Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Turbulencje
#1 PostWysłany: 26 Sty 2018 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
Witam :D
Przeżyliście pierwsze turbulencje? Jak sobie w takim czasie radzicie?
Chciałbym poczytać Wasze relacje z tym związane :)
Chciałbym zapytać doświadczone tutaj osoby, na których trasach w Europie jak i poza nią (na razie się nie wybieram poza Europę ;) ) występują turbulencje?
Na jakich trasach można je spotkać w Europie? Słyszałem że podobno często występują przy locie na Islandię. Prawda?

Ostatnio edytowany przez Abcn 26 Sty 2018 11:18, edytowano w sumie 2 razy
Literówka. Nie rozważasz przeredagowania twego postu?
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷 Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷
Namibia wzywa 🦒dzika przyroda czeka🐾 🏜️ Loty do Windhuk od 2254 PLN 🔥😍 Namibia wzywa 🦒dzika przyroda czeka🐾 🏜️ Loty do Windhuk od 2254 PLN 🔥😍
#2 PostWysłany: 26 Sty 2018 10:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Turbulencja może wystąpić na każdej trasie i jest zjawiskiem absolutnie zwyczajnym, z któym nie trzeba sobie w żaden szczególny sposób radzić.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Sty 2018 11:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Image

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 26 Sty 2018 11:02 

Martinuss napisał(a):
Jak sobie w takim czasie radzicie?

Głębiej usypiam. Nie lubię lotów, podczas których w ogóle nie trzęsie, czuję się nieswojo.
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Sty 2018 11:09 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Mnie uspokaja papierowa torebka na kolanach. Najlepiej już w wersji 3D czyli "nadmuchana" :)

A tak na poważnie to mi dość często trafiają się mniej spokojne loty z lądowaniem w okolicach Mediolanu - pewnie przez bliskość gór. Ale oczywiście to nie musi być regułą a jedynie moim "szczęściem"
Martinuss lubi ten post.

Temat postu: Re: Turbulencje
#6 PostWysłany: 26 Sty 2018 11:38 

ostatnio na trasie Doha-Berlin leciałem katarem i przy bezchmurnej pięknej pogodzie gdzieś nad Turcją kapitan nakazał personelowi usiąść i się zapiąć bo będą ,,heavy" turbulencje... po 5-10 minutach stewardesy wstały a samolotem nawet ciut ciut nie zatrzęsło :-)

Z mojego własnego doświadczenia wydaje mi się, że nad Azją bardziej trzęsie niż nad Europą, a najmniej trzęsie nad bliskim wschodem :-) Ale czynników jest dużo, nie tylko temperatura czy prądy powietrzne... jakiś znany tenisista np. wracał jakoś w tamtym roku do Paryża i jego samolot wpadł w dziurę i spadł kilkaset metrów pamięta ktoś szczegóły?
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Sty 2018 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
Pytam bo nie miałem okazji ich przeżyć gdyż latałem tylko z GD <-> WAW ;)
W jakim rejonie świata są bardzo nieprzyjemne podczas lotu?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Sty 2018 11:42 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W takim, gdzie ludzie dużo jedzą i piją, bo jak kołysze to to wszystko lata.
5 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 26 Sty 2018 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 315 989
platynowy
W 1998 r. Janusz Wójcik zabrał piłkarzy do Ameryki Płd. W Asuncion Polska przegrała z Paragwajem 0:4, a niemiłe wrażenia z wyjazdu utrwaliły się podczas powrotu, kiedy samolot wpadł w potężne turbulencje. Niektórzy piłkarze nabawili się wtedy urazu do latania.

"Tomasz Łapiński: - Latałem bardzo długo i w ogóle się nie bałem. Ale z czasem zauważyłem, że im częściej wsiadam do samolotu, tym częściej odczuwam lęk. Bo przecież z każdą podróżą rosło prawdopodobieństwo, że coś się wydarzy.

- I w końcu się wydarzyło…
- Nie pamiętam, który to był rok. Ale na pewno za kadencji Janusza Wójcika, kiedy kadra wracała ze zgrupowania w Chile. Godzinę po starcie przelatywaliśmy nad Andami i nagle samolot zaczął spadać. Po prostu runął ku ziemi - lecieliśmy bezwładnie w dół może kilometr, może więcej. Nie wiem, bo zgasły wszystkie ekrany. W ogóle nie czułem siedzenia, zawisłem na pasach. Ci, którzy nie zdążyli się zapiąć, uderzali głowami o sufit. Przerażenie i sceny nie do opisania…

- Ile czasu minęło zanim ponownie dał się pan namówić na wejście do samolotu?

- Dokładnie nie pamiętam, ale… mniej więcej godzinę.

- To gdzie tu strach?!
- Jeszcze podczas tego dramatycznego lotu, kiedy piloci jakimś cudem opanowali sytuację, wszyscy na pokładzie najnormalniej w świecie się upili. Po kilkunastu minutach zaprzestano sprzedaży alkoholu. Przed nami było jeszcze 10 godzin lotu do Europy, a potem dwie przesiadki – w Madrycie i Monachium. Nie miałem wyjścia, wsiadłem".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 26 Sty 2018 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Polecam przelecieć się małą awionetką, jakąś Cessną bądź innym Piperem i poprosić o dość dynamiczny przelot. Gwarantuje, że po przyzwyczajeniu do takich manewrów, żadne turbulencje w standardowych pasażerskich odrzutowcach nie będą Wam straszne.
vivere lubi ten post.

#11 PostWysłany: 26 Sty 2018 13:34 

niebieski
Dzień dobry.
Osobiście pamiętam, że podczas lądowania w Rzymie Ciampino, przy pięknej pogodzie w maju, sześciokrotnie samolot wpadał w dziury powietrzne tak, że foteli brakowało pod pupą. Nie było to przyjemne i za każdym razem trwało to po kilka sekund. Do tego dwie osoby /troszkę starsze/ które podróżowały z nami odbywały pierwszy lot w życiu.
Podczas lotu z Doncaster w zasadzie cały czas z polecenia kapitana a nie z wyboru lecieliśmy zapięci w pasach i faktycznie cały lot występowały jakieś tam mniejsze lub odrobinę większe turbulencję.
No i najnowsza historia z początku tego roku. Lot do Neapolu częste turbulencję ale raczej nic wielkiego. Jednak skrzydła "tańczyły" na wszystkie strony. Osobiście nie lubię turbulencji i raczej ciężko. Serdecznie pozdrawiam.
Martinuss lubi ten post.

#12 PostWysłany: 21 Cze 2018 07:34 
Awatar użytkownika

60 lotów za mną i nie pamiętam, żebym przeżył jakieś większe turbulencje.
Bardziej na początku przerażały mnie te wszystkie trzaski plastików zaraz po starcie. Myślałem, że coś poszło nie tak :mrgreen:

#13 PostWysłany: 21 Cze 2018 08:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Wielokrotnie przezywalem najrozniejsze turbulencje, ostatnio nawet kilka razy kapitan powiedzial zeby wstrzymac rozdawanie posilkow i ze stewki maja zajac miejsca i zapiac sie pasami.

Polecam loty do Nowej Zelandi, tam jest zawsze "smiesznie" czasem po prostu czuc jak samolot spada z 10 metrow w dol.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Cze 2018 12:01 

Zbanowany
Nigdy nie przepadałam za turbulencjami, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić :) A zdarzały mi się wielokrotnie, w szczególności na tych dłuższych trasach z jednego kontynentu na drugi.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Cze 2018 12:13 
Awatar użytkownika

Pierwszy raz jak leciałem samolotem, to nie powiem byłem lekko przestraszony :D ale leciałem ze znajomymi, którzy mieli juuż to za sobą i było mi łatwiej, bo powiedzieli mi co i jak i szybko było po wszystkim. Niemniej jednak, lecąc pierwszy raz, jest to przeżycie, które na długo pozostaje w pamięci.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Cze 2018 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 100
Kilometry: 242 055
Pewnie tak jest z tym pierwszym lotem, że wrażenia są nasilone, bo mnie się do dzisiaj wydaje, że lecąc pierwszy raz w życiu (Gdańsk- Varna), przeżyłam straszne turbulencje, bo co chwila był komunikat zapiąć pasy, ale może tak to zapamiętałam przez zwykły szok i podniecenie.

Takich turbulencji typu głowa pod sufitem nie przeżyłam do dzisiaj- i nie tęsknię :)

#17 PostWysłany: 26 Sie 2018 21:00 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
fortuna napisał(a):
Wielokrotnie przezywalem najrozniejsze turbulencje, ostatnio nawet kilka razy kapitan powiedzial zeby wstrzymac rozdawanie posilkow i ze stewki maja zajac miejsca i zapiac sie pasami.

Polecam loty do Nowej Zelandii, tam jest zawsze "smiesznie" czasem po prostu czuc jak samolot spada z 10 metrow w dol.

Oj, czuc, czuc. A owe 10 metrow to czesto moze byc i 50.
Ostatnio na trasie AKL-DOH okolo godzine po starcie tak nami rzucalo, ze przez dobre 15 minut bylismy zajeci trzymaniem talerzy, sztuccow i napojow, bo cala zaloga musiala siedziec przypieta na swoich miejscach.
No i w pi...u, jedzenie wystyglo, ale samolot nie spadl 8-)

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 26 Sie 2018 21:28 

srebrny
Piątkowy lot MMX-KTW chyba na długo pasażerom zostanie w pamięci z powodu w.w atrakcji.Szwagier co od lat regularnie kilka razy w roku lata na tej trasie na przywitanie powiedział,że myślał iż już nas nie zobaczy.Spora panika była- krzyki, piski,płacz dzieci .Po wylądowaniu burza oklasków.Wpadli krótko przed lądowaniem w strefę burzową .Mam nadzieję,że nigdy nie trafię na tego typu atrakcje,bo i tak stresuję się każdym lotem,choć szczęśliwie do tej pory wszystkie były spokojne. :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Paź 2018 22:29 

niebieski
Dobry wieczór.
@miriam...zdaje się, że mamy podobnie. Ja też stresuję się każdym lotem :( A jeśli chodzi o turbulencje, to daaawno,daawno temu wracaliśmy z całą rodziną i teściami z Paryża. Po długiej przerwie był to mój drugi lot, z takimi turbulencjami, że kobieta która siedziała przed mężem wyjęła różaniec i zaczęła odmawiać "zdrowaśki". Za to dzieci, a były wtedy w wieku 9 i 6 lat(leciały po raz pierwszy, wiec nieświadome niczego) miały super ubaw jak wpadaliśmy co chwile w dziury i spadaliśmy. Wtedy w Paryżu było ok 21 stopni, a w Polsce ponad 30 stopni i przelatywaliśmy przez front. Mąż, który więcej lata, powiedział, że przez takie chmury burzowe to jeszcze nie przelatywał. Po tym feralnym locie już nie latam bez "specjalistycznych" ;) tabletek. Już teraz ich nie łykam, ale zawsze mam przy sobie...tak na wszelki wypadek ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Paź 2018 23:56 

platynowy
Czytając tutaj opinie doświadczonych forumowiczów dochodzimy do wniosku że mając za sobą wiele lotów żadna turbulencja nie będzie nam straszna. Pytanie jednak jak określić "siłę" turbulencji. Możemy tylko na podstawie swoich wcześniejszych doświadczeń, albo wyobraźni.

Tutaj blogpost osoby która lata 400.000 mil rocznie i jest pilotem, a i tak się wykruszyła: https://onemileatatime.com/my-royal-jor ... from-hell/

Osobiście nie doświadczyłem żadnych nadzwyczajnych turbulencji. Jak trochę trzęsie to najgorsze do zniesienia są piski i krzyki pasażerów w samolocie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości