Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 27 Maj 2014 22:15 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 46 405
niebieski
Warto było czekać na tak ciekawą relację:]

Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️ Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️
Zakintos all inclusive za 1820 PLN ☀️💙 Słoneczne last minute w ⭐⭐⭐⭐ hotelu na pięknej greckiej wyspie 🏊‍♂️🌴 Zakintos all inclusive za 1820 PLN ☀️💙 Słoneczne last minute w ⭐⭐⭐⭐ hotelu na pięknej greckiej wyspie 🏊‍♂️🌴
#22 PostWysłany: 27 Maj 2014 22:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Czekam na dalszą część! Jest super. Liczę na kolejne praktyczne informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 27 Maj 2014 23:10 
Site Admin

janeczek napisał(a):
Witam
Mam do Ciebie 2 pytanka dotyczące Andaluzji.
1.Auto w Maladze wypozyczałeś bezposrednio na lotnisku czy przez internet. Potwierdzam ,że rzeczywiście trudno wyszukac wypożyczalnie która rozlicza paliwo w sytsemie bierzesz i oddajesz auto z pełnym bakiem paliwa ( ewentualnie z tym samym stanem)
2. El Chorro -czy tam w wąwozie można zobaczyć atrakcje bez sprzętu specjalistycznego ?

Tak jak wspomniałem auto wypożyczałem przez internet, korzystając z tej firmy http://www.rentacar-s.com/default.asp
Czy mogę ją polecić to się jeszcze okaże ;) O czym będzie dopiero pod koniec relacji

Jeśli chodzi o drugie pytanie to nie, w samym wąwozie bez uprzęży nic nie zobaczymy (można ewentualnie nielegalnie pójść torami kolejowymi dla dobrego widoku z drugiej strony - torami rzadko bo rzadko ale jeżdżą pociągi, więc nie polecam). Ale jest pieszy szlak który wiedzie nad wąwóz (zaczyna się z tego samego miejsca co ścieżka wiodąca na wspinaczkę - wybieramy po prostu drogę w prawo do góry, a nie w lewo), oferując panoramiczny widok. No i można podejść do samej ścieżki króla, nie wchodząc na nią, i zobaczyć to cudo z bliska. Ponadto wspomniane jezioro Embalse del Conde de Guadalhorce znajduje się tuż obok (7km), także parę atrakcji jest też dla osób nie wspinających się.

#24 PostWysłany: 28 Maj 2014 06:54 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Washington klasa. Dzięki za relację i wskazówki praktyczne. Sam wybieram się do Brazylii i dzięki twojej relacji wiem, że będzie to udany trip.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 28 Maj 2014 07:55 

Washington a jak blisko wąwozu da się podjechać. Widzę jednak że warto tam się wybrać bo można sobie pospacerować - ile czasu trzeba na to przeznaczyć

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 28 Maj 2014 08:16 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 36 462
Świetnie się czyta, dzięki za relację! Czekam na dalszy ciąg, ciekawe czy pojawi się w końcu jakiś "zgrzyt" w tym pięknym jak dotąd obrazku ;)
Sama się zastanawiam nad nauką kitesurfingu w Brazylii, ale ceny niezbyt zachęcają...
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 28 Maj 2014 08:44 

Relacja świetna! Brazylia piękna, ale Hiszpania bardzo mnie zauroczyla i następna podróż spróbujemy tam zaplanować. A ile kosztował lot do Malagi?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:00 

Również jestem oczarowana i czekam na ciąg dalszy. Przy okazji szukam lotów do Andaluzji ;)
 PM off  

#29 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:01 

Jak rozumiem samochód odbierałeś na lotnisku w Maladze ?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
srebrny
Za twoje relacje lecą ode mnie okejki w ciemno :) Mógłbyś napisać ile zapłaciłeś za WMI-RYG i RYG-AGP? Interesuje mnie też mocno całe zestawienie kosztów, no, ale na to pewnie będę musiał wytrwać do ostatniej części relacji :cry:

#31 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:29 
Site Admin

Pod wawoz sam podjechac sie nie da, po zaparkowaniu samochodu trzeba przejsc sie jakies 15min (bedzie zakaz wjazdu, ale to chyba bez roznicy czy lamiemy 2 zakazy czy 1 ;) ). Oczywiscie jest tez widok z drogi z drugiej strony rzeki, tu mozna nie wysiadac z auta ;) , ale to nie to samo. Jesli chcemy zobaczyc wawoz bez wspinaczki to godzinka powinna nam starczyc spokojnie.
Lot do Malagi z powodu majowkowego terminu kosztowal sporo, 231zl (sporo bo jesli czytacie strone glowna to wiecie ze czesto zdarzaja sie loty RT za 300zl, a czasami taniej). O kosztach i ile cala wycieczka wyniosla bedzie obszernie oczywiscie w podsumowaniu.
Samochod jak pisalem odbieralem z lotniska, tak duzo latwiej znalezc tanie auto, na i przy lotnisku znajduje sie najwiecej wypozyczalni.

Co do samej Brazylii to zgrzyt bedzie, jednak jeszcze nie w dzisiejszej czesci, potrzymam Was jeszcze troche w niewiedzy ;)

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#32 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:33 
Awatar użytkownika

Loty: 75
Kilometry: 233 495
Hej, napiszę trochę o wąwozie El Chorro bo to miejsce naprawdę niesamowite. Byłem tam już kilka razy i zawsze, za każdym razem towarzyszyły nam kosmiczne emocje. Co do parkowanie najbliżej wąwozu to są 2 możliwości. Do wąwozu można dostać się z dwóch stron - od północy (od strony jeziora/zalewu Guadalahorce) wtedy trzeba zostawić auto przy drodze MA-444 w okolicy Restaurante El Kiosko i spacerkiem dochodzimy do wejścia do wąwozu od strony zapory/tamy. Gdy byłem tam ostatnio to samo wejście było zakratowane, ale dało się przez nie przejść i można było wejść w głąb wąwozu. Drugi dojazd od południa, który prowadzi do najbardziej spektakularnej części wąwozu to dojazd od strony miejscowości El Chorro. Auto można zostawić przy campingu Alberque Camping El Chorro. Następnie kierujemy się w stronę wąwozu - po prawej stronie mamy linie kolejową. Najlepiej zaopatrzyć się w jakąś roboczą mapkę i wtedy nie ma problemu z dotarciem. Samo wejście do El Chorro odbywa się przez most kolejowy i tunele - trzeba tylko uważać na pociągi, bo te jeżdżą tam naprawdę szybko. Można również wejść już na trasę (kładki i ich pozostałości) na lewo od mostu ale to jest tylko fragment ścieżki Camino El Rey. Poniżej kilka zdjęć.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:36 

A ile czasu zajmie ten szlak pieszy który prowadzi nad wąwóz ?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:44 
Awatar użytkownika

Po przejściu przez most i tunele należy skręcić w lewo i stromym zboczem zejść aż do rzeki płynącej w dole wąwozu. Po jej przekroczeniu skierować się w górę - tam widać już fragmenty ścieżki Camino El Rey. Wejście oczywiście jest zakratowane :) no ale.... Trasa prowadzi aż do mostu widocznego od strony miejscowości El Chorro. Przed zakratowanym wejściem można również wejść w wykuty w skale tunel, który prowadzi do wyjścia w skale nieopodal mostu, o którym mowa powyżej. Ścieżka gdy ja byłem tam ostatnio - 2010r. była częściowo zapadnięta, niektórych fragmentów nie było wcale, pozostały jedynie podpory metalowe. Na całej długości rozpięte były poręczówki tak by można było się wpiąć. Pierwszym razem byłem tam co prawda bez uprzęży i tez dało radę ale poruszaliśmy się po trasie bardzo wolno :), będąc w zasadzie przyklejonym plecami do ścian. Niewiem jak to będzie teraz po remoncie trasy ale mocno polecam to miejsce to to naprawdę coś niesamowitego :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 28 Maj 2014 09:50 
Awatar użytkownika

Na całą wycieczkę spokojnie można przeznaczyć pół dnia lub nawet cały. Dojście od campingu Alberque Camping El Chorro do mostu przed wąwozem zajmuje spokojnie idąc ok. 1 godziny. Jak już rozeznam jak to wrzucę zdjęcia (lub mogę bezpośrednio na maila) bo mam ich sporo ale coś nie chcą się załączać.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 28 Maj 2014 10:01 
Site Admin

I dlatego uwielbiam to forum, zawsze czegos nowego mozna sie dowiedziec :) Szkoda ze nie mialem wskazowek @tadeo przed wyjazdem

#37 PostWysłany: 28 Maj 2014 10:11 
Awatar użytkownika

:) ja już od dłuższego czasu zbieram się by opisać El Chorro oraz inne super miejsca w Hiszpani i Portugalii jak np. Quinta da Regaleira (Sintra) to jednocześnie pałac, kaplica, groty, rzeźby i obiekty w ogrodach. Widoczne są tam odniesienia do ezoteryzmu, alchemii, hermetyzmu, templariuszy, różokrzyżowców i wolnomularstwa. Całość jest dziełem włoskiego architekta Luigi Maniniego, choć rzeczywistym autorem koncepcji był ówczesny właściciel posesji: "kawowy" magnat Antonio Augusto Carvalho Monteiro, mason 33-go stopnia wtajemniczenia. No ale zawsze jakoś brakuje czasu.
Na marginesie to w tym roku zrobiliśmy (w trójkę z kumplami) również fajną trasę - 16 dniowy rejs na Południową Georgie i Antarktydę a potem 4 tygodnie Patagonia, Argentyna, Chile i na deser Brazylia z wodospadami Iguazu i Rio. :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 28 Maj 2014 14:20 

srebrny
Washington napisał(a):
I dlatego uwielbiam to forum, zawsze czegos nowego mozna sie dowiedziec :) Szkoda ze nie mialem wskazowek @tadeo przed wyjazdem

To i ja się podepnę pod relację Washingtona.
Mam także w miarę aktualne info odnośnie hoteli w Brazylii, a tu padły takie pytania.
W Brazylii byliśmy ciut wcześniej (01-08.05), zaliczając Sao Paolo, Foz do Iguacu i Rio.
W wątku o Iguacu (iguazu-falls-byl-ktos,257,28734&start=60) pisałem, że Accor ma weekendową promocję. Jak się ma przynajmniej srebrny status to jest 50% zniżka, jak się nie ma żadnego statusu to 30% (tu już się może nie opłacać).
Promocja jest dobra także z tego względu, że rezerwacje można odwołać do dnia przyjazdu, więc jak coś się w międzyczasie innego znajdzie, to nie ma straty.
Warunki:
Simply, stay from Friday to Monday or Saturday to Monday and get your guaranteed discount on all daily!
Members Le Club Accorhotels Classic; 30% off in daily rates from Friday to Monday. Minimum of 2 nights.
Members Le Club Accorhotels Silver, Gold and Platinum: 50% off in room rates from Friday to Monday. Minimum of 2 nights.
Wcześniej w Sao Paolo spaliśmy 2 noce w hotelu Holiday Inn Express Sumare Ave. z punktów (hotel był w poprzedniej edycji Pont Break'ów, więc ubyło tylko 5.000 punktów za noc, śniadanie za darmo, bo to Express).
Jak ktoś leci później niż w lipcu, to można liczyć, że w następnej edycji też jakiś hotel z Sao będzie na liście (są cztery, w Rio IHG nie ma żadnego) i się zaczaić. Choć moim zdaniem patrząc na bieżącą listę, to szanse, że znowu w tym roku będzie Sao Paolo, są małe.
W Rio 2 noce mieliśmy w hotelu Paysandu z travelpony (cena startowa 80 USD, wyszło po 45 USD-50 USD za 1 noc za dwuosobowy pokój ze śniadaniem z uwzględnieniem 35 USD na start i przy jednej nocy 10% zniżki, takiej jak w dniu dzisiejszym na travelpony).
Na ostatnią noc przenieśliśmy się do hotelu Othon przy lotnisku SDU, mieliśmy ranny lot właśnie z Santos Dumont do Sao Paolo.
To załatwiane było przez hotwire.com i wyszło w okolicach 100 USD. Wcześniej zrobiłem status match i za platynę w ich programie lojalnościowym dali nam pokój na ostatnim piętrze z super widokiem na Rio.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 28 Maj 2014 19:42 

Loty: 14
Kilometry: 90 771
niebieski
I wlasnie na Rio najbardziej czekam;)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 28 Maj 2014 23:16 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 323 307
niebieski
Czekamy na 3 część :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości