Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Lip 2012 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, ale trochę Ci się chyba pomieszały dwie sprawy - zdobycze cywilizacji i podnoszenie standardów bezpieczeństwa z obłąkańczym umiłowaniem własnych pociech i wyposażaniem ich we własny fotel na drogę. Według Ciebie to standard i obowiązek każdego rodzica - moim zdaniem obowiązek przewoźnika, jeśli już rozważać, kto o ten fotelik zadbać powinien.
Zabijaja nas choroby, wojny, agresja, papierosy i setki innych paskudztw - ja tam foteli ze sobą nie będę nosić i nikogo nie namawiam.

Twoja wypowiedź:
szkoda napisał(a):
To tylko swiadczy o tym, jak bardzo nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji.(...)
Karygodne jest, ze same nie chcecie wziac odpowiedzialnosci za bezpieczenstwo wlasnych dzieci w czasie podrozy, a wymagacie tego od kierowcow i przewoznika. Albo ktos nie dorosl do posiadania potomstwa, albo to jakas nowa moda (ostatnio wiele sie slyszy w mediach o takich rodzicach).
 Profil Relacje PM off  

Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎 Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎
Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
#22 PostWysłany: 20 Lip 2012 17:15 

nie tylko to się pomieszało ;)

nie wiem po co te filmiki, skoro jeśli tylko są pasy bezpieczeństwa w autobusie dziecko jest w nich zapięte ( pisałam że innych niż przez pas nigdy nie widziałam u nas), nawet czytać się postów uważnie nie chce, a jeśli nie ma, to pewnie mam nosić pasy ze sobą i zamontować swoje 8-)

moje starsze dziecię ma już 16 lat, normalnie cud... że jeszcze żyje
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Lip 2012 18:35 

jobi napisał(a):
Ok, ale trochę Ci się chyba pomieszały dwie sprawy - zdobycze cywilizacji i podnoszenie standardów bezpieczeństwa z obłąkańczym umiłowaniem własnych pociech i wyposażaniem ich we własny fotel na drogę. Według Ciebie to standard i obowiązek każdego rodzica - moim zdaniem obowiązek przewoźnika, jeśli już rozważać, kto o ten fotelik zadbać powinien.

W zadnym wypadku nie uwazam, ze obowiazkiem rodzica jest wyposazanie swojej pociechy w fotelik. Z bardzo prostej przyczyny - nikt nikogo nie zmusza do jazdy Polskim Busem, nikt nikogo nie zmusza do jazdy autobusem ktory ma pasy bezpieczenstwa, nikt nikogo nie zmusza do jazdy autobusem, a nawet nikt nikogo nie zmusza do jakiejkolwiek podrozy!
Wszyscy wkolo maja zal do Polskiego Busa, ze zdarza sie iz kierowcy wymagaja fotelika do przewozu dziecka. Nic w tym dziwnego, kierowcy zalezy aby wszystkich pasazerow dowiesc bezpiecznie do celu, a w razie jakiegos nieszczescia zminimalizowac jego skutki. Na tym samym zalezy przewoznikowi, producentowi autobusu oraz organizacjom ktore czuwaja nad transportem . Co z tego - skoro, jak widac powyzej, osoby ktorym NAJBARDZIEJ powinno zalezec na bezpieczenstwie wlasnych pociech, maja to gleboko w powazaniu?

Astarte napisał(a):
nie wiem po co te filmiki, skoro jeśli tylko są pasy bezpieczeństwa w autobusie dziecko jest w nich zapięte ( pisałam że innych niż przez pas nigdy nie widziałam u nas), nawet czytać się postów uważnie nie chce, a jeśli nie ma, to pewnie mam nosić pasy ze sobą i zamontować swoje 8-)

W samochodzie osobowym tez nie uzywasz fotelika dla dziecka, bo sa pasy? Brawo, postawa godna pochwaly.
Akurat jedyna osoba ktora nie czyta ze zrozumieniem postow jestes ty, w tym temacie napisalem od kiedy jest obowiazek montowania pasow bezpieczenstwa w autobusach.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 20 Lip 2012 18:59 

odniosłam się do tego, iż ciągle piszesz o niezapinaniu dziecka w autobusie...

szkoda napisał(a):
To tylko swiadczy o tym, jak bardzo nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji.
Tu mozesz zobaczyc co dzieje sie z pasazerami podczas uderzenia czolowego:

A tu, w 24 sekundzie, zobaczysz jak ludzie wypadaja przez przednia szybe:

Ale spoko, po co zapinac pasy, po co montowac foteliki, przeciez nic sie nie stanie.

i pisałam już wcześniej, że jeździmy codziennie busami w których zdarza się nadal brak pasów

to jest wątek o autobusach a nie samochodzie... jest niewielka różnica, choćby w przepisach jak i możliwości zamontowania fotelika

o co na to PB... (ale Pan jest najmądrzejszy)
cytat:
Zgodnie z regulaminem dziecko powinno odbywać podróż w foteliku bezpieczeństwo bądź na podstawce, ale z powodu wyposażone autokarów w 2 bądź 3 punktowe pasy bezpieczeństwa, praktycznie przejazd bez fotelika zostanie umożliwiony, natomiast w niedalekiej przyszłości będziemy tego wymagać, gdy autokary będą posiadać pasy tylko trzy punktowe.

Oczywiście myślimy również o wprowadzeniu autokarów w foteliki, natomiast jest to plan przyszłościowy.

o tym tez pisałam już wcześniej, o brakach możliwości montażu obecnie
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 20 Lip 2012 19:48 

Astarte napisał(a):
oi pisałam już wcześniej, że jeździmy codziennie busami w których zdarza się nadal brak pasów

Nie ma mozliwosci aby jakikolwiek autokar do komunikacji dalekobieznej wyprodukowany po 2006 roku nie mial pasow bezpieczenstwa na fotelach pasazerow. Jezeli tak jest, prosze zglosic to w Wydziale Ruchu Drogowego najblizszej Komendy Policji lub w Wojewodzkim Inspektoracie Transportu Drogowego.

Cytuj:
to jest wątek o autobusach a nie samochodzie... jest niewielka różnica, choćby w przepisach jak i możliwości zamontowania fotelika

Rece opadaja.
Po pierwsze nie ma zadnej roznicy w sposobie montazu fotelika.
Po drugie, czy naprawde nie rozumiesz faktu, ze fotelikow nie stosuje sie po to aby spelniac widzimisie kierowcy, przewoznika lub (co najgorsze) ustawodawcow ktorzy wymyslaja przepisy, tylko PO TO ABY ZAPEWNIC DZIECKU BEZPIECZENSTWO? Jezeli naprawde nie rozumiesz, jaka role dla bezpieczenstwa dziecka w podrozy odgrywa fotelik to poczytaj o tym. W internecie jest mnostwo artykulow na ten temat. Swoja role ogrywa tak samo, niezaleznie od tego, czy jest zamontowany w samochodzie osobowym, ciezarowym czy autobusie.

Nie wiem skad wzielas ten "cytat", jest on tak bardzo niespojny, ze ciezko wyciagnac z niego jakis sens. Regulamin jednoznacznie okresla stanowisko Polskiego Busa:

http://www.polskibus.com/terms-and-conditions napisał(a):
2.8 Przewoźnik ma prawo nie dopuścić do przewozu lub odmówić dalszego przewozu, w przypadku, gdy Pasażer:
(...)
c) będący rodzicem albo opiekunem podróżującym z dzieckiem nie zapewni dziecku fotelika ochronnego lub innego urządzenia do przewożenia dzieci, w przypadku gdy jest to wymagane,
(...)
3.2.3 W przypadku, gdy autokar jest wyposażony w pasy bezpieczeństwa dziecko do lat 12 nieprzekraczające 150 cm wzrostu, jest przewożone w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz warunkom technicznym. Rodzic lub opiekun podróżujący z dzieckiem zobowiązany jest do zapewnienia dziecku fotelika ochronnego. Dziecko powinno podczas całej podróży przebywać w zabezpieczonym foteliku ochronnym. Niestosowanie się do tego wymogu może skutkować odmową przewozu lub odmową kontynuowania Podróży przez Pasażera.

Tym samym koncze swoj udzial w tym temacie, jezeli przekonalem chociaz jedna osobe do tego, ze bezpieczenstwo dzieci jest wazniejsze niz niewygoda rodzicow to bardzo sie ciesze, jezeli nie to trudno - betonu samemu nie rozbije.
Pozdrawiam i zycze udanych podrozy.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Lip 2012 20:19 

Zaczęłam tą rozmowę od zdania, że nie pisze teraz o oczywistych kwestiach ( typu bezpieczeństwo itp...napisałam: nie chodzi mi o oczywiste kwestie, tylko o niemożliwość wykonania),jak widać jest to niezrozumiałe dla niektórych :roll:

ten cytat to jest odpowiedź Polskiego Busa na mojego maila i to już tez pisałam wcześniej, że cytuję ich wypowiedzi bez poprawiania błędów

Dużo fotelików wymaga pasów 3-punktowych do zapięcia....w autobusach jak i w części autobusów Polskiego Busa są pasy 2 - punktowe, to miałam na myśli...

niech Ci opadają...mi też opadły niestety
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 09 Sie 2012 11:41 

Ciekawe, czy ktoś z szanownych krytykujacych wybierając się na podróż z dzieckiem PB bierze ze sobą fotelik?
Generalnie to najbezpieczniej pozostac w domu, bo nawet fotelik nie jest GWARANCJĄ bezpieczeństwa...

To tyle.
Zwyrodniały ojciec pastwiący się nad córką jazdą bez fotelika. Acz w pasach (mimo że w autobusach sam nie zapinam).

#28 PostWysłany: 09 Sie 2012 12:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla rozluźnienia 2 fotki przedstawiające realia innego katolickiego kraju, gdzie dzieci kocha się tak samo jak u nas:

Załączniki:
pict0056.jpg
pict0056.jpg [ 148.47 KiB | Obejrzany 3845 razy ]
pict0346.jpg
pict0346.jpg [ 145.34 KiB | Obejrzany 3845 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Sie 2012 12:58 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
szkoda napisał(a):
Po pierwsze nie ma zadnej roznicy w sposobie montazu fotelika.

Jako ojciec dwóch synów i właściciel 4 różnych fotelików dziecięcych stwierdzam, że jednak różnica jest...:-)

#30 PostWysłany: 09 Sie 2012 13:08 
Awatar użytkownika

srebrny
PB ogłosił wczoraj na FB, że od teraz w każdym autokarze będą dwa foteliki na wyposażeniu :) Oczywiście zaraz zacznie się narzekanie: 'a co jeśli pojedzie trójka dzieci, albo więcej' :]

#31 PostWysłany: 09 Sie 2012 14:06 

Zbanowany
szymonpoznan1 i pisze to do wszystkich zainteresowanych : Jest inna mozliwosc : kilka dni przed podroza napiszcie maila na info@polskibus.com ze jedziecie z dzieckiem (nie zapomnijcie podac trasy , daty i godziny wyjazdu) i mozecie poprosic o zarezerwowanie fotelika dla was . Nie wiem czy to technicznie mozliwe - bo niby skad kierowca mialby wiedziec ze ta i ta osoba ma "rezerwacje" na fotelik ale sprobowac mysle mozna .
Nie pisze ze probowalem ale na FB ktos podal taki sposob ... Warto by sie przekonac czy to dziala
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 22 Sie 2012 09:28 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Sam aktualnie przerabiam podróż z 3 latkiem, jeden segment by PB (oczywiście środkowy), dlatego zapytałem bezpośrednio.
Odpowiedz otrzymana w 2 minuty :)
Cytuj:
Witam,
Uprzejmie informujemy, iż nie ma możliwości wcześniejszej rezerwacji fotelika. Każdy autobus wyposażony jest w 2 foteliki, wydawane przy odprawie. Bez fotelika również zostanie Pan wpuszczony na pokład autobusu.
Pozdrawiamy,
Zespół PolskiBus.com

#33 PostWysłany: 22 Sie 2012 10:00 

niebieski
No, ja na odpowiedź czekałam tydzień, w międzyczasie oczywiście pojechałąm.
Potwierdzam, są dwa foteliki w każdym - jechałam returny Katowice - Warszawa i dwa razy Warszawa Gdańsk. Nikt nie pyta o fotelik - nawet pasów nie sprawdzają, zresztą nie bardzo mieliby prawo, skoro w "naszych" autobusach na cztery osoby zwasze co najmniej jedna trafiła na padnięty pas. Co w momencie, gdy bus jet absolutnie ful oznacza, że nie zmienisz miejsca.
Pasy w piętrusach są trzypunktowe, wyższy zaczep jest tak wysoko, że nie ma szans, by objął dziecko nawet w foteliku, jeśli jest mniejsze - u mnie nie łapał się oczywiście czterolatek, nawet na foteliku, ale też siedmiolatka na poddupniku! Ja mam 1,75 wzrostu i dalej był dość wysoko. W jednopokładowych nie było problemu - pasy dwupunktowe.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości