegonili nas kilkaset metrów z samolotu do wejścia - projektant lotniska wybitnie się nie spisał. Porównuję lotnisko w Modlinie z tym z Wrocławia - tamto to cud architektoniczny przy modlińskim.
Dziwne wrażenie robią ochroniarze z pałkami pilnujący pasażerów wysiadających z samolotu.
4. Autobusy ZTM/MPK/?- nie można się porozumieć z obsługą po angielsku, konduktorka usadowiona na pierwszym siedzeniu liczy na palcach po angielsku, próbując wyjaśnić, ile bilet kosztuje. Kolejka okropna. Nie można płacić w euro. Na szczęście kierowca nie przejmuje się wydawaniem biletów i otwiera po 10 minutach wszystkie drzwi. Dzięki temu mieści się w rozkładzie jazdy.
5. Autobusy Wizzair - nie są oznakowane/malowane odpowiednio, pasażerowie z zagranicy, mający wykupiony bilet na przejazd do Warszawy wsiadali do autobusu komunikacji miejskiej.
6. Stacja kolejowa - toaleta jest - ale w planach, kasjerka nie zna angielskiego. Brak czytelnych oznaczeń, zarówno po polsku jak i angielsku, jakim pociągiem gdzie dojechać, brak wind/podjazdów dla ludzi niepełnosprawnych/z bagażami.

Ogólnie jestem mocno rozczarowany zarówno infrastrukturą jak i obsługą około/lotniskową. Choć trzeba przyznać, że sam terminal jest ciut lepszy niż Etiuda.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Sie 2012 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
"Ochrona" to chyba żart. Nawet w Biedronce wyglądają lepiej :). Te pałki i te ich uniformy to poziom światowy :)

#9 PostWysłany: 22 Sie 2012 21:22 

edytinha napisał(a):
Polecam lotnisko dla tych, ktorzy nie maja wyboru...

Kolejka nowa, czysta i klimatyzowana, co z tego jesli jezdzi czasem co dwie godziny!!! Obsluga jak z lapanki, zupelnie przypadkowi ludzie. To bieganie i sciganie sie po plycie lotniska, czekanie 20 min przy lancuchach... Dla wytrwalych!!! Na dzien 19.08.2012 zaden sklep nie jest otwarty. Kolejki sa spore ale jakos w miare sie wszytko rozchodzi. Zastanawiam sie tylko, dlaczego to lotnisko nazywa sie Warszawa Modlin. 3h20 zajelo mi ostatnio dotarcie z lotniska do domu (mieszkam blisko metra).

Jakoś lotnisko w Luton czy Stansted nazywa się Londyn a jest oddalone jeszcze dalej niż Modlin a nikt nie narzeka.
Powtórzę to co powtarzałem, zapraszam na Okręcie Lufą, tam zawsze będziesz w 100% traktowany po królewsku i nie będzie (jak to nazwałaś) łapanek za bagaż podręczny a autobusik podwiezie cię na płycie 10m.
Można dojechać pociągiem i chyba 3 przewoźnikami autobusowymi, trochę droższymi ale cóż.
TO LOTNISKO LOWCOSTOWE!!! LUDZIE ZROZUMCIE TO!!!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Sie 2012 21:29 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Pacjonek napisał(a):
TO LOTNISKO LOWCOSTOWE!!!

Myślę, że to akurat ma mało do rzeczy, szczególnie jeśli chodzi o komunikację.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sie 2012 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Zero sklepów na tym lotnisku, check-in w ostatniej chwili otworzony dosłownie 20 minut orzed wylotem samolotem, 2 panie obsługujące na zmiane 4 bramki, kontrolna celna traktująca każdego jak taliba, na bagaż przy powrocie czekaliśmy 30 minut jak nie więcej. Do tego to lotnisko wygląda jak hala odprawiająca bydło na rzeź. Oj trzeba mieć dużo cierpliwość na tym lotnisku.

Ostatnio edytowany przez pegie84, 22 Sie 2012 21:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Sie 2012 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
@Pacjonek

korzystam z wielu lowcost'owych lotnisk i niestety Modlin jest w tej chwili na końcu listy...
wyrozumiałość można mieć, ale ona tez ma swoje granice
jak na razie początki mają marne, z czasem pewnie się tez to zmieni, ale nie możesz zabronić ludziom krytykować, by wyładować swój żal
bez krytyki nie będą próbowali zmienić nic, tylko ogłaszali swoje 'sukcesy'

bo co by nie mówić, jak ochrona na x-ray każde osobno wyjąć każdy telefon, aparat małpkę itd... oczywiście można robić jak ja i ich kompletnie zignorować, ale załóżmy, że mam wyższy poziom asertywności niż przeciętny, czy początkujący pasażer
widać z daleka, że są dalecy do jeszcze do poziomu innych lotnisk lowcostowych
i wygląda to tak jakby nikt z obsługi lotniska nigdzie nie latał i nie wiedział jak to wygląda na innych lotniskach
życzę im powodzenia, ale muszą jeszcze dużo zmienić, a to, że budując lotnisko nie walczyli skutecznie o rozpoczecię budowy bocznicy, żeby był dojazd bezpośredni, tylko dali się zagłuszyć zielonym... cóż... wszyscy to teraz odczuwamy i mamy być prawo niezadowoleni
nie jest tak, że wszystko co tanie ma się przyjmować bezkrytycznie, tylko dlatego, że tanie, tak to nie działa
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Sie 2012 21:53 

czy ktoś z narzekających był na lotnisku w Turku (terminal międzynarodowy)? Jak wypada Modlin w tym zestawieniu?

mod
-bez związku z Turku- doklejam z
viewtopic.php?f=15&t=17285&start=30

pegie84 napisał(a):
Zero sklepów na tym lotnisku, check-in w ostatniej chwili otworzony dosłownie 20 minut orzed wylotem samolotem, 2 panie obsługujące na zmiane 4 bramki, kontrolna celna traktująca każdego jak taliba, na bagaż przy powrocie czekaliśmy 30 minut jak nie więcej. Do tego to lotnisko wygląda jak hala odprawiająca bydło na rzeź. Oj trzeba mieć dużo cierpliwość na tym lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Sie 2012 22:33 

niebieski
Oglądając lotnisko widać, że polscy managerowie je opracowywali. Od razu widać rózne niedopracowania:
-> zaniżone wynagrodzenia 1100 -1700 zł. miesięcznie dl os. z kontroli biletowo-bagażowej oraz ochrony za etat czyli najmniejsza średnia krajowa Efekt jest taki, że momentami na lotnisku mamy osoby pracujące tutaj z przypadku.

-> Naganiacze taksówki kręcący się po terenie lotniska. Ochrona nic sobie z tego nie robi.

-> Nadmiernie reglamentowany system dostępu do lotniska. Mam na myśli sprawę firm, które mogą dojeżdżać na lotnisko. Dla mnie jest to chore. Że od górnie ustala sie kto ma prawo podjechać. Jedynym kryterium jest zarobek dla lotniska. Na szczęśie niektórzy tańsi taksówkarze dowożą pasażerów i stoją na parkingu długoterminowym na terenie lotniska i tam oczekują na kolejnych klientów.

-> brak dogrania szczegółów np ławki przed wejściem. W ostatnią sobotę siedziałem na trawce, gdyż nie było wolnych ławek. Po drugie można był zrobić po prawej stronie patrząc frontem na lotnisko także łąwki, aby osoby oglądające odloty swoich bliskich mogły usiąść. Jak byłem to nawet Panowie policjańci podjeżdzali radiolką, aby oglądać odloty samolotów ;)

-> To co mnie najbardziej wkurza to chaos informacyjny. Jeżeli wysyłam maila do Pani rzecznik to mam prawo oczekiwać odpowiedzi. Normą jest czas na odpowiedz 24 H. Tutaj na niewygodne pytania wogóle nie otrzymasz odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Sie 2012 08:01 

Faktem jest, ze czesciej uzywam Luft niz low-costowych lotnisk, ale jakichs 10 juz odwiedzilam, i zawsze nawet jesli nie ma kolejki pod terminal, to jest porzadny autobus zawsze zsynchronizowany z odlotami/przylotami samolotow. W Brazylii lowcostowy AZUL zapewnia ludziom dojazd bezplatnym luksusowym autokarem, a podczas malutkiego deszczyku obsluga lotniska rozdaje parasole przy wyjsciu z samolotu, przy czym do przejscia po plycie jest jakies 50m a nie 500m (tylko nie zarzucajcie mi, ze jestem kiepska w szacowaniu odleglosci).

Oczywiscie nalezy sie cieszyc z kazdej nowej inwestycji, poniewaz zawsze stwarza to jakas tam konkurencje. Tylko ten dojazd... Co z tego ze sa inne pociagi, kiedy z powodu ogromnego tloku nie mozna do nich wsiasc i trzeba czekac na kolejke, a te wysokie schody i brak wind to juz jest nieludzkie. Nie wszyscy moga podrozowac na tygodniu, kiedy jest luzniej.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Sie 2012 08:43 
Awatar użytkownika

niebieski
edytinha napisał(a):
W Brazylii lowcostowy AZUL zapewnia ludziom dojazd bezplatnym luksusowym autokarem, a podczas malutkiego deszczyku obsluga lotniska rozdaje parasole przy wyjsciu z samolotu, przy czym do przejscia po plycie jest jakies 50m a nie 500m (tylko nie zarzucajcie mi, ze jestem kiepska w szacowaniu odleglosci).

Nie byłem wiec spytam - czy tam czasem lowcosty nie kosztują, na nasze, jakies pare stowek (w promocji)? U nas w promocji mozna i za 1zł czy mniej wiecn a czyms to trzeba odbic..

Przy czym tak jak mowie, nie bylem, pytam :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 23 Sie 2012 10:17 

Niva napisał(a):
radzę drugą godzinę podróży jeszcze w razie czego doliczyć.
Pociągi powinny jechać szybciej, ale za to Koleje Mazowieckie lubią się spóźniać na tej trasie.

A ja właśnie takiego podejścia nie mam i nie umiem go zaakceptować. Może jestem idealistką, może jestem naiwna, nie wiem.
Moim zdaniem jeżeli otwiera się lotnisko, to powinno się też zadbać o transport na nie. A w tym momencie jest tak, że trzeba właśnie doliczać sobie godzinę albo i więcej, bo nigdy nie wiadomo, czy pociąg przyjedzie a czas, ile będzie jechał i czy zdążysz na swój lot.
Nie powinno tak być. Jeżeli pociąg ma w planie napisane, że jedzie 45 minut, to powinien jechać 45-50 minut [oczywiście pomijam wyjątkowe sytuacje, wypadki, awarie], a nie od 45 minut do 2 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Sie 2012 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Ależ ja się z Tobą zgadzam. W idealnym świecie pociągi jeżdżą na czas, nie ma korków, wojen i głodu.
Ale prawda jest taka, że owszem, możesz skoczyć do dyrekcji lotniska lub Kolei Mazowieckich i powiedzieć im, że tak być nie powinno bo to nie profesjonalne. Na pewno bardzo się przejmą i oddadzą ci kasę za bilet na lot, na który się spóźnisz wyjeżdżając 'na styk'.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Sie 2012 13:51 

sylwia_pl napisał(a):
nie jest tak, że wszystko co tanie ma się przyjmować bezkrytycznie, tylko dlatego, że tanie, tak to nie działa

To jest moim zdaniem kluczowe zdanie w dyskusji. Są obszary, w których oszczędności są dosyć oczywiste (architektura lotniska, udogodnienia na samym terenie lotniska, może nawet ta nieszczęsna bocznica kolejowa). Są też takie, które powinny po prostu być dobrze zorganizowane - niezależnie od tego że lotnisko jest "lowcostowe". I do nich należy obsługa pasażerów czy komunikacja. OK, za koleje mazowieckie nie odpowiada zarządca lotniska, ale chyba oczywiste jest że ma on znacznie większą siłę przebicia i wpływ na koleje niż indywidualni pasażerowie? Zresztą patrząc czysto biznesowo - jakbym prowadził własny biznes do którego byłaby fatalna komunikacja to wszelkimi sposobami bym się starał wpłynąć na jej poprawę, a nie siedział z założonymi rękami.

Koniec końców poprawa tych niedociągnięć jest w interesie Modlina jeśli chce pozyskiwać kolejnych pasażerów. Dlatego im częściej będziemy władzom portu o tym przypominać tym lepiej.

#20 PostWysłany: 23 Sie 2012 13:57 

Blackall napisał(a):
edytinha napisał(a):
W Brazylii lowcostowy AZUL zapewnia ludziom dojazd bezplatnym luksusowym autokarem, a podczas malutkiego deszczyku obsluga lotniska rozdaje parasole przy wyjsciu z samolotu, przy czym do przejscia po plycie jest jakies 50m a nie 500m (tylko nie zarzucajcie mi, ze jestem kiepska w szacowaniu odleglosci).

Nie byłem wiec spytam - czy tam czasem lowcosty nie kosztują, na nasze, jakies pare stowek (w promocji)? U nas w promocji mozna i za 1zł czy mniej wiecn a czyms to trzeba odbic..

Przy czym tak jak mowie, nie bylem, pytam :)

Rzeczywiscie nie spotkalam sie z biletami za 1zl, ale ludzi/pasazerow traktuje sie tam jak ludzi/pasazerow, a nie tak jak u nas, ze robia tanie lotnisko z tanimi biletami, ale musza sobie wozek z dzieckiem, torbe i walizke zawiesic na glowie aby wejsc po tych beznadziejnych schodach. Na stacji Sluzewiec sa przygotowane windy, ale po co je uruchamiac. Jesli chce sie komus podrozowac, to niech sie troche potrudzi... Caly problem polega na tym, ze niech to lotnisko bedzie wybudowane w polu, ale zapewnijmy przy tym sensowny dojazd do lotniska, a nie 3h20 jak w ostatnia niedziele. Reklamowany dojazd kolejka w 40 min z centrum to jakas bajka, pewnie by sie udalo samochodem w godzinach 1-4 rano...

Z drugiej strony zawsze znajda sie tacy, ktorzy maja czas, ktorym taki utrudniony dojazd nie przeszkadza i beda podrozowac czyhajac na bilety po 1zl.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 58 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości