Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 03 Cze 2022 21:45 
Awatar użytkownika

niebieski
DERKER napisał(a):
Cześć, chcemy wybrać się na mecz baseballa w NYC i zastanawiam się pomiędzy YANKEES a METS - co polecacie ? oczywiście nie mam żadnych preferencji klubowych
Może komuś się przyda
- ponieważ nikt nie odpowiedział na moje pytanie, wybór padł na mecz New York Yankees vs. Chicago White Sox - był to strzał w 10 - stadion pełen kibiców, atmosfera pikniku - ogólnie: super spędzone popołudnie, ale warto wcześniej poznać zasady gry - będzie się przyjemniej oglądać

Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#62 PostWysłany: 28 Cze 2023 02:58 

Loty: 160
Kilometry: 168 863
Z fajnych atrakcji bardzo polecam Bronx Zoo. Bardzo przyjemne miejsce do spędzenia całego dnia z dziećmi. Podobnie Amerykańskie Muzeum Historii Naturalnej. Genialne Muzeum.

Mniejszy entuzjazm mam do samego miasta. Odnoszę wrażenie że poza samym, w miarę zadbanym centrum drapaczy chmur i okolic, 80-85 % miasta, to obskurna, beznadziejna dziura, pełna ruder i tragicznie zaniedbanej infrastruktury. To jakaś nieprawdopodobna porażka. Większość miast Europy bije na głowę tą mizerotę.
2 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 28 Cze 2023 03:27 

niebieski
To ja coś co warto ale nie do końca - lotniskowiec Intrepid. W Europie nic takiego nie ma, ale tu najlepsze co ten okręt ma do zaoferowania to darmowy widok z nabrzeża od strony prawej burty i wypożyczalni kajaków. Wchodzić do środka za 38 USD nie za bardzo warto, przynajmniej z perspektywy miłośnika okrętów. Za dużo przeróbek do dostosowania do roli muzeum i za dużo przypadkowych eksponatów nie związanych z samym lotniskowcem.

Odczucia co do samego NY jak kolega wyżej generalnie rozczarowanie i syndrom paryski.
 Profil Relacje PM off
Raven lubi ten post.

#64 PostWysłany: 28 Cze 2023 06:52 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
@Tomasz101
Odnoszę wrażenie, że piszesz o Muzeum Intrepid, jakbyś go nie zwiedzał. To nie jest tylko lotniskowiec, choć tak wygląda z nabrzeża.
Jest kilka powodów, żeby spędzić w muzeum sporą część dnia:
1. Możliwość zwiedzania wnętrza - mostek, kajuty, wewnętrzna hala w której odbywają się pokazy multimedialne "światło, dźwięk i dym" dot. misji w których brał udział okręt.
2. Wahadłowiec Enterprise, jeśli nie wybieramy się na Florydę
3. Wystawa śmigłowców i samolotów Bell, Mig17, Phantom
4. Okręt podwodny USS Growler
5. Działa NYC Pass, jeśli zwiedzamy większą ilość atrakcji.
Co do przeróbek to tak działają muzea w USA. Tam nie chodzi się w kapciach. Tam musi być akcja, zaciekawienie widza.

Mimo, że Nowy Jork widziałem od wielu lat na filmach, to mnie zaskoczył bardzo pozytywnie, ale o gustach się nie dyskutuje:)
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#65 PostWysłany: 28 Cze 2023 08:44 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
Czemu nie wspominacie, że na Interpidzie stoi Concorde? 🤩 Toż to forum podróżnicze 🤣
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#66 PostWysłany: 28 Cze 2023 13:06 

niebieski
Ależ byłem tam w niedzielę i zwiedzałem, a piszę z perspektywy osoby interesującej się militariami, która zwiedziła większość dostępnych w EU okretów muzeów.
I z tej perspektywy muzeum Intrepida to lekkie rozczarowanie.
Elementem rozczarowania są samoloty na pokładzie - kolekcja dość przypadkowa i zabudowa części pokładu lotniczego barakami.
Prom oczywiście bardzo fajny, ale szkoda ze nie umieszczony w baraku na nabrzeżu.
Concord Bogu dzięki stoi obok, q nie na Intrepidzie i wyeksponowany tak sobie. Lepiej jest to zrobione w bliższym nam Sinisheim.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 28 Cze 2023 14:53 

jimi napisał(a):
Mimo, że Nowy Jork widziałem od wielu lat na filmach, to mnie zaskoczył bardzo pozytywnie, ale o gustach się nie dyskutuje:)

Przyznam szczerze że nie rozumiem fenomenu tego miasta. Poza centrum to obrzydliwa, rozpadająca się, śmierdząca dziura. Np Tokio 100 razy przyjemniejsze do zwiedzania.
Oczywiście spędzam tu z rodziną fantastyczny urlop, ale infrastruktura to dramat. Jak z 3 świata.
2 ludzi lubi ten post.

#68 PostWysłany: 28 Cze 2023 17:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Spędziliśmy tydzień w NY na początku roku i w naszym przypadku (pierwszy raz) tygodniowy NY Pass na wszystko sprawdził się doskonale - w sam raz czasu, by skorzystać z wszystkich ciekawych opcji. Za 300$/2 osoby skorzystaliśmy z rzeczy teoretycznie kosztujących blisko 800$, więc cenowo bardzo dobrze to wygląda.

Dodatkowo byliśmy na Liberty Island, komedii off Broadway i meczu Netsów z Bullsami (cena kilkukrotnie niższa niż Kicksów z kimś tam wtedy). I tak tydzień zleciał - ostatnie rzeczy były w dniu wylotu.

Na inny raz zostawiliśmy sobie Metropolitan Museum of Art, bo tu by trzeba dwu dodatkowych dni. Wydaje mi się też (acz bez porównania, więc się nie upieram), że dużą rolę odegrał hotel w centrum - to pozwalało na dość późne powroty bez większych niż trzeba obaw o bezpieczeństwo.

#69 PostWysłany: 29 Cze 2023 15:32 

Jeszcze jedna rekomendacja dla rodzin z dziećmi.

Rockaway Beach. Świetne miejsce do wymoczenia się lub popływania. Trzeba uważać z dziećmi bo fale mogą być dość wysokie.

Można dojechać metrem, ale polecam w drogę powrotną popłynąć promem (tylko 4 USD/osoba). Świetny widok na wieżowce i Statuę (w oddali).
Tomasz101 lubi ten post.

#70 PostWysłany: 01 Lip 2023 18:31 

kameander napisał(a):
Spędziliśmy tydzień w NY na początku roku i w naszym przypadku (pierwszy raz) tygodniowy NY Pass na wszystko sprawdził się doskonale - w sam raz czasu, by skorzystać z wszystkich ciekawych opcji. Za 300$/2 osoby skorzystaliśmy z rzeczy teoretycznie kosztujących blisko 800$, więc cenowo bardzo dobrze to wygląda.
.

Z którego NYC Pass korzystaliście?
My lecimy w wrześniu na tydzień, i zastanawiamy się cały czas czy lepiej kupić pass na jakaś liczbę atrakcji czy jakiś powiedzmy na 2-3 dni i w te 2-3 dni obskoczyć jak najwięcej rzeczy. Bo takie 7-dniowe to się wydają już bardzo drogie
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 02 Lip 2023 11:39 
Awatar użytkownika

srebrny
@czlapka

Sprawdziłem - The New York Pass by Go City.
https://newyorkpass.com/en-us/new-york- ... ns/pricing
Jakieś kody na szybko znalezione w sieci pozwoliły zbić cenę do 300$/os. Trochę jest, ale byliśmy naprawdę zadowoleni. Teraz widzę, że rejs na Liberty Island jednak też z tego mieliśmy+ aktualnie nawet bilety na mecz Yankees są w cenie, to jeszcze lepiej.

#72 PostWysłany: 02 Lip 2023 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 1352
Kilometry: 2 764 931
platynowy
Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale sporo atrakcji w NYC ma ceny "sugerowane" lub jest całkiem za darmo.
Np. prom na Staten Island, z którego wspaniale widać statuę wolności jest za darmo pomimo tego, że przed wejściem stoją grupy sprzedające bilety "na statuę" a przed wejściem do terminala ubrany w uniform Pan żąda pokazania biletów. Nie trzeba reagować, wszystkim grzeczne odmówić tylko wejść do terminala i wbić na darmowy prom. Na Staten Island jest wystarczająco dużo czasu aby wysiąść i z powrotem wsiąść na ten sam prom powrotny. Kasa na zwiedzanie statuy zaoszczędzona.
Kilka dużych muzeów (np Mets i Muzeum Historii Naturalnej) ma oczywiście cennik biletów ale z gwiazdką, że jest to cena sugerowana. Tak naprawdę można za te bilety zapłacić dowolną kwotę np. 1usd tylko trzeba to zadeklarować przy braniu biletów.
MOMA ma również okienka w tygodniu kiedy jest wejście całkowicie za darmo. Gdzieś miałem wszystkie te darmowe/low costowe tipy spisane. Pamiętajcie również, że wszędzie przy płatności kartą urządzenia będą domagać się tipa - czytajcie co tam się wyświetla i jeżeli wyraźnie nie macie zamiaru dać tipa (no bo niby za co w kasie w markecie!) to trzeba odpowiednio kliknąć. Taka najnowsza amerykańska pułapka.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 04 Lip 2023 18:46 

hiszpan napisał(a):
Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale sporo atrakcji w NYC ma ceny "sugerowane" lub jest całkiem za darmo.

Co do Muzeum Historii Naturalnej to już tak chyba nie jest. Na stronie pisze że sugerowana/darmowa wejciówka jest tylko dla mieszkańców Nowego Jorku i okolicznych stanów. Ja byłem dwa razy w obrębie ostatniego tygodnia z hakiem, z dziećmi. Dorośli 28 USD, dzieci 16 USD.
Odnoszę wrażenie że muzeum ostatnio przeszło gruntowne odnowienie i większość wystaw jest nowa.
Warto też dopłacić parę dolarów za dodatkowe wystawy, np rekiny i planetarium.

Co do promu, to wg mnie warto dopłacić i popłynąć na wyspę ze statuą. Jak się już wydaje wiele tysięcy na podróż, to bez sensu żałować dwadzieścia parę dolców.

Z kolejnych polecanek dla dzieci polecam Akwarium. Dzieci byly zachwycone, dodatkowo jest pokaz z lwami morskimi. W Akwarium są też żywe rekiny.

Świetna też jest całodniowa wycieczka do Waszyngtonu szybką koleją Acela, ale to już droga impreza.
Udało mi się wejść do Kapitolu i Muzeum Lotnictwa i Kosmosu. Niestety nie było już biletów na wjazd na Pomnik Waszyngtona. Robi wrażenie Monument Lincolna i Biały Dom.
2 ludzi lubi ten post.

#74 PostWysłany: 11 Lip 2023 02:31 

niebieski
Zapewne nie ten temat ale dla osób interesujących się militariami są w szeroko rozumianych "okolicach" NY naprawdę wartościowe atrakcje, dużo lepsze niż Intrepid:

- USS Massatchusets typu South Dakota w Fall River niedaleko Providence , dodatkowo w cenie biletu a 25 USD niszczyciel DD 850, okręt podwodny klasy Balao i ścigacz analogiczny jak ten na jakim pływal JFK, dojazd z Providence w dni powszednie autobusem 24L za 2 USD, pancernik w konfiguracji drugowojennej, bo po II WŚ szybko skreślony z list floty, nie brał udziału w kolejnych wojnach i w przeciwieństwie do typu Iowa nie był modernizowany i przywracany do służby,

- USS Salem w Quincy. Bilet 12 USD, otwarte od maja do października w soboty i niedziele, w lipcu i sierpniu dodatkowo piątki, dojazd z Bostonu komunikacją publiczną trwa około 1,5 h z przesiadką więc skorzystaliśmy z apl8kacji Lift za ok. 25 USD w jedną stronę, unikalna rzecz, jedyny zachowany około drugowojenny krążownik w USA (projekt z II WŚ ukończony chyba w 1949),

- USS Cassin Young, typu Gearing, Boston, za darmo, dziwne godziny otwarcia, w przeciwieństwie do tego samego typu Venizelosa z Salonik zbliżony do oryginalnej konfiguracji, więc warto mimo ze nie jest to zabytek tej klasy jak nasza Błyskawica, obok też za darmo USS Constitution dla fanów zupełnych staroci, warto dla porównania chociażby z ok 40 lat wcześniejszym HMS Victory,

- USS Olimpia w Filadelfii, 10 USD, krążownik z wojny hiszpańsko-amerykanskiej o Filipiny, nie jest może tak śliczny jak Averoff z Pireusu, ale na pewno warto, rzecz także unikalna, obok zacumowany kolejny OP typu Balao ale w konfiguracji chyba z lat 60-tych, dodatkowy bilet,

- USS New Jersey typu Iowa w Camden, dojazd z Filadelfii promem a 10 USD w obie strony, z promu najlepszy widok na okręt, wstęp 30 USD, konfiguracja z końca służby w latach 90-tych, ten nie jest unikatem w skali USA, bo zachowały się wszystkie cztery IOWY, ale warto zwiedzić dla porównania z Massatchusets bo to obrazuje jak na przestrzeni niewielu lat zmieniły się standardy odnośnie wygody załogi,

- muzeum lotnictwa koło Dulles, wstęp darmowy, optymalny dojazd z Waszygtonu metrem na stację Metro Innovation Center za 6 USD i potem Lift za ok. 11 USD, jest to oddział Air and Space Museum w samym Waszyngtonie i w przeciwieństwie do siedziby głównej bardzo warto.Tak dla militariów, jak i fanów kosmosu - udostępniony tu prom, w przeciwieństwie do Enterpise z Intrepida i Burana ze Spiry faktycznie latał w kosmos, a nie służył do testów w atmosferze, muzeum wymaga co najmniej 4 godzin, samoloty można oglądać ze wszystkich stron, są tu między innymi Hellcat i Helldiver, które powinny być na Intrepidzie zamiast przypadkowego zbioru odrzutowóców w tym mig-ów, każdy samolot z opisaną indywidulanie historią egzemplarza, w tym Enola Gay

- Air and Space Museum w Waszyngtonie, zasadniczo rozczarowanie, bo 2/3 muzeum w remoncie, wejście za darmo ale na konkretną godzinę rezerwowaną online, gdzie obsługa ściśle przestrzega tych slotów i nie wpuści nawet 15 minut wcześniej, raczej dla dzieci, ale interesujące dla fanów kosmosu ze względu na dużą ekspozycję obejmującą programy kosmiczne USA do Apollo włącznie,

Wszystkie rekomendacje z własnych wizyt w ostatnich 14 dniach i niestety Intrepid nawet w pakiecie z Growlerem dla wielbicieli okrętów i militariów jest na tej liście na przedostatnim miejscu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 12 Lip 2023 00:21 

złoty
hiszpan napisał(a):
Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale sporo atrakcji w NYC ma ceny "sugerowane" lub jest całkiem za darmo. [...]
Kilka dużych muzeów (np Mets i Muzeum Historii Naturalnej) ma oczywiście cennik biletów ale z gwiazdką, że jest to cena sugerowana. Tak naprawdę można za te bilety zapłacić dowolną kwotę np. 1usd tylko trzeba to zadeklarować przy braniu biletów.
MOMA ma również okienka w tygodniu kiedy jest wejście całkowicie za darmo.

Bardzo mocno nieaktualne i mylące informacje podałeś, a jak widzę kilka osób polubiło to i uznało za pomocne bez weryfikacji, więc warto jednak sprostować.

Aktualnie do żadnego z wymienionych przez Ciebie muzeów nie ma wejścia za darmo dla zagranicznego turysty. To co napisał @Raven odnosi się nie tylko do Muzeum Historii Naturalnej, ale też do reszty. Każde z tych muzeów ma trochę inne zasady darmowego wejścia dla mieszkańców miasta lub stanu Nowy Jork, czasem też okolicznych stanów, ale żadne nie pozwala na wejście obcokrajowcowi za darmo. W największych muzeach podana na cenniku cena jest tą, którą trzeba zapłacić i nie ma tam żadnych gwiazdek.

Natomiast dobra lista możliwości darmowych wejść do mniej popularnych muzeów i atrakcji w Nowym Jorku znajduje się tutaj:

https://www.nyctourism.com/articles/free-museums-in-nyc

Warto przed skorzystaniem zapoznać się z warunkami na oficjalnych stronach internetowych, bo często wymagana jest rezerwacja, wcześniejszy odbiór biletu itp.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 18 Lip 2023 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Raven napisał(a):
Przyznam szczerze że nie rozumiem fenomenu tego miasta. Poza centrum to obrzydliwa, rozpadająca się, śmierdząca dziura. Np Tokio 100 razy przyjemniejsze do zwiedzania.
Oczywiście spędzam tu z rodziną fantastyczny urlop, ale infrastruktura to dramat. Jak z 3 świata.

Nie za bardzo rozumiem, mógłbyś rozwinąć?
Byłem po 2 razy w NYC oraz w Tokio i są to 2 diametralnie różne miasta ale nie wiem za bardzo o co chodzi z tą infrastrukturą określaną jako dramat w NYC.
Chociażby z mojego punktu widzenia poruszanie się po NYC jest jednak łatwiejsze niż w Tokio - spróbuj przejechać o 1:00 w nocy z Shinjuku do dworca w Tokio czymś innym niż taksówką i spróbuj też dojechać z Manhattanu na głęboki Brooklyn o 3 w nocy. Zapewniam Cię, że dużo łatwiej i taniej zrobisz to w NYC. Nie można też pominąć dość pokręconego systemu metra w Tokio (Metro i Toei) a jak już chcesz dostać się tanio z centrum na Naritę to jedziesz 1,5h, modląc się, czy wsiadłeś do odpowiedniego pociągu (mnie ostatnio obsługa stacji na hasło "Narita Airport" wskazała pociąg jadący do Keisei-Narita, zatrzymujący się prawie na każdej stacji; zamiast posłuchać wujka Google i poczekać 20 min. na "Express" jadący bezpośrednio na lotnisko, wsiadłem we wskazany "Rapid").

Oczywiście można wymieniać mnóstwo zalet jednego i drugiego miasta (choćby taka "głupota" jak dostępność sterylnie czystych publicznych toalet w Tokio ;) ) ale z mojej perspektywy zwiedzanie stolicy Japonii wcale nie było 100 razy przyjemniejsze. Było inne ale niekoniecznie lepsze lub gorsze, dlatego nie za bardzo rozumiem powyższego, ogólnikowego postu.

Natomiast co do przedmieść NYC - raczej nikt nie jedzie do USA zwiedzać głębokich przedmieść. Taki już jednak urok większości miast w USA a uwierz mi, że pod tym względem choćby Detroit, LA czy Houston robią o wiele gorsze wrażenie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#77 PostWysłany: 20 Lip 2023 13:30 

monroe napisał(a):
Raven napisał(a):

Nie za bardzo rozumiem, mógłbyś rozwinąć?
Byłem po 2 razy w NYC oraz w Tokio i są to 2 diametralnie różne miasta ale nie wiem za bardzo o co chodzi z tą infrastrukturą określaną jako dramat w NYC

Odpowiedź jest bardzo prosta i dosc trywialna. Nie chodzi tu o przedmieścia.
Generalnie poza samym centrum szokiem było dla mnie jak brzydkie, brudne i obskurne miasto to jest. Europa to przy tym raj. Sławne Coney Island na przykład, razem z tym ich wesołym miasteczkiem to obraz nędzy i rozpaczy. Taka Hurgada czy Sharm el Sheikh biję to na głowę.
Infrastruktura metra też jest dramatyczna, wiadukty wyglądają jakby się miały zaraz rozpaść, całe płaty rdzy odchodzą. Najbardziej boli oczy wszechogarniający rozkład obskurnych i brzydkich budynków.
Co ciekawe w Vancouver, choć w dużo mniejszym stopniu, też Infrastruktura poza centrum nie zachwyca.
Przyznam że fenomen NY to dla mnie zagadka.
Tomasz101 lubi ten post.

#78 PostWysłany: 20 Lip 2023 13:40 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
@Raven
Nie wiem jak skomentować Twój post (zwłaszcza te "płaty rdzy") w kontekście "dramatycznej infrastruktury" w NYC, dlatego myślę, że dalsze milczenie będzie w tym przypadku najbardziej wymowne... :shock: :mrgreen:

* nie jedź nigdy do Chicago bo jak zobaczysz tę rdzę na konstrukcji kolejki przy Loopie to dopiero dostaniesz zawału! :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#79 PostWysłany: 20 Lip 2023 13:55 

monroe napisał(a):
@Raven
Nie wiem jak skomentować Twój post (zwłaszcza te "płaty rdzy") w kontekście "dramatycznej infrastruktury" w NYC, dlatego myślę, że dalsze milczenie będzie w tym przypadku najbardziej wymowne... :shock: :mrgreen:

* nie jedź nigdy do Chicago bo jak zobaczysz tę rdzę na konstrukcji kolejki przy Loopie to dopiero dostaniesz zawału! :lol:

Przepiękne metro w przepięknym mieście. Dla mnie to nie ma większej różnicy z np Kairem.

Image Image

#80 PostWysłany: 20 Lip 2023 14:18 

srebrny
Mamy głos w dyskusji od miłośnika pięknie odmalowanych wiaduktów, który powinniśmy uszanować. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość