Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Paź 2018 01:17 

Znalazłam na Hyperdia takie połączenie bez przesiadki i bez rez. miejsc.
9.00 Odawara (JR Tokaido LIne) for Koga
!0.28 Tokyo (Utsunomiya Line) for Koga
10.34 Ueno
I teraz mam kilka może głupich (dla bywalców pytań):
1) czy mogę bilet kupić poprzedniego dnia (gdzieś znalazłam,że chyba nie można dla połączeń krótszych niż 100km)
2) gdzie (automat czy okienko) i jak kupić ten bilet, czy są angielskie napisy w automatach w Odawarze? A jak mapka z cenami będzie po japońsku to polegać na cenie z hyperdia?
3) czego szukać na wyświetlaczu: Odawara-Tokio czy Odawara-Koga czy Odawara- Ueno czy może tylko Koga? I jak długo przed odjazdem pojawi się info na który peron mam iść?
4) czy mogę na ten sam bilet pojechać pociągiem wcześniejszym albo późniejszym?
Liczę na Ciebie Aso :)
 Profil Relacje PM off  

Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN
Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩 Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 16 Paź 2018 20:31 
Awatar użytkownika

niebieski
1. Bilet na przejazd pociągiem kategorii Local (Futsu) lub Rapid (Kaisoku), czyli takim który nie należy do żadnej kategorii pociągów dalekobieżnych, rzeczywiście musisz kupić w dniu podróży, jeżeli trasa nie przekracza 100 km. Bilet będzie miał nadrukowaną datę i nazwę stacji, na której dokonano zakupu.

2. Zakupu biletu można dokonać zarówno w automacie jak i w kasie, jakkolwiek w przypadku takich lokalnych pociągów prawie wszyscy korzystają z maszyn, bo tak jest szybciej. Wszystkie automaty powinny mieć możliwość wyboru języka angielskiego, chociaż należy znać cenę przejazdu na danej trasie, żeby wskazać ją na ekranie maszyny. Ceny odczytuje się ze schematów na stacjach, które czasami mają transkrypcje nazw stacji na alfabet łaciński, a czasami są tylko po japońsku. Jeżeli będziesz miała kłopot ze znalezieniem odpowiedniej ceny, możesz poprosić o pomoc jakiegoś Japończyka albo rzeczywiście sprawdzić wcześniej koszt na hyperdia.com. Ceny według hyperdia.com są wiarygodne i aktualne, nie spotkałem się jeszcze nigdy z żadnymi rozbieżnościami.

3. Na stacjach, z których odjeżdża bardzo dużo pociągów, takich jak Ueno lub Tokyo, są liczne wyświetlacze, na których pociągi są pogrupowane według nazw linii kolejowych i kierunków jazdy. Należy poszukać wyświetlacza z nazwą Twojej linii kolejowej (np. Tokaido Line) i tam wyszukać właściwy pociąg kierując się godziną odjazdu i nazwą stacji końcowej. W przypadku takiego pociągu jak Twój, który formalnie kończy trasę na stacji Tokyo, a potem pod zmienioną nazwą jedzie dalej, prawdopodobnie w opisie będą podane zarówno Tokyo i Koga. To z jakim wyprzedzeniem zostanie wyświetlona informacja o pociągu wynika z częstotliwości odjazdów i pojemności tablicy.

4. Po przejściu przez bramki możesz wsiąść w dowolny pociąg (Local lub Rapid) i przejechać do stacji docelowej dowolną trasą, z dowolną kombinacją przesiadek i o dowolnej porze w dniu ważności biletu, o ile wyjdziesz ze strefy biletowej dopiero przez bramki stacji docelowej.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Paź 2018 23:44 

Bardzo dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Paź 2018 00:10 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
W automacie bedzie szybciej. Widzialam na tej stacji kolejki do kasy, za to brak ludzi przy automatach.

#5 PostWysłany: 17 Paź 2018 18:03 

Nie mam jasności z tym automatem jaka jest kolejność:
1- wybieram moją kwotę
2- wkładam pieniądze
3- wyskakuje bilet i reszta
Czy tak ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Paź 2018 19:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Spokojnie. ;) Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś miał kłopot z obsługą takiej maszyny.

Jeżeli jesteś bardzo dociekliwa, możesz obejrzeć filmik instruktażowy:

Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Paź 2018 00:14 

Czyli dokładnie tak jak myślałam. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość