Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dziecko w Aeroflot
#1 PostWysłany: 19 Gru 2017 09:21 

Loty: 6
Kilometry: 13 207
Witam, czy orientujecie się może jak wygląda sprawa miejsca dla dziecka obok rodzica w liniach Aeroflot? W najtańszej opcji economy nie ma możliwości rezerwacji miejsc.
System lodowo przydzieli miejsca dla dziecka? Czy z automatu posadzi dziecko obok jednego z rodziców? Rezerwacji chcę dokonać na https://www.budgetair.com/.

Dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙 Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙
All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎 All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎
 Temat postu: Re: Dziecko w Aeroflot
#2 PostWysłany: 19 Gru 2017 09:27 
Site Admin
Awatar użytkownika

Masz możliwość wyboru miejsca podczas online checkin, więc teraz to wszystko jedno.
Jeśli kupisz na stronie przewoźnika, będziesz miał możliwość wybrania wcześniej miejsc w samolocie (coś przy kupowaniu przez OTA wyrzucał mi błąd, że nie może zapisać miejsca)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Gru 2017 09:53 

Rozumiem. Czyli teraz spokojnie dokonam rezerwacji poprzez https://www.budgetair.com/ a po zaksięgowaniu wpłaty podczas online checkin dokonam wyboru miejsc?
Błąd z zapisem miejsc wyrzucało na budgetair.com/?

Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Gru 2017 10:14 
Site Admin
Awatar użytkownika

Miejsca wybierasz zawsze na stronie przewoźnika (czyli Aeroflot), budgetair ma za zadanie sprzedać Ci bilet i ewentualnie bujać się z Tobą jak coś będzie źle (typu anulacje - wiele przypadków opisanych na forum jest, jak pośrednicy utrudniali ;) ), sam wybór miejsc, jedzenia i przelot leży po stronie przewoźnika
Podczas checkin online będą dostępne do wyboru miejsca, chyba że bilet kupione bezpośrednio na ich stronie to wybór miejsc będzie możliwy wcześniej.
Generalnie na dalszych lotach (np. Azja) w normalnych liniach (w sensie nie LCC typu Wizz czy Ryan) w dużych samolotach mając dodatkowo dzieci na rezerwacji (a już tym bardziej <2 lat) naprawdę trzeba się postarać, żeby rozrzuciło po samolocie

Osobiście kupowałem przez stronę esky chyba
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Gru 2017 10:51 

Dzięki. Nie martw mnie tak do końca (choć też na to uważam) przez co zamawiam :) bardziej interesuj mnie jak to będzie z dzieckiem które ma 3 latka.
Wylot ma być z Pragi do Dubaju z przesiadką w Moskwie oczywiście liniami Aeroflot :).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:05 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
@michzak
Gwoli ścisłości miejsc nie możesz wskazać przed odprawą nawet kupując bilety na stronie Aeroflotu jeśli wybierasz najtańszą taryfę Saver :)
 Profil Relacje PM off
michzak uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:08 

@monroe
Czyli albo płacisz więcej, wybierasz miejsce i siedzisz obok 3 letniego dziecka albo...system losuje i dziecko siedzi 4 rzędów od rodziców... :/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:16 

Witam, planuję pierwszy raz zrobić rezerwację biletu (do tej pory rezerwowałem na stronach przewoźników) przez serwisy typu gotogate czy budgetair.
Czytając fora, aż strach zrobić taką rezerwację...gdyż planuję wybrać się z żona i 3 letnim dzieckiem do Dubaju.
Brak rezerwacji miejsc (lub jakaś dopłata 225zł aby serwis OTA zrobił to za mnie) uniemożliwi mi siedzenie przy dziecku???? Odprawa on-lina jest 1 dzień przed wylotem....
Trasa Praga-Moskwa-Dubaj z Aeroflot.

Może panikuję....
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:19 
Site Admin
Awatar użytkownika

@patryk_travel To nie Ryanair...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:19 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 570 804
platynowy
panikujesz.
odprawa on-line w każdej (nie taniej) linii jest w zasadzie 24h przed lotem i nie ma to nic wspólnego z tym, gdzie kupujesz taki bilet.

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:27 

@marcino123
Martwi mnie bardziej wybór miejsc...co jak nie będzie na 24h w czasie odprawy on line 2 lub 3 obok siebie aby któryś z rodziców mógł siedzieć z dzieckiem (3 lata)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:37 
Site Admin
Awatar użytkownika

Moim zdaniem też panikujesz. Może to nie zabrzmieć najlepiej, ale nikt nie będzie chciał siedzieć na długim locie do Dubaju koło nie swojego 3 latka, więc jak po prostu w razie czego zapytasz osobę siedzącą koło dziecka (w najgorszym przypadku, że rozrzuci) czy może nie chce się zamienić nie sądzę żeby był problem (a raczej będzie westchnienie ulgi mam wrażenie ;) )
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:56 

patryk_travel napisał(a):
Witam, planuję pierwszy raz zrobić rezerwację biletu (do tej pory rezerwowałem na stronach przewoźników) przez serwisy typu gotogate czy budgetair.
Czytając fora, aż strach zrobić taką rezerwację...gdyż planuję wybrać się z żona i 3 letnim dzieckiem do Dubaju.
Brak rezerwacji miejsc (lub jakaś dopłata 225zł aby serwis OTA zrobił to za mnie) uniemożliwi mi siedzenie przy dziecku???? Odprawa on-lina jest 1 dzień przed wylotem....
Trasa Praga-Moskwa-Dubaj z Aeroflot.

Może panikuję....

Panikujesz, aż za bardzo.
Jakież to powody, powodują u Ciebie strach przed zrobieniem rezerwacji przez OTA?

Nawet jak nie uda Ci się odprawić online, to przy wspólnej odprawie na lotnisku dostaniecie miejsca obok siebie.
Nie lecicie przecież low-costem.

Najważniejsze, to nie spóźnić się na samolot ;)
 PM off
patryk_travel uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 20 Gru 2017 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@michzak w bliskowschodnich liniach lotniczych normą jest to, że ciągle ludzie się przesiadają i przepraszają. Co lot, to takie doświadczenia. W żadnej innej linii europejskiej nie spotkałem, żeby ludzie chodzili, pytali czy mogą usiąść obok siebie, a w takim Aerofłocie czy UIA co lot, to wkurzające roszady.

@patryk_travel ja bym się na Twoim miejscu nie martwił. Dla mnie też bardzo ważne jest miejsce, ale pamiętaj, że nie wszyscy robią odprawę online. Jeśli sobie wejdziesz te 23 godziny przed odlotem, na pewno znajdziesz jeszcze miejsca obok siebie. Ludzie często robią odprawę na lotnisku, więc jest dużo wolnych miejsc. Akurat OTA nie ma tu nic do rzeczy (czy rezerwujesz w linii lotniczej - przez internet czy booking office czy przez OTA - bilet kupiony a check-in i tak dopiero 24h przed). Jeśli zaś chodzi o sam strach przed OTA, to ma to związek ze zmianami. Oni są pierwsi do sprzedaży biletu, ale jak coś się dzieje (zmiana rozkładu, trzeba coś przepisać, poprosić o autoryzację linii lotniczych) - nigdy nie mogą, nigdy dodzwonić się nie można albo odpowiadają po kilku dniach, itp. Już miałem takie przypadki, że linia lotnicza powiedziała "gdyby pan kupił u nas, zrobilibyśmy to bez problemu, w innym przypadku segmenty musi pobrać agent ale z naszej strony nie ma problemu", a OTA mówi "nie da się, linia lotnicza nie wyraziła zgody" - w takim wypadku najlepiej być upierdliwym do bólu, pisać dziesiątki maili, dzwonić i w końcu się udaje. Ale to zabiera czas i nerwy - coś za coś. Kilka groszy oszczędności w zamian za szarpaninę.

Reasumując, w kwestii miejsc - nie ma różnicy czy to OTA czy bezpośredni source linii lotniczych.
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.
patryk_travel uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 20 Gru 2017 10:29 

Dziękuję za podbudowanie i rady.
Robiąc odprawę na trasie Praga - Moskwa (tu 3h czekania) - Dubaj wybieram od razu miejsca na trasie Praga-Dubaj czy osobno Praga - Moskwa i Moskwa - Dubaj?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Gru 2017 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@patryk_travel od razu, gdy rozpocznie się odprawa na pierwszy segment. Zawsze tak jest. Nawet, jeśli ten drugi segment zaczyna się np. za 35 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Gru 2017 10:32 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ale trzeba będzie wybrać 2 razy miejsca na każdy odcinek, bo to dwa różne samoloty będą (jednak przesiadasz sie z jednej do drugiej maszyny)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Gru 2017 10:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To nie ma nic wspólnego z OTA, tylko odprawy w liniach.
Temat zamykam, i proszę poszukania w specjalnych działach
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości