Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pirin National Park
#1 PostWysłany: 02 Wrz 2025 22:33 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Chciałbym odwiedzić Pirin. Mam pół dnia. Jak się za to zabrać? Widzę na mapach jakieś wyciągi, więc chętnie bym z nich skorzystał.
Gdzie znajdę najładniejsze widoki?

Tanio❗ Tajlandia (w jedną stronę) już od 620 PLN ✈️😲 Wybierzesz Phuket czy Bangkok? Tanio❗ Tajlandia (w jedną stronę) już od 620 PLN ✈️😲 Wybierzesz Phuket czy Bangkok?
Egipt z aquaparkiem 🌴💦 5* all inclusive w sercu Hurghady za 1828 PLN Egipt z aquaparkiem 🌴💦 5* all inclusive w sercu Hurghady za 1828 PLN
#2 PostWysłany: 03 Wrz 2025 00:45 

złoty
A będziesz miał samochód?
Jeżeli masz pół dnia, to chyba najwięcej sensu będzie miał wyjazd kolejką krzesełkową do schroniska Bezbog i stamtąd wejście na szczyt Bezbog (ponad 2600) albo spacer do Popovego Ezera.
Stacja dolna kolejki jest kilkanaście km górską drogą z Dobriniszta, tu https://maps.app.goo.gl/FFdtMcXocGayVsFX7
Bilet w obie strony kosztuje 36 lewów.
Szlaki górskie są dość dobrze znaczone w terenie i dokładnie zaznaczone na mapy.com

Bardziej spektakularna widokowo opcja to wyjście na Vihren ze schroniska Vihren, ale to już raczej na cały albo prawie cały dzień. Trzeba byłoby albo wyjechać samochodem wściekle rano (drogę do chyży Vihren zamykają dla samochodów od 8.00, a żeby mieć pewność miejsca parkingowego warto być na miejscu ok. 7.00) albo pojechać busikiem z Banska, chyba o 8.30.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Wrz 2025 10:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak, będę miał samochód.
Pomyślałem, że podjadę do schroniska Vihren i tam pochodzę, ale nie wiedziałem, że zamykają drogę tak wcześnie rano. Ja pewnie byłbym tam około 13-14 dopiero. Ewentualnie mogę spróbować następnego ranka.

#4 PostWysłany: 03 Wrz 2025 11:37 

złoty
Droga jest zamykana w sezonie letnim od 8.00 do 16.00 na ostatnim odcinku od parkingu Sziligarnik, zaraz przed Banderiszką Poljaną, tutaj: https://maps.app.goo.gl/WwgRgxTY81VzhCPv9
Przy czym nie wiem, jak wygląda w praktyce egzekwowanie tego zakazu zwłaszcza po południu - czy ktoś stoi i pilnuje, czy też sprawa ogranicza się do znaku. Jechaliśmy w górę wcześnie rano i przy znaku nikogo nie było, wracaliśmy chyba chwilę przed 16 (ale tu nie dam głowy) i też zero ludzi i auta spokojnie przejeżdżały w górę.
Na pewno natomiast pilnują parkowania wzdłuż drogi. Auta zaparkowane typową bałkańską metodą na ciągłej linii i wystające na pas drogowy miały za wycieraczką mandaty na 50 lewa.
Jeżeli nie planujesz wychodzić na Vihren czy Kutelo, to spacer z Banderiszkiej Poljany też ma sens, można się przejść do schroniska Vihren (szlak w większości biegnie poza drogą) i kawałek w górę doliny.

Ewentualnie jeżeli zdążysz, to jakąś opcją może być podjechanie do schroniska Vihren busem o 13.20 i powrót do Banska tym o 18. O miejsce w busie nie ma się co martwić, jak jest więcej chętnych, to podstawiają więcej busów.
https://visit-bansko.bg/en/helpful/line-bansko-vihren
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 19 Wrz 2025 18:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dojechałem w końcu o 15:45 więc poczekałem na otwarcie drogi i dojechałem do schroniska Vichren. Nie miałem zbyt dużo siły, więc zrobiłem 2h trekking do jeziora Glazne. Pięknie i pusto...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość