Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 04 Maj 2024 11:40 

Aktualne stawki:

Na stacji metra przy lotnisku Istanbulkart kosztuje 70 lir. Można płacić kartą!

Przejazd metrem do Gayretepe: niecałe 21 lir.

Pierwsza przesiadka w Gayretepe: około 17 lir.

Z jednej Istanbulkart mogą korzystać 2 osoby jednocześnie. Może i więcej, ale nie miałem możliwości sprawdzić.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍 City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍
#282 PostWysłany: 06 Maj 2024 11:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

opo napisał(a):
Czy ktoś może potwierdzić, że faktycznie w metrze trzeba mieć istanbulcard i nie działa contactless karta płatnicza? Byłoby to dość dziwne, że z całego systemu wyłączono akurat metro, które jeździ na oba lotniska.

Linia M11 (ta która łączy lotnisko z Stambułem) jest obsługiwana przez Tureckie Koleje TCDD i nie ma opcji płatności kartą za przejazd.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#283 PostWysłany: 28 Maj 2024 20:24 

jak najprosciej kupic bilet na metro? potrzebuje dostac sie na lotnisko na godz 6 rano z gayrettepe
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 29 Maj 2024 03:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kupujesz istanbulkart
Ładujesz istanbulkart
I jedziesz metrem
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 29 Maj 2024 06:42 

a ile kosztuje przejazd na lotnisko? bede potrzebowal zrobic ta trase 4 razy. Za ile najbezpieczniej doladowac istanbulcart zeby starczylo na wszystkie przejazdy?

Szukałem tez rozpiski przejazdow i o ktorej zaczyna kursowac metro ale nigdzie nie ma, mam lot o 8:25 i zastanawiam się czy zdąże dojechać
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 07 Cze 2024 10:42 

niebieski
Cześć! Jak obecnie najszybciej i najłatwiej, no i relatywnie najtaniej, dostać się w okolice Sultanahmet z nowego lotniska? Parę lat temu Havaist jeździł prosto na stare miasto, ale widzę na ich stronie, że nie ma takiego połączenia. Ląduję planowo o 22:35, odbiór bagażu, kontrola, może się trochę zejść. Najbliżej Sultanamet jest chyba przystanek Aksaray Metro, ale ostatni autobus odjeżdża 23:35 - zdążę? Ewentualnie kombinowanie z metrem.... Jakieś konstruktywne rady?
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 07 Cze 2024 10:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

.

Załączniki:
ist.JPG
ist.JPG [ 105.91 KiB | Obejrzany 1402 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#288 PostWysłany: 07 Cze 2024 11:16 

niebieski
@Zeus
Jeśli przylot będzie o czasie, będzie godzina na załatwienie formalności po przylocie (odbiór bagażu, kontrola...). Damy radę?
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 07 Cze 2024 12:11 

srebrny
Jeśli będziecie o czasie powinniście dać radę.

#290 PostWysłany: 07 Cze 2024 12:40 
Awatar użytkownika

platynowy
A propos trasy wspomnianej przez @emto, to zastanawiam się, czy to jakieś przekłamanie Google Maps, czy też faktycznie na stare miasto (konkretnie DoubleTree Old Town) dotrę z lotniska szybciej metrem, niż tym bezpośrednim autobusem Havaist?
Przylatuję do IST w dzień powszedni ok 17:30, więc zakładam, że jest szansa na załapanie się na bus nr 12 o 18:35 + do tego tramwaj ze stacji Aksaray wprost pod drzwi hotelu.
Z GM wynika, że taka trasa zajmie ok. 1:45, podczas gdy jadąc metrem, mimo tego, że trzeba skorzystać z 2 linii (a sama przesiadka to ok. 10 min. na piechotę + na końcu też niewiele krócej na piechotę z metra do hotelu), zajmie to ok. 1:30.
Podejrzewam, że sporą różnicę robi ruch na drogach (a w zasadzie "bezruch"), ale jednak autobus ma na całej trasie ledwie dwa przystanki przed Aksaray, a mimo to jest sporo dłużej (a na dodatek drożej). Możliwe to?
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 07 Cze 2024 13:00 

srebrny
Możliwe. Korki naprawdę mogą być koszmarne. Nie przewidzisz tego do końca.
Ale też zdarzyło mi się jechać Havaist do Aksaray 45 minut, tyle, że w nocy.
pawfazi lubi ten post.

#292 PostWysłany: 07 Cze 2024 14:52 
Awatar użytkownika

złoty
Nawet bym się nie zastanawiał, jeśliby założyć, że metro może być wolniejsze to by nie miało racji bytu przy kosztach jego budowy, ostatnio jechałem z gayretepe na lotnisko ok 30 minut, nie wierzę że bus jest w stanie się w tym czasie zmieścić
I jeszcze koszty, dojazd taxi do gayretepe z Galata na pierwszy kurs metra przy 2 osobach był tańszy niż bus
 Profil Relacje PM off
jersey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#293 PostWysłany: 30 Cze 2024 16:05 

niebieski
Dla osób, dla których 150-200 zł to nie wiadomo jaka kwota, warto rozważyć taksówkę z Booking. Zarezerwowałem za 250 zł prywatny transport z lotniska IST prosto do hotelu i w drugą stronę z hotelu na lotnisko. Konkretne godziny umówione. To już cena w obie strony za dwie osoby. Autobus Havaist wychodzi około 100 zł w obie strony za dwie osoby, metro jeszcze mniej. Niemniej licząc czas, transport pod adres, myślę, że to warte rozważenia.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

#294 PostWysłany: 16 Sie 2024 21:33 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 191 696
niebieski
@emto która opcję wybrałeś? Executive czy standard? Jest miejsce zbiórki czy ktoś czekał na Ciebie z karteczka?

#295 PostWysłany: 16 Sie 2024 21:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Czeka z kartką i prowadzi do auta
 Profil Relacje PM off
fluu lubi ten post.
fluu uważa post za pomocny.

#296 PostWysłany: 17 Sie 2024 17:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli ktoś nocuje w Sultanahmet i planuje wracać komunikacją miejską to małe ostrzeżenie: dojazd zajmuje znacznie dłużej niż podaje google maps. Z kombinacji tramwaj, autobus i metro, autobus jest tym kłopotliwym środkiem transportu - wiadomo: korki, a do tego pod koniec bardzo wąskie uliczki zastawiane samochodami. W ciągu jednego przejazdu mieliśmy kilka akcji typu: klakson, czekanie, odjazd blokującego przejazd autobusu samochodu. A jak już się dojedzie na lotnisko, to dodatkowy znaczący czas na dojście na miejsce i przejście przez kontrole. Zdąrzyliśmy akurat na boarding, mimo, że myśleliśmy, że ruszamy ze sporym zapasem.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#297 PostWysłany: 17 Wrz 2024 14:40 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
emto napisał(a):
Dla osób, dla których 150-200 zł to nie wiadomo jaka kwota, warto rozważyć taksówkę z Booking. Zarezerwowałem za 250 zł prywatny transport z lotniska IST prosto do hotelu i w drugą stronę z hotelu na lotnisko. Konkretne godziny umówione. To już cena w obie strony za dwie osoby. Autobus Havaist wychodzi około 100 zł w obie strony za dwie osoby, metro jeszcze mniej. Niemniej licząc czas, transport pod adres, myślę, że to warte rozważenia.

To jeszcze pytanie bo jestem zdecydowany na taxi przy 2 osobach. Czy taxi jezdzi swoimi "uprzywilejowanymi" pasami czy stoją w korkach jak wszyscy ? Przylot na IST w ten czwartek 22:05 , wylot niedziela 22:15. Wystarczy być 2h wcześniej czy lepiej więcej ?

#298 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:06 
Awatar użytkownika

platynowy
W lipcu jechałem taxi z lotniska do "DoubleTree Old Town" (powrót metrem) i poszło bardzo sprawnie (oprócz scisłego centrum), mimo że było to na pewno w godzinach znacznie bardziej "korkogennych". Nie zauważyłem, by kierowca korzystał z jakiegoś szczególnego pasa, choć mogłem coś przeoczyć.
Co do przyjazdu na lotnisko, zależy czym lecisz, czy tylko podręcznym i czy chcesz pobuszować w jakimś saloniku.
Jeśli lecisz LO i masz bagaż do nadania, to nie ma sensu przyjeżdżać wcześniej niż 2h przed lotem, bo i tak stoiska check in będą zamknięte (no chyba, że to tylko ja miałem taką przypadłość, że otworzyli ze szwajcarską punktualnością). Jeśli jednak masz tylko podręczny i możliwość wejścia do któregoś z saloników, to czemu nie :) ?
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#299 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
deb - ist - deb by wizzair , tylko mały podreczny, zadnych saloników , chce jak najszybciej dostac sie do hotelu zeby jeszcze wyjsc na miasto na shishe i coś wrzucić na ząb a z powrotem zeby wykorzustac na max cala niedziele i tylko na lot

#300 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:13 
Awatar użytkownika

platynowy
To moim zdaniem 2h przed lotem w zupełności wystarczy (a gdybym miał bardziej zawadiacką naturę, to rzekłbym nawet, że to aż nadto :D ).
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość